2021-07-23 350 瀏覽
黃色經濟圈估唔到石硤尾白田村都有啲咁文青嘅餐廳,佢menu上有唔少選擇,仲有all day breakfast,但今日想吃意粉,叫左赤肉卡邦尼意大利麵配以日本生雞蛋同青醬鮮蝦雜菌意大利麵, 簡單得嚟味道唔差,不過如果意粉有多少少花款選擇就好了😂(例如茄汁意粉🍝)留意番呢間餐廳係只收現金
黃色經濟圈

2021-07-16 264 瀏覽
Clam & Crabstick spaghetti with Cod Roe sauce▪︎The pasta sauce could be less thick & creamyFujisan Oat Milk ▪︎The Ombré Blueish Oat Milk was so photogenic. Clitoria is an amazing ingredient, adding it to oatmilk the drink instantly becomes hauntingly beautiful; came with brown sugar sauce琉金穗月石硤尾白田街30號賽馬會創意藝術中心1樓05室Cafe GoldenShek Kip Mei, Hong Kong
Fujisan Oat Milk
Fujisan Oat Milk
2021-07-01 437 瀏覽
今次嚟到呢間位於賽馬會創意藝術中心嘅Cafe,Cafe嘅環境都幾大、幾靜,有啲座位喺梳化,幾啱大家喺嗰度hea吓,消磨時間,睇吓書🥸小編嗌咗86蚊嘅明太子魷魚蟹棒意大利麵,意大利麵嘅軟硬度適中,配料有蜆肉、蟹柳、紫菜,而意大利粉嘅汁就係用明太子整,好creamy,加埋紫菜令到個意大利麵好香😋朋友叫嘅蟹膏龍蝦汁海鮮燴飯就102蚊,有蜆肉、魷魚圈同大蝦,都幾豐富,意大利飯嘅飯質軟硬度適中,大蝦幾爽口🥳唔錯凍cappuccino就50蚊,味道正正常常啦!嚟Cafe點都要嗌杯咖啡飲吓嘅🤣106蚊海鮮喇沙意大利麵,呢個意大利麵都幾特別🤤喇沙味好濃,辣辣地幾開胃!又有青口、大蝦同魷魚圈,配埋佢個喇沙醬真係幾好食!小編推介嚟呢一間Cafe要試吓海鮮喇沙意大利麵同明太子魷魚蟹棒意大利麵!😘大家食完都可以行吓賽馬會創意藝術中心,做返一個真文青🤣人均消費:100-200/head

人均消費:100-200/head
2021-07-01 273 瀏覽
男朋友啱啱識我就話要帶我去睇富士山🗻,暫時飛唔到日本,喺香港睇住先啦!「琉金穗月」係石硤尾賽馬會創意藝術中心🎭,比濃濃嘅藝術氣息包圍住,日系木家具風放滿藝術品。比個小提示你😉,行入入面有張二人位好舒服㗎,一邊嘆咖啡一邊打文,chill chill地過一個假期~————————————————👅富士山(Hot $58)👍🏻基本上每檯必點嘅飲品,係蝶豆花燕麥奶,外型水藍色漸層好靚💙,面層奶泡好香杏仁奶味,可以加入味道有深度嘅黑糖漿,由水藍色變成湖水綠色,只有淡淡甜味,主要係杏奶香👅 榛子鮮奶咖啡 ($46)👍🏻好濃咖啡味,榛子反而唔太突出🥸,多重心心拉花好IG able————————————————🚩總結:藝術氣息嘅咖啡店☕️———————————————— 🌟注意:午後時候可能要等位————————————————📍 琉金穗月地址:石硤尾白田街30號賽馬會創意藝術中心1樓05室.🗺地區:#bem石硤尾📥分類:#bem咖啡店💰人均消費:#bem_51至100蚊

————————————————
👅富士山(Hot $58)

👅 榛子鮮奶咖啡 ($46)

🚩總結:藝術氣息嘅咖啡店☕️
🌟注意:午後時候可能要等位
📍 琉金穗月
地址:石硤尾白田街30號賽馬會創意藝術中心1樓05室
🗺地區:#bem石硤尾
📥分類:#bem咖啡店
💰人均消費:#bem_51至100蚊
2021-06-30 262 瀏覽
dirty 咖啡同牛奶比例啱啱好,好 balance,perfect溫度,飲落好順口。dirty 個杯唔知係咪有放過入雪櫃,所以出哂水氣,不過亦都係因為禁所以保持到溫度。Feel 到 flat white 個 espresso 底好深烘,太chur, 偏苦,冇咖啡香。整體同價錢一般啦,但當日係平日下午4點去,冇乜人,正另有waffle 食, waffle 得兩件,啱啱嚟到嘅時候有啲失望,覺得好少。但係食落就發覺佢個waffle唔係空氣嗰啲,重好重蛋味,係好食既~ 另外佢仲有跟一球雪糕,有cream,重有少少berries添

