2013-05-22 1069 瀏覽
九龍城有不少美食,最出名莫過於火鍋,潮州菜及泰國菜; 今天提早跟奶奶食飯,選擇食火鍋。老公看過衆多食評後,選定「禾牛薈火鍋館」。「禾牛薈火鍋館」自設魚缸,確保海鮮新鮮,即叫即擋被安排坐於六人大卡位,坐位寬闊,而已有部電視機;店員很快送上醬料盤,有多款醬料放係枱面俾你,茶介醬料 $18/位湯底有多款俾你揀,最平$68,最貴$398,我地揀左個雙併瑤柱冬瓜湯 $98 併鮮茄薯仔湯 $30肉類:招牌黑豚肉 $78薄切,但大大片,食落啖啖肉;油脂分佈平均,豚肉味都不錯本地招牌手切肥牛 $188價錢真係唔平,有根,肉味唔夠香雪花牛肉粒 $98這過比本地招牌手切肥牛更加好味,而且價錢比手切肥牛平;滾好耐都不會韌,牛肉味重而且有油香,正!海鮮類: 新鮮!白鱔片 $98 :切得好薄,刀法一流;食落夠爽口又鮮甜桂花蚌 $88 :好彈牙蔬菜類: 一小籃的蔬菜,收二、三十蚊;火鍋唔食菜又唔得,真係幾好賺~鮮腐竹 $28 / 皇帝菜 $38 / 油麥菜 $28 / 芋絲 $28自製火鍋料冬菇釀墨滑 $68墨魚滑完全唔覺有墨魚味,非常一般的火鍋料自家製四寳丸 $138$138 /16粒丸真係唔平,有手打蝦丸+墨
老公看過衆多食評後,選定「禾牛薈火鍋館」。

「禾牛薈火鍋館」自設魚缸,確保海鮮新鮮,即叫即擋
被安排坐於六人大卡位,坐位寬闊,而已有部電視機;
湯底有多款俾你揀,最平$68,最貴$398,我地揀左個雙併
瑤柱冬瓜湯 $98 併鮮茄薯仔湯 $30
肉類:
招牌黑豚肉 $78
薄切,但大大片,食落啖啖肉;油脂分佈平均,豚肉味都不錯
本地招牌手切肥牛 $188
價錢真係唔平,有根,肉味唔夠香
雪花牛肉粒 $98
海鮮類: 新鮮!
白鱔片 $98 :切得好薄,刀法一流;食落夠爽口又鮮甜
桂花蚌 $88 :好彈牙
自製火鍋
冬菇釀墨滑 $68
墨魚滑完全唔覺有墨魚味,非常一般的火鍋
自家製四寳丸 $138
$138 /16粒丸真係唔平,有手打蝦丸+墨魚丸+牛丸+鯪魚球丸;但味道不太突出。
蝦丸最唔掂,完全唔覺有蝦味,其他丸都過得去,鯪魚球丸叫最好味

