基本上打「大澳cafe」就橫掃ig,以河景view出名,可以慢慢睇住小舟、觀光船駛過🛶🏞;cafe內部亦有不少店主收藏品~但擺放得略嫌freestyle 左啲,唔係好統一。室內景就未必好靚,但影人像嘅話書架位都打到卡📸~疫情對生意有幾大打擊?睇加價就知🙂由min charge per head$95一食物加一飲品,到$125 1drink 1 food 🤗只想問,openrice 人均$50或以下的設定幾時改😂𝙁𝙤𝙤𝙙意式脆多士三件 (跟餐)三件三款味🥰呢個有啲驚喜😚🍅蕃茄羅勒有埋青蘋果粒~本身只係期望似返意粉醬味,點知羅勒出乎意料地好香好惹味!😱🐟蜂糖芥末鮪魚吞拿魚多士大家都唔陌生,但係加蜜糖同芥末又係另一種好食!🦐青木瓜XO蝦醬蟹肉擺返大澳特產—蝦醬落去,味道酸酸地,加埋蟹肉勁開胃多士做跟餐野食睇落平平無奇,但好欣賞佢地做到眼前一亮!🍜雞翼蝦子麵本身唔係想食得咁local🤣但肚餓餓地,呢個係比較上飽肚啲嘅選擇。但留意返以正餐黎講Jenny 食完係勉強可以,份量真係唔多。味道就普普通通,都夠彈牙、但蝦味唔係話好出🐒🤎Tiramisu 有返咁上下size, 賣相又夠晒吸引,喺大澳睇住水

𝙁𝙤𝙤𝙙
意式脆多士三件 (跟餐)

三件三款味🥰呢個有啲驚喜😚

🍅蕃茄羅勒

🐟蜂糖芥末鮪魚
吞拿魚多士大家都唔陌生,
但係加蜜糖同芥末又係另一種好食!

🦐青木瓜XO蝦醬蟹肉
擺返大澳特產—蝦醬落去,味道酸酸地,加埋蟹肉勁開胃

多士做跟餐野食睇落平平無奇,但好欣賞佢地做到眼前一亮!

🍜雞翼蝦子麵

🤎Tiramisu
有返咁上下size, 賣相又夠晒吸引,喺大澳睇住水鄉風景咁chill住食。入口滑、酒味香,係個蛋糕底可以做得再香啲鬆軟啲

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🍯蜂蜜薑茶
可惜唔算好冰凍,咁熱嘅天氣好快變成微涼,甚至室溫🥺味就正常發揮,但略嫌細杯,Jenny 要慳住飲,唔夠痛快⋯

(@hungry_meanjen)
𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
河畔位
書櫃位
意式脆多士3件
意式脆多士3件
2021-04-03 619 瀏覽
大澳有兩間outdoor嘅靚cafe 不過呢間啲野食望落吸引啲💓佢$125 包一款主食,一杯嘢飲,一個甜品😍入坐起計個半鐘 食埋野打埋卡都仲夠時間😎.📌Bruschetta 主食有麵/多士可以揀😌多士一次過包晒三款:羅勒蕃茄,蜂蜜芥末鮪魚,青木瓜XO蝦醬蟹肉😚三款topping都好唔同 好colourful🤩不過比我expect嘅size細 仲細過手拳心 當輕食都ok嘅🤣最有大澳風味應該就係蝦醬嗰款😝底係青木瓜絲同蟹柳絲 面頭再加少少bb蝦乾🦐羅勒蕃茄嗰款幾清新🍅除咗蕃茄粒粒 仲有青蘋果同柚子醬🍏吞拿魚嗰款就普通啲 冇乜芥末味 食落就係平時吞拿魚沙律甜味版🍯.📌牛肉蝦子麵呢款就相對冇乜特別~就係正常嘅蝦子麵 面頭再加少少牛腩粒🙈不過好在都有少少bb蝦乾 都叫做特別番少少🤏🏻.講完個主食 講佢啲甜品同咖啡️🍮☕見好多人嚟到都係同甜品打卡😆整體嚟講個人覺得抵食同吸引過啲主食😝.📌木糠布甸雖然周街都食到 但係呢到整得好多層 面頭仲加咗塊果仁薄脆 即刻level up咗✨cream好滑 加埋啲消化餅碎 食落唔會太甜😋.📌Tiramisu 呢款最多人食 賣相都幾靚🥰面頭層mascarpone ch
📌Bruschetta
Bruschetta

