2023-09-21 183 瀏覽
今日收工去開深水埗買野,行過見到間泰國菜新開,就決定入去醫肚😗7點幾入到去竟然都差唔多full哂!仲可以親眼望住靚仔泰國廚師煮添😍🥘冬陰功海鮮炒飯‼️職員誠意推介‼️靚仔廚師擺盤都幾靚(即刻加分)😆不過重點係.....第一啖放入口已經碌大對眼👀同我老公講超好食!!真係唔係講笑!!酸酸甜甜咁...,十分惹味😋同埋我幾欣賞佢將辣椒🌶及生洋蔥🧅分開放,可以隨自己口味去選擇食法! 個人認為一定要連埋辣椒食,好鬼正!🐟青檸檬魚真材實料,用新鮮青檸汁做湯底,好fresh ! 魚肉吸收左青檸,香茅,檸檬葉嘅香味,提升魚嘅鮮味! 呢道菜誠意十足!!🔸️泰式素春卷 新鮮滾熱辣即炸超脆,配搭埋個醬汁簡直perfect ! 🍸奶綠茶 香濃滑順,帶有綠茶嘅清香味,一試難忘! 🍹凍香茅茶食完咁多野飲番杯香茅茶,好fresh好舒服!

7點幾入到去竟然都差唔多full哂!
仲可以親眼望住靚仔泰國廚師煮添😍

🥘冬陰功海鮮炒飯
‼️職員誠意推介‼️
靚仔廚師擺盤都幾靚(即刻加分)😆
酸酸甜甜咁...,十分惹味😋
個人認為一定要連埋辣椒食,好鬼正!

🐟青檸檬魚
真材實料,用新鮮青檸汁做湯底,好fresh !
魚肉吸收左青檸,香茅,檸檬葉嘅香味,提升魚嘅鮮味!
呢道菜誠意十足!!

青檸檬魚

🔸️泰式素春卷
新鮮滾熱辣即炸超脆,配搭埋個醬汁簡直perfect !

泰式素春卷

🍸奶綠茶
香濃滑順,帶有綠茶嘅清香味,一試難忘!

🍹凍香茅茶
食完咁多野飲番杯香茅茶,好fresh好舒服!

奶綠茶 + 凍香茅茶

青檸檬魚
泰式素春卷
奶綠茶 + 凍香茅茶
2023-06-09 496 瀏覽
廚師係泰國人,手法10分正宗。佢仲好爽手,比勁多材料,船麵勁大碟,同埋勁多蔬菜同埋竟然有牛柳喺入邊,好重手。廚師話佢用咗豬骨整咗好多個鐘,仲有唔同嘅泰式調味料。好好食!燒牛柳係必叫,少少生,喺鐵板上面煎下煎下。好tender,好惹味。仲有冬陰公炒飯,夠晒入味,仲有好多海鮮。$100可以食到咁大碟炒飯,絕對抵食!另外我哋自己私人叫咗個泰式生三文魚,配上酸酸辣辣甜甜嘅新鮮打出嚟嘅sauce, 好開胃可以試埋佢個蝶豆花飲品,都好正宗,唔係好甜
可以試埋佢個蝶豆花飲品,都好正宗,唔係好甜
2023-04-29 338 瀏覽
📍 馮濤泰菜 (深水埗)深水埗鴨寮街28-36號運福樓地下B號舖行過深水埗,突然見到有間泰菜,於是來試一試,想不到竟然有驚喜。紹鳳爪沙律美味的開胃菜,其中的鳳爪肉質鮮嫩、清爽,微辣微酸,配上蔬菜好豐富。泰式魚肚羮好特別的泰國菜,羮湯的口味非常清爽,並且加入了豐富的香料和新鮮的蔬菜,使得整道菜更加美味。魚肚的口感非常鮮嫩,結合了湯汁的味道,讓人一口接一口,不能停止。燒牛柳牛肉的質地非常嫩滑,燒烤的過程中完美地保留了肉汁,讓每一口都非常美味。搭配上泰式醬汁好滋味。總的來說,這三道菜都是非常出色的美食,價錢又相宜。
📍 馮濤泰菜 (深水埗)
深水埗鴨寮街28-36號運福樓地下B號舖