鮮韮菜餃 $58
這個味道不錯,裡面的韮菜又多又新鮮;吸左火鍋湯底更加好味
脆炸響鈴卷 $68
唔係太脆

最後送上甜品,桂花糕味道可以,椰汁糕太硬
這間火鍋館款多,但質素一般,而且價錢較貴,感覺一般.
2013-05-04
母親節
2013-04-22 761 瀏覽
上次食完覺得幾好味... 今次一行16人想打邊爐所以再嚟過~~~ 今次又係安排咗一間房俾我哋, 自成一角, 幾嘈都唔怕!!! 雖然今次都唔差, 不過比起上次, 樣樣都差啲啲咁!!!先講湯底...我覺得打邊爐, 最最最最最最最最重要真係個湯底, 個湯底真係會影響哂所有嘢食嘅味道!!! 今次叫左呢3個湯底...1. 清湯...比較穩陣2. 胡椒豬肚湯...好淡咪, 完全食唔到胡椒味, 直頭少少辣味都冇!!! 不過尚算足料...3. 四川麻辣湯底...唔算太麻辣, 我諗咸味仲勁過辣味, 唔似好正式嘅麻辣窩, 亦因為咁, 所以個湯唔太油膩!!! 雖然湯底差d, 好在啲食物勁新鮮~ 因為實在叫得太多嘢食, 我淨係highlight以下幾樣! 花甲: 超新鮮, 超大隻, 不過一客好似得5,6隻, 同埋有幾隻有少少沙! 蟶子: 好新鮮, 不過唔算大隻... 淥到離殼就食得, 超鮮甜, 超爽! 逐隻order, 以呢個價錢嚟講有少少貴~ 牛頸脊: 一D都唔"un", 唔算好薄切, 不過淥耐咗都唔怕! 夠牛味!!! 美國肥牛: 雪花分佈均勻...唔會太肥, 一D都唔"孩"!!! 麻辣湯底淥一流!!!

1. 清湯...比較穩陣

黑豚肉: 好薄切, 不過好大塊, 好快熟, 唔洗淥太耐, 好滑!
奶黃水晶包: 略嫌個皮有啲厚, 但個流沙奶黃餡好好味!
粟米: 超甜...喺我已經好飽嗰時都食咗幾舊.
美國桶蠔: 勁大隻, 亦都好夠蠔味!
午餐肉: 餐肉打邊爐勁正, 成舊咬都唔會覺得"漏"...
其他正路打邊爐會order嘅嘢食 (例如菜呀, 響鈴, 炸魚皮, 丸類, 餃子...嗰d) 就唔多講!!!

仲有呢幾樣小食...
老友鬼鬼: 上次炸得超好味, 今次好硬, 好乾, 個油炸鬼好黑...唔知係炸得太耐定番炸!
酸姜皮蛋: 好流心... 本身諗住等D嘢食熟之前食, 可能琴日星期日人多, 啲單出唔切, 愈遲叫嘅嘢食上得愈快! 呢個皮蛋食到中段先出現...

最後...無論幾飽都要食佢嘅甜品 - 椰汁糕 & 桂花糕!!! 尤其是個椰汁糕, 好清, 唔太甜, 清走打完邊爐個油膩感! 雖然今次食物方面差少少...但服務都係激讚ga!!!!!!
2013-04-21
  • 蟶子
  • 牛頸脊
  • 花甲
曾去過尖沙咀店,食物環境各樣都十分好,惜當天已滿座,惟有試下九龍城呢間,卻換來可怕的經驗......先評一下食物:湯底寒天翅瓜滑雞鍋--見食評話唔錯,但黎到覺得同以前食評所見的份量相去甚遠...加上個人不太欣賞個翅瓜既味道,整體好麻麻子薑皮蛋--見佢好流心,以為好正,但食落一啲皮蛋香都無..好奇......空有賣相吸引,雜貨舖買既仲好食。老友鬼鬼--第二度食過幾好味,但呢度太太太太硬,炸得太乾了,浸極都仲係超硬,索湯效力弱。黑栢業--麻麻地,食左幾舊放棄豬腳筋--麻麻地,食左幾舊放棄珊瑚蚌、帶子餃--不錯b]最可怕的體驗是:叫了響鈴,食左兩舊後,竟然有小強喺響鈴上面爬山......我與友人嚇一大跳!!!!!!座位位於地下舖最入一角的二人卡位,正正在....應該是廚房門旁邊,不時有侍應出入,一開一關都超大風......已經坐得唔老黎,仲要有小強!!!都唔知係一早喺廚房入面爬左上去,定係放低後,沿牆身爬到響鈴上......X_X"我其實想即刻走,但啱啱先開始食......要求侍應即刻換枱!換到樓上再食,講真其實都...大打折扣。食物情況就係咁啦...唉...不過想講既係專責樓上嗰幾個侍應,

先評一下食物:

黑栢業--麻麻地,食左幾舊放棄

豬腳筋--麻麻地,食左幾舊放棄

珊瑚蚌、帶子餃--不錯

b]最可怕的體驗是:

叫了響鈴,食左兩舊後,竟然有小強喺響鈴上面爬山......

