小編今日來到銅鑼灣一間人氣刨冰店「甜姨姨」,主打日本純冰製巨型刨冰🍧,最近推出港式楊枝甘露口味刨冰,亦有聯乘其他品牌推出創近口味,如甜海邊走走花生奶醬🥜、甄沾記椰子🥥、400次髒髒冰🍫榴槤、士多啤梨🍓等刨冰等,大力支持港式特色刨冰,甜品控一定不能錯過🍧🙌🏻「楊枝甘露冰」🥭 成座山般的巨型刨冰視覺效果震撼💛 以日本直送冰磚打成雪花冰❄️ 外層加入特濃楊枝甘露汁,令金黃色澤均勻而味道濃厚,內層是滿滿的芒果肉、芒果脆脆、椰汁、鮮芒果粒🥭、泰國金柚🇹🇭、熱情果果凍,每啖都充滿不同口感的香甜芒果,甜度適中,加上椰汁濃厚的味道,冰粒軟綿細滑,入口即化🙌🏻 頂層是100%冰凍呂宋芒果條,芒果味道鮮甜,加上奶蓋口感更綿滑,作為飯後甜品也不覺得膩,吃得透心涼✨🍽 :楊枝甘露冰👅好味指數:8.25/10💰消費:HK$158📍 地址:甜姨姨 (耀華街) 銅鑼灣耀華街11號地舖

🍽 :楊枝甘露冰
👅好味指數:8.25/10
💰消費:HK$158
📍 地址:甜姨姨 (耀華街) 銅鑼灣耀華街11號地舖
2024-02-16 49 瀏覽
在銅鑼灣逛完花市,隨便找一間甜品店坐一坐,幸好算早,下午8:xx , 這間店還未有長龍。等一下子就可以入座。沒叫冰,因為不喜歡吃冰,但見到隔壁座的草莓冰很美。打卡一流。我們叫了芒果綜合和椰汁芋圓。芒果綜合內有Q彈的芒果布甸,很不錯。反之然椰汁芋圓有點失色。料可以加多一點會更好。價錢就是銅鑼灣的價錢,包含昂貴的鋪租。 但還可以啦。

我們叫了芒果綜合和椰汁芋圓。
芒果綜合內有Q彈的芒果布甸,很不錯。

反之然椰汁芋圓有點失色。料可以加多一點會更好。

價錢就是銅鑼灣的價錢,包含昂貴的鋪租。 但還可以啦。

芒果綜合
椰汁芋圓
2024-02-09
芒果綜合
  • 芒果大合奏
2024-02-14 54 瀏覽
好多年前食過,好回味,再次探訪,一樣甘好食呀。一家大細的口味都可以滿足度芒果刨冰層次感豐富,椰子好香,芒果又新鮮。最鐘意豆腐花配芋圓珍珠這一個系列,一次性食晒想食的也。
2024-02-01 48 瀏覽
今次試咗舖頭人氣No.3 嘅士多啤梨刨冰🍧,首先顏色好嘗心悅目🤣,士多啤梨味道甜甜酸酸,仲有啲士多啤梨凍乾!上面係豆腐cream ,豆香味重,令刨冰入口溫和。不過食到最後刨冰始終會變淡。
2024-01-31 58 瀏覽
真實感受係覺得普普通通🤧🤧唔知係因為冇嗌冰嘅關係🤔🤔我都唔知食嗰啲係唔係招牌甜品🤔🤔但我冇話覺得佢特別出色🤔芋圓都冇話特別煙靭😹😹不過我覺得佢嘅組合係幾唔錯👍🏻熱嘅豆花上面有薏米紅豆珍珠👍🏻其實個配料組合幾豐富😹😹家姐嘅紫米露就有榴槤肉😆雖然味道正常發揮😹但我覺得呢個價錢其實去到邊度都會食到差唔多嘅水準😹不過呢間係絕對唔差‼️純粹可能期望太高🥹🙏🏻🙏🏻🙏🏻
2023-12-24 94 瀏覽
🍮 甜姨姨 🍧🤎 甄沾記心太軟 $128甄沾記係香港本土百年老字號品牌好欣賞呢種本地乘本地既Crossover又創新 又做到宣傳 好吸引到人去食(*^ω^*)特濃椰糖有好香椰子味一切開個心太軟啲焦糖椰子醬即刻湧曬出黎個流心效果做得好好旁邊仲有啲焦糖餅碎同椰子雪糕配埋心太軟一齊食超正🍡 雪白手工芋圓 $58大大碗好足料 有Q彈既三色芋圓仲有西米 紅豆 珍珠 椰汁同紫米而豆腐花都好滑呢碗甜品食落啖啖都好豐富 (≧∇≦)🍡 自家仙草手工芋圓 $58同樣都好足料又大碗有芋圓 紅豆 薏米 珍珠 仙草味夠濃又帶啲苦味 正呀
🍮 甜姨姨 🍧

