2021-11-14 604 瀏覽
週日的中午到來,本來擔心會等很久才有位。到來之前,已做資料搜集,知道這裡不只裝修懷舊,就連等位也貫徹上世紀的習慣,要自己搵位,站在餐桌旁等人家用膳完,就可以自己坐低。意料之外,可能時間尚早,在酒樓繞了大半個圈,已見到有一張無人佔用的餐桌,不用等就可立即坐下叫茶。之後雖然也漸見人多,但觀察下,大約5~10分鐘都可搵到位。食物質素不要抱太大期望,此終這裡吃到的是懷舊味道,多於食物味道,食物不難食,但要吃好味的,這裡不應該是首選。疫情下,沒有一般酒樓的方便,在點心紙點食物,就有人送來點心;要吃點心,便要自己留意在酒樓內推著的點心車,有想吃的,便自己出去攞。每次出外取點心,都切記要帶口罩,當吃自助餐吧!😅茗茶可選茶壺,也可用傳統的蓋碗茶盅,但用茶盅的緊記小心盪手及倒瀉茶。除了點心外,今次也點了鴨腿湯飯,足以2人用的份量,湯有濃郁的藥材味,且有老陳皮的甘香,值得一試。有人說這裡侍應服務態度一般,甚至差,個人感覺是-較冷漠、有性格。但絕不是差,這裡除了環境、食物懷舊,就連侍應也是上年紀的居多,抱著善意好奇的態度,他們也會樂意跟你搭訕。😁
2021-09-28 990 瀏覽
 一個要晨早起身的星期五仍是車爸爸的假期,忙完他的事情後我們走到懷舊的蓮香樓嘆了一個早茶,原來我倆也未曾到訪過這間歷史悠久的茶樓呢!甫踏進蓮香居恍如走到六、七十年代的光景,確實比起現在的香港以前真的十分和諧舒適。來這兒可以享受到水滾茶靚的滋味,更可選擇用茶壺或者焗盅來茗茶,想來懷舊的我倆當然選擇焗盅!侍應哥哥好貼心給我們清洗茶也能具順便示範如何使用焗盅,然後我們便可以舒舒服服嘆一口靚茶。真的很久沒有見過點心車了這天再次遇見真的很令我回味,車上沒有點心名牌所以不知籠內有什麼美食,而點心姐姐則十分專業地主動銷售車內點心。急不及待點了幾款點心來品嚐,放在這張玻璃面的檯上份外有感覺。先品嚐大大粒的蝦餃內裏有滿滿鮮味彈牙的蝦肉,而且還有筍尖絕對是正宗的出品。韭菜餃就比較率性有一粒外皮更已穿破!這個餃內的韭菜顏色已變黃坦白講賣相真的麻麻,可幸的是韭菜味仍然香濃而且內裏亦有彈牙的蝦粒總算叫做足料。很久沒見過燒腩卷這兒有當然要叫籠來吃,內裏有一件肉質鬆化的燒腩,配上一件粉淋的芋頭,真的很有小時候吃的味道啊!我們還點了一碗柴魚花生粥,點心姐姐將粥裝至滿瀉方罷休真的太抵食了吧!粥底好綿滑味道亦很家常吃得十

我們還點了一碗柴魚花生粥,點心姐姐將粥裝至滿瀉方罷休真的太抵食了吧!粥底好綿滑味道亦很家常吃得十分舒服,另外更送上一大碟薄脆佐粥很慷慨呢。

最後當然要吃這兒的名物蓮蓉西米布甸,坦白講未吃之前覺得肯定甜到不得了,怎料吃下西米布甸超香滑可口,內裏的蓮蓉更香甜不膩真的十分好味道。

雖然點心的味道不是超級的好吃,但內裏的人和物也會予人有種很溫暖的感覺,我仍是喜歡這懷舊溫暖的感覺。
2021-09-24
早餐
2021-09-20 654 瀏覽
百年老字號 保留舊有傳統特色風味嘅茶樓真係買少見少仍然保留舊式茶樓既風格、特色裝修 推車仔賣點心舊式點心更加吾係周圍可以食得到唔怕三高食特別d既點心黄沙豬潤燒賣 香酥芋角 面燒賣索滿豬潤汁,非常濃味但又冇血腥,豬潤爽脆冇渣 賣相係爭d,但味道真係幾好食香酥芋角 酥脆既外層包住芋蓉同埋肥豬肉 入口酥脆,芋蓉豬肉餡甘香!飲茶仲要係用舊式茶杯既!相當少見同特別!中環威靈頓街160-164號消費$100
百年老字號 保留舊有傳統特色風味嘅茶樓真係買少見少
仍然保留舊式茶樓既風格、特色裝修 推車仔賣點心
舊式點心更加吾係周圍可以食得到
唔怕三高食特別d既點心
黄沙豬潤燒賣 香酥芋角
飲茶仲要係用舊式茶杯既!相當少見同特別!