我與友人嚇一大跳!!!!!!

食物情況就係咁啦...唉...
不過想講既係專責樓上嗰幾個侍應,真係好呆滯.....每樣野都係踢一踢先郁一郁,咩都要三催四請先有,亦好唔自覺主動。
再講,我們遇上小強後,店方好似當無事發生一樣,隨手又放一碟響鈴俾我地,相信係補番俾我地既,但無問過我地要唔要,亦無埋黎話「唔好意思,我地補番俾你地」之類既說話。

埋單亦無任何道歉補償,我地都無望清楚張單,唔知係咪照收嗰碟響鈴錢添。

食物衛生固然要留意,不過無可奈可遇倒只怪黑仔,好多只係眼不見為乾淨.但個人覺得除了食物品質之餘,更看重服務質素,服務係一個影響極大的元素,再好食既食物,服務質素差,都唔會想幫襯。 更何況佢唔係嗰啲好食或特別到即使要捱臭面色都死死地氣返轉頭幫襯嗰種店。

2012-06-09 323 瀏覽
同朋友係九龍城行街行到攰, 揀左打邊爐可以坐耐d,於是揾左哩間有卡位舒服d湯底係豬骨㷛拼蕃茄薯仔湯,好正,可以當湯飲因唔太肚餓,所以叫多海鮮為主: 花甲,聖子皇,鮑魚, 勁新鮮(值得一讚係店員既細心,提我地聖子皇滾一分鐘就夠,唔係唔好食)鮮蝦雲吞拼意式牛肉餃,都係新鮮特級手切肥牛:雪花均勻,好淋因為今次得兩個人, 好多野食都未試,下次call多幾個朋友一齊再黎!

湯底係豬骨㷛拼蕃茄薯仔湯,好正,可以當湯飲
豬骨湯拼蕃茄湯,加埋紫菜超好味!
鮮蝦雲吞拼意式牛肉餃,都係新鮮
特級手切肥牛:雪花均勻,好淋
2012-06-02
豬骨湯拼蕃茄湯,加埋紫菜超好味!
  • 聖子皇,花甲,鮑魚
2012-03-12 233 瀏覽
天天邊爐的我老早已想來九龍城這禾牛薈試試,今晚一行四人來打邊爐﹗鋪不算大,有電視卡位,四個人坐很闊落,坐得舒服﹗不談其他只談牛肉,點了最貴的手切牛肉﹗色澤鮮紅,牛肉味道亦算濃甜,可惜是切得太薄,口感不足,總是有種吃完一陣風,不夠喉之感﹗蟶子偏細隻,味道鮮甜﹗這兒有不少食物名稱特別,聽落過癮食落只一般﹗試了蝦膠釀龍眼,龍眼是罐頭糖水貨,配蝦膠有點不淪不類,兩者味道全不夾﹗墨魚膠釀冬菇亦有如此感覺,分開吃好像更妙﹗原隻墨魚新鮮,很爽甜,值得一吃﹗配上三數支啤酒及竹蔗茅根水,埋單位位接近$300,挺貴呢,只宜一試﹗

