2023-05-19 2582 瀏覽
退休啦!周圍飲飲食食,見識下飲食文化。聽得多首次到“蓮香居”晚飯,回味一下“懷舊菜”有 豉汁蒸鱔、蟹籽柚皮、八寶鴨、芥菜排骨煲、豉油鵝腸、小炒王、甜品“西米布甸”。無特別驚喜,個“八寶鴨”做得比較好啲,內餡料蓮子都做得軟、滑、棉。伙計好似唔憂做,諗住小菜冇驚喜!寄望於晚飯後甜品,跟小菜一齊落單,講明“後上”飯後20分鐘追夥記,才說:賣曬冇喇!呢啲咁嘅服務態度一啲都唔欣賞自以為出名就好巴閉!冇動力再幫襯
呢啲咁嘅服務態度一啲都唔欣賞
自以為出名就好巴閉!冇動力再幫襯
2023-05-10 3732 瀏覽
經過就多,入黎食就第一次。以前只係坐電車經過,一直都以為餐廳只有地面一層。今日第一次去先知,原餐廳有兩層,喺二樓同三樓。約咗朋友11:30,朋友早半個鐘去拎位,成功喺11:30左右有位 👍🏻入到𨋢,全部都係遊客。朋友已經喺三樓拎到位,我就按三樓,大家都好驚訝望住我,問我二樓定三樓先係餐廳。因為我都係第一次嚟,以為同普通酒樓一樣,先去拎飛,再等職員安排位置。所以我呃咗佢哋喺二樓出🙈🙈🙈後來,見到朋友先知,原來只要有位就可以坐,哈哈哈哈哈餐廳係推車仔拎點心,姐姐會推住點心車周圍走,煎糕類,就可以去旁邊煎炒區拎。除咗炒粉麵之外,全部都係等推車仔自己拎,要不停周圍望實啲點心車,有啲可遇不可求嘅感覺😆已經好耐無去過推車仔嘅酒樓,記得細個去飲茶嘅時候,叔叔嬸嬸好忙,望住幾時有新車仔出嚟,有點心車一出就即刻起身去拎食物。蘿蔔糕 / 芋頭糕姐姐話唔夠蘿蔔糕,換一件芋頭糕好唔好。貪心嘅我當然話好,唔洗叫兩碟😌不過蘿蔔糕好重粉,芋頭糕味道同口感都較好。(好在可以混合🙊)鮮蝦燒賣燒賣一籠四粒,肥肉唔多,唔錯。煎薄罉叫完可以返埋位食住其他嘢等,姐姐會即刻煎一份新鮮嘅。但我哋食到唔記得咗🤣姐姐醒目認得我哋,幫我
今日第一次去先知,原餐廳有兩層,喺二樓同三樓。

所以我呃咗佢哋喺二樓出🙈🙈🙈
後來,見到朋友先知,原來只要有位就可以坐,哈哈哈哈哈

蘿蔔糕 / 芋頭糕

姐姐話唔夠蘿蔔糕,換一件芋頭糕好唔好。
貪心嘅我當然話好,唔洗叫兩碟😌
不過蘿蔔糕好重粉,芋頭糕味道同口感都較好。
(好在可以混合🙊)

鮮蝦燒賣

燒賣一籠四粒,肥肉唔多,唔錯。

煎薄罉

叫完可以返埋位食住其他嘢等,姐姐會即刻煎一份新鮮嘅。
但我哋食到唔記得咗🤣
姐姐醒目認得我哋,幫我哋拎過嚟😆
薄罉煎到好脆,但味道有啲咸。

雞札

味道還可以,略嫌有啲油。

牛肉燒賣

我唔係好食牛肉燒賣,好怕陣芫荽味😵‍💫
只係食咗一粒,芫荽味唔算好重,可以接受。

炸芋角

唔係好多地方仲有得食,中間餡料都幾多。
調味岩岩好,唔會好咸,同埋食落唔會成口油。

鮮蝦腸粉

食到中途,竟然俾我哋遇到腸粉車‼️
腸粉好滑,腸粉比較挺身,所以好容易夾起。

一路都等唔到馬拉糕出現,西米糕都唔夠人哋快🥲🥲🥲
我哋食完嘢,坐多陣就走人。

環境氣氛都唔錯,但就唔會好似酒樓咁會坐得好舒服。
餐廳唔大,周圍都有點心車,食客又會行嚟行去拎食物,所以會好繁忙,而通道只係岩岩好夠點心車過,會坐得有啲逼,加上好多時會同其他人搭枱,所以都會比較嘈。
如果唔想搭枱,餐廳有少量嘅細枱,但係會等耐啲。