整體同價錢一般啦,但當日係平日下午4點去,冇乜人,正

2021-06-17 431 瀏覽
呢日去開石硤尾見有啲時間又未食飯就搵到呢個喺賽馬會藝術中心嘅cafe嘆下世界🐒呢日十二點左右黎到 唔洗等位直接入得我一個人 就嗌左個明太子魷魚蟹棒意大利麵($86)再架杯嘢飲 富士山($58)意粉好creamy 好有明太子味意粉煮得岩岩好 唔會太淋/太硬一個人食都夠飽幾鍾意呢個意粉😋呢杯富士山其實係蝶豆花燕麥奶 白色細杯係黑糖漿同個嘢飲幾夾本身諗住杯野都係打卡性質居多點知飲落都幾好味🤩🤩🤩 有驚喜 燕麥奶個味好出 價錢係貴左少少 不過絕對可以一試!要留意因為嘢食嘢飲都係即叫即做所以等嘅時間會耐少少如果前面多單 店員落單之前都會提一提嘅😉
呢日去開石硤尾
見有啲時間又未食飯
就搵到呢個喺賽馬會藝術中心嘅cafe嘆下世界🐒

呢日十二點左右黎到 唔洗等位直接入得
我一個人 就嗌左個明太子魷魚蟹棒意大利麵($86)
再架杯嘢飲 富士山($58)

意粉好creamy 好有明太子味

同個嘢飲幾夾
本身諗住杯野都係打卡性質居多
點知飲落都幾好味🤩🤩🤩
有驚喜 燕麥奶個味好出
價錢係貴左少少 不過絕對可以一試!

要留意因為嘢食嘢飲都係即叫即做
所以等嘅時間會耐少少
如果前面多單 店員落單之前都會提一提嘅😉
2021-06-12
2021-06-05 550 瀏覽
聽個店名,我以為係好復古風的咖啡店,但其實去到見到裡面裝飾係木系日本風格。似乎座位不多,所以每次行過見到坐滿人要排隊,我就放棄了。今次是在店剛開門入去的,所以我可以選擇坐在這個角落✌🏻餐牌上,好多嘢食呀!富士山 (HK$58).好美一杯粉藍色的富士山🗻.粉藍色係來自蝶豆花與燕麥奶.另外自己加入適量黑糖糖漿,調配我喜歡的甜味.整體味道不會好甜,而燕麥奶的味道好出.好神奇,怎樣攪杯飲品都保持美美的樣子😮明太子魷魚蟹棒意大利麵 (HK$86).疊得好有層次感的一碟意大利麵.多意粉,剛煮好的,撈上美味的奶油醬汁,雖然明太子不太多🤭.魷魚同意粉好似好似呀,當發現唔覺有魷魚時,下一口意粉突然有一口係魷魚的煙韌和味道,有點驚喜😂

餐牌上,好多嘢食呀!

富士山 (HK$58)
.好美一杯粉藍色的富士山🗻
.粉藍色係來自蝶豆花與燕麥奶
.另外自己加入適量黑糖糖漿,調配我喜歡的甜味
.整體味道不會好甜,而燕麥奶的味道好出
.好神奇,怎樣攪杯飲品都保持美美的樣子😮

富士山 & 明太子魷魚蟹棒意大利麵

明太子魷魚蟹棒意大利麵 (HK$86)
.疊得好有層次感的一碟意大利麵
.多意粉,剛煮好的,撈上美味的奶油醬汁,雖然明太子不太多🤭

2021-05-19
富士山 & 明太子魷魚蟹棒意大利麵
2021-06-04 285 瀏覽
之前見朋友食過啲相好靚,所以專登過黎試下。完全無失望野飲方面嚟到當然要是最吸引嘅富士山!杯富士山賣相實在太吸引,佢仲係用豆奶整,毫不猶豫就揀左!由於中午時間過黎咩物幾肚餓,所以揀左午餐。雖然選擇唔多但都好出色!意粉真係啱啱煮好仲係熱辣辣,由於份量好足所以食唔到甜品希望下次有機會再嚟慢活一下。人流唔算多,唔會有嘈吵嘅感覺。同朋友兩個靜靜地享受下美食飲下咖啡感覺真係好好!不過注意佢淨係收現金所以要留意一下
之前見朋友食過啲相好靚,所以專登過黎試下。完全無失望

