2023-05-15 167 瀏覽
已到過PHO食過兩次第三次食水準依舊好所以決定同大家分享一下今日食午飯叫左自選湯粉套餐我選牛骨湯配牛筋,生牛肉和扎肉湯底好清,非常鮮甜牛筋有三至四件大大舊,好軟腍,好好食生牛肉好香,牛肉味濃,牛肉質素幾好扎肉厚切四片,食得出好香豬肉味湯粉份量好大一個女仔應該只能勉強地完成好多餸可以一啖粉一啖餸咁食,唔駛慳住慳住飲品是跟餐送估計是類似柑桔蜜食完濃味湯粉飲返呢杯是日飲品我覺得能夠解油膩感覺仲要是免費送我覺得好岩飲埋單$56係佐敦食lunch呢個價錢性格比真係唔錯!
已到過PHO食過兩次
第三次食水準依舊好
所以決定同大家分享一下

今日食午飯
叫左自選湯粉套餐
我選牛骨湯配牛筋,生牛肉和扎肉

湯底好清,非常鮮甜
牛筋有三至四件大大舊,好軟腍,好好食
生牛肉好香,牛肉味濃,牛肉質素幾好
扎肉厚切四片,食得出好香豬肉味

湯粉份量好大
一個女仔應該只能勉強地完成
好多餸可以一啖粉一啖餸咁食,唔駛慳住慳住

飲品是跟餐送
估計是類似柑桔蜜
食完濃味湯粉
飲返呢杯是日飲品
我覺得能夠解油膩感覺
仲要是免費送我覺得好岩飲

埋單$56
係佐敦食lunch呢個價錢性格比真係唔錯!

自選牛骨湯檬粉- 牛筋,扎肉和生牛肉
跟餐配是日飲品
2023-05-14
自選牛骨湯檬粉- 牛筋,扎肉和生牛肉
跟餐配是日飲品
2023-05-09 94 瀏覽
好耐冇食越南菜~下午茶時段過咗嚟佐敦呢間餐廳✨😍朋友話難得唔洗等位🍲叫左小火車頭河粉有好多餸:豆卜,牛肉'牛筋,豬軟骨,牛丸同雞絲~好豐富~😆啖啖餸系列,啱晒選擇困難嘅人😛過橋米線咁款😂🍲另一款叫左豬扒豬頸肉牛肉撈檬啱晒meat lover 😂啖啖都仲有肉,好滿足食完飽到夜晚食好少就得😂🤭不過加$嘅小食:牛油雞翼我就覺得一般般好油同埋冇乜味,好肥膩嘅感覺🥶Menu仲有好多款下次想試吓啲小食😛

好耐冇食越南菜~
下午茶時段過咗嚟佐敦呢間餐廳✨😍朋友話難得唔洗等位
🍲另一款叫左豬扒豬頸肉牛肉撈檬
啱晒meat lover 😂啖啖都仲有肉,好滿足
食完飽到夜晚食好少就得😂🤭
不過加$嘅小食:
牛油雞翼我就覺得一般般
好油同埋冇乜味,好肥膩嘅感覺🥶
Menu仲有好多款
下次想試吓啲小食😛
2023-05-02 126 瀏覽
聽說這家店味道不錯,性價比高,週末就去嘗試一下。店面很小,位置不多,中午時分在外面等了20分鐘。點了招牌的火車頭,經典撈檬,外加一個小食。食物上來後有點吃驚,份量真的蠻大超大的碗,主要肉真的好多!我們使勁吃,也實在吃不完這麼多肉。品質還可以,最主要份量多哈。服務還好,送的熱飲,要是我們不問,老闆就不打算送了哈哈。
聽說這家店味道不錯,性價比高,週末就去嘗試一下。
店面很小,位置不多,中午時分在外面等了20分鐘。
點了招牌的火車頭,經典撈檬,外加一個小食。
服務還好,送的熱飲,要是我們不問,老闆就不打算送了哈哈。