聽聞好多老店職員講嘢比較大聲直接,初頭擔心啲職員會好惡,不過全部都好有禮貌❤️
咁懷舊嘅中式點心店已經所剩無幾,值得嚟體驗一下,不過記得要預啲時間等位‼️
2023-05-02 2217 瀏覽
今日同家姐帶92歲媽媽去蓮香居飲茶,一盅幾件等媽媽懷緬吓。我哋一行四人上到2/F無乜客,咁就揾咗張四人圓枱坐,但有個伙記唔俾我哋坐,點咗我哋坐咗張爛嘅2人圓枱,仲放低咗3籠點心,話點心無架喇,要食就嗌炒嘢啦,咁又行咗去😡因為媽媽年紀大,廢事走嚟走去,所以繼續留低。咁我就同個阿姐要求換枱,因為張枱放咗茶壺水杯同點心已經冇位, 佢話佢話唔到事 ,話~話事嗰個唔知去咗邊 😠之後嗌乜冇乜, 茶壺冇水冇人斟, 叫佢斟茶又發悔氣 ,斟完就大力將個茶壼放返落去張枱度 ,啲態度真係不知所謂 ,之後更熄冷氣同熄燈,分明趕客 ,香港真係多謝你, 究竟知唔知乜嘢叫做顧客之道 ,連最基本嘅服務都無😠極度無禮貌😡
2023-05-01 1707 瀏覽
123028042023我同一位日本來的朋友一同到呢間充滿懷舊色彩的蓮香居,中午時間人流非常之道好不容易先搵到搭枱的位置,好快我們便坐低叫點心,點心車在香港近乎絕跡日本來的朋友都不忘拍個照。我點了鮮竹卷,鴨腳扎,山竹牛肉,朋友都非常喜歡但看見他吃鴨腳扎的樣子比較狼狽,鮮竹卷味道鮮美蠔油味濃,之後我們再點了蝦餃燒賣,蝦餃分量足而皮薄當然我們還在點了咸水角,沙翁,最後鮮蝦腸粉,鹹水角剛剛出爐皮脆內軟,沙翁亦都相當好吃的鮮蝦腸粉,粉皮相當之滑。我的朋友今次的中式午餐,慶幸日本朋友聽不懂廣東話其實是侍應點心姐姐的態度不太友善,而衛生環境也比較中下。
今日帶著兩個外國來的朋友,到這間茶居感受一下中國傳統飲食,結果感受到了夥計對茶客傲慢無禮的傳統。到了茶居要自己找座位是常態,沒有問題。坐下後,因為夥計忙碌而枱面沒人清理,也沒有問題。主動去找夥計幫忙,問題是第一位夥計無視你的要求,是大家互相對望而對方裝作沒看見。沒辦法下找第二位夥計幫忙,他也因為很忙碌而回了一句‘等一等’。好的,便等一等。看到第一位的夥計得閒了,便找他幫忙,結果他極速轉身找其他事做。我只好走到他身體詢問是否可以幫忙,他很專業地繼續做自己的事,完全隔絕了身邊的其他聲音,彷彿我是透明人。我又只好繼續等。過了一會,第二位夥計得閒了,可是他太善忘,忘記了我們在等他,他去了幫一位剛到的客人執拾枱面。我只好走去提醒他,他這時突然回了一句‘你等一等啦,係咪唔等得呀?’。那一刻,我不知如何反應。作為茶客,我並沒有要求任何貴賓級的待遇,但也不想被直接無視。到底這些中國傳統是否值得保留呢?
2023-03-31 2052 瀏覽
去舊式茶樓都係食情懷,一入去就預先一人派一籠,正所謂水滾茶靚,見到個水煲無論啲茶葉掂唔掂都加咗分,不過要小心小朋友 環境撲實,枱面有啲油,坐低呀叔會比點心咭你,仲會吩附唔好整污糟枱上面多咗嘅杯碟 我哋2點先到,上到四樓無乜人,後來先知原來 4樓係三點收,3樓四點,會多啲嘢食 。終於見到羅白糕車,可惜已經收咗工,食唔到煎腸粉 除咗情懷,其實仲有好多舊式點心,鴨腳仲有粒冬菇,有誠意!我真係無試過飲茶有牛雜食!少少地過吓口癮都唔錯 爽肚份量比較少雞包出色 !牛肉燒賣就好似有皮包住嘅牛肉球咁,點埋喼汁食完全無分別 燒鵝瀨應該係最好食嘅!但無得㨂部位 2點半左右已經無點心車,啲人都走得7788, 下次都係落返三樓比較好*4樓搭枱,3樓唔搭枱茶錢會貴少少

除咗情懷,其實仲有好多舊式點心,鴨腳仲有粒冬菇,有誠意!

我真係無試過飲茶有牛雜食!少少地過吓口癮都唔錯

爽肚份量比較少

雞包出色 !

