2022-12-18 79 瀏覽
For the starter, the first, we ordered butter chicken wings. Very buttery and creamy, which blend well together as the source. And the wings are very juicy.We also ordered the second starter of beef skewer with satay source. It comes with 3 in one dish. The source is heavy but not heavily salty, with tender beef barbecued well as a skewer.For the main, we ordered curry brisket. Chewed with soft tender beef belly, most importantly, the fats are perfectly and proportionally located between the mea

For the main, we ordered curry brisket. Chewed with soft tender beef belly, most importantly, the fats are perfectly and proportionally located between the meat.

2022-12-17 97 瀏覽
睇嚟轉咗手 以前嘅清湯變咗而家嘅味精湯飲完勁口渴以前一杯杯芽菜薄荷葉咁上 而家逐塊薄荷葉同你計錢 加啲芽菜又要加幾多錢咁 真心笑咗啲Staff嘅態度極差 皮笑肉不笑勁臭串 認真俾錢買難受
睇嚟轉咗手 以前嘅清湯變咗而家嘅味精湯
飲完勁口渴

啲Staff嘅態度極差 皮笑肉不笑勁臭串 認真俾錢買難受
2022-12-16 67 瀏覽
媽媽要行工x會,泊咗架車喺浣紗街再行返去維園,到行完工x會已經天黑,行返去架車度擺好嘢再喺附近搵食,媽媽就提議食火車頭越南餐廳。幸好之前食過都覺得幾好,所以就入咗餐廳到食。今次點咗嘅食物包括:- 雞絲扎肉湯河- 柚子大蝦沙律- 燒豬肉丸生菜包- 蒸粉包拼扎肉雞絲扎肉湯河係手撕雞肉,配上熱辣辣嘅上湯+河粉,好啱冬天食。柚子大蝦沙律嘅柚子香甜,沙律菜當中有九層塔,味道清新。燒豬肉丸生菜包有6粒肉丸,再配上青瓜絲、酸蘿蔔絲同檬粉,將配料包埋一齊有別平時食嘅生菜包,層次感豐富。蒸粉包拼扎肉有四件粉包,餡料豐富,配上自家製醬料,味道很夾。埋單$412.5

今次點咗嘅食物包括:
- 雞絲扎肉湯河
- 柚子大蝦沙律
- 燒豬肉丸生菜包
- 蒸粉包拼扎肉

柚子大蝦沙律嘅柚子香甜,沙律菜當中有九層塔,味道清新。

埋單$412.5
2022-12-14
2022-12-13 567 瀏覽
今日再次到來位於天后的「越南火車頭餐室」,首次來的時候已是數年前。今日再來,室內經過裝修,設計原素仍是以火車作主題,環境更光亮時尚。❣️ 小食拼盤 $149小食拼盤包含小食款式種類多,越南炸春捲,沙爹雞肉串、蒸粉包、扎肉和青木瓜乾牛肉沙律。春卷以碎豬肉、紅蘿蔔粒、沙葛粒、木耳和米粉做餡料, 用越南米紙卷着。 以生菜包起來, 再蘸魚露來吃, 不感油膩。沙爹雞肉串的沙爹醬散發陣陣的花生香氣, 雞肉非常入味,味道濃郁,香濃可口。蒸粉包以晶瑩剔透的粉皮裹着碎豬肉、紅蘿蔔粒、沙葛粒、木耳等餡料。粉卷外加上炸蒜蓉、炸乾葱和葱粒, 口感豐富。扎肉質感爽口彈牙。青木瓜乾牛肉沙律口味爽口清新。可一次過嚐到多款小食,真的不錯。❣️ 火車頭招牌湯河 $108「火車頭招牌湯河」是招牌菜式,不可不試。湯底以牛骨、花椒、南薑、洋蔥等十多種材料炮製,熬至少十小時而成。湯底的味道香濃,喝一口湯,充滿牛肉熬製的味道。可按個人喜愛加入金不換、青檸、辣椒、辣醬等調味,再喝一口湯,味道更多層次。「火車頭招牌湯河」材料豐富,生牛肉片、牛腩片、牛筋、牛柏葉、牛丸,份量十足。將鮮嫩薄切生牛肉片浸入熱湯中,牛肉即熟。所有牛肉均軟腍,肉味
❣️ 小食拼盤 $149
小食拼盤
扎肉質感爽口彈牙。
青木瓜乾牛肉沙律口味爽口清新。
可一次過嚐到多款小食,真的不錯。

