不知不觉住在这个区也有几年了,附近真的各种好吃的,弄的每天都想出去吃。我一直对商场里的东西都不感兴趣,就是爱吃这些小吃,虽然拍照不好看,但是比那些拍照好看的好吃太多了,一想到以后搬家了,没有这些好吃的就恨不得今年猛吃今天要推荐一家香港好吃到绝了的刀削面和一家性价比超级高的牛肉火锅。1.我最最最爱的好吃绝了的这个刀削面——銘興山西刀削面这家从它新开我就安利了身边好多朋友,弄的每次下午茶之前都会来吃上一碗,后面发展到家里娃太爱吃,每周三四次。第一次吃我记得是吃了牛肚捞面和这个口水鸡刀削面,个人偏爱口水鸡,份量超大,刀削面有汤,把汤喝完了再用口水鸡的辣酱捞着吃,简直完美,鸡肉非常鲜美,总之好吃到停不下来,价格才55hkd,然后外卖还9折👋份量大到惊人,强推。
不知不觉住在这个区也有几年了,附近真的各种好吃的,弄的每天都想出去吃。我一直对商场里的东西都不感兴趣,就是爱吃这些小吃,虽然拍照不好看,但是比那些拍照好看的好吃太多了,一想到以后搬家了,没有这些好吃的就恨不得今年猛吃[捂脸R]今天要推荐一家香港好吃到绝了的刀削面和一家性价比超级高的牛肉火锅。
1.我最最最爱的好吃绝了的这个刀削面——銘興山西刀削面
2022-07-30 88 瀏覽
當日經過大同新村附近 覺得好肚餓。同媽咪點咗最出名嘅溫泉蛋,木耳刀削麵。最開心裏邊有好多配料可以選擇例如墨魚丸,豬耳仔,鴨腎。這種配料感覺令人倍覺溫暖,有家的感覺。尤其是他們的鴨腎非常入味,加上墨魚丸真係冇得彈。😊😊我自己身為女仔當然喜愛他們的crispy ovaltine 阿華田脆脆。飲品夠凍而且解渴,一口凍飲配上佢哋出名嘅刀削麵,真係非常高嘅享受。餐廳無論地理位置都是非常方便。服務更加唔錯我好喜歡。😊
當日經過大同新村附近 覺得好肚餓。
同媽咪點咗最出名嘅溫泉蛋,木耳刀削麵。
最開心裏邊有好多配料可以選擇例如墨魚丸,豬耳仔,鴨腎。
這種配料感覺令人倍覺溫暖,有家的感覺。
尤其是他們的鴨腎非常入味,加上墨魚丸真係冇得彈。
😊😊
餐廳無論地理位置都是非常方便。
服務更加唔錯我好喜歡。😊
2022-07-29 74 瀏覽
大角咀多食肆大家都知道但係呢間小店真係好驚喜🤭平日一大班同事放工後就一齊嚟咗呢間餐廳係朋友之間流傳嘅小店本來係抱住一種試吓啦嘅心態🫤但估唔到今次真係有驚喜🤤因為多人分享所以就嗌咗個皮蛋 我自己就叫咗個豬軟骨手撕雞麻辣刀削麵嚟到嘅時候見到呢個份量真係嚇親😦因為個價錢只係五十零蚊而我嘅位置係見到廚房真係用人手刀削麵而唔係機器個份量一啲都唔孤寒 麻辣超足夠味道另外每張枱都有個酸蘿蔔 係免費小食🫶🏽但味道超級好食 完全係可以收錢都會比講返個皮蛋先 呢個皮蛋可能係我食過最好食嘅皮蛋🫱🏾‍🫲🏽冇一間餐廳嘅皮蛋份量同味道味道呢一間好講明先無收錢唔係打手😼但我哋一枱人超級快速嘅時間就已經K.O.咗呢啲皮蛋而我嘅麵份量係大到可以兩個人分雖然豬軟骨同手撕雞係跟麵 但係個份量同淨係餸係冇分別🫰🏼呢個價錢呢個份量完全係良心價所有人都比呢間餐廳嘅味道征服晒真係排隊都會嚟👏🏻👏🏻👏🏻
大角咀多食肆大家都知道