中環威靈頓街160-164號
消費$100
2021-09-11 550 瀏覽
本來想叫雞扎,點知見到有鴨腳扎,try try la。曄,鴨腳好淋又有味。後來先知好似出一輪定两輪。呢度d姐姐嬸嬸姨姨好有性格。。。態度麻麻。焗布甸,懷舊甜品,但真的過甜了。煲仔飯,好似bb食咁,淋得滯。。。努力做返好老字號名字吧

呢度d姐姐嬸嬸姨姨好有性格。。。態度麻麻。

努力做返好老字號名字吧

2021-08-31 728 瀏覽
不嬲都知蓮香樓嘅港式點心出名,但真係唔知原來蓮香樓嘅晚市有小菜食,是日晚飯時段,堂食嘅食客唔算多。但晚市小菜真係味道唔錯,两個人點佐两個送飯小菜,已經好夠,又抵食,所以想寫下食評,希望呢款舊式酒樓可以長久經營落去啦。每次食中餐都必點嘅 —— 啫啫雞煲就正正常常色香味balance 嘅雞煲,無咩好寫,但酒樓必點雞煲嘅我,又真係覺得好味。另一個餸係薑蔥金蠔煲,可惜無影到薑蔥桶蠔煲就食得多,薑蔥金蠔煲我真係第一次試,仲好鍾意食,而家令我有少少念念不是,想回頭再食!

每次食中餐都必點嘅 —— 啫啫雞煲

啫啫雞煲

另一個餸係薑蔥金蠔煲,可惜無影到

2021-08-26
  • 薑蔥金蠔煲
下午茶時段經過,記得呢間都出名,老字號,仲有特色點心手推車,所以雖然唔肚餓都走上去諗住食少少野,參觀下上到去果然老字號,裝修傢俱有歲月的痕跡,可能係下午茶時段,餐廳內無咩人,手推車見唔到,伙記都唔多覺眼終於有個伙記係到,叫我地隨便搵個位坐低,就走左啦...坐低再,唔係好搵到個餐牌,隨後有個伙記走上前問我地想食咩,我地隨便講左啲點心,但好多佢都話無曬啦,有糯米飯問我地要唔要,咁唔緊要啦,有乜就食乜啦,但無得揀食咩真有點失望(可能同下午茶時段有關啦...)蝦餃,唔夠熱,所以個皮有啲乾有啲硬糯米飯,熱辣辣,可惜唔夠黏總結:老字號關係,定價較高,唔愁無生意服務一般,食物質素有點失望(或者係我我揀錯時段)

終於有個伙記係到,叫我地隨便搵個位坐低,就走左啦...

蝦餃,唔夠熱,所以個皮有啲乾有啲硬

糯米飯,熱辣辣,可惜唔夠黏

2020-11-08
2021-07-01 811 瀏覽
🌝ok。講地道講feel呢度無得挑剔,真係夠老自己搵位、攞野食嘅模式越黎越少,香港係唔同晒...好耐先黎下,價錢貴少少都唔洗咁計較😂 我地試左唔多👀 糯米雞偏乾鞋口,蒸排骨都馬馬地係有唔新鮮嘅味👍好食嘅都㗎,鳳爪排骨飯啲排骨好淋、蝦餃啖啖肉唔會太咸、個西米甜品十分推薦 真係好食嘅🍮
🌝ok。

講地道講feel呢度無得挑剔,真係夠老
自己搵位、攞野食嘅模式越黎越少,香港係唔同晒...

