2019-11-30 843 瀏覽
三點幾四點,一個人想食個下午茶,去錦麗食碗牛丸可,係一個幾好嘅選擇。啲面光猛乾淨,店員效率快,之前一直都係食開錦麗綜合粉,今日唔想太過飽,就試吓佢嘅牛丸河,牛丸彈牙有牛味,一碗都幾多粒,絕對唔孤寒,錦麗既湯底係比較濃,加啲九層塔辣椒粒,正👍🏻另外今日再試埋佢嘅越南咖啡,咖啡味好香,越南一般飲法加上煉奶,一杯絕對係唔夠,下次一定會再order👍🏻買單$100有找,未試過嘅人,絕對值得去一試!
買單$100有找,未試過嘅人,絕對值得去一試!
2019-10-12 1144 瀏覽
講起食越南最岀名既牛肉粉係香港都食到,就係錦麗😍之前都係食開九龍灣德福分店,lunch time永遠都好多人排隊又要人齊先入得,每次都等半個鐘。今日咁岩去開銅鑼灣,原來世貿都開左分店,即入唔洗等😍因為本身唔太好生牛肉,所以叫左牛丸粉,d牛丸唔係流架,真係用靚牛肉搓岀黎😃彈牙之餘仲好有鮮味🤩湯底唔洗講,好有越南既味道,十分之地道👍🏻但我最中意其實係生芽菜,之前係越南食粉當地人係中意加大量生芽菜😝新鮮得黎又好咬口銅鑼灣呢間就第一次食,水準同其他分店都一樣高👍🏻🤩🤩
湯底唔洗講,好有越南既味道,十分之地道👍🏻

銅鑼灣呢間就第一次食,水準同其他分店都一樣高👍🏻🤩🤩
2019-10-12
  • 錦麗牛丸粉
由越南做起後,傳過來香港開了分店。老公告知是越南第一,果然真的很讚!後來我們到越南試本店,店面和香港差很多,很舊式的、家庭式的、殘舊的,但真的很好味!第一次是在觀塘吃,一試即刻愛上,榮登心中越南河粉第一。之後就間中去吃。今次第一次幫襯銅鑼灣的店。牛丸河 - 每次必點。牛丸爽口彈牙,味濃,好吃到一個點。在香港已很久沒吃到這個質數的牛丸了;湯底嘛!簡直是無懈可擊!牛肉味濃,又甜又香,青檸、芽菜、香葉自己加的,每人一杯,加上湯河後是畫點睛。熟牛河 - 牛腩入味又淋,好味!牛油雞翼 - 香口、脆、入味,讚。

熟牛河 - 牛腩入味又淋,好味!

牛油雞翼 - 香口、脆、入味,讚。
2019-06-29
  • 錦麗綜合粉
  • 牛丸河
  • 牛油雞翼
  • 熟牛河
2019-09-29 513 瀏覽
放工後,與朋友去了世貿錦麗吃晚飯。我點了一碗牛丸粉。配料如芽菜、香葉等可以因應個人口味自己落。湯香濃但略嫌有點油。河粉我覺得幾好食。牛丸有驚喜~牛丸彈牙,肉味香濃!推介!朋友點了錦麗綜合粉,她也說牛肉最好味,但就覺得熟牛肉太硬吃不下......
湯香濃但略嫌有點油。河粉我覺得幾好食。
牛丸有驚喜~牛丸彈牙,肉味香濃!推介!
錦麗牛丸粉
錦麗牛丸粉
2019-09-24 391 瀏覽
越南越愛老朋友介紹食越南野佢話食錦麗啦 (佢係越南人 )價錢又平員工又快手味又地道好味 生牛肉湯河 香味唔算太濃郁 但湯底好夠味 仲有齊配料洋蔥辣椒🌶粒 青寧芽菜 仲有一啲香葉(唔識)🤣越南野雖然唔多選擇 每次食都係嗰幾款 但係可以好唔同嘅味道 呢間算唔錯 同埋叫咗份蒜蓉牛油炸雞翼 好鬼正 夠香脆 啲牛油多到不得了 簡單食呢一餐又平又快又抵食 地方又舒服 😌
越南越愛
2019-09-20 401 瀏覽
呢排心情有啲悶悶哋, 出去走走,行下街食下飯先。呢間越南餐廳喺網上見好多人讚, 一於要試試。綜合粉呢個係呢間餐廳嘅招牌粉包括有生、熟牛肉同牛丸。見到碗粉已經好有驚喜……牛肉好多,仲好厚,好大塊添,食落係好有牛味, 好冧好好食。試埋啲牛丸,點知仲驚喜…… 好耐都冇食過咁好食嘅牛丸啦,又彈牙又好有牛肉味,爽口,試過好多間食店啲牛丸, 冇依間咁好食。牛油果米紙卷呢個都好好食, 清谈又健康, 唔會好滯。菠蘿梳打椰汁紅豆冰冇嚟錯呢間越南店 ,一定會encore
呢排心情有啲悶悶哋, 出去走走,行下街食下飯先。