❣️ 火車頭招牌湯河 $108
火車頭招牌湯河
「火車頭招牌湯河」是招牌菜式,不可不試。
所有牛肉均軟腍,肉味香濃。
手打牛丸更具口感。
河粉質感彈牙。
❣️ 蔗蝦(2件) $78
蔗蝦(2件)
蔗蝦蝦膠厚,表面烹煮得金黃色帶微焦脆,內裏蝦膠口感又爽又彈。
2022-12-07
小食拼盤
蔗蝦(2件)
2022-12-03 77 瀏覽
亞洲菜當中我自己就比較喜歡越南菜式,味道較為貼近中菜,味道不會過濃,而且配料十足,令到味道層次豐富,之前到過越南兩次,當地的河粉實在令人一試難忘,今晚到火車頭越南餐室,從裝修到菜式都有一種重回越南的感覺。💙小食拼盤餐廳小食或前菜類的選擇已經十分多,若有選擇困難不妨點選小食拼盤包羅萬有,十分豐富:越南炸春卷脆口美味;沙爹雞肉串香而不會過辣,肉質嫩口,再加上醬汁更加惹味 ;蒸粉包裏的蝦米鮮香;扎肉爽口彈牙;青木瓜乾牛肉沙律清新開胃。💙火車頭招牌湯河招牌湯河果然沒有令人失望,生牛肉片、牛腩、牛筋、牛丸以及牛柏葉都份量十足。每種配料牛味濃郁而且軟熟不嚡口,湯底不會過鹹帶,反而有清甜味道,再加上醬汁、辣椒粒以及九層塔令到味道更上一層樓。💙芒果大蝦米紙卷大蝦爽口彈牙,芒果頗甜沒有酸味, 兩者配合得宜,加上又薄又煙韌的外皮,彈牙的粉絲,味道清淡舒服,有一種清新感覺。💙牙車快其實這是一款越式雞絲沙律, 裏面除了雞絲外,更有生菜、青瓜絲、紅蘿蔔絲及海蜇等,味道清新健康,帶有少少酸味,作為前菜亦很適合,有助開胃。

💙小食拼盤

💙火車頭招牌湯河

💙芒果大蝦米紙卷

💙牙車快
2022-11-30
  • 小食拼盤
  • 火車頭招牌湯河
2022-11-17 60 瀏覽
突然想清清地食越南湯河,上網見火車頭好多好評就去試試,一試難忘,尤其係碗招牌火車頭湯河。火車頭招牌湯河-湯頭牛味濃郁得黎好清甜,一啲都唔濁-有生牛肉片,牛腩片,牛筋,牛柏葉,牛丸,每一樣都係高質-特別欣賞生牛肉片同牛腩片,牛質素好高,牛腩簡直係入口即溶-另上青檸同紅椒可自己調味大蝦柚子沙律-三隻大蝦,全部size 都好大都好爽口彈牙-柚子好清甜,唔係泰式個種酸辣,like !芒果大蝦米紙卷-份量好大好足料,比坊間的更大size-芒果好鮮甜,大蝦同樣彈牙-十分欣賞個米紙,薄薄的但有咬口沙嗲雞肉串-十分有驚喜的一碟!烤得好有水準- 雞肉大大舊,唔乾唔柴仲好juicy