紹鳳爪沙律

泰式魚肚羮

燒牛柳

總的來說,這三道菜都是非常出色的美食,價錢又相宜。
2023-04-22 226 瀏覽
🇹🇭泰式香葉肉碎餐牌無泰式香葉肉碎飯所以我就散嗌咗幾款組成飯餐🤣肉碎用咗新鮮豬 好夠惹味 鹹中帶少少辣 仲滲著啲香葉同埋泰國香料嘅獨特香氣配埋隻完美嘅太陽蛋 膿邊蛋白同埋半熟蛋黃 篤爆蛋黃後令整體更濕潤順口配料有幾塊青瓜片同埋番茄仔好適合食食下飯可以送 清清味蕾解解膩🌶️冬陰功海鮮炒飯炒飯可以揀配雞或者海鮮 我當然揀咗後者😉對於炒飯我個人比較著重個飯底 呢度做到粒粒分明唔會太黏糯雖然叫冬陰功但佢酸辣味平衡得好好唔會太酸太辣太重口味反而係酸中帶辣再帶啲啲甜 好開胃配料都絕不欺場 有青口 魷魚 大蝦 三色豆 同埋紫洋蔥海鮮爽口唔會有任何腥味或者怪味 而且啖啖都食到料 一啲都唔單調隔離同樣有幾塊青瓜片同埋番茄仔俾你清清味蕾🦐香炸蝦餅一份六粒圓碌碌好飽滿蝦餅炸到金黃色 外皮索索聲超級酥脆裏面嘅蝦肉就好彈牙鮮味肉質超級厚仲有啲汁 絕對啖啖肉好滿足隔離配咗個標配嘅泰式辣醬酸酸甜甜啱哂配炸物
泰式香葉肉碎

隔離配咗個標配嘅泰式辣醬
酸酸甜甜啱哂配炸物
泰式香葉肉碎
2023-04-16 211 瀏覽
深水埗固然多美食 呢間泰菜都係一個好選擇新裝修嘅關係 裝修都十分豪華 空間感十足 坐得好舒服🐟青檸檬魚 $175魚肉鮮嫩 檸檬味道清新 食落好開胃醒神整體條魚好大條 同朋友一齊食夠晒share❣️✨新鮮鮑魚 $480/6鮮甜美味 鮑魚好大隻泰式醬汁為鮑魚嘅味道更昇華 呢個價錢如果多幾隻更好✨燒大頭蝦 $300/5隻燒得恰到好處 🦐味道鮮美 好多蝦膏而且配料非常充足 香口又彈牙✨龍蝦🦞 時令價份量大 味道夠鮮甜 簡單嘅沙律菜同蔥花伴碟食到停唔到口 😍服務非常好 會問下客人意見有興趣食泰式海鮮 記住預早訂位咁就可以食到最新鮮嘅食材😍

深水埗固然多美食

服務非常好 會問下客人意見
有興趣食泰式海鮮 記住預早訂位
咁就可以食到最新鮮嘅食材😍

2023-04-15 143 瀏覽
深水埗最近又開左泰國野😍😍😍😍我呢d泰粉行過又忍唔住想試一試同支持小店一波🤣味道又幾唔錯,而且份量都幾大份👍👍👍🤣🌟青檸檬魚魚肉好新鮮,搭配埋青檸檬汁和香料,非常開胃。魚肉口感好嫩滑,搭配青檸檬既酸味,覺得好清新。🌟泰式鮑魚沙律好鮮甜,而且搭配上泰式醬汁好正。鮑魚好彈牙唔會硬,用鮑魚做沙律好特別🤣但又出奇地夾🌟燒大頭蝦大頭蝦非常新鮮,燒烤既火候亦好到位,搭配上醬汁亦係絕佳既搭配。
深水埗最近又開左泰國野😍😍😍😍