2021-06-16 937 瀏覽
每星期放縱一下,週圍去尋找好嘢食。看到這間歷史悠久、古惜古鄉的舊式洒家,還自薦自己的八寶鴨是招牌菜之一,特別預先訂了一份。有期望,會提升失望的機率。到達後遲遅都未上菜,先叫了一個白飯頂住檔。侍應亦非常有心加了碗叉燒汁給我們送飯。叉燒控的我帶著期待去試,點知得個鹹字,似豉油汁多啲。最後跑出的第一道菜不是我們預先訂購的八寶鴨,而是大廚推介的懷舊錦鹵雲吞。炸雲吞大粉絲的我超級期待這個甜酸汁,上菜後比預期大份,但味道…得個酸字。自問廚藝非常一般的我製作的甜酸汁仲好食,讓我驚訝非常。炸雲吞皮好厚好梗,粒雲吞亦不是粒粒都出現。因為好肚餓,好好醜醜都食咗兩件。下一個登場是六大懷舊菜式之一的家鄉煎釀鯪魚。朋友非常期待,今次到佢失望。我少食這道菜,沒有比較。友人說不及她之前在錦田食的私房菜。這個吃得出用了洒去掩蓋魚不新鮮的味道。可能是人流少(當晚除了我們之外只有兩枱客),貨源留轉比較慢吧?最後萬聚期待的八寶鴨終於上枱。評語是:原來八寶鴨是像食糭,但栗子和綠豆溶未煮透,個汁唔知佢想點,有啲鹹…真係唔識型容。之後睇咗上環蓮香居分店啲八寶鴨相片,看見這裏的汁是比較深色的。同埋完全沒有鴨味😵。甜品叫咗蓮蓉焗布甸
每星期放縱一下,週圍去尋找好嘢食。

有期望,會提升失望的機率。

甜品叫咗蓮蓉焗布甸。本人不太喜歡奶類製品所以覺得太甜和太重奶味,但其他飯友評價是終於有一樣好味的東西入到口!

環境方面裝修懷舊,茶壺咀斷了一半。坐廁亦是崩的。

埋單看見餐牌標價$78的懷舊錦鹵炸雲吞是$98,原來是晚市價。請清楚標明價錢吧!枱上的menu和「攝」在枱玻璃下的單張完全沒有說明有兩個價錢。我哋都費事同佢坳,照俾錢。但想透過這裏分享給大家,他們可能點心水準可以,但晚飯就有待改善了!

以上純粹是個人分享,明白口味各有不同。

最後埋單$8xx,得個$39布甸啱食….八寶鴨食淨一半,我們離開時,有侍應叫我哋點解唔打包隻八寶鴨。我哋已經一直沒有出聲,就係呢個時候,忍不住回應了幾句:不打包了,隻八寶鴨唔得,好難食!

懷舊錦鹵炸雲吞
家鄉煎釀鯪魚
八寶鴨
2021-06-10
2021-06-08 623 瀏覽
今晚玩懷舊食老牌粵菜,蓮香樓扎根香港數拾年一直都未試過這裡的晚飯中菜,今次專程來試試。裝修同傢俬保持上世紀大酒樓飲茶感覺,今時今日我們可以話係有特色。🤣🥢見到推廣介紹「錦鹵雲吞」就試試有點點失望,雲吞皮太厚不夠脆口,餡料用了一舊又乾又難叉燒味道怪怪,酸汁不夠酸菠蘿青椒一大堆。😅🥢客家釀鯪魚這道客家名菜做等不錯,廚師取出魚骨魚肉,保留魚皮同頭尾,加入魚膠蝦米陳皮打到起膠再重申釀入魚殼炸香,外層香口內層魚肉彈牙可口蝦米起到惹味作用。👍🥢咸排骨大芥菜煲咸排骨煮得諗好有咸香味,加入胡椒的芥菜湯底特別惹味。朋友的大碗白飯,換了是我起碼食一個星期。😅😅甜品古法馬拉糕,鬆軟香甜,綠豆沙糖水送的,綠豆起沙有臭草味正啊!👍牆身上的招牌推介我完全看不懂銀碼🤣。