鋪不算大,有電視卡位,四個人坐很闊落,坐得舒服﹗
牛味足,可惜薄切了點
不談其他只談牛肉,點了最貴的手切牛肉﹗
蟶子
蟶子偏細隻,味道鮮甜﹗

這兒有不少食物名稱特別,聽落過癮食落只一般﹗
蝦膠釀冬菇
墨魚膠釀冬菇亦有如此感覺,分開吃好像更妙﹗
原隻鮮魷
原隻墨魚新鮮,很爽甜,值得一吃﹗

原隻鮮魷
蟶子
蝦膠釀冬菇
2012-02-15 70 瀏覽
同事們同我FAREWELL,去左禾牛打邊爐,叫左碟本地手切肥牛,好肥味,入口即溶~~~~~不過價錢貴左D!我地要左個番茄湯底,好鮮甜,好濃郁!仲有個魚片,好爽脆!ANYWAY,呢間野值得一試!
同事們同我FAREWELL,去左禾牛打邊爐,
叫左碟本地手切肥牛,
好肥味,入口即溶~~~~~不過價錢貴左D!
我地要左個番茄湯底,好鮮甜,好濃郁!
仲有個魚片,好爽脆!
ANYWAY,呢間野值得一試!
  • 本地手切肥牛
2011-10-26 58 瀏覽
今晚同班朋友黎打邊爐。我地8個人, 被安排上樓上, 自己一房, very gd!呢到係遂碟計, 醬油又另外每位$15, 有多款醬料放係枱面俾你撈。湯底有多款俾你揀, 最平$58, 最貴$98, 我地揀左個平平地蕃茄薯仔湯底。呢到打邊爐d 款幾多, 但都幾貴, 最平都要$25碟, 仲唔係大碟哦!未叫野食先起湯底, 未打邊爐之前都飲左一碗, 湯底都足料既, 好多蕃茄薯仔!火煱料有好多款揀, 貴價, 平價都有1) 花甲.大大隻, 得5隻, 食落鮮甜,無沙2) 特級牛肉, 大既, 個樣幾靚, 但牛味不夠3) 鮮蝦雲吞, 有大隻爽蝦, 好味。4) 魚皮, 嚮聆, 夠脆5) 手打烏冬, 好滑, 食落不是普遍貨式6) 芝士獅子狗同芝士複丸, 超好味, 一咬, 濃濃芝士就標晒出黎, 正。7) 牛丸. 好彈牙, 好味。8) 藥膳雞全隻, 滾到岩岩好就好滑, 滾得太耐就鞋晒9) 貴花蚌, 淥幾淥就食得, 食得出鮮甜, 新鮮另外仲有西生菜, 皇帝菜, 腐竹, 黑牛怕葉, 公仔麵, 脆魚鯇....野飲我地叫左一酌小麥草, 一酌竹庶茅根, 大家都話小麥草好飲, 仲有蘆薈係入面tim!最後仲有椰汁糕&桂花糕做甜
今晚同班朋友黎打邊爐。
我地8個人, 被安排上樓上, 自己一房, very gd!
火煱料有好多款揀, 貴價, 平價都有
1) 花甲.大大隻, 得5隻, 食落鮮甜,無沙
2) 特級牛肉, 大既, 個樣幾靚, 但牛味不夠
3) 鮮蝦雲吞, 有大隻爽蝦, 好味。
4) 魚皮, 嚮聆, 夠脆
5) 手打烏冬, 好滑, 食落不是普遍貨式
7) 牛丸. 好彈牙, 好味。
8) 藥膳雞全隻, 滾到岩岩好就好滑, 滾得太耐就鞋晒
9) 貴花蚌, 淥幾淥就食得, 食得出鮮甜, 新鮮
最後仲有椰汁糕&桂花糕做甜品
埋單每位$237
係貴, 不過d 野好食就最重要。

2011-04-06 57 瀏覽
朋友生日今次揀左哩間係九龍城較多好評既火鍋店, 整體感覺不錯!我地一共六個人, 叫左以下野食: 未齊人叫左個前菜蟹子沙律, 又幾好味喎, 有水準.湯底: 寒天翅瓜滑雞窩 ~ 賣相好靚, 好好味, d雞好好食, 推介! 海鮮 ~ 1) 聖子皇 ~好大隻 2) 花甲~好甜, 完全無沙 牛肉 ~ 1) 本地牛肉 ~ 牛味濃, 好"林"2) 特級牛肉 ~ 牛味不夠, 但好滑...不過個人比較鍾意本地 四寶丸, 韮菜餃 => 比較推介韮菜餃 好少食到咁新鮮爽口既黑柏葉, 好正! 稻庭烏冬, 勁掂!仲有甜品送添, 果然不錯, 店員服務亦皆, 推介推介試一試!