📌牛肉蝦子麵
牛肉蝦子麵

📌木糠布甸

📌Tiramisu
呢款最多人食 賣相都幾靚🥰面頭層mascarpone cheese好厚 又夠滑 帶淡淡嘅芝士鹹香味🤤之前食過啲係用cream嘅 冇芝士味真係麻麻地😩手指餅索晒啲咖啡 又唔會太腍 口感啱啱好☕️唔好睇佢細細杯 層次感都做得唔錯架👍🏻

📌紐約芝士餅
原本expect佢係好正宗嗰啲實淨口感好dense嘅new York cheesecake🧀不過佢食落比較軟身 未去到日式輕芝士蛋糕咁 但係都接近🙈個芝士味都夠濃 唔錯😎餅底就偏腍 唔夠脆😢
紐約芝士蛋糕

📌Affogato +$20
好多cafe都有得飲 但係今次第一次試☝🏻雪糕係雲尼拿味🍦上枱嘅時候再熱辣辣嘅espresso淋上去 打卡真係要快🤣估唔到又幾正 冰火交融嘅感覺🧊🔥就算飲唔到咖啡都可以試吓 加埋雪糕 完全唔覺有苦澀味😍
Affogato

📌冰釀精品咖啡
呢到係用咗哥倫比亞嘅咖啡豆🇨🇴我對咖啡冇乜了解 所以都唔太清楚同平時嘅espresso有咩分別🧐飲落冇乜酸味 偏向濃苦澀味啲😝旁邊仲有啲橙皮配🍊
冰釀精品咖啡

📌冰瑤濃縮咖啡
佢係半杯奶泡半杯espresso 好少飲咖啡 覺得咁樣好特別😍雙重口感🥳
冰瑤濃縮咖啡

Bruschetta
紐約芝士蛋糕
Affogato
冰釀精品咖啡
冰瑤濃縮咖啡
📎 雞翅膀蝦子麵 (7/10)蝦子麵麵質好爽口彈牙湯底系有少少鹹味 清清地冇乜特別既味道至於雞翼就寫系秘製醬汁👀食落普通okay既 瑞士雞翼🤣整體吾會太油膩淡淡地既主食黎✅📎 羅勒蕃茄意式脆多士 (7.5/10)原本想像系類似蕃茄醬多士蕃茄青蘋果切粒🍅🍏加入羅勒葉既味道再撒上黑椒系面食落個人覺得系幾清新不過未必個個鍾意羅勒既味道叫之前諗清楚先好叫❣️📎 意大利芝士餅🔥人氣之選 (10/10)自身對tiramisu 冇乜特別感覺食完呢個真系覺得原來可以甘好食🥺表面個層好似奶泡甘好soft 好香口 綿滑既cream 入口融化🥴佢既咖啡味系酸味酸而食到咖啡味個陣酸味系留到後少少先出我覺得呢個甜品系好出色✨📎 紐約芝士餅(9/10)佢種芝士我覺得食落有少少吾同既吾系單純芝士味食完落口芝士味之後仲有d味🤣但對芝士吾熟悉吾識形容覺得呢種芝士系有d口感層次既餅底都好好食❤️環境及服務 (10/10)$125 系合理既 食環境 服務 有d水準既食物🤤服務真系超級好顧及到客人坐出邊會主動提供毛氈😍窩心到不得了仲會溫馨提醒各位小心吾好系冇飲食既情況下除口罩😷影相隨時會被警察影到票控🤯多謝曬店員熱情招待❣️
📎 雞翅膀蝦子麵 (7/10)
蝦子麵麵質好爽口彈牙
湯底系有少少鹹味 清清地
冇乜特別既味道
至於雞翼就寫系秘製醬汁👀
食落普通okay既 瑞士雞翼🤣
整體吾會太油膩
淡淡地既主食黎✅