🌟青檸檬魚

🌟泰式鮑魚沙律

🌟燒大頭蝦
2023-04-15 80 瀏覽
好少會去深水埗搵食,今日咁啱要帶小朋友去玩具街買玩具,咁就順便睇吓附近有咩好食,見到呢間泰國餐廳,裝修都幾靚,有啲吊燈喺度,形成間餐廳金光閃閃,座位都坐得幾舒服。價錢都合理。辣椒膏羊架(4支)$240喺泰國餐廳入邊好少會見到有羊架呢款菜式,原來用辣椒膏來炒羊架,冇乜蘇味,羊架又夠嫩,香香辣辣咁,特別有一番泰國風味。泰式炒椰菜苗$75一上枱嘅時候,仲係熱辣辣,煙霧離漫,夠晒火候,椰菜苗炒到啱啱好,唔會太硬。木瓜沙律$89木瓜來自泰國,口感爽脆,成本價值高,底食,夠凍,抵讚,酸酸辣辣,仲有幾隻蝦,蝦又夠爽甜本來,唔係好肚餓,食完佢之後特別開胃。

辣椒膏羊架(4支)$240

泰式炒椰菜苗$75

木瓜沙律$89

2023-04-14 79 瀏覽
泰掛住泰國🇹🇭 未黎得切番鄉下之前搵間泰菜頂頂癒先!🍴燒大頭蝦 (8隻) $480 需要預先預約嘅大頭蝦🦐🦐 每隻都好大隻!!食落去好鮮甜,蝦味好濃之餘仲超級juicy~勁正😍🍴泰式秘汁雞肉炒飯 $75一上枱已經好香,鑊氣好夠~秘汁酸酸甜甜咁,配上雞肉炒飯又意外地夾,而且雞肉好滑身,飯方面又夠粒粒分明,好有驚喜呢✨🍴斗’s 炸盲鰽 $189炸得好香口之餘一啲都唔油膩,加埋啲醬汁超~級~香~口~而且魚肉無腥味,一啲都唔霉,仲幾滑身,下次黎希望可以試埋其他炸魚( ´▽`)
泰掛住泰國🇹🇭 未黎得切番鄉下之前搵間泰菜頂頂癒先!

🍴燒大頭蝦 (8隻) $480

🍴泰式秘汁雞肉炒飯 $75

🍴斗’s 炸盲鰽 $189
2023-04-13 69 瀏覽
這次可謂海鮮和肉類盛宴🤤四個人叫了五個菜,豐富又剛剛好--✳️炸淡水之皇燒桂花鱼👍外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁加上獨特醬汁香味可以提鮮少許的青檸帶動整體的平衡感,不會太油膩外皮炸得酥脆可中和桂花魚特有軟綿綿的感覺,外層堅挺,但入口有溶化的效果✳️泰式燒雞 👍有別一般的燒雞,燒春雞這帶有泰式香料和炸蒜口感肉質嫩滑整道菜更加風味獨特✳️北海道松葉蟹 👍鮮甜多汁,口感鮮嫩彈口融合了北海道的鮮味而且還有豐富香口,濃郁的蟹膏🤫聽說是日本的蟹后這品種蟹身較細小,但有精華在🤣長長的腳也是充滿彈牙的蟹肉哦✳️炸盲鰽👍炸得酥脆可口,魚肉質地柔軟配有獨特香料醬汁提鮮把魚肉拆開,入口更方便而且有啖啖肉的豪氣懂得享受吃魚的就知道,炸過的骨頭位置是美食啊🤤🤤✳️蝦醬炒飯👍炒飯有鑊氣,香氣四溢搭配鮮美的蝦醬和蔬菜沙律和蛋卷中和整體鹹度,還配上腸仔🤤--雖然店舖較小,但款式多多而且用料也不是簡單食材哦--⭐味道 8.5/10⭐️性價比 8/10⭐️環境 8.5/10 ⭐️賣相 8/10
這次可謂海鮮和肉類盛宴🤤
四個人叫了五個菜,豐富又剛剛好
✳️炸淡水之皇燒桂花鱼👍
外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁
加上獨特醬汁香味可以提鮮
少許的青檸帶動整體的平衡感,不會太油膩