2023-05-01 118 瀏覽
越萊人氣撈檬 $66(蝦餅,扎肉,烤豬肉)越式撈檬最愛蝦餅👍越萊經典撈檬 $66(香茅牛肉, 厚切燒豬扒, 豬頸肉)岩哂肉食獸😋手切牛柳河 $88配菜心苗跟餐會送柑桔蜜魷魚沙律配醒胃柚子汁 $38酸酸甜甜真係幾開胃河內蝦仁米紙卷 $38/4件皮薄蝦大大粒不過佢同我想像中好唔同我以為圖中個種係2件原來真係4件 不過每小件都有1粒蝦既係有啲嚇親既環境就麻麻地因為地方細同窄所以坐起黎好迫#foodie_aki #yum_yum
越萊人氣撈檬 $66
(蝦餅,扎肉,烤豬肉)
越式撈檬最愛蝦餅👍

越萊經典撈檬 $66
(香茅牛肉, 厚切燒豬扒, 豬頸肉)
岩哂肉食獸😋

因為地方細同窄
所以坐起黎好迫

#foodie_aki #yum_yum

2023-04-25 112 瀏覽
Walking around Jordan and saw this PHO place looking quite popular so we gave it a shot👍🏻My friend had the cold rice vermicelli with lemongrass beef, grilled pork chop and pork jowl. It is a very budget choice! It was just 66 hong kong dollar but the dish is massive with a lot of meat on top, what a suprise! I had the Pho with sliced fillet mignon. The soup base was just right and loved that the boiled choi sum is included!Hot Yuzu were also included, I would say this place is a very budget choi

Hot Yuzu were also included, I would say this place is a very budget choice to visit in Jordan
2023-04-18 156 瀏覽
中晒伏。Firstly I saw the review and comments in OpenRice. Thought it is tasty, HOWEVER, it was absolutely rubbish restaurant.The vegetables were too sour even it is just veg. The noodles do not have any tastes at all. How can it be cooked? Rubbish restaurant !

!
牛诃
2023-04-14 138 瀏覽
見lunch time 成日排隊,就試下先!超抵食嘅越南野🤤Lunch 叫左兩碗粉,都係牛骨湯,好清甜唔油膩🥰佢個扎肉湯河同雞絲湯檬粉都好好食!46蚊仲要送飲品!最重要係佢啲小食,真係超抵😍買一送一😎我哋叫咗一個燒豬頸肉,唔會好肥,而且好脆😗揀番個差唔多價錢,咁就揀咗蝦米子卷,皮薄又好fresh 唔會漏。下次會再食😋
Lunch 叫左兩碗粉,都係牛骨湯,好清甜唔油膩🥰
😗揀番個差唔多價錢,咁就揀咗蝦米子卷,
皮薄又好fresh 唔會漏。下次會再食😋
2023-03-24 188 瀏覽
午餐同事專登帶我出去食好西,佢話呢間平靚正,嗌左個撈檬,好清新,檬粉彈滑,牛肉好嫩滑同埋好入味,個粉真係超大份,食到一半頂唔順要個外賣盒打包,返到屋企餓餓地再食埋剩低果半份又飽左⋯ 一份午餐當左兩餐食,真係好抵😂😂😂
2023-03-12 210 瀏覽
✨豬頸肉撈檬豬頸肉係燒得幾好食,薄薄地又啲油香,但個檬底就真係冇乜特別..夾起嚟唔算好有驚喜,送一杯熱柑桔蜜,配越南菜都幾夾嘅✨馬拉盞炒通菜20幾蚊細細份菜,啱晒一個人又想食菜嘅朋友,但略嫌欠缺辣味,爭咁啲!總括嚟講唔算太驚喜,可能冇試到招牌,下次可以再try try!
✨豬頸肉撈檬
,送一杯熱柑桔蜜,配越南菜都幾夾嘅
豬頸肉撈濛
豬頸肉撈檬