🤎 甄沾記心太軟 $128
甄沾記係香港本土百年老字號品牌
好欣賞呢種本地乘本地既Crossover
又創新 又做到宣傳 好吸引到人去食(*^ω^*)

特濃椰糖有好香椰子味

🍡 雪白手工芋圓 $58
大大碗好足料 有Q彈既三色芋圓
仲有西米 紅豆 珍珠 椰汁同紫米
而豆腐花都好滑
呢碗甜品食落啖啖都好豐富 (≧∇≦)

🍡 自家仙草手工芋圓 $58
同樣都好足料又大碗
有芋圓 紅豆 薏米 珍珠
仙草味夠濃又帶啲苦味 正呀
  • 雪白手工芋圓
  • 自家仙草手工芋圓
2023-12-17 64 瀏覽
趁天氣仲未好凍,約朋友去甜姨姨食冰❄️食冰最怕淡同埋溶得快但呢度每一款都好濃味🤤好足料🍧唔會好快山泥傾瀉😂😂👍🏻而且食得出材料好高質(唔係化學味道)!!日式刨冰設計尤其細心,有小卡介紹每項食材,staff又會親自教我地點食,送餐時仲有額外配料俾我地食到中間再加🥰 椰子咪心太軟仲係用甄沾記,好高質食完真係好滿足😋😋🥭楊枝甘露冰 💥New💥🥥甄沾記 心太軟 (椰子味)🍵紅豆抹茶蕨餅🍫朱古力森林冰 (薄荷味)
趁天氣仲未好凍,約朋友去甜姨姨食冰❄️
食冰最怕淡同埋溶得快
但呢度每一款都好濃味🤤好足料🍧唔會好快山泥傾瀉😂😂👍🏻
而且食得出材料好高質(唔係化學味道)!!

椰子咪心太軟仲係用甄沾記,好高質
食完真係好滿足😋😋

🥭楊枝甘露冰 💥New💥
🥥甄沾記 心太軟 (椰子味)
🍵紅豆抹茶蕨餅
🍫朱古力森林冰 (薄荷味)
2023-12-07 54 瀏覽
作為我心中No.1嘅刨冷店甜姨姨果然唔會令人失望🤪 今次終於試咗佢哋早前推出嘅楊枝甘露冰,一份甜品可以試到多種口味,芒果控一定唔可以錯過!💰楊枝甘露冰 $158見到枝鮮芒果雪條係上面,十足返咗泰國一樣🥭 菲律賓呂宋芒香甜唔酸,刨冰內更加入泰國金柚肉、芒果脆脆、熱情果,口感超豐富🥺 店員建議食到一半可加上楊枝甘露汁,咁啲冰就算溶咗都唔會無味,好貼心!💰黑芝麻豆腐刨冰 $98黑芝麻味香濃,好似食緊芝麻糊雪糕,面層加咗豆腐奶蓋中和,成功將中式糖水變成刨冰😲 食到中間有花生粉、芝麻粉同黑芝麻雪糕,配料好夾!最底仲有我最鍾意嘅豆腐花😋 成個冰大大個,但有唔同嘅口味層次,包你愈食愈有驚喜!📍甜姨姨 @auntiesweethk地址︰銅鑼灣耀華街11號地舖

💰楊枝甘露冰 $158

💰黑芝麻豆腐刨冰 $98

📍甜姨姨 @auntiesweethk
地址︰銅鑼灣耀華街11號地舖
➲ 銅鑼灣 甜姨姨私房甜品➳ 自家仙草手工芋圓-薑汁黑糖/椰汁 ⁽⁶/¹⁰⁾薑汁有少少辣,暖暖身,但芋圓中心有啲硬,仙草基底好滑溜,結晶感易斷,整體份量較少。⤵ 甜姨姨私房甜品銅鑼灣耀華街11號地舖
➲ 銅鑼灣 甜姨姨私房甜品