✳️泰式燒雞 👍
有別一般的燒雞,燒春雞
這帶有泰式香料和炸蒜
口感肉質嫩滑
整道菜更加風味獨特

✳️北海道松葉蟹 👍
鮮甜多汁,口感鮮嫩彈口
融合了北海道的鮮味
而且還有豐富香口,濃郁的蟹膏
🤫聽說是日本的蟹后
這品種蟹身較細小,但有精華在🤣
長長的腳也是充滿彈牙的蟹肉哦

✳️炸盲鰽👍
炸得酥脆可口,魚肉質地柔軟
配有獨特香料醬汁提鮮
把魚肉拆開,入口更方便
而且有啖啖肉的豪氣
懂得享受吃魚的就知道,炸過的骨頭位置是美食啊🤤🤤

✳️蝦醬炒飯👍
炒飯有鑊氣,香氣四溢
搭配鮮美的蝦醬和蔬菜
沙律和蛋卷中和整體鹹度,還配上腸仔🤤

雖然店舖較小,但款式多多
而且用料也不是簡單食材哦
⭐味道 8.5/10
⭐️性價比 8/10
⭐️環境 8.5/10
⭐️賣相 8/10
2023-04-13 68 瀏覽
有日收工同男朋友出去搵野食,醒起之前有朋友食過呢間泰菜,極力推薦,所以就決定是晚試試佢!海鮮迷既我係一定點海鮮,呢度既瀨尿蟹隻隻都手臂咁長,好大隻,個殼都好脆,算好厚肉,配埋個泰式醬汁好惹味。老闆極力推介新鮮龍蝦,我地都決定試下佢,龍蝦肉食落夠厚實,仲好鮮味,個醬汁都好特別,唔會蓋過龍蝦既鮮甜。最後叫埋個泰式香葉肉碎飯,呢度個肉碎唔會太辣,但啲香料味好濃,好惹味,肉碎個份量用黎送飯好足夠。整體黎講,所有野食都幾高準,座位唔會好迫,都算好舒適。

整體黎講,所有野食都幾高準,座位唔會好迫,都算好舒適。
聽朋友介紹這間餐廳是主打沒有味精的菜式每項食物價錢都不貴而且泰國主廚所烹調 味道更加正宗〰︎✍🏻💭真心不騙的食評✎ 燒大頭蝦 $240以大頭蝦為主角 燒制得恰到好處保持了蝦肉的鮮美口感 還散發出淡淡的炭烤香氣大頭蝦肉質鮮嫩 蝦身充滿彈性推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎龍蝦半隻 $190呈現出鮮紅色的外殼 肉質豐潤鮮美軟嫩可口 入口後即化龍蝦肉質細緻 帶有淡淡的甜味推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎酸辣海鮮湯 $139 酸辣海鮮湯清爽開胃 湯汁酸辣味道適中帶有濃郁的海鮮香氣 湯中的海鮮食材新鮮 包括蝦 蟹 魚肉等口感鮮嫩多汁 非常美味湯汁濃郁 口感豐富 是一道營養豐富的海鮮湯品推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎雜菜海鮮濕炒河 $119新鮮的海鮮和多種蔬菜炒製而成最喜歡的是他竟然有青口 蝦炒製時的火候十分恰到好處炒出來的濕河粉Q彈有嚼勁濕炒方式使河粉吸收了足夠的湯汁讓味道更加濃郁推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