皮蛋小食
手撕雞加豬軟骨
皮蛋小食
手撕雞加豬軟骨
天氣酷熱,突然好想食涼拌小吃,刀削麵。 無咩胃口,唯有食下冷盤小吃,不想吃飯,食下特色麵,就在大角咀有間刀削麵食店。好彩時間尚早,好快地泊好車,又好快有坐位,入到店內已經90%坐滿人,再遲點真的要等下了。開放式廚房,好像跟食客坐埋一起,廚師煮麵,食客食麵「幸福」就是每天和你食麵好地道的醃蘿蔔,食了兩小塊,已經開胃了。涼拌海蜇,夏天消暑小吃,悶熱的天氣下,爽口的海蜇,加上爽脆的青瓜絲,又真係停不了口吖☺花雕醉雞 :雞肉嫰滑,花雕酒味濃,不好酒的,也可口又好食。涼拌小吃,食完舒服又涼快。麻辣鴨腎 :第一次點吃,外賣佐酒吃,別有一番滋味。炸春卷上湯刀削麵 :春卷的衣饀是用蔬菜食材,一點也不肥膩,配上上湯刀削麵,變了配角,但又互相揮發食的『魅力』……春卷上湯刀削麵 :刀削麵是中國廚藝之一,拿著麵糰在鍋中刀削麵糰,少點廚藝真的做不了。特式撈刀削麵 :包羅萬有的撈麵,蛋,牛腱,青瓜絲,配上㊙ 製醬,豐富又營養,老少咸宜。特式撈刀削麵 : 刀削麵是中國廚藝之一,拿著麵糰在鍋中刀削麵糰,少點廚藝真的做不了。阿華田脆脆 :其實都為了這杯阿華田脆脆入食店的,很有那些年感覺,阿華田脆脆,真的超級脆脆,朱古力

開放式廚房,好像跟食客坐埋一起,廚師煮麵,食客食麵

「幸福」就是每天和你食麵

好地道的醃蘿蔔,食了兩小塊,已經開胃了。

麻辣鴨腎 :第一次點吃,外賣佐酒吃,別有一番滋味。

阿華田脆脆 :其實都為了這杯阿華田脆脆入食店的,很有那些年感覺,阿華田脆脆,真的超級脆脆,朱古力味又有阿華田味,真係滿足他的兩個要求。

2022-07-17
  • 春卷上湯刀削麵
  • 特式撈刀削麵
  • 麻辣鴨腎
  • 涼拌海蜇
  • 花雕醉雞
  • 阿華田脆脆
📍銘興山西刀削麵 (大角咀)大角咀埃華街89-105號大同新邨L座大衛樓地下4B號舖做野做到好攰😮‍💨諗住今晚簡單食一餐算見到間刀削麵又街坊價錢就入去試試結果係好好味😋又食得超級飽🤰🏻豬扒熱撈刀削麵 🐷金黃色既豬扒係另上令人好滿意🙊份量比想像中大碟同嫩滑又好入味熱撈刀削麵有青瓜絲🥒 麻醬🍶 擔擔醬撈有青瓜絲喺度清新又夠味🥒🥒刀削麵有啲咬口同埋好煙韌牛腩刀削麵🐮牛筋腩份量都幾多而且炆煮得好腍 有牛味🐮🐮牛腩滷得非常入味 肥的部位入口即溶刀削麵是即叫即削即整 每條粗幼不一因為麵麵較厚身 食起黎真係好有嚼口😋酸蘿蔔🥕令人值得稱讚既係枱面上放有自家製酸蘿蔔酸酸甜甜 非常開胃咖😋食麵食得多可以間唔中食番啲酸蘿蔔中和下重點可以可以無限任食 🤩🤩
📍銘興山西刀削麵 (大角咀)
大角咀埃華街89-105號大同新邨L座大衛樓地下4B號舖