野飲方面嚟到當然要是最吸引嘅富士山!
希望下次有機會再嚟慢活一下。
不過注意佢淨係收現金所以要留意一下

• 富士山
  • 雜菌配黑松露忌廉汁意大利麵
2021-05-25 240 瀏覽
༺ 琉金穗月 ༻∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ 今次黎到石硤尾賽馬會創意藝術中心既cafe☕️ ,佢有室外同埋室內嘅座位👍🏻,成個地方充滿着藝術嘅氣息🧑🏻‍🎨🎨,食飽飽仲可以周圍睇吓藝術嘅展覽👁。今次呢間Cafe最主要係有兩杯特別嘅嘢飲🍹,難得黎到我一次過試晒佢🤪。⊰ 富士山🌁⊱其實係蝶豆花💐加燕麥豆奶🥛,賣相的確幾吸引😍,顏色好夢幻🦄。另外有一杯黑糖可以自己調校落幾多,而我就係到晒落去,味道啱啱好唔會太甜👍🏻。⊰ 粉紅玫瑰🌹 ⊱相信好多女仔都會選擇嘅嘢飲🥰,佢最特別嘅係中間放咗粉紅色嘅玫瑰冰😍,杯嘅旁邊有玫瑰花瓣碎🥀,影相打卡真係好靚💕。佢係一杯玫瑰梳打🍹,飲落好香玫瑰花味🌹。⊰ 蟹膏龍蝦汁海鮮燴飯🥘 ⊱以cafe黎講我覺得係一個幾高水準嘅飯🌟,佢啲材料好充足✨,蝦亦都好彈牙🦐,成個飯每一啖都充滿着蟹膏🦀龍蝦汁🦞嘅味,但係飯既份量比較少🙈,可能係我大食🙊。精選蛋糕係⊰ 柚子蛋糕🍰 ⊱,入面充滿着新鮮嘅柚子肉🍊,而雪糕就係豆腐味嘅雪糕🍦,食落都好香豆腐味😋。∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻
༺ 琉金穗月 ༻

餐廳🛎: 琉金穗月

地址📌:石硤尾白田街30號賽馬會創意藝術中心1樓05室

營業時間⏰ :星期一至日 11.00~18.00

交通🚗:港鐵石硤尾A出口,步行約7分鐘
Follow我哋 @foodoirsis 💋帶你去到更多打卡嘅地方❣️
2020-10-10
甜酒咖啡好好飲,飲落口感好滑同厚身,味道偏甜,好奶好香好好飲😍😍基本上酒同咖啡的結合都好有驚喜❤️出面天氣勁熱,忍唔住叫左什莓窩夫配豆腐雪糕做lunch😂 黎到舊雪糕勁凍,雪到硬冰冰,正!到食完都唔係溶得好嚴重,中間我仲要影左陣相。有時叫雪糕類野食好怕佢溶得快,依個唔會。朋友叫左齋啡同青醬意大利粉,飲完我果杯就覺得佢果杯咖啡普通正常,有咖啡香味但唔酸,而青醬意粉估唔到咁好食!見佢青bb,其貌不揚但食落咸咸地,配上d菇又幾好食😋😋

2021-04-09 611 瀏覽
之前幾次來到都大排長龍,今次來到終於可以即時入座!我和友人均點了卡邦尼意粉,有時吃卡邦尼意粉會越吃越膩,但這個意粉非旦沒有膩感,攪拌蛋黃後整個意粉都變了色!每一口都充滿芝士香和蛋香,一口又一口完全停不下來。不過煙肉沒有煸乾,這裏有點失色這裏的飲品很天然,我點了一壺檸檬薄荷茶,配搭很好,味道清新,又可以中和卡邦尼意粉的芝士味~
之前幾次來到都大排長龍,今次來到終於可以即時入座!
一口又一口完全停不下來。不過煙肉沒有煸乾,這裏有點失色

2021-03-22
2021-02-19 1002 瀏覽
姐妹們新春團拜,去賽馬會創意藝術中心的琉金歲月,諗住人少啲,撞正午飯時段,等了三十分鐘左右。環境算不錯,食物水準中上,最喜歡咖啡的品質。明太子蟹棒意大利粉如明太子醬汁再多少少,想信味道更濃厚。意大利麵條沾滿醬汁,非常惹味。雞翼拼盤己拆骨,方便食用。食了雞翼一隻,有點辣,開胃。時令乳酪賣相吸引。健康的甜品。手沖咖啡酸度比較重,有酒香味,回甘味持久。是我杯咖啡。洛神花茶友人點了,足足一壼好抵飲。酸酸咪咪,順喉。