🥢見到推廣介紹「錦鹵雲吞」就試試

🥢客家釀鯪魚

🥢咸排骨大芥菜煲
咸排骨煮得諗好有咸香味,加入胡椒的芥菜湯底特別惹味。

朋友的大碗白飯,換了是我起碼食一個星期。
😅😅

牆身上的招牌推介我完全看不懂銀碼🤣。
成日經過呢間蓮香樓都想試吓今日終於的起心肝不過可能我試一次就夠啦 哈哈食物質素中上但環境一般,未必會再嚟呢度飲茶其實唔算貴中環喎燒味飯都算抵食位置好多我兩點嚟都幾乎滿座通常都會有一架點心車喺度推住入面每次都會有新嘅點心但如果車入面冇你想食嘅點心原來你可以order點心嘅真係好懷舊嘅點心車春卷同鹹水角首先凍冰冰鹹水角個皮好厚好厚都係凍嘅可以唔使試蝦餃幾好食啵皮薄餡靚啲蝦又大又爽調味亦都恰到好處值得一試鳳爪普通嘢冇乜特別糯米雞又大隻又好食入面足料有雞,燒肉,肉碎,鹹蛋黃,冬菇依家咁足料嘅糯米雞都唔係度度都有雞札係我哋order嘅入面都係好足料有雞啦魚肚冬菇你睇吓舊冬菇幾厚呢個西米布甸唔係成日都有得食㗎朋友話成日都賣晒呢個都值得叫入面有蓮蓉好滑好滑蓮香樓最出名就係蓮蓉呀嘛最正係因為蓮蓉甜所以佢個西米布甸就整得唔甜加埋一齊就啱啱好Very good! 不過熱少少就更好喇整體來講食物質素中上服務都唔錯侍應叔叔普遍都係有禮貌環境一般感覺比較污糟,餐牌黐立立而且冇乜冷氣雖然食物幾好食但又冇乜令人好驚喜嘅感覺所以我諗下次都未必會再嚟但值得一試既
成日經過呢間蓮香樓都想試吓
今日終於的起心肝
不過可能我試一次就夠啦 哈哈
食物質素中上

但環境一般,未必會再嚟

呢度飲茶其實唔算貴

鳳爪普通嘢冇乜特別
糯米雞

糯米雞又大隻又好食

入面足料

有雞,燒肉,肉碎,鹹蛋黃,冬菇
依家咁足料嘅糯米雞都唔係度度都有

蓮香樓最出名就係蓮蓉呀嘛

最正係因為蓮蓉甜
所以佢個西米布甸就整得唔甜
加埋一齊就啱啱好

Very good!
不過熱少少就更好喇

整體來講
食物質素中上
服務都唔錯
侍應叔叔普遍都係有禮貌
環境一般
感覺比較污糟,餐牌黐立立
而且冇乜冷氣
雞札
蓮蓉西米布甸
蓮容西米布甸
2021-04-17 631 瀏覽
今日經過中上環 去咗蓮香樓飲早茶 因為十點幾 酒樓大部分都有位 但係不知道為何 侍應跟我們說要跟其他食客一齊搭枱 但係周圍全部都係吉枱 佢哋話要留畀啲熟客 可能我唔係成日幫襯佢哋 但係覺得咁樣服務態度不是太好 食物方面中環嘅價錢 質素一般 食咗四五碟點心蝦餃蝦腸 鳳爪排骨飯 其實食物質素其他酒樓差唔多冇乜特別驚喜亦都唔係太難食 當然來到係食環境 醉翁之意不在於此 但係我留意到呢度嘅員工其實真係唔係志在做嘢叫佢哋好似所以入右耳出 去廁所見到職員喺度打牙骹因為準備休息 服務水準真係有待改善 埋單三百幾蚊呢個價錢其實中上環仲有好多更好嘅選擇
2021-04-16
2021-04-02 745 瀏覽
倒屎咁早入去飲茶🫖好傳統嘅舊式茶樓😂 都係第一次過嚟,原來要企喺張枱隔離攞位😅,仲要出去嗰啲車度拎嘢,冇得落單㗎等咗15分鐘左右有得食,大約11點到😂叫咗10個點心,埋單360🙋🏻‍♀️價錢都可以最好食係叉燒餐包同埋蛋散☺️☺️ 其實樣樣都好好食😋但拎嘢食要自己拎係疫情期間都好麻煩,因為架車出嚟,你就一定要衝過去,咪嗰姐姐行到你個位都冇得食😂不過都係一個幾好嘅體驗,但係你要好有耐性😂