📎 羅勒蕃茄意式脆多士 (7.5/10)
原本想像系類似蕃茄醬多士
蕃茄青蘋果切粒🍅🍏
加入羅勒葉既味道
再撒上黑椒系面
食落個人覺得系幾清新
不過未必個個鍾意羅勒既味道
叫之前諗清楚先好叫❣️

📎 意大利芝士餅🔥人氣之選 (10/10)
自身對tiramisu 冇乜特別感覺
佢既咖啡味系酸味
酸而食到咖啡味
個陣酸味系留到後少少先出
我覺得呢個甜品系好出色✨

📎 紐約芝士餅(9/10)
佢種芝士我覺得食落有少少吾同既
吾系單純芝士味
食完落口芝士味之後仲有d味🤣
但對芝士吾熟悉吾識形容
覺得呢種芝士系有d口感層次既
餅底都好好食❤️

環境及服務 (10/10)
$125 系合理既 食環境 服務 有d水準既食物🤤
吾好系冇飲食既情況下除口罩😷影相
隨時會被警察影到票控🤯
多謝曬店員熱情招待❣️
2021-03-27 542 瀏覽
行左上虎山觀景台再行埋去酒店個邊,一來一回,總共行左18000步,個日又熱又曬,腳仔軟之餘仲見肚餓,一落山就衝去好出名嘅蘇蘆坐低食少少嘢。既然講到佢咁出名,排隊就梗㗎喇🤷🏻‍♀️佢地應該3-4點會清潔,4點後先開始入座。入座時間分1小時(最低消費$95)同1.5小時(最低消費$125)。如果你miss左4點入座嘅機會,你起碼要等一個鐘先有機會坐低喇。所以建議大家早少少3:30去等😉我地叫左凍咖啡、Rooibos 茶、三式多士、雞翼蝦子麵。唔分開個別評論喇,因為質素都係一般,唔難食嘅,但係無特別囉,來呢間cafe都係志在睇個棚屋景啫😆坐係外面微風吹來,間唔中見到小船駛過,對面棚屋嘅一戶人家係露台曬太陽傾計,好relax😌值得一提嘅係工作人員非常nice!基本上係大澳接觸過嘅大澳人都好熱情親切又有禮🥰

2021-02-24 860 瀏覽
難得山長水遠入到大澳,緊係要一訪大家都慕名而來嘅蘇廬café!欲訪此店,必先過橋🤣~步入昏暗嘅前店,一踏出戶外露台,景氣立即豁然開朗😮。即刻揀返個靚位,望住充滿漁村風情的棚屋同對面岸一串串嘅紅燈籠🏮,享受一杯香濃咖啡,不亦樂乎?————————————————👅 Affogato ($65)👍🏻有一半甜品靈魂嘅咖啡,濃縮咖啡用另外一隻迷你咖啡杯奉上☕,淋上一球香甜嘅雲呢拿雪糕,一熱一冷碰撞出溫和味道🍨,伴上杏仁片增加口感,可惜雪糕溶得太快,可唔可以大球啲呀?————————————————🚩總結:一邊吹著海風,一邊歎咖啡,大澳仲有好多貓等你發掘~————————————————🌟注意:每位最低消費一杯飲品
————————————————
👅 Affogato ($65)