酸酸甜甜 非常開胃咖😋
食麵食得多可以間唔中食番啲酸蘿蔔中和下
重點可以可以無限任食 🤩🤩
2022-07-19 61 瀏覽
之前聽過朋友講 大角咀有間麻辣刀削麵 叫我一定要試:) 今日叫左個麻辣雞絲刀削麵 睇落都好大碗 仲有好多料🥰 佢可以簡 大中細辣 個麻辣真係好香 會一試難忘果隻 啖啖麵個口感麵好豐富✔️
2022-07-08 87 瀏覽
麻辣手撕雞刀削麵 一絲絲嘅新鮮雞肉, 撈咗秘製嘅麻辣醬, 加上刀削麵, 喺你眼前一片一片咁樣削, 既賞心悅目, 又食到師父啲功夫, 麵條扁平, 厚度適中麻辣豬大腸刀削麵一圈一圈嘅麻辣豬大腸, 每一口都好滋味, 軟淋淋, 有彈性, 又有口感, 再配埋刀削麵, 真係食到停唔到口涼拌海蜇 海蜇清甜爽口, 口感好fresh, 而且好彈牙麻辣金錢肚拼牛筋腩秘製嘅麻辣醬,混合左金錢肚再同牛腩, 牛肚牛腩又軟又冧, 啖啖肉, 仲有牛筋,有好多 collagen,對皮膚好好醉雞醉雞又白又滑, 淡淡花雕酒香, 齒頰留香郊外油菜食咗咁多肉點都要食返條菜嘅, 清甜新鮮菜心, 好味道又有纖維華田爆脆 一粒粒爆脆朱古力波 加入去香濃嘅華田, 好match又有口感奶茶爆脆爆脆朱古力波除咗配華田之外,原來配奶茶都一樣咁好飲麻辣皮蛋平時食開尖椒皮蛋, 今次食佢哋秘製嘅麻辣醬, 配皮蛋食別有一番風味
麻辣手撕雞刀削麵

麻辣豬大腸刀削麵

涼拌海蜇
海蜇清甜爽口, 口感好fresh, 而且好彈牙

麻辣金錢肚拼牛筋腩

醉雞
醉雞又白又滑, 淡淡花雕酒香, 齒頰留香
郊外油菜

華田爆脆

奶茶爆脆
爆脆朱古力波除咗配華田之外,原來配奶茶都一樣咁好飲

麻辣皮蛋
很久沒吃刀削麵了,今天放假有點事要出去幹,剛好看到附近有間寫了新鮮現造的,就來吃一下!中午的時候,真的人山人海!熱拌東坡肉刀削麵(50元)這個熱拌的真的挺特別的,是用上芝麻沙律醬再加這裡特色的擔擔醬,甜口的混合上鹹辣口味的醬,吃起來味道更豐富,更有特色,而且味道更香,最重要是其他店沒有的,真的可以試一試!而刀削麵是即叫即削的,可以看到每條粗細不一,長度不一,但吃起來都很有嚼勁,爽滑!東坡肉不會太脆,滷得非常入味,而且肥的部位入口即化,吃起來味道很香!麻辣豬大腸(42元)這辣度不會太高,微辣口味。豬大腸的肉挺厚的,煮得很嫩很滑的,但仍有一定彈性,而且滷得非常入味!麻辣牛筋腩(55元)看到有2條辣椒的,但吃起來感覺也跟上面的差不多,但牛筋腩的份量真的挺多的,每一條厚都非常厚,吃起來肉質鬆化,有油香,滷得非常入味!還配有點燉煮得很嫩滑的牛筋!

熱拌東坡肉刀削麵(50元)
熱拌東坡肉刀削麵

麻辣豬大腸(42元)

麻辣豬大腸

麻辣牛筋腩(55元)

2022-07-06
熱拌東坡肉刀削麵
2022-07-06 48 瀏覽
公司放飯周圍搵嘢食,上網見到呢間刀削麵食評都唔錯,而且咁啱冇乜人排隊咁就入嚟試下。口水雞刀削麵 $56口水雞份量正常,唔會話好辣,雞肉嫩滑而且好入味,辣雞肉好開胃,會食上癮。雞皮都滑捋捋好有口感,如果可以配飯食應該好好食。刀削麵係人手打造,比較寬扁同埋厚,會偏硬少少有咬口,份量十足。雖然食唔出係咩湯底,但味道都唔錯。整體嚟講食物算唔錯,口水雞合我口味,可惜個餐唔包嘢飲,如果個雞再辣啲真係唔知點算好。