➳ 自家仙草手工芋圓-薑汁黑糖/椰汁 ⁽⁶/¹⁰⁾

甜姨姨私房甜品
銅鑼灣耀華街11號地舖
甜姨姨唔單止開左新分店仲全線換左新menu .《楊枝甘露冰》賣相非常澎湃 勁大碗冰 勁足料好開心上面插住支鮮芒果雪條芒🥭用上菲律賓呂宋芒製作仲有大大粒芒果肉同泰國金柚柚子肉下面配搭鮮忌廉 同 楊枝甘露汁 食到中間會發現更多層次椰汁冰包住芒果肉粒、芒果脆脆、熱情果果凍成件事真係勁豐盛 精彩過就咁楊枝甘露🤩.《海邊走走醬爆》以前次次嚟都會嗌醬爆 因為至愛花生醬而且唔係度度都有花生醬味嘅刨冰花生醬、花生粉、花生波波🥜花生醬味道非常濃郁 唔會甜到漏夾埋煉奶點綴 就好似奶醬多一樣最近更新Menu更加加入海邊走走蛋捲元素口感由脆脆鬆化嘅蛋捲食到綿密刨冰 .《榴槤奶凍》用上金枕頭榴槤 份量十足啖啖榴槤肉都好creamy 味道香甜同下面用榴槤造成嘅奶凍 相輔相乘奶凍口感有啲似雪凍咗起沙嘅硬雪糕

甜姨姨唔單止開左新分店
仲全線換左新menu

《楊枝甘露冰》
賣相非常澎湃 勁大碗冰 勁足料好開心
上面插住支鮮芒果雪條芒🥭用上菲律賓呂宋芒製作
仲有大大粒芒果肉同泰國金柚柚子肉
下面配搭鮮忌廉 同 楊枝甘露汁
食到中間會發現更多層次
椰汁冰包住芒果肉粒、芒果脆脆、熱情果果凍
成件事真係勁豐盛 精彩過就咁楊枝甘露🤩

《海邊走走醬爆》
以前次次嚟都會嗌醬爆 因為至愛花生醬
而且唔係度度都有花生醬味嘅刨冰
花生醬、花生粉、花生波波🥜
花生醬味道非常濃郁 唔會甜到漏

用上金枕頭榴槤 份量十足
啖啖榴槤肉都好creamy 味道香甜
同下面用榴槤造成嘅奶凍 相輔相乘
奶凍口感有啲似雪凍咗起沙嘅硬雪糕
🍧甜品 🚹1-4人 🐻#甜食控——————俾甜姨姨各種好特別嘅甜品吸引,🐻🐻‍❄️今日終於搵到機會嚟試啦😆選擇困難症嘅🐻‍❄️揀左好耐🤣🤣400次髒髒冰$148一個冰兩個人share😋啱啱好🐻:螞蟻人表示,表層咖啡好苦!🐻‍❄️:飲慣齋啡嘅表示,表層苦先顯得頂層朱古力甜🤤好like個對比🐻‍❄️:餐廳用畫嚟展示返甜品嘅各層內餡😛仲畫得好靚💛今次🐻🐻‍❄️食到中間無飲水,所以都會有啲味覺麻木左,不過每個set有提供朱古力汁,店員亦好有耐心講解可以食到中後段唔夠自己加,令食到尾嘅甜度都依然足夠👍🏽🐻:螞蟻人去到食完中間嘅比利時朱古力雪糕、見到白色冰,已經可以加晒😆會好甜😋中層嘅焦糖脆餅同美祿粉都增加左個冰嘅口感🐻‍❄️:但如果脆餅再大粒啲,會再有咬口啲🤣🐻🐻‍❄️到最後先發現,餐廳係有水賣!🤣 食完會想飲水,500ml只係$4~即刻一人買左1支🤣餐廳坐位有啲迫,大家要坐得親密啲~結論:好食😋有其他中日fusion嘅味道,會encore再試😛
🍧甜品 🚹1-4人 🐻#甜食控
——————

一個冰兩個人share😋啱啱好
🐻:螞蟻人表示,表層咖啡好苦!