火車頭招牌湯河
-湯頭牛味濃郁得黎好清甜,一啲都唔濁
-有生牛肉片,牛腩片,牛筋,牛柏葉,牛丸,每一樣都係高質
-特別欣賞生牛肉片同牛腩片,牛質素好高,牛腩簡直係入口即溶
-另上青檸同紅椒可自己調味

大蝦柚子沙律
-三隻大蝦,全部size 都好大都好爽口彈牙
-柚子好清甜,唔係泰式個種酸辣,like !
大蝦柚子沙律

芒果大蝦米紙卷
-份量好大好足料,比坊間的更大size
-芒果好鮮甜,大蝦同樣彈牙
-十分欣賞個米紙,薄薄的但有咬口
香芒大蝦米紙卷

香芒大蝦米紙卷
沙嗲雞肉串
-十分有驚喜的一碟!烤得好有水準
- 雞肉大大舊,唔乾唔柴仲好juicy
沙嗲雞肉串
2022-11-12 61 瀏覽
大坑美食多,跟朋友一起發現了這間越南餐廳很吸引,火車主題特式的餐廳,感覺很懷舊很有風味。芒果大蝦米紙卷 $76半透明的米紙望著內裡的餡料,賣相非常吸引,一口咬下,先是陣陣香草味,再來就是芒果的清甜還有大蝦的鮮味,米紙黏性剛剛好,煙煙韌韌,米粉彈牙,沾點甜醬味道更能提昇另一個層次,簡簡單單的一道菜多種味道口感混合在口中,實在美味。生熟牛肉湯河 $83湯底相當濃郁,濃濃的牛味及香料味,薄薄粉嫰的牛肉在熱湯下慢慢變成啡色,火侯剛好,嫰嫰滑滑,再加入青檸,辣椒,魚露,金不換,再喝一口湯,又是另一種滋味。鮮茄蟹肉蝦湯河 $118材料非當豐富,有大蝦,蝦肉卷,豆卜,蟹柳,蝦肉彈牙,豆卜吸收了湯的精華,份外美味,加上蕃茄湯底香濃鮮甜又帶點酸酸的,還有很蝦米,增添了一份咸香味,令人忍不住一口接一口。椰汁涼粉綠豆冰 $48椰汁十分香濃,還有粒粒綠豆和涼粉,口感十分豐富,清爽解渴非常透心涼。美祿哥斯拉 $43十分濃稠的美祿,再在冰塊上添加幾勺美祿粉,很滑口,又有濃濃美祿獨有的味道,十分邪惡但很治癒🥰

芒果大蝦米紙卷 $76

生熟牛肉湯河 $83

鮮茄蟹肉蝦湯河 $118

椰汁涼粉綠豆冰 $48

美祿哥斯拉 $43
2022-10-15 133 瀏覽
已經失去以前的味道。食物質素普通。 但最大的問題是員工態度極不友善, 這樣的經營手法與比茶餐廳更差, 不建議食客光顧。 不知道為什麼這樣的服務態度也可於市場生存。以免浪費金錢。希望餐廳老闆看到食客的意見, 立即更改服務水平, 才可以繼續提供越南食品。
已經失去以前的味道。

2022-09-21 159 瀏覽
老公今日去咗大坑做嘢,放工叫咗我去陪佢食越南菜,就係火車頭越南餐室 ,餐廳主打越南菜,以火車頭作設計主題,用柔和燈光襯托著懷舊的越南風格,設仿火車卡位,菜式以地道越南菜為主。燒雞半隻:即叫即做,上檯時熱辣辣香噴噴,烤至金黃色的雞皮香脆,肉質嫩滑入味,點些特製嘅酸辣醬汁更可令味道提升。配菜翠肉瓜、茄子、薯仔亦用牛油烤過,食落好香牛油味,十分美味!香茅豬扒湯河:湯底濃而不膩,豬扒厚切,肉質鮮嫩有肉汁,加點指天椒和青檸,正宗的越南風味。 春卷扎肉湯檬:用越南米紙做的脆春卷香脆可口,配上酸甜醬或越南魚露更加美,扎肉彈牙清香,檬粉口感爽口,配清香甜美嘅湯頭食一流。鮮椰青:椰青汁多肉薄,椰汁清香甘甜,解熱生津,椰肉濕潤滑脆,味道較淡!