————————————————
🚩總結:一邊吹著海風,一邊歎咖啡,大澳仲有好多貓等你發掘~
🌟注意:每位最低消費一杯飲品
2021-02-20 547 瀏覽
之前去過,以為疫情關係,大家都謹慎防疫,店員/老闆大大聲提醒衞生措施😠,也算吧!大年初五去,仲離譜,男店員登記態度差,入內女店員更粗聲招呼客人,轉枱話要收$一百圓清潔費,嘩!從來未聽過😡😡😡以後都唔會再光顧!服務業做到咁,失禮人啦!
以後都唔會再光顧!服務業做到咁,失禮人啦!
2021-02-16
2021-02-15 684 瀏覽
今日大年初四,去此食店,店主很不禮貌,並對我們說並不想招呼客人,是你們自找上門。執到錢都唔好去。親身經歷!!從未見過這種服務態度,不可一世,狗眼看人底,目中無人。
2021-02-15
2021-02-15 613 瀏覽
餐廳12:00開門,我們是第一批客人,中年白髮員工已經唔想做,態度十分惡劣,喝令客人睇餐牌、點餐,兼且盡快入座。我們兩大兩小,自己兩個大人點完餐,要我們即時入座,想幫兩個小朋友點埋單都話唔得,試問兩個小朋友在店外怎樣自己點餐呢?及後我們叫他禮貌點,是不是想做生意?她居然答說:「我也不想做。」最後,雖然我們等了半時間,但都忍不住要離開。冇理由俾錢要受人氣。
蘇廬, 大澳☕️最近冇得去旅行,相信大家都會喺香港唔同嘅地方行吓。平時好少入大澳,睇到好多食評都有介紹過呢間CAFE,今次難得黎到大澳好難唔嚟試一試。個人覺得食物方面其實同普通市區嘅Cafe嘅食物差唔多,佢勝在有市區做唔到嘅嗰種舒適嘅環境🍃不過其實大澳都好多人尤其是假日。價錢方面我覺得稍為貴咗少少,因為食物方面我始終覺得比較普通,味道又唔係特別驚喜🌝不過難得嚟到,偶然試吓一次半次,我又覺得值得嘅👍🏽.📍#G/F, 86-88 Kat Hing Street, Tai O #HappiMuffinNT🌟#HappiMuffin Rating: 7/10💰Price: $80-120 pp.#hkig#hkigers#igers#yum#yummy#nom#nomnom#foodporn#hongkong#food#share#like#foodblog#foodie#love#follow#香港#香港美食#美食#美食指南
蘇廬, 大澳☕️
🌟#HappiMuffin Rating: 7/10
💰Price: $80-120 pp
2021-02-11 544 瀏覽
呢次逛大澳好特別,有個100分男友出席姊妹飯局😏,食左間好特別嘅大澳棚屋黃店😂😂好大澳風情,景色再靚,都只可以望靚靚女友🤣如果你本身鍾意放假好chill,又好鍾意為慈善出一分力,絕對可以黎呢間試試疫情價每位$125免加一,小費作慈善用途,多謝老細,真係好推動香港人做善事。如果唔鍾意影相就可以慳返🤣食環境就食環境,三式脆多士係比較少見嘅,有啲似罐頭餅,不過不失。咖啡比較高質,任君選擇。甜品如果控制一下甜度就會更加好。

2021-02-06 385 瀏覽
Chill環境味道 OK大澳棚屋cafe應該係得番e間,閒日到訪,不用等位,感覺非常悠閒寧靜。係放鬆/放空下既好地方。食物方面選擇唔太多,一定係食combine (i.e. main+drink+dessert),咖啡同食物味道不是十分出色,但環境絕對加哂分。如果唔使等位應該會再encore.
Chill

味道 OK

2021-02-04 413 瀏覽
去大澳又點可以唔去棚屋cafe🥰坐outdoor area 可以望住大澳漁村嘅風景!宜家最低消費係$125 包主食+ 甜品 + 飲品!/雞翼蝦子麵/ 秘製汁雞翼/唔知係咪因為行到好肚餓,我覺得個麵好好食😂蝦子麵彈牙,雞翼入味,個湯底唔會好鹹,清清地我都飲唔停🙈 秘製汁雞翼就普通,都係豉油雞翼😂/木糠布丁/ 義大利芝士蛋糕/有d可惜食唔到個tiramisu,去到已經話賣曬,得番木糠布丁🥲好彩食食下話有番芝士蛋糕,可以試下唔同甜品,兩款都出奇地好食😳木糠布丁唔會好膩,甜度適中,食落好creamy,加埋面頭嘅杏仁脆片口感更加豐富👍🏻 芝士蛋糕都好好食,好香滑🧀/Latte/望住靚景食甜品加埋杯咖啡就一流☕️ latte味道都香濃,唔會好酸👌🏻整體黎講,都算性價比高,黎餐係我嘅下午茶+晚餐😂有咁嘅環境真係值得去試下,唯一失望係服務真係麻麻地🧐