我地一共六個人, 叫左以下野食:
未齊人叫左個前菜蟹子沙律, 又幾好味喎, 有水準.

牛肉 ~ 1) 本地牛肉 ~ 牛味濃, 好"林"
2) 特級牛肉 ~ 牛味不夠, 但好滑...
不過個人比較鍾意本地

四寶丸, 韮菜餃 => 比較推介韮菜餃
好少食到咁新鮮爽口既黑柏葉, 好正!
稻庭烏冬, 勁掂!

2011-03-25
生日
  • 蟹子沙律
  • 寒天翅瓜滑雞鍋
  • 韮菜餃
2011-02-17 52 瀏覽
昨日同老婆大人到此一遊。地方細細,不過乾淨整潔。服務員又勤快又nice。酸梅湯夠味夠凍(仲係冇加冰果隻wor)! 沙嗲湯底偏甜但okay得。唐生菜 so fresh。 蝦滑都可以。老友鬼鬼(即蝦膠釀入油炸鬼)口感特別但味道一般。牛雜味道一般。特級手切牛有牛味但質感比合興火鍋差D。免費甜點(椰青糕)好得。整體而言,可以一試。
2011-02-16
團年飯
  • 沙嗲湯
  • 唐生菜
2011-01-16 273 瀏覽
可能天氣凍,本來想book 8:00但係full 左,只可以選擇9:00pm,去到九龍城都9:30pm,這間火鍋館比較細,所以記得要book 定位!這間火鍋店的湯底很特別,我今次選了冬陰公拼沙嗲 (因為怕個冬陰公湯底味道唔掂,所以選了個正常的湯底,萬一唔好味都仲有一邊可以食嘛!)又真係出付意料,個冬陰公湯底的味道真係好好味,只係鹹左少少,但係加左湯之後溝返淡少少個味道就好好多!至於食材方面,這間火鍋店的食材亦很特別,尤其係個雙影夜明珠,真係好特別,龍眼肉好甜,配埋個蝦滑 / 墨魚滑真係好特別!老友鬼鬼又係一個好特別的食味,本身已經炸熟左,用來浸一浸個湯底再食,估唔到浸完湯個油炸鬼仲有勁脆。
冬陰公拼沙嗲湯底

餃子~帶子雲吞蝦
冬陰公湯底配料
甜品
美國桶蠔
一間會懂得客人須要的食店係會另客人再返來...希望每一間食店都明白此道理早個月前我都同家人去過, 因有老人家所以留枱時special request 咗係地下, 食物都OK, 服務生就很細心, 又特別照顧得到老人家須要...當其時以經留給我一個好印象gar la因有屋企人返來HK過聖誕, 天氣又凍涷地...一家人gathering 最好就係打邀邊爐la...咁25號當日就打過電話去book 枱, 點知中午12點幾打去以經話晚上全full喎, 當其時好失望ar, 接电話個姐姐好聰明聽得出客人好失望, 就叫客人留個電話, 如果有人cancel booking 就打番電話比我.....點知....等咗冇幾耐唔洗一個鐘佢就打比我la...佢仲話聽得出我book唔到枱好失望, 所以一有枱就好快通知我la...果晚如其去食飯, 家人都食得好開心, 服務生也如常地招乎周到.....真係好想講比大家知一間食店做得好唔好, 除咗食物仲要係優質服務, 咁先至留得客人個心...我就好喜歡這間食店, 所以我一定會再去!