聽朋友介紹這間餐廳是主打沒有味精的菜式

炒出來的濕河粉Q彈有嚼勁
濕炒方式使河粉吸收了足夠的湯汁
讓味道更加濃郁

2023-04-12
作為深水埗街坊,好似冇乜邊間泰國野特別好食,終於都俾我搵到間值得我再黎嘅泰國餐廳😗兩個人食,食左400幾蚊埋單~有泰式蠔仔煎蛋,呢個都值得推介,一黎到係熱辣辣嘅鐵板奉上,香氣撲鼻而來,再加埋好開胃嘅醬汁,食到停唔到😝炸蝦餅就中規中矩,可叫可不叫~冬陰功炒飯,配料揀左海鮮,好足料,青口都有三大隻,好豐富,岩哂中意食濃味野嘅我😝飛天通菜炒得好嫩,好好食🤤仲叫左兩杯飲品,好飲😗老闆娘仲話下星期中午時段,會有泰式兩餸飯😍住係附近嘅朋友有口福了,真係可以試下!
兩個人食,食左400幾蚊埋單~
炸蝦餅就中規中矩,可叫可不叫~
飛天通菜炒得好嫩,好好食🤤
仲叫左兩杯飲品,好飲😗
2023-04-11 65 瀏覽
嗰日為咗陪友人買電腦野係深水埗鴨寮街行咗成日,行完終於開口話會請我食餐好嘅答謝我,我當然唔會放過呢個好機會啦!點知佢話原來一早揀好餐廳,連菜式都預定好!呢個驚喜好好啊!呢間有格調嘅泰國餐廳,係行宮廷風,用咗好多金色做襯托,主色就係黑色。座位唔多,但勝在啲野好好食!我最鐘意就係個要預訂嘅咖哩炒蟹$599!超級大碟,好多肉,食落啖啖肉好過癮!咖哩夠creamy,係我鐘意嘅味道。另外個豬碎肉生菜包都好好食,用左新鮮豬,真係食得出!老闆話啲山菜要浸幾個鐘先會脆,我好appreciate d 生菜有洗過但又唔會好似其他某餐廳咁滴哂水,肉碎肥瘦適中,夠入味,加埋新鮮生菜一齊食,口感同味道都有層次感。甜品就必定叫芒果糯米飯架啦,呢到個芒果香甜,糯米軟硬剛剛好,配埋椰汁一流!個椰汁唔係出面水汪江偷工減料嘅款,相反好濃郁。不過呢樣都係要預訂嘅,$128。另外呢到每碟野都有大量蔬菜做配菜,好適合我呢到蔬菜愛好者!

另外呢到每碟野都有大量蔬菜做配菜,好適合我呢到蔬菜愛好者!
2023-04-06 53 瀏覽
有朋友帶路,帶左我去食泰菜,餐廳叫馮濤泰菜,位置係鴨寮街28-36號運福樓地下,標榜冇味精,味道都幾好💯.泰式船河金邊粉 $89湯頭濃稠帶有肉香,牛肉都好嫩,仲有大量炸豬皮、芽菜及金邊粉,份量足夠😋一道滋味泰國美食蝦醬炒飯 $119蝦膏香氣逼人‼️超有鑊氣,仲有炒碎雞蛋絲,十分推介要食😍木瓜沙律 $89酸辣爽開胃木瓜沙律🥗蝦仁配上青木瓜絲,食泰菜必點之一,泰式傳統調味料調味,每一啖都食到酸汁同辣椒味道,好惹味🤤
泰式船河金邊粉 $89

蝦醬炒飯 $119
蝦膏香氣逼人‼️超有鑊氣,仲有炒碎雞蛋絲,十分推介要食😍

木瓜沙律 $89

2023-04-04
來到深水埗試到一間充滿特色嘅泰菜店,「彩虹湯」是由泰國的紅水作為湯底,紅水的材料是南乳、紅醋、指天椒、蕃茄等熬製,所以湯底顏色呈粉紅色,除此之外,亦加入洋蔥、泰國芫荽、檸檬葉、蒜頭、乾辣椒慢慢烹調而成,配上魚蛋、豬紅、魚片等等,配上酸酸甜甜的味道,甚是開胃。青檸檬魚是傳統的泰國菜式,裏面勁多配料,魚露、青檸汁、辣椒醬混合著獨特的美味,完美搭配着整條魚肉質鮮美。斗’s 炸淡水之皇燒桂花魚 需預訂的菜式,桂花魚燒得乾身脆口,但無阻裏面肉質的鮮嫩滑溜。香炸蝦餅 蝦餅一直是小師奶的最愛,蝦肉肉質爽口彈牙,看得出是新鮮貨,外表脆卜卜,點上醬汁,食嘅時候簡直不能停。這間泰國小店絕對值得一試,無論在擺盤、味道都嘗得到小心思~

斗’s 炸淡水之皇燒桂花魚

香炸蝦餅

這間泰國小店絕對值得一試,無論在擺盤、味道都嘗得到小心思~
  • 青檸檬魚
  • 彩虹湯