2022-09-05
2022-09-15 525 瀏覽
十多年前於附近工作時會經常前來這大坑名店午餐,換了工作地點後,一直未有機會再訪,今天特意前來看看變成啥模樣小店已重新裝修,裝潢挺有心思,桌上有花的裝飾,充滿法越小餐室風情內有不少和火車有關的裝飾,如車廂座位似的梳化軟卡座,行李架上放有舊行李箱,加上極高樓底及水晶燈,感覺高級牆上掛有金庸先生的親筆題字,「天下美味越南粉,越南之最火車頭」天氣炎熱,先來一罐越南333啤酒!店家貼心地以冷藏過的飯碗讓我們暢飲啤酒整體清新甘爽,擁有麥芽的甜味和微微的苦,聞起來充滿香氣下酒小食酸辣無骨鳳爪口感爽脆,酸甜中帶辣,十分醒胃再配上洋蔥及青瓜絲,成為美味的沙拉前菜牛油雞中翼炸至外層酥脆富牛油香氣,內裏肉質嫩滑多汁 最驚喜是滿佈的炸蒜蓉,香脆又惹味主角火車頭招牌湯河以牛骨、花椒、南薑、洋蔥等10多種材料炮製,熬至少10小時而成,薄切生牛肉鮮嫩肥美湯底深色重口味,有着濃而不膩的中藥滷水香,配料除了生牛肉片,牛腩,牛筋,仲有牛丸,牛柏葉及入味的蘿蔔,河粉入口滑溜馬拉盞炒通菜份量十足,咸香惹味香茅鹽燒魚用料十足魚內塞滿香茅、檸檬葉、南薑、蒜茸及越南金不換,鋪上厚厚一層海鹽去燒,魚肉滲滿香料清香加點辣椒汁及魚露,很
333啤酒
啤酒整體清新甘爽,擁有麥芽的甜味和微微的苦,聞起來充滿香氣
酸辣無骨鳳爪
下酒小食酸辣無骨鳳爪口感爽脆,酸甜中帶辣,十分醒胃
酸辣無骨鳳爪
再配上洋蔥及青瓜絲,成為美味的沙拉前菜
牛油雞中翼
牛油雞中翼炸至外層酥脆富牛油香氣,內裏肉質嫩滑多汁
牛油雞中翼
最驚喜是滿佈的炸蒜蓉,香脆又惹味
馬拉盞炒通菜
馬拉盞炒通菜份量十足,咸香惹味
香茅鹽燒魚用料十足
香茅鹽燒魚
加點辣椒汁及魚露,很鮮很美味
2022-09-14
333啤酒
馬拉盞炒通菜
2022-09-14 132 瀏覽
餐廳又污糟 一入去問吓有冇咩set就話無 問佢之前有嗰啲set 就話宜家裝修咗就無 仲話你唔鐘意可以去第間食 極差服務態度 唔知點做生意!各位食客不信的話可以親身去嘗試一下!
2022-08-14 201 瀏覽
2022年港島最差餐廳!越南餐廳營運方式比你呢間餐廳影衰。我哋上次(6月)來也不是這樣的,今次我哋三個人來非常不滿,發現隔離抬的遭遇一樣咁差!请你快些反省勿危害人間。1)漏單2)等二十分鐘才出現第一碟餸3)碟碟份量非常少,一個小朋友都唔飽4)價錢非常昂貴,$38一杯檸水平平無奇!
1)漏單
2)等二十分鐘才出現第一碟餸
3)碟碟份量非常少,一個小朋友都唔飽
4)價錢非常昂貴,$38一杯檸水平平無奇!
2022-06-18 255 瀏覽
服務差 食物好一般 香港好多有質素嘅越南菜 一定唔會再揀呢一間男經理 態度特別差 而且店內好多蚊滋 衛生一般食個午餐 點了火車頭河咖哩牛腩 春卷 椰青咖喱飯最唔好食 大家樂仲好食過佢埋單400幾蚊