✨馬拉盞炒通菜
馬拉盞炒通菜

熱柑桔蜜
2023-03-09 181 瀏覽
今日去左佐敦廟街地舖叫越萊Pho Bo, 估吾到有驚喜,同朋友當下午茶食少少野,點知份量勁大份,晚餐都不用食啊。先講menu都好多野食,我地要左越萊精選火車頭$96,勁大碗,成大盆,可2,3人食啊,好多料,生牛肉,牛筋,牛腩,牛丸, 扎肉,豬軟骨,豆卜, 雞絲,好多料啊,記得仲有其他配料,好似蘿蔔,菜等等,正。河粉好滑,湯底又清甜,我同朋友一齊分食,都覺得好好食!另外仲嗌咗個沙沙汁魚柳包,$42,都好大舊,一大嚿包分咗兩個人食,都好飽,而且即叫即炸嘅魚柳,熱辣辣新鮮又好味,價錢又合理!好正呀!本身諗住下午茶,點知食到飽晒,價錢又平,又好食,超讚。

本身諗住下午茶,點知食到飽晒,價錢又平,又好食,超讚。
2023-03-08 161 瀏覽
越南菜係我favourite 之一,睇到越萊喺Openrice咁多好評,梗係要試吓啦!入到店內,已經見到有不同顏色的越南斗笠裝飾,有種身置於越南的感覺。三點鐘已經坐滿7成人了,待應殷勤地遞上餐牌,原來有下午茶,我哋order左兩個下午茶餐,(雞絲雞骨湯粉+2件越萊網皮春卷+熱生薑茶)(燒扎肉撈檬+海防炸蝦餅+龍鳳檸樂),再加一碟西貢馬拉盞炒通菜同埋兩串雞串燒。雖然係下午茶餐,但份量絕對唔少,湯粉的雞骨湯底濃郁美味,網皮春卷口感香脆爽口,馬拉盞通菜惹味可口,扎肉有口感,蝦餅超彈牙,雞肉串燒肉質外脆內軟,沙嗲醬用料十足,龍鳳檸樂有清香爽口的多重感覺。叫左咁多嘢食,都只係$144,價錢真係大眾化,唔怪之得走嘅時候差不多已坐滿客人了!

燒扎肉撈檬+海防炸蝦餅+龍鳳檸樂
西貢馬拉盞炒通菜
越萊串雞
  • 龍鳳檸樂
2023-03-08 108 瀏覽
今日去左佐敦個邊探朋友BB, 走時已正是晚上時間,同老公去食呢間越萊,價錢合理,而且大大碗。先入到去,環境乾淨,店員服務都好nice,menu都好多選擇,除左粉,飯,包都有,仲有吾同小食!我點了牛萊了河粉,超正!因為料都好多,有生牛肉,牛筋,牛展,牛丸2粒,仲有白蘿蔔,白蘿蔔要讚下好甜好食,湯底都好正!大大碗,我係大食嘅人都超飽,牛筋好入味,生牛肉好嫩,整體中上。連埋杯冰檸茶,爽丫!價錢合理,$72,好味又食到飽,好滿足。

2023-03-06 1511 瀏覽
喺佐敦呢一度,亦都搵到唔少餐廳,尤其是某一兩條街更加係有好多越南嘅餐廳,😌喺涼浸浸嘅天氣底下當然會好享受熱辣辣又充滿牛肉味嘅越南河粉😋越萊精選火車頭— 🍜通常兩個人一齊嚟食嘅話就會首選火車頭,因為裏面基本上都包含晒大部份嘅配料,🍜對比起一人一碗就顯得更有份量,而裏面就有生牛肉:牛腩、牛筋、牛丸2粒、扎肉、豆卜、豬軟骨、雞絲,總共八樣嘢🐮每一款都有佢哋嘅特點, 牛嘅部份基本上都係好新鮮。原切牛腩,再加埋大大條嘅牛筋,🐮另外牛丸都係呢一度嘅王牌🍢而另外特別嘅當然就係越南扎肉,相比起平時嘅顯得更加口,同埋裏面真係夾雜着肉粒,🐽非常足料,當然食湯河就要配埋佢哋嘅芽菜辣椒同埋青檸咁先至係最正宗🍜海防炸蝦餅— 🦐至於小食嘅話,當然米紙卷會係越南特色嘅小食,除此之外炸蝦餅亦都係佢哋嘅招牌之作,炸完之後愛陳超級脆,🦐卜卜聲,而裏面就有切碎咗嘅蝦仁粒,同埋鮮蝦滑,🦐可以點佢哋附送嘅酸辣汁,又或者佢哋嘅辣椒醬同埋海鮮醬亦都係幾夾🦐越萊 (廟街) (佐敦)佐敦廟街306號地下D號舖