黑豚肉

新鮮章紅魚
  • 老友鬼鬼
  • 章紅魚
2010-12-28 48 瀏覽
九龍城火鍋店大都有番咁上下歷史,亦有一定的知名度,禾牛薈是小數區內的火鍋新勢力。趁著天時冷的12月,來烚下烚下慶祝聖誕節既來臨。第一個動作是搞好調味醬汁,這裡的調料有九款,不算十分多,但對我來說已經足夠有餘,因為我一向的心水選擇就只是蒜茸加豉油,簡簡單單。湯底有十多款選擇,招牌的是禾牛薈鍋,湯底是各式各樣的牛內臟,似乎幾正。可惜,當中有人不吃牛,所以就不能揀這個了,最終點的是粟米薯仔濃湯鍋。裡頭確有不少的粟米和薯仔,兩款吸味的東西,淥至最後把它吃掉,很是不錯。另要讚的是,呢度真係加湯,而不是加水的。打邊爐不能沒有牛肉,吃碟靚的本地手切肥牛。輕輕燙一燙就可以,浸得太耐韌了就不好吃。同埋,如果牛肉味道濃一點,會更加出色。更合我心水的是日本黑豚肉,單睇色水已知是好東西。同樣不需要淥太久,入口軟滑,有肉香,跟市面上一般吃到的豬肉很不同,值得一試。有一款食物很有特色,是我從前打邊爐沒有吃過的,手打墨魚滑是也。特別在,它是用龍眼肉包著墨魚滑,雙重口感,而且兩者的味道亦幾夾得來,有創意,我吃得滿意。老友鬼鬼是這兒的另一招牌菜,即蝦膠釀入油炸鬼內,其實很多大排檔都有這味。先試一件不浸湯的,是脆口,但稍

老友鬼鬼是這兒的另一招牌菜,即蝦膠釀入油炸鬼內,其實很多大排檔都有這味。先試一件不浸湯的,是脆口,但稍稍實了一丁點,蝦膠則對辦。我會喜歡放進鍋底內浸一浸,口感更佳。

預早請店方留了花甲,新鮮清甜,也沒有沙,雖然不是很大隻,但好吃就是,只嫌一碟六隻不夠喉。

美國桶蠔也是我喜歡的食物,可惜這兒的不很大隻,亦唔得香。我總覺得,吃蠔是要大要厚身才過癮。

丸類點了兩款,一是包心芝士丸,另一款則是手打墨魚丸。前者相信是來貨,但熱呼呼,有芝士流出來,總是吸引;手打墨魚丸,口感始終是更勝一籌,很爽口的。

亦點了珊瑚蚌,坦白說,我對此味要求不高,只貪其爽脆。還好,今次的亦不太差。

現時流行的火鍋配料還有炸響聆,其實就是把腐皮捲起炸脆。腐皮這吸味的東西,炸過後加添一陣香味,自然吸引。

不知幾時開始,發現了原來午餐肉打邊爐係好正的,之後每次都總是點。吸收了湯底精華的豬肉,熱辣辣,得!

又要了飽肚的餃子,是韭菜餃。皮不厚,餡料的韭菜豐富,吃起來夠香,吃一兩粒都不錯。

蔬菜類有兩款,唐篙和唐生菜,我喜歡後者多一些,夠爽脆。前者呢,不論淥既時間長或短,總是太老,是菜本身唔靚。

店方還送上甜品,椰汁糕,滿有椰香,下面的西米大粒而有咬口,還有粟米粒增強口感;另一款椰汁啫喱,很滑溜,也不錯。以贈品來說,可以收貨有餘。

在寒冬下,能圍埋一齊,烚下烚下,絕對是尚佳的選擇。我,即使經常要吃火鍋,也不會覺得厭,那可以揀的話,當然是要去不同的地方烚啦!