呢間越南餐廳喺網上見好多人讚, 一於要試試。

綜合粉
呢個係呢間餐廳嘅招牌粉包括有生、熟牛肉同牛丸。
見到碗粉已經好有驚喜……
牛肉好多,仲好厚,好大塊添,食落係好有牛味, 好冧好好食。
試埋啲牛丸,點知仲驚喜……

牛油果米紙卷
呢個都好好食, 清谈又健康, 唔會好滯。

菠蘿梳打
椰汁紅豆冰

冇嚟錯呢間越南店 ,一定會encore
2019-09-13 315 瀏覽
去了世貿買野,見到呢越南野。。。'😄但因為趕時間。。所以快手快入去坐低先首先叫份蝦餅。。佢收$40..但其實將兩完整塊斜砌做4舊。。即平時一碟4整塊嘅一半。。(價錢亦一半)。。啱哂二人份量。。新鮮炸好。。好正生牛肉湯河粉。。。湯底味算ok..但吾多似傳統牛骨湯底。。吾知係湯太熱定牛肉太薄。。。影完相一分鐘。。牛肉已熟得七七八八。。🤔豬扒撈朦。。。。撈汁分開上。。份量啱啱夠一碗粉。。豬扒好味。。但冇碎上。。要自己用口成塊黎。。對女士就麻煩少整體呢餐算平,靚,正(以銅鑼湾正常消費標準)。。但後來埋單至發現原來係太X集團旗下品牌(T木都係)
去了世貿買野,
見到呢越南野。。。'😄
但因為趕時間。。所以快手快入去坐低先
整體呢餐算平,靚,正(以銅鑼湾正常消費標準)
。。但後來埋單至發現原來係太X集團旗下品牌(T木都係)

2019-09-03 285 瀏覽
越南牛肉粉老店「錦麗」聽朋友講四十幾年一直專注做越南牛肉粉,由車仔檔到當地人同遊客歡迎,仲評為「胡志明市最好吃牛肉粉」今日就一試有幾好食啦!店內除了綜合粉,仲有熟牛肉粉、生牛肉粉、生熟牛肉粉同牛丸粉簡;想咩配料都食到,梗係嗌綜合粉啦!錦麗綜合粉店員教趁熱先飲湯,然後將九層塔同啲香葉搞碎加埋青檸汁辣椒同芽菜就食得啦 牛湯底濃厚牛香,馥郁可口。入面有生牛肉、熟牛肉同牛丸,而牛丸亦爽口彈牙肉味濃!牛肉更為出色!