/雞翼蝦子麵/ 秘製汁雞翼/

Latte

木糠布丁
義大利芝士蛋糕
2021-01-13 666 瀏覽
寒風凜凜,行完6小時的山,整個人己筋疲力盡,還凍到笨手笨腳,快速地坐下食番一啲熱食,保暖身體。呢間咖啡店每次來到大澳都會幫襯,平時戶外坐位一席難求,今日可能太冷,反而戶外位置任揀。雞翼蝦子麵估不到咖啡店會有蝦子麵食。味道中規中矩。呢個時候只需要熱辣辣就可以了。Tiramisu算是咖啡店的皇牌,甜度適中,不過如酒味再濃些少就好。Cappuccino 質量比起之前差左少少,味道不夠濃郁。希望可保持以往的熱誠。

雞翼蝦子麵
估不到咖啡店會有蝦子麵食。
味道中規中矩。
呢個時候只需要熱辣辣就可以了。

Tiramisu
算是咖啡店的皇牌,甜度適中,不過如酒味再濃些少就好。

Cappuccino
質量比起之前差左少少,味道不夠濃郁。
希望可保持以往的熱誠。
2021-01-08
2020-12-30 616 瀏覽
一早入大澳做遊客行完個山十二點左右衝落大街趕喺人潮湧入前做Solo第一個客坐左係最chill既角落位因為疫情關係,一張枱喺坐一個人既,但二人同行就坐隔離枱每個人要消費$125(飲品加食品加蛋糕)睇返食評好似加左價但我都仲覺得係抵食牛肉麵啲牛肉食得出喺新鮮牛,好濃牛肉味杯咸檸檬加左話梅我覺得好好飲呀咖啡正常,多士就一般(可能其他味會好啲)最後既甜品揀左木糠布甸我覺得超。好。食!係我食過最好食既木糠布甸
一早入大澳做遊客
行完個山十二點左右
衝落大街趕喺人潮湧入前做Solo第一個客
坐左係最chill既角落位
因為疫情關係,一張枱喺坐一個人既,但二人同行就坐隔離枱

每個人要消費$125(飲品加食品加蛋糕)
睇返食評好似加左價
但我都仲覺得係抵食

牛肉麵啲牛肉食得出喺新鮮牛,好濃牛肉味
杯咸檸檬加左話梅我覺得好好飲呀

牛肉麵及咸檸檬飲品

咖啡正常,多士就一般(可能其他味會好啲)
多士

最後既甜品揀左木糠布甸
我覺得超。好。食!
係我食過最好食既木糠布甸

2020-12-29
牛肉麵及咸檸檬飲品
2020-12-23 595 瀏覽
去到大澳搵食,見到零零舍舍有兩間餐廳門口特別多人排隊,於是我地簡左一間飲咖啡,而另一間就係飲豆漿唔知係我凝住大澳既蝦子麵好似特別好食,定係真係有唔同,湯底雖然好清,但就好夠味,牛腩亦都煮到好冧,肉質較肥,但碗麵比較細碗,男仕個口大D,可能4,5啖就食完塊餅既味道本身係冇問題,滿佈nuts既餅乾,自然聯想係鹹香脆口,不過可能放耐左, 漏咗氣唔多脆咖啡泡泡打到好實好cream,正,差D唔想攪匀個泡泡,底層咖啡比較濃,溝埋D 泡泡岩岩好

下午茶