更多相片可見:http://fabricelau.blogspot.com/2010/12/blog-post_28.html?utm_source=BP_recent
聖誕節
2010-12-28 53 瀏覽
是晚在這裡吃火鍋,這裡有醬料架給你自己選擇想要的醬料,喜歡這個,而湯底要了寒天翅瓜滑雞鍋,吃火鍋之前渴了幾口,味道不錯的......叫了很多東西,有雜菜、手切肥牛、雲吞、海鮮三文治、雙影夜明珠等等,整體味道都不錯,最緊要是感覺新鮮。另外最特別的就是墨魚丸麥提沙,店鋪的人教我們浸五分鐘左右便可以吃,未吃之前覺得可能會是怪怪的,怎料吃過後覺得很好味,可能因為麥提沙有點溶,混了在墨魚丸內令到它有點甜甜的,甜味多過鹹味,非常值得一試。
寒天翅瓜滑雞鍋
墨魚丸麥提沙
2010-12-27
墨魚丸麥提沙
We chose to have hotpot on our anniversary of wedding registration instead of "Stables Grill" coz 17 Dec that day was sooooooo cold!!! Finally, we'd made the right choice!Environment - neat and tidy...u can't expect too much from a restaurant in Kowloon city, but it is clean. The washroom is unexpectably ok!!Service - very impressive! The reception even suggested us to have it at 945pm when I made the reservation so that he could offer us 10% off, but since it was so cold that night, we couldn

Service - very impressive! The reception even suggested us to have it at 945pm when I made the reservation so that he could offer us 10% off, but since it was so cold that night, we couldn't wait lar...we had our table ready by 9pm!!

Food - GREAT!
(1) 手切肥牛- 很好味﹗油脂分佈理想﹗肉色鮮美﹗
(2) 脆肉鯇魚- 很新鮮﹗肉色紅潤﹗
(3) 老友鬼鬼- 好香脆﹗
(4) 日本廣島蠔 - 細細隻,好新鮮甜美﹗
(5) 魚皮餃- 用心製作﹗
(6) 西生菜- 可惜沒有皇帝菜﹗
(7-8) 冬陰功加蕃茄薯仔湯底﹗好正,前者勁有味﹗又足料﹗後者十分甜﹗
(9) 甜點贈送 - 椰青糕 - 好特別好好味

Overall, it was so nice!!! Everything was so perfect! It was even better than our favorite hotpot venue - 火鍋館!! Must revisit it!
2010-12-17
  • 老友鬼鬼、牛肉
2010-11-22 47 瀏覽
訂了7:00鐘,6:00去到搵到近門口咪錶位,LUCKY!行了去TONY WONG買CAKE,回來剛剛好6:45可入席,被安排上格離樓梯類似閣仔,地方不錯,很新淨企理,一張長方大;有三個爐頭,我們一行十人開,兩個爐已十分足夠,非常鬆動,叫了一個寒天翅瓜滑雞鍋(有雞食都唔錯)和沙嗲鍋,個人始終喜歡傳統!1.牛什 - 牛膀、牛腸、牛肚。最欣賞牛腸好有口感2.墨魚滑 -- 好好味 又滑又彈牙,細食小女兒也停不了口3三色餃子 --好食但要煮耐D 4.本地牛肉 -- 唔錯 5.日本黑豚 - 好香好滑,仲好味過牛肉,一定要食。6.烏冬.人人爭住食7.三文魚刺..也肥美 8.田雞 9.炸魚皮 10.和牛粒, 11.生菜 12蠔 13.山根 14.鵝腸15.唐O菜四罐汽水,一支啤酒服務員服務超讚,重主動幫我開紅酒埋單1380元! 值!
訂了7:00鐘,6:00去到搵到近門口咪錶位,LUCKY!
沙嗲鍋,個人始終喜歡傳統!
1.牛什 - 牛膀、牛腸、牛肚。最欣賞牛腸好有口感
2.墨魚滑 -- 好好味 又滑又彈牙,細食小女兒也停不了口
3三色餃子 --好食但要煮耐D
4.本地牛肉 -- 唔錯
5.日本黑豚 - 好香好滑,仲好味過牛肉,一定要食。
6.烏冬.人人爭住食
四罐汽水,一支啤酒
服務員服務超讚,重主動幫我開紅酒

埋單1380元! 值!
2010-11-20
生日