等咗15分鐘左右有得食,大約11點到😂
叫咗10個點心,埋單360🙋🏻‍♀️價錢都可以

最好食係叉燒餐包同埋蛋散☺️☺️

不過都係一個幾好嘅體驗,但係你要好有耐性😂
2021-03-13 776 瀏覽
成日想係中環食點心 但真係冇咩選擇🧐 呢間價錢還好 平日中午1230去到都仲有位🤓最特別係保留咗茶盅同點心車 幾個姨姨會係茶樓推住架車仔叫賣 架架車都盛住唔同點心🤣 想食可以等佢經過𥄫下有冇👀————————————————————————🐕 各款點心 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯當日點心種類都幾多👅有盅頭飯 糯米雞 豬腳姜 炸春卷 鳳爪 叉燒腸 蒸蘿蔔糕 蛋撻 菠蘿包 蛋散等等當然有唔少得嘅蝦餃燒賣幾特別係佢仲有豬潤 豬肚燒賣揀點心質素正正常常值得一提係少見嘅碗蒸蘿蔔糕比起一般件裝嘅會軟身啲叉燒腸個樣似牛肉腸但食落又真係叉燒味🧐雖然食物平庸但不妨黎呢度體驗下昔日香港🇭🇰————————————————————————🐰題外話:咁有香港風情 梗係唔少得香港嘅服務態度🤣🤣 有個覇氣姨姨嬲我哋冇應佢 扭計唔賣點心比我地lol😂😂更多食評:IG: Bunny_woof
成日想係中環食點心 但真係冇咩選擇🧐

🐰題外話:

更多食評:
IG: Bunny_woof
2021-02-28 603 瀏覽
很久沒有喝中式茶了,今日剛好在中環附近,所以就去蓮香樓飲茶,中午時段人很多,要自己找位置,幸好只是找了一陣就找到了☺️蓮香樓仍然是用點心車,但不會叫賣,所以每次看到點心車就要問呀姐是什麼點心🤗而茶亦可以選擇用盅或者是茶壺等..錦路炸雲吞是點菜的,我們點的是小,有6大塊炸雲吞,每塊都很香脆,而個靈魂醬汁多料到呢😱嚇一跳🙈有豬肉片,豬潤,魷魚等!而且個醬汁酸酸甜甜很惹味😋肉絲炒麵,麵底很香脆,個汁雖然淡味了一點,但也是可以接受的,而且份量很足!

而茶亦可以選擇用盅或者是茶壺等..

上次到蓮香樓取特價盆菜時見到有賀年糕卷售賣,只是 HK$68 盒 ... 都幾抵試其中可以在四款賀年糕點中任選三款的『賀年三色糕卷』只是 HK$188 張計番每盒只是 HK$63 ...儍媽就買了幾張送親友和自己食 ...換了 ... 蘿蔔糕、芋頭糕和年糕糕面已經看到很多蝦米、臘腸和臘味粒 ...又用了 bruno ...唔需用太多油都煎到香脆的糕點 ...即煎即食、熱辣辣又香脆最好食 ...儍媽較喜歡芋頭糕切件後見到骰子大小的芋頭、芋頭夠粉,入口有芋頭香又有臘味香年糕煙韌軟滑又不甜膩 而蘿蔔糕 ...可能有上次鏞記有機蘿蔔糕的比較蓮香樓的蘿蔔糕有點比下去,但這個價錢就係抵食** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定** 本網誌內所有文章和圖片均屬本人所有,歡迎參觀。圖文如欲轉載,請先聯絡 ! 如發現未經授權使用,本人將保留一切追究權利 ! 多謝合作 !

上次到蓮香樓取特價盆菜時
見到有賀年糕卷售賣,只是 HK$68 盒 ... 都幾抵試

計番每盒只是 HK$63 ...
儍媽就買了幾張送親友和自己食 ...

換了 ... 蘿蔔糕、芋頭糕和年糕
糕面已經看到很多蝦米、臘腸和臘味粒 ...

又用了 bruno ...
唔需用太多油都煎到香脆的糕點 ...
即煎即食、熱辣辣又香脆最好食 ...

儍媽較喜歡芋頭糕
切件後見到骰子大小的芋頭、芋頭夠粉,入口有芋頭香又有臘味香

年糕煙韌軟滑又不甜膩

而蘿蔔糕 ...
可能有上次鏞記有機蘿蔔糕的比較
蓮香樓的蘿蔔糕有點比下去,但這個價錢就係抵食

2021-02-09
外賣自取