服務差 食物好一般
咖哩牛腩 春卷 椰青
咖喱飯最唔好食 大家樂仲好食過佢
埋單400幾蚊
2022-06-18 203 瀏覽
呢間越南餐廳裝修都幾特別,佢係好似喺車卡裏面咁,座位上設有行李架,放滿咗唔同嘅行李箱,真係感覺好似坐緊火車,門口睇落似火車頭,餐廳名真係冇改錯,今日就嚟試吓佢嘅越南菜先我哋叫咗個二人餐,呢個餐真係幾豐富,兩個人一定夠食同埋好飽,不過對呢間越南餐廳有啲失望,佢嘅二人餐並唔係想像中咁好食,大部份嘅菜式都好普通,好食嘅佔少數😩😩🐷香茅豬扒米紙凍卷,首先豬扒煎得唔夠香,有啲老,都幾乾,至於其他配菜例如粉絲同埋菜都OK新鮮嘅,但本身其他配菜都冇咩味,所以一定要靠香茅豬扒突出成份米紙卷,但佢呢點就做唔到,所以感覺上成份米紙卷都唔覺好有味🤔🤔🦐蒜蓉牛油焗大頭蝦:呢個係最令我失望同埋唔會再嚟嘅一道餸,我知道焗嘅嘢通常都要等耐啲,但係所有餸菜都到晒,差唔多食完佢先嚟,都算,好食嘅冇所謂,首先要講吓佢個蒜蓉包,我知平時嘅蒜蓉包都會係一邊焗左,再搽蒜蓉醬,佢嘅做法都係一樣,但焗嘅程度幾乎冇,所以後面睇落係完完全全地一塊白麵包,又唔好食,到個主角大頭蝦,佢比我想像中大隻, 上面鋪滿牛油芝士,但佢啲蝦肉好梅,一啲都唔新鮮,差唔多離晒殼咁,其實我覺得可以貴啲但食材好啲都唔緊要,食一半就放低左,太失望啦😤😤🍜招牌火

🍜招牌火車頭湯河:呢款湯麵係其中較為好食嘅一款,係二人份量嚟,佢入面包括有生牛肉,牛腩,肉丸等,值得一讚嘅係佢個牛腩,肥瘦均勻咬落去好爽口彈牙,醃製得幾好,唔會喊,生牛肉方面佢嘅肉質都OK👍🏻👍🏻

🥬馬拉盞炒時菜:因為馬拉盞本身係有啲辣,所以我哋就改咗蒜蓉炒通菜,味道都唔錯,係較為細份少少,
嘢飲就嗌咗紅豆冰,味道都唔錯,椰汁都夠多,飲落去仲要有少少漿嘅感覺

2022-05-06 284 瀏覽
去天后大坑買野買完野就搵野食。想食粉面俾我見到火車頭越南餐廳,火車頭個名好熟面口好似曾經係一d成日排長龍既餐廳黎。我lunch time時間後去所以唔洗排隊可以直入😃叫左佢地既招牌牛河,有5樣牛餸係入面:生牛肉片,牛腩片,牛丸,牛柏葉,牛筋。哇!! 上菜個時,個碗係巨,成個人頭咁大,從來都未見個咁巨既湯面碗係香港😆。河粉份量都多,生牛都ok但有d根所以唔太咬到(我牙齒較弱😅),整體味道不過不失。