🐻‍❄️:餐廳用畫嚟展示返甜品嘅各層內餡😛仲畫得好靚💛

中層嘅焦糖脆餅同美祿粉都增加左個冰嘅口感
🐻‍❄️:但如果脆餅再大粒啲,會再有咬口啲🤣

餐廳坐位有啲迫,大家要坐得親密啲~

2023-11-21
$80 (宵夜)
2023-11-26 51 瀏覽
上次同食完冰之後,發現其實仲有一間食冰都好出名嘅甜品店,佢就係「甜姨姨」啦 😙 所以今次就約咗去食甜姨姨啦😆甜姨姨佢有3間分店,分別係天后、銅鑼灣同鑽石山😚今次我哋就嚟到銅鑼灣分店😚哩度真係有好多款刨冰選擇😎作為薄荷朱古力忠粉,首先就叫左個朱古力森林冰,之後當然要試吓佢地嘅新出品楊枝甘露冰😚另外我哋仲叫左兩款心太軟同芒果班戟🥞🍧 楊枝甘露冰配一份刨冰Buddy人氣楊枝甘露冰果然名不虛傳,大大條芒果冰條放係刨冰中間勁IG able 🤩 面層係楊枝甘露汁,之後係芒果粒,最後食到芒果脆脆😎加上椰汁同熱情果果凍,每一啖都遊走酸同甜之間,加上軟同脆嘅交替,口感好豐富🤤刨冰Buddy係抹茶蕨餅,煙煙韌韌咁,唔錯🙌🏻 附上一杯楊枝甘露俾你係食到中途覺得味道變淡嘅時候加落去嘅🍧 朱古力森林冰配一份刨冰Buddy首先會食到面層嘅85%朱古力(Weiss法國百年名牌)🍫之後會食到oreo碎,中間位置係薄荷嘅味道,層次分明😎 刨冰Buddy都係抹茶蕨餅🙌🏻附上一杯朱古力奶俾你係食到中途覺得味道變淡嘅時候加落去嘅🍧 黑心太軟(海邊走走)黑芝麻心太軟配海邊走走蛋捲,黑芝麻味香濃突出,每一口都充滿黑芝麻味😎加上H

🍧 楊枝甘露冰配一份刨冰Buddy

🍧 朱古力森林冰配一份刨冰Buddy

🍧 黑心太軟(海邊走走)
黑芝麻心太軟配海邊走走蛋捲,黑芝麻味香濃突出,每一口都充滿黑芝麻味😎加上Haagen Dazs 雲哩拿雪糕一齊食,一暖一凍,好吃😋

🍧 甄沾記心太軟
衝住「甄沾記」三個字而叫,果然冇令我失望😆 超重嘅焦糖味夾雜住椰香,真係好似食緊甄沾記糖咁,流心效果亦都好好😌出色

🍧 芒果班戟
可能唔係當季,芒果有點微酸,但班戟嘅cream打得好滑,班戟皮亦有咬口,中規中矩啦😆
2023-11-26 1261 瀏覽
甜姨姨出品多年來keep住有保證👍🏻除咗經典嘅港式糖水,佢哋仲會不時同唔同品牌聯乘推出新產品,每次去到keep住有新意,唔會墨守成規👏🏻👏🏻之前食過佢哋嘅雪花冰超巨型味道又有驚喜😽最近佢哋新出嘅楊枝甘露冰睇落好吸引,又要去朝聖一下😆之前嘅聯乘系列包括海邊走走同甄沾記嘅甜品原來仲keep住有得叫㗎!而家仲新開旺角分店,九龍嘅朋友就更方便😏😏楊枝甘露冰成條芒果雪條插係最頂,加上本身就好巨型嘅雪花冰,賣相好震撼🤩🤩材料超級多,包括芒果汁、忌廉、芒果肉、脆脆、椰汁、西米、金柚、芒果布丁。用上呂宋芒🥭每啖都係香甜唔酸嘅芒果味,加上椰汁就係絕配嘅味道,再配唔同配料,口感豐富😋😋用上日本直送冰磚,打成雪花冰之後,冰粒軟綿細滑。一路食都中間都keep住有配料👍🏻仲可以加醬汁。面頭嘅雪條都好食😍芒果味好濃郁,口感似啫喱狀。醬爆朋友好喜歡海邊走走嘅蛋卷,估唔到呢個以招牌花生蛋卷為靈感嘅冰真係還原得到😎😎配料有蛋卷、煉奶、忌廉、花生汁、花生醬、花生粉、花生波波,一食就感受到好澎湃好香嘅花生味🥜但又無平時食花生醬類產品個種膩,好正😋😋中間嘅花生波波脆卜卜似cereal。食到一半再淋上花生醬汁,好滿足。另外仲有