海防炸蝦餅

越萊 (廟街) (佐敦)
佐敦廟街306號地下D號舖
2023-02-27
  • 火車頭
2023-03-03 191 瀏覽
今日去咗位於佐敦廟街嘅越萊,喺佐敦站或者柯士甸站行去都好快到今日就叫咗三樣野食,分別有紅酒燴牛尾鍋配飯,牛萊了同埋潘良帶子明蝦伴茄子紅酒牛尾鍋配飯份量都唔錯,一共有4,5舊牛尾,每舊都好多肉😋牛尾炆得幾諗下,亦都入味。牛尾鍋既汁就幾鮮甜,同埋有幾嚿好入味嘅紅蘿蔔,亦有炸蒜蔥,送飯一流!牛萊了都令我有驚喜,可以揀河粉又或者檬粉,呢次我嗌咗檬粉。牛肉份量好多,有牛展牛腩同埋牛筋等唔同嘅牛部位,每一舊都好入味而且有哂牛嘅鮮味,同埋份量都幾多下!其實食完都已經好夠飽!另外都好欣賞個潘良帶子明蝦伴茄子!有啲酸酸地嘅汁好開胃,上面粒帶子同埋隻蝦好新鮮,夾埋茄子一齊食估唔到成個配搭好夾,同埋幾清新😋至於環境方面,餐廳都坐得幾舒服。每個位都有個掛勾,可以比大家掛袋。算係一個幾貼心既設計!埋單都係$186,包兩杯熱柚子蜜。以油尖旺黎計,價錢都算好合理,之後都會再去幫襯🤓

紅酒燴牛尾鍋

牛萊了

潘良帶子明蝦伴茄子

2023-03-03
  • 牛萊了
之前情人節知慳識儉嘅我早一星期已經係屋企慶祝左煎牛扒,所以個晚唔駛食貴西餐~點知我bookmark呢間竟然係情人節做小食買一送一😆運氣唔錯~三餸自選湯粉 $64 (+$8 升級牛丸)我選左牛腩、牛丸、豬軟骨;牛骨湯真材實料,牛腩夠淋,蘿蔔好甜,豬軟骨部分淋,牛丸正常水準同振興差唔多;叫完就有少少後悔,因為牛萊了比多$6有多兩個餸🥺感覺蠢左,下次要叫返越萊經典撈檬 $66有炸豬扒、豬頸肉、牛肉,都幾欣賞個檬粉,食完煎炸野再食啲酸甜嘢好似balance 返,會忍唔到口係咁食;牛肉醃得幾入味,但係豬頸肉好乾好硬⋯豬扒中間部分亦要放棄,連骨個兩舊好啲牛油雞翼(X2) / 蝦餅(X2) $26 情人節優惠買一送一真心抵食,如果鍾意牛油嘅朋友必點雞翼!炸粉係做到薄而且有空氣感,會漲起個款;蝦餅係平時一般炸法,但個餡好飽滿,啖啖肉超滿足🥰總結:又搵到間好食越南菜,小食同牛類食物真心必點,價錢又唔貴,下次絕對要encore !PS 可以電話book位,但熱門時間都係要等架,基本7:00後都爆了,空間座位較少🙊地址:佐敦廟街306號地下D號舖評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️價

三餸自選湯粉 $64 (+$8 升級牛丸)

越萊經典撈檬 $66

牛油雞翼(X2) / 蝦餅(X2) $26

地址:佐敦廟街306號地下D號舖

評分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

如果喜歡我地嘅餐廳食野情報就follow@我地 hkfoodie_90s_couple啦~