牛肉燒賣就好似有皮包住嘅牛肉球咁,點埋喼汁食完全無分別

燒鵝瀨應該係最好食嘅!但無得㨂部位

*4樓搭枱,3樓唔搭枱茶錢會貴少少
2023-03-22
  • 燒鵝瀨
2023-03-12 2160 瀏覽
已經很久沒有上茶樓,點心不難找,但傳統點心車已經少之又少,應該已是全港唯一!? (有誤歡迎更正) ♡´・ᴗ・`♡ 所以當天興奮得不得了,彷彿已經是上一個世紀看到的事物。自從蓮香樓結業,每次路過威靈頓街的轉角,都心有餘悸,彷彿好像兒時的回憶都散落一片。是次重踏蓮香居,有點唏噓感慨,同時亦珍惜。幸好,週末點心種類都不少。食到蝦餃、燒賣、鳳爪、鮮蝦腸粉,仲有已經好少地方有製作的咖喱魷魚… 不過最驚艷的都是香 煎 薄𦉘!!! 不是說笑,超好食!不禁讚嘆已經好耐冇食過又薄又脆,粉漿又做得好好的薄𦉘。然後嘆返杯香氣濃郁的龍井,香氣撲鼻~正~意外地發現週末的三樓很熱鬧,會有即叫即煎的小檔攤,點心姨姨都忙過不停,但技術還是很好,絕不馬虎。湊湊熱鬧,點了個三色糕,拿著點心取回二樓,可愛的媽媽興奮叫著要拍照。接近11時多,人流愈來愈多,慢慢有人會站在你座位附近,所以我們都快快離去了。是次光臨意外地發現蓮香居的食物還要比蓮香樓好味,想必很快就會再回來。

香煎薄罉

然後嘆返杯香氣濃郁的龍井,香氣撲鼻~正~

香煎薄罉
2023-02-10 2917 瀏覽
⭐️金牌九大簋Menu(12道菜色)⭐️⭐️金錢雞錦繡大拼盤 雞潤好正⭐️川貝杏汁燉白肺 杏汁好香⭐️蓮香霸王鴨⭐️黃金煱大虎蝦 蛋黄味濃⭐️生煎蓮藕餅 傳統⭐️泮水芹香⭐️翡翠彩鳳蚌片 ⭐️大白鱔⭐️馳名貴妃雞 皮滑⭐️飄香荷葉飯 極香⭐️蟠桃壽包⭐️蓮蓉焗西米布甸 -香甜滑 最好味好味 ~~
2023-02-09 2151 瀏覽
年初三路過上環,突然想起「懷舊色的茶樓」,有點掛念以前的「推車仔」,所以,便到了蓮香居緬懷一下從前的時光。蓮香居的2樓和3樓充滿着喝茶的人,這兒仍可以用「茶盅」來飲茶,不過,我沒有試過,又擔心不懂如何處理,所以還是用了茶壺。下次再來的時候,可以試試用「茶盅」。「大包」、「豬潤燒賣」、「蝦多士」、「焗西米布甸」、「金錢鷄」、「馬拉糕」等傳統食物,都能在這兒品嚐到。不過,今次來的時候正值下午茶的時間,有不少搶手的食品如「大包」、「焗西米布甸」等已經售罄了。最後,唯有叫了「蝦多士」、「豬潤燒賣」及「馬拉糕」(只剩下最後一件,匆忙則忘了影相,但真的是「從前的味道」,不太甜,非常好吃!」

2023-02-08 1434 瀏覽
有朋友喺外國嚟咗香港玩,想食一啲比較地道嘅餐廳,飲茶嘅話,我第一時間諗到蓮香居。懷舊嘅酒樓喺香港已經唔係剩返好多間。蓮香居仲保留到佢嘅獨特風味。酒樓有兩層,自行搵位。細枱嘅話如果冇四個人,大多數都要同人搭枱。點心一出,通常啲人都會擁晒過去,所以大部分人都會攞埋張點心卡去點心車嗰度自己攞。如果等格點心車行到過嚟,應該啲嘢食都賣得七七八八😆。呢度有好多懷舊點心,我哋嗌咗煎薄撐、豬潤燒賣、馬拉糕、炸雲吞、沙翁、腐皮夾。全部都整得好有水準,好好食。尤其是係個沙翁,整得好鬆軟👍🏻。最遺憾係今次食唔到佢個蓮蓉焗布甸,阿姐話每日12:30pm出完兩輪,賣晒就冇。想食嘅朋友就早啲到啦!
2023-01-05 2388 瀏覽
🫖周末饮茶,老牌茶楼可谓座无虚席!搬来西营盘不久,自然不会错过这家久负盛名的饮茶名店,可惜来的比较晚,3楼下午3点就要清场。这家店延续了最传统的推车上点心的方式,品类琳琅满目,十分丰富。另外,性价比可以说非常高了,三个人9个点心,不到400蚊的价格。茶位费一人13蚊,点心里面推荐他们家的鸭掌,里面的冬菇是点睛之笔!其他的中规中矩,点了烧麦,猪肚,肠粉,排骨,咸水饺,春卷,叉烧包,白莲蓉包。环境的话,比较嘈杂,桌面油渍也比较明显,和常去的金钟名都酒楼还是相差甚远。
🫖周末饮茶,老牌茶楼可谓座无虚席!

