24-3-2007 1226這間印度餐廳,除了新發展碼頭外,係東涌都好出名,無記「原裝入口」又有介紹過,居然我係開荒牛,奇怪奇怪。臨走前幾日,係公司仲好忙,冇時間偷雞黎,唯有星期六再入黎,搭車時喜見同事帶著他父母一齊參觀新居,這裡唔需要搭10幾蚊既嶼巴,又者要等成粒鐘既34,其實只要係逸東村,在福逸樓附近行天橋過明渠已到下皮嶺村,當然閣下人多勢眾,可以打電話,要求接送啦。這裡有午餐供應,可以選擇羊、雞、牛或什菜,飯或烤餅(nann),還包餐湯、胡椒薄餅(papadams)、什菜咖喱角(vegetable samosa) 及茶/啡/可樂。我就叫了羊,冇理由就咁樣,我就問可不可以轉cheese nann 及印度芒果酸奶(mango lassi),只需加4及10蚊就可以,二話不說就轉,說明唔要湯,仲有就係羊要勁辣。先上mango lassi,好香的芒果味,甜味稍為重左些少,但應該是比較正宗做法,而且我覺得好好飲;然後便是一大塊papadams,味道稍鹹,只要伴著薄荷醬便可以抵消;再上便是一大舊samosa,剛剛炸起,酥皮裡面有薯蓉及青豆,而本身亦都唔辣;nann 同埋羊也上了場,nann 有
24-3-2007 1226

先上mango lassi,好香的芒果味,甜味稍為重左些少,但應該是比較正宗做法,而且我覺得好好飲;然後便是一大塊papadams,味道稍鹹,只要伴著薄荷醬便可以抵消;再上便是一大舊samosa,剛剛炸起,酥皮裡面有薯蓉及青豆,而本身亦都唔辣;nann 同埋羊也上了場,nann 有四大塊,羊睇起來相當辣,nann 整得相當不錯,不過芝味過輕,好似食緊plain nann 咁,而羊都算幾辣下,但仍有羊肉香味,事後問夠唔夠,如果辣到阿媽唔認得,就失去原本的真諦。

埋單共56蚊,抵食的一餐,希望下次可以夜晚入黎再試。東涌呢帶其實有好多正野食,不只是走馬看花燈的東薈城及機場terminal 2。

出到門口落雨,諗下去邊度食甜品先。