楊枝甘露冰

醬爆
朋友好喜歡海邊走走嘅蛋卷,估唔到呢個以招牌花生蛋卷為靈感嘅冰真係還原得到😎😎配料有蛋卷、煉奶、忌廉、花生汁、花生醬、花生粉、花生波波,一食就感受到好澎湃好香嘅花生味🥜但又無平時食花生醬類產品個種膩,好正😋😋中間嘅花生波波脆卜卜似cereal。食到一半再淋上花生醬汁,好滿足。另外仲有海邊走走芝麻蛋卷口味嘅冰,希望下次嚟仲有得食🤪

甄沾記心太軟
甜品一次過下單,每款都要等20-30分鐘,但店員特別地係我哋差唔多食完雪花冰先捧上熱辣辣心太軟🔥唔知係咪專登有呢個細心安排呢🥰🥰第二次食呢個心太軟依然出色,流心效果澎湃💦椰子糖做成嘅流心醬椰子味香濃,蛋糕部份鬆軟唔黏牙,同醬汁、忌廉、面頭嘅椰子脆脆每一part都係剛剛好🥳🥳加上旁邊嘅椰子雪糕以及有啲似lotus嘅焦糖脆脆,可以一試再試😛

人均消費:$140
推介指數(10分為滿分):8.5分

2023-11-25
2023-11-22 46 瀏覽
店內門口接待男店員態度超差 問什麼都不行 換位子或分帳 都不行 (店內還沒有坐滿)東西真的還好沒有特別好吃 又貴 真的覺得隔壁或走遠一點到附近灣仔就有更好的選擇 完全不會想再去
店內門口接待男店員態度超差 問什麼都不行
換位子或分帳 都不行 (店內還沒有坐滿)
東西真的還好沒有特別好吃 又貴

2023-11-22 35 瀏覽
一排冇食甜姨姨,刨冰出咗新口味,仲多咗幾款甜品選擇。之前每次都係去銅鑼灣分店,最近除咗有鑽石山店之外,旺角新分店都已經開咗啦,食甜品又多咗個選擇🌟 楊枝甘露冰🥭🍧 Mango Habibi $158🥭鮮芒果雪條🥭泰國金柚🥭芒果粒🥭楊枝甘露汁🥭椰汁🥭熱情果果凍🥭芒果脆脆上面插咗支鮮芒果雪條,可以食完冰再食呢款係新口味既刨冰,表面淋滿咗楊枝甘露汁冰就加咗椰汁,唔會食到底就冇味會有額外嘅芒果醬,有柚子同西米,覺得唔夠味可以自己加食到中間仲有芒果粒,熱情果果凍同芒果脆脆,口感豐富整體味道酸酸甜甜,幾fresh最後再食埋件抹茶蕨餅🌟黑心太軟🍮(海邊走走) $128見到依家多咗心太軟甜品,有三種口味叫咗平時比較少見嘅芝麻口味心太軟切開啲芝麻流心流晒出嚟好濃郁嘅芝麻味可以配埋雪糕同芝麻粉食海邊走走蛋捲都好好食🌟 榴槤班戟(2件) Durian Pancakes $78每日限量供應既榴槤班戟切開好重榴槤香榴槤蓉份量好多

🌟 楊枝甘露冰🥭🍧 Mango Habibi $158
🥭鮮芒果雪條
🥭泰國金柚
🥭芒果粒
🥭楊枝甘露汁
🥭椰汁
🥭熱情果果凍
🥭芒果脆脆
上面插咗支鮮芒果雪條,可以食完冰再食
呢款係新口味既刨冰,表面淋滿咗楊枝甘露汁
冰就加咗椰汁,唔會食到底就冇味
會有額外嘅芒果醬,有柚子同西米,覺得唔夠味可以自己加
食到中間仲有芒果粒,熱情果果凍同芒果脆脆,口感豐富
整體味道酸酸甜甜,幾fresh
最後再食埋件抹茶蕨餅

🌟黑心太軟🍮(海邊走走) $128
見到依家多咗心太軟甜品,有三種口味
叫咗平時比較少見嘅芝麻口味心太軟
切開啲芝麻流心流晒出嚟