明太子蟹棒意大利粉
如明太子醬汁再多少少,想信味道更濃厚。
意大利麵條沾滿醬汁,非常惹味。

雞翼拼盤
己拆骨,方便食用。食了雞翼一隻,有點辣,開胃。

時令乳酪
賣相吸引。健康的甜品

手沖咖啡
酸度比較重,有酒香味,回甘味持久。是我杯咖啡。

洛神花茶
友人點了,足足一壼好抵飲。酸酸咪咪,順喉。
2021-02-19
2021-02-18 620 瀏覽
朋友唔係太喜歡多人嘅地方,我今次就嚟到充滿藝術氣息嘅石硤尾創意藝術中心,試吓去依間Cafe,我哋下晝嚟到,陽光射入鋪中間,心底裏便有一股嘅溫暖。叫咗呢個All Day Golden Breakfast,食物有沙律菜、大啡菇、煎過嘅蕃茄、德國腸、黑松露滑蛋、麵包,呢個all day breakfast正正常常,但係不算是出色。另外亦都叫咗呢個富士山,顏色令人感到好舒服,原來係碟豆花燕麥奶,第一啖飲落去只有淡淡的奶味,再加上黑糖,都好好飲,值得推介😍👍🏻

2021-02-06 534 瀏覽
如果好得閒,想過一個慢活的星期六下午,都係一個唔錯的選擇。環境幽靜,由於上菜上咖啡都不是飛一般的慢,所以真係可以坐好耐。當然係需要早啲去到,否則要等位。食物質素不錯,full breakfast 的蛋好滑,我點了一杯dirty,原來好細杯,不過幾好飲。價錢以石硤尾區來說,算貴,而且不要預期有殷勤的服務,倒過來想,就是可以在沒有人騷擾的情況之下,享受一個悠長的下午。

Dirty
Full  breakfast
Dirty
Full  breakfast
·明太子魷魚蟹棒意大利麵🍝 $𝟫𝟨推薦呢款!!😋 好濃味 好好食😋意粉質地適中 配料份量尚可 最緊要仲係熱辣辣 賣相亦都唔求其·黑松露煙肉雜菌意大利麵🍝 $𝟫𝟨呢款無明太子咁濃味 係配料都幾多 食落口味幾豐富呢兩款比較下 我中意食明太子意粉多d💛·富士山🗻 $𝟮𝟵(加配半價飲品)我個人真係好中意富士山有種我都唔知點形容既吸引力每次見到🗻樣既食物或者飲品就好想試 而今次食呢間餐廳都係因為佢個飲品🤤介紹返 呢杯係碟豆花燕麥奶黎~第一啖飲落無乜味 但加左暖既黑糖好飲好多🥰 黑糖沉得慢 影相可以捕捉靚既一刻可惜我破壞左佢既美感😂·粉紅玫瑰🌸 $𝟤𝟨(加配半價飲品)呢款打卡都好靚 夠晒少女心朋友話個味似青檸梳打汽水 😂中間好靚既玫瑰冰 等唔切佢溶變相好似無乜點飲過野咁餐廳人手唔多 野食都係即叫即整 所以上菜速度唔快 要等大概𝟮𝟬分鐘😬如果趕時間既話建議唔好揀呢間 留返放假想𝒄𝒉𝒊𝒍𝒍下個陣慢慢食✨店員服務態度亦都好好 呢間我一定要再食過❣️其他意粉甜品飲品都好吸引想試勻佢呀😜

·明太子魷魚蟹棒意大利麵🍝 $𝟫𝟨

呢款無明太子咁濃味
係配料都幾多 食落口味幾豐富

呢兩款比較下
我中意食明太子意粉多d💛

·富士山🗻 $𝟮𝟵(加配半價飲品)
我個人真係好中意富士山
有種我都唔知點形容既吸引力
每次見到🗻樣既食物或者飲品就好想試
而今次食呢間餐廳都係因為佢個飲品🤤

介紹返 呢杯係碟豆花燕麥奶黎~
第一啖飲落無乜味 但加左暖既黑糖好飲好多🥰
黑糖沉得慢 影相可以捕捉靚既一刻
可惜我破壞左佢既美感😂

·粉紅玫瑰🌸 $𝟤𝟨(加配半價飲品)
呢款打卡都好靚 夠晒少女心
朋友話個味似青檸梳打汽水 😂