錦麗綜合粉
2019-08-25 291 瀏覽
我最中意食既「Pho」梗係錦麗❤️#生牛肉河仲有間都想試下,等下次同Dor 姐一齊食下😋生牛肉河🍝🍜牛肉厚度適中,再加上放埋配料,Vienn落咗1份,最後梗係🌶🌶🌶再擠青檸🍋勁正啊‼️真係無得輸⋯⋯雜錦拼盤🍤🥠🥟今日大家各有所求,炸豬好得‼️春卷蔗蝦normal,牛油雞翼好普通😨😨凍飲來講都係可以啦,上次食過「錦麗綜合」有熟牛肉、生牛肉、牛丸,只可以講最有信心保證係「生牛肉河」😍💖🤣錦麗 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣告士打道280號世貿中心3樓P311號舖
我最中意食既「Pho」梗係錦麗❤️#生牛肉河
仲有間都想試下,等下次同Dor 姐一齊食下😋

生牛肉河🍝🍜

雜錦拼盤🍤🥠🥟
今日大家各有所求,炸豬好得‼️
春卷蔗蝦normal,牛油雞翼好普通😨😨

錦麗 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣告士打道280號世貿中心3樓P311號舖
錦麗食pho出名就應該好多人都知,開咗咁耐我都係第一次去食,始終覺得連鎖店好食極有限🤔。叫咗一個錦麗熟牛肉粉、香茅豬扒撈檬、蒜蓉牛油雞翼。前者個湯係精粹,冇味精得來又好飲。牛肉尚算厚身但冇咩肉味,河粉算中上唔會煮得過林,整體感覺良好~🍜後者塊豬扒剪開炸,賣相有驚喜,可即炸嘅火候有啲過火,未算係最合適嘅肉質,整體中規中矩。反而蒜蓉牛油雞翼即炸熱辣最有驚喜,都係外皮酥脆,又有尾再重啲就好啦🤭🍗總括來講,未到行家吹捧得咁厲害,我自己就覺得一般般70分啦🤗-錦麗熟牛肉粉 | $60香茅豬扒撈檬 | $65蒜蓉牛油雞翼 | $40-錦麗 銅鑼灣告士打道280號世貿中心3樓P311號舖-
叫咗一個錦麗熟牛肉粉、香茅豬扒撈檬、蒜蓉牛油雞翼。
錦麗熟牛肉粉

錦麗
銅鑼灣告士打道280號世貿中心3樓P311號舖
蒜蓉牛油雞翼
2019-07-31 330 瀏覽
錦麗主打越南牛肉粉,更有「越南胡志明市最好吃的牛肉粉」之稱。早前終於都不再獨沽一味只賣牛肉粉,新增了撈檬。一直酷愛牛丸粉,但夏日炎炎,不想吃熱騰騰的湯粉,撈檬絕對是一個好選擇。香茅豬扒撈檬 ($65)撈檬一上桌,香氣四溢,令人口水直流。香茅豬扒厚身,口感鬆軟不黏牙,肉汁豐富。色澤金黃,肉質軟腍,香脆而鬆化,非常香口。隨撈檬附上魚露,絕對是靈魂所在,靠它提升味道層次。隨撈拌上生菜、芽菜、青瓜絲、蘿蔔絲、肉鬆和花生碎墊底。加入魚露後,檬粉酸酸甜甜,清新又開胃。

香茅豬扒撈檬 ($65)
香茅豬扒撈檬

撈檬一上桌,香氣四溢,令人口水直流。

香茅豬扒撈檬

隨撈檬附上魚露,絕對是靈魂所在,靠它提升味道層次。

2019-07-21 267 瀏覽
一坐低,就有職員放低青檸辣椒香葉,我諗對呢度食咗個個都係叫越南河粉,越南可嚟到首先試咗湯底,非常濃郁,之後再把辣椒香葉放入湯入面,再加少少魚露,濃郁湯底再升華不少,配料中最出色係粒牛丸,咬落去會感受到肉汁,太好味啦🤤當然要配一杯凍薏米水,真材實料,簡直透心涼🥤小食拼盤,每一樣都好惹味,新鮮熱辣,要簡最好味,我會話春卷其實豬扒都好好味,台灣朋友就試左熱薏米水,表示非常喜歡,打完呢篇食評,聽日又想去幫襯啦