2022-11-08 3100 瀏覽
真係好耐冇試過去飲茶見到推車仔嘅點心😆😆😆勁有童年回憶除咗懷舊,食物質素都非常之不錯!尤其係個蛋撻,同雪山叉燒包,蓮蓉包,腸粉🥰🥰仲有燒賣同埋蝦餃添不過唯一美中不足嘅就係,我哋坐喺3樓墜入變,好多時嚟到我哋嘅車都冇晒嘢食🙈尤其係燒賣同蝦餃,真係要特登出去拎先有最特別係個馬仔,真係未試過喺酒樓度食馬仔,宜家先知原來係酒樓出產嘅🤣呢度嘅馬仔加入左唔少嘅杏仁,食落去又香又脆口,多咗幾種層次🤤而家蓮蓉包都唔錯,大大個咁,平靚正
真係好耐冇試過去飲茶見到推車仔嘅點心😆😆😆勁有童年回憶

仲有燒賣同埋蝦餃添

而家蓮蓉包都唔錯,大大個咁,平靚正
2022-11-03 2360 瀏覽
推住車仔賣點心的茶樓已買少見少,呢度有3層樓,第一層是廚房,第二、三層全層都可供入座。到二樓出𨋢眼見已爆場,店員話三樓剛開左,也可坐上面。我哋當然想在二樓湊熱鬧,入到最入有張大枱,二話不說就坐低了。推着點心的車仔源源不絕看見姐姐們也樂在其中雖然每個都是老臣子但個個做野都很爽手款款點心也很好吃腸粉嫩滑自家制燒賣由於太肚餓關係,仲有幾款點心都忘記影低就食咗了,雖然點心來來去去都是嗰啲,但整體食物質素偏好,懷舊且有回憶。值得大家一來再來。
推着點心的車仔源源不絕
看見姐姐們也樂在其中
雖然每個都是老臣子
但個個做野都很爽手
款款點心也很好吃

腸粉嫩滑

自家制燒賣
值得大家一來再來。
2022-11-02 1631 瀏覽
每天一次餵養自己力量,做最喜歡的自己吧!下雨天☔️!工作大半天,大家都值得好好的休息吓,途經上環,好耐冇去傳統的茶樓飲茶🫖,就比自己好好放鬆一下啊食物與一般茶樓一樣,沒有太多驚喜,至在與朋友一起,欣賞伙記同點心阿姐勤力親切,環境佈置好懷舊
每天一次餵養自己力量,做最喜歡的自己吧!

牛肉腸
2022-11-01
2022-10-23 1698 瀏覽
今日新玩意,飲茶玩手機就當然㗎啦,今日玩手機係即刻寫感受🤣星期日的早上,突然想去蓮香居飲茶,真係正確的選擇!呢度係非常傳統的中式酒樓,大部份食物用點心車的形式推出來讓顧客挑選。其實天氣未凍都可以食蛇羹嘅,先來一碗蛇羹$60,好足料,加埋適當份量的陳皮及薑絲,美味很滿足😋食完蛇羹即刻叫籠乾蒸燒賣同牛肉,相信點心係自己整的,因為賣相都係不規則形狀🤣,用料新鮮,牛肉同豬肉都美味,燒賣還有我喜愛的香菇👍食完兩個點心唔夠喉,叫多個粉果同埋棉花雞,啲魚肚好入味,我一向鍾意食😋最後,仲有我哋嘅至愛,懷舊碗仔翅,有肉絲、冬菇絲、木耳絲、蟹柳(如果真的有蟹肉就發達啦),加少少胡椒粉同醋,一絕👍食完呢啲其實都飽,不過諗諗吓食埋甜品就更完美,最出名嘅當然係西米焗布甸,一定不會失望的!不過注意:兩個人來飲茶多數係要搭枱㗎☺️(我哋未夠12點到自己一張枱,過多半個鐘就有人搭枱了。)
今日新玩意,飲茶玩手機就當然㗎啦,今日玩手機係即刻寫感受🤣
不過注意:兩個人來飲茶多數係要搭枱㗎☺️
(我哋未夠12點到自己一張枱,過多半個鐘就有人搭枱了。)