口水雞刀削麵 $56

2022-05-06
人人佳知地道山西美食口味略有不同出乎意料最常見搭配的食材以豐厚調味嚐到(咸、香、酸、辣)精而不膩,除了制作用力揉好的麵糰以精工細作刀鋒一刀刀嚓嚓聲削出,層次滿滿不論面食和小食般配搭也出乎驚喜!「薑葱牛肉刀削麵」純手工麵條削出一條條非常煙韌有嚼勁,入口嫩滑化口的牛肉具彈性,肉質煮熟後不容易縮水分布均勻,拌上麻辣湯底享用是我喜愛「花鵰碎雞熱拌刀削麵」凍食味濃剛剛好別有一番風味,酒香迷人顏色浸透一解醉雞癮,極爽口熱拌醬汁好惹味,點綴埋「麻辣青瓜」和「雞翼」食盡滿足

人人佳知地道山西美食口味略有不同出乎意料

「薑葱牛肉刀削麵」

「花鵰碎雞熱拌刀削麵」
2022-06-23
2022-06-22 54 瀏覽
天氣咁熱,嘆住冷氣食麻辣野都係一種另類享受🌞中午黎到我地叫左一個麻辣豬大腸刀削麵同一個麻辣豬頸肉刀削麵😄今日舖頭好忙好多人,出餐較慢,所以黎左個淨刀削麵先。個麵本身湯底好濃好夠味,就咁食住先都ok,而麵切成既厚度同size亦岩岩好,可以逐條放晒入口慢慢食,口感十足😋食到咁上下個餸終於黎啦!豬大腸係滷水醃製,份量都幾多,連埋麻辣汁同蒜蓉一齊食,非常惹味!豬頸肉舊舊都大大塊,啖啖肉食落好滿足!🥳
天氣咁熱,嘆住冷氣食麻辣野都係一種另類享受🌞

2022-06-19 57 瀏覽
一向都非常鐘意醉雞,朋友介紹一間又抵好食既麵店俾我試下,今日去到大角咀覓食入到去每台有酸蘿蔔任食,好似有d誠意喎!蘿蔔飲味爽脆清甜👍🏻醉雞配熱拌麵雞件份量非常多,仲有一隻半熟蛋雞同蛋都入味但唔會酒味濃到有苦澀味熱撈刀削麵煙煙韌韌都好正配有青瓜絲,秘制醬,麻醬,一d都唔會乾爭爭豬軟骨配飯豬軟骨睇圖都見到入晒味,非常稔飯既份量應該有兩個飯碗咁多!涼拌黑木耳酸酸辣辣,好開胃跟餐配飲品只係3蚊,抵飲!

入到去每台有酸蘿蔔任食,好似有d誠意喎!
蘿蔔飲味爽脆清甜👍🏻

醉雞配熱拌麵
雞件份量非常多,仲有一隻半熟蛋
雞同蛋都入味但唔會酒味濃到有苦澀味
熱撈刀削麵煙煙韌韌都好正
配有青瓜絲,秘制醬,麻醬,一d都唔會乾爭爭

豬軟骨配飯
豬軟骨睇圖都見到入晒味,非常稔

飯既份量應該有兩個飯碗咁多!

涼拌黑木耳
酸酸辣辣,好開胃

跟餐配飲品只係3蚊,抵飲!
2022-06-18
2022-06-18 51 瀏覽
阿媽唔煮飯,放工同同事去附近食平靚正刀削麵。花雕醉雞雞皮爽口,皮下脂肪不多,雞肉有淡淡酒香,而且十分嫩滑,旁邊還有開邊的溏心蛋,蛋香及酒香混合一起。青瓜拌木耳雙拼全部加$10,但可以試多款食物,青瓜爽脆,減輕麻辣味,木耳爽脆,麻辣味十足。麻辣豬耳拼牛展豬耳爽脆,牛展炆至軟身中又帶點咬口,麻辣味十分刺激。熱拌金沙骨刀削麵刀削麵加了些麻辣醬、花生醬、青瓜及花生等配料,麵質彈牙好味,每條麵條都沾滿醬汁,金沙骨即叫即炸,外脆內juicy,而且醃得入味,肉質嫩腍。最後飲返杯檸茶解下辣。
阿媽唔煮飯,放工同同事去附近食平靚正刀削麵。