,配料中最出色係粒牛丸
,咬落去會感受到肉汁,太好味啦🤤
當然要配一杯凍薏米水,真材實料,簡直透心涼🥤

小食拼盤
,每一樣都好惹味,新鮮熱辣,要簡最好味,我會話春卷

2019-07-17 209 瀏覽
Ever since my friends tried pho for the first time in Perth, they fell in love with it. So they discovered this restaurant in HK which tastes just as good as Perth😍幾年前,朋友來澳洲旅行,當時帶她們去吃pho,她們一吃就愛上,說從來沒想過牛肉河可以如此美味😂😂😂自始,她們好擔心回港後再吃不到生牛肉河。於是,她們一直搜尋,直至吃上錦麗這次我回港了,她們堅決要帶我來果然,這家的生牛肉河真的不比澳洲的差,牛丸相當出色,湯頭夠濃郁美中不足的是這麼沒有榴連沙冰,如果有牛栢葉就更好🤤其次唯一缺點是味精有點多,吃完之後一直很渴

這次我回港了,她們堅決要帶我來
美中不足的是這麼沒有榴連沙冰,如果有牛栢葉就更好🤤
其次唯一缺點是味精有點多,吃完之後一直很渴
2019-07-01 276 瀏覽
星期六既夜晚喺銅鑼灣唔知食乜好突然諗起呢間越南粉可能下晏食左唔係好多嘢,六點幾就已經好肚餓但係去到餐廳既時候門口已經開始有人龍不過我地係兩個人又唔介意個位近門口,所以都好快就入左去坐食物方面,其實選擇唔算多,主食係湯河同撈檬而主打必食既就係佢地既招牌綜合河粉一碗粉可以試幾個餸—生牛肉,牛腩同埋牛丸枱上面仲有溫馨提示教地道食法講返味道真係唔錯,湯同啲餸都好有牛味,不過佢個河粉就相對遜色,好似煮耐左咁比較腍身不過淨係爲個湯都值得黎一試
星期六既夜晚喺銅鑼灣唔知食乜好
突然諗起呢間越南粉
可能下晏食左唔係好多嘢,六點幾就已經好肚餓
但係去到餐廳既時候門口已經開始有人龍
不過我地係兩個人又唔介意個位近門口,所以都好快就入左去坐

食物方面,其實選擇唔算多,主食係湯河同撈檬
而主打必食既就係佢地既招牌綜合河粉
錦華綜合粉

一碗粉可以試幾個餸—生牛肉,牛腩同埋牛丸
枱上面仲有溫馨提示教地道食法

不過淨係爲個湯都值得黎一試
2019-06-22
錦華綜合粉
1K
2019-06-29 271 瀏覽
下午到了銅記,順便食埋lunch,方便之下一行5人在世貿搵食,因大家唔想太熱氣﹐同想平點,揀了錦麗越南粉麵。 餐廳面積適中,以木頭系為主,我們5人坐圓枱,傾計比較方便。 配菜:香葉、芽菜及辣椒,立眼睇落似盆栽。 越南風味食法教學。 Menu。 凍鹹檸檬青檸梳打,$25 ,大熱天時必飲凍野降溫,爽! 錦麗生牛肉粉﹐$63 ,湯底味道濃郁鮮甜,淡淡的牛香味,不過有點油,牛肉份量適中,口感軟嫩,味道帶甜﹐河粉量多,口感爽滑。食物味道不俗,價格貴了點,但以世貿入面來講個價算係差不多。
餐廳面積適中,以木頭系為主,我們5人坐圓枱,傾計比較方便。
配菜:香葉、芽菜及辣椒,立眼睇落似盆栽。
越南風味食法教學。
Menu。
凍鹹檸檬青檸梳打
凍鹹檸檬青檸梳打,$25 ,大熱天時必飲凍野降溫,爽!
錦麗生牛肉粉

食物味道不俗,價格貴了點,但以世貿入面來講個價算係差不多。