花雕醉雞

青瓜拌木耳

麻辣豬耳拼牛展
豬耳爽脆,牛展炆至軟身中又帶點咬口,麻辣味十分刺激。

熱拌金沙骨刀削麵

最後飲返杯檸茶解下辣。
2022-06-17 56 瀏覽
唔鍾意食湯麵嘅我見到呢個撈麵就好想食😆見到有人介紹好吸引嗰日去開大角咀睇戲順便試吓- 口水雞刀削麵 (暖撈)- 豬扒刀削麵 (冷撈)- 春卷個面真係好好食,好煙韌我個人比較鍾意冷嗰款因為個口感會再煙韌啲同埋我本身鍾意食凍嘢😆我老公就話暖嗰個好食啲嗰個口感會淋少少其實兩個都好食同埋好鍾意佢枱面上面俾你嘅上進任食嘅醃製蘿蔔,酸酸甜甜微微辣,好好食口水雞就正常發揮豬扒我覺得都幾好食,唔會鞋口,不過佢唔係脆口嗰隻上面有啲汁嗰款我自己幾鍾意 (本身鍾意炸嘢然後撈啲汁嘅食物)春卷就好普通,仲要冇醬點所以唔使叫聽講平日晏晝要排隊我嗰日weekend 冇人如果去開果頭我覺得都可以試吓
唔鍾意食湯麵嘅我
見到呢個撈麵就好想食😆
見到有人介紹好吸引
嗰日去開大角咀睇戲順便試吓

- 口水雞刀削麵 (暖撈)
- 豬扒刀削麵 (冷撈)
- 春卷

我老公就話暖嗰個好食啲
嗰個口感會淋少少
其實兩個都好食
口水雞就正常發揮
豬扒我覺得都幾好食,唔會鞋口,不過佢唔係脆口嗰隻
上面有啲汁嗰款
我自己幾鍾意 (本身鍾意炸嘢然後撈啲汁嘅食物)
春卷就好普通,仲要冇醬點
所以唔使叫

聽講平日晏晝要排隊
我嗰日weekend 冇人
如果去開果頭我覺得都可以試吓
2022-06-14 35 瀏覽
位於大角咀的刀削麵店,餐廳不算太大,晚餐時分,門外有很多人排隊,等待入座。款式很多,有熱拌、涼拌、湯麵、飯餐等,而且還有很多風味小食。全部可選辣度,不嚐辣的也有走辣的選擇。每枱都有一大樽餐廳自家醃製的酸甜白蘿蔔,味道偏甜多過酸,開胃的伴菜。風味、麻辣小食:涼拌海蜇這些風味小食的辣度一般不算太高,可能因為純粹是在上面淋上麻辣醬汁而已。海蜇很爽口,帶麻香。風味、麻辣小食:涼拌豬耳豬耳口感又韌又脆爽,味道鮮香不膩,麻辣醬汁,麻辣、蒜香,還有芫茜、蔥花、油炸花生,拌勻即成。招牌推介:麻辣香雞刀削麵惹味的麻辣香雞,一隻雞髀,肉的份量蠻多。刀削麵煙韌,厚實,帶回彈口感。上湯刀削麵套餐:麻辣手撕雞刀削麵手撕雞,啖啖雞肉絲,少許乾身,但沾上辣椒油,再配上湯麵條一起吃,就恰好了。另外還加了墨魚丸雙併。凍飲:阿華田脆脆跟餐加$8優惠價可享用特飲,阿華田脆脆。很大杯的飲品,有驚喜,性價比高。阿華田味道非常濃郁,上面灑上了一整球阿華田脆脆,加添口感。即使冰塊融化後,依然保持其味道。
味道偏甜多過酸,開胃的伴菜。
風味、麻辣小食:涼拌海蜇

風味、麻辣小食:涼拌豬耳

招牌推介:麻辣香雞刀削麵

惹味的麻辣香雞,一隻雞髀,肉的份量蠻多。
刀削麵煙韌,厚實,帶回彈口感。
上湯刀削麵套餐:麻辣手撕雞刀削麵

手撕雞,啖啖雞肉絲,少許乾身,
凍飲:阿華田脆脆

跟餐加$8優惠價可享用特飲,阿華田脆脆。
即使冰塊融化後,依然保持其味道。