2022-01-01 36 瀏覽
除夕夜黎食飯,發生好多小既不愉快經歷,夾夾埋埋成個體驗就好差。八點半落單叫左個魚 蒸餃 雞煲先講好既,feel到材料係新鮮既。但煮法上就唔太岩我,叫左個辣煮魚,魚肉係好鮮甜,但你話用熱油淋落d辣椒逼d辣味出黎,最後我除左油味之外就唔係幾覺其他味,可能係d油唔夠熱?底料d薯粉食唔落,慘過水煮。之後個雞煲等左半個鐘都未到就催一催,催完無人同我講咩事,十五分鐘後就拎左出黎,一係漏單,一係就個雞要煮45分鐘。雞煲一黎到,侍應開到最大火咩都無講就走左去,咁姐係點,係即刻食得定我自己憑感覺feel下佢食得未?煮到佢出煙開始出味同埋開始痴底就轉細火諗住食啦,食左幾舊細件都ok既,味道唔錯,(小插曲:之後侍應走埋黎last order我就話睇睇先),到食d大件既,點知真係未熟哂…….即刻無哂心情加單。個侍服知我唔加單,我女朋友見到佢黑面…..之後叫佢加湯,加左少少佢就話夠啦,就諗住走左去,我先叫佢加多d,話d雞唔熟想煮一煮,點知佢就話返我個火唔夠大。姐係我要唔熟or痴底2揀1?最後個火開多左陣就無埋gas,之算唔想再比未知情況影響心情,埋單走人。其實全部都唔係d咩大事,一間餐廳會發生好正常,但加加埋埋

八點半落單叫左個魚 蒸餃 雞煲

先講好既,feel到材料係新鮮既。

其實全部都唔係d咩大事,一間餐廳會發生好正常,但加加埋埋就sorry,送人生第一次食評比你,新年快樂。
2021-12-31 24 瀏覽
MegaBox小有既川菜門口裝修好華麗而且有好多隻乳豬掛住不過今次想黎試酸菜魚先食幾個前菜麻辣腎片腎片大大塊,而且爽口唔硬麻辣味小小辣,幾開胃墊底青瓜好吸辣味,好惹味青瓜拌海蜇幾中意個汁,甜甜酸酸剛剛好青瓜墊底開胃惹味魚湯浸時蔬魚湯幾好味,唔係濃湯味精濃湯酸菜魚酸菜魚份量完全不吝嗇食到最後仲係好多魚酸菜魚有芽茶,海帶,酸菜今次叫左鯛魚,魚肉比較脆身而且完全無骨,適合哂我呢啲食唔到魚骨的人湯底香濃之餘不會太酸特飲叫左杯柚子檸檬特飲,可樂檸檬另外多叫了桂花茶,潤一潤
MegaBox小有既川菜

門口裝修好華麗

而且有好多隻乳豬掛住

不過今次想黎試酸菜魚

先食幾個前菜

麻辣腎片

腎片大大塊,而且爽口唔硬

麻辣味小小辣,幾開胃

墊底青瓜好吸辣味,好惹味

青瓜拌海蜇

幾中意個汁,甜甜酸酸剛剛好

青瓜墊底開胃惹味

魚湯浸時蔬

魚湯幾好味,唔係濃湯味精

濃湯酸菜魚

酸菜魚份量完全不吝嗇

食到最後仲係好多魚

酸菜魚有芽茶,海帶,酸菜

今次叫左鯛魚,魚肉比較脆身

而且完全無骨,適合哂我呢啲食唔到魚骨的人

湯底香濃之餘不會太酸

特飲叫左杯柚子檸檬特飲,可樂檸檬

另外多叫了桂花茶,潤一潤

漁牧 (九龍灣).好耐無同屋企人出街食,今日接埋女朋友收工一齊食烤魚!.青瓜拌海蜇.叫番幾個小食先,青瓜同海蜇係我地必叫,夠清新,個汁少少酸好開胃.香甜爽口菜.唔太肯定呢個係咩菜,有少少似大椰菜/銀絲黃,一大片非常爽脆有水份,配上日式胡麻芝麻醬.麻辣腎片.唔係好辣,雞腎夠味又咬落爽脆可口.魚湯浸時蔬.係呢到咁多肉同麻辣食品中嘅清泉,夠清,魚湯仲可以飲埋,我地幾乎清曬.招牌奇香味雞煲.雞件切得較為大件,以致有啲好大件嘅中間部份未熟。味道唔係算係好濃或者過鹹.火熱香辣味烤清江魚.一上枱已經俾佢嘅香辣味所吸引,好大條煎炸過嘅魚再淋上湯汁。本身已經有啲寬粉,薯仔片以及萵筍片,超級超級之辣另外我哋再叫咗鴨血紅薯粉冬瓜等配料,索埋個湯汁非常之正非常之辣.漁牧 (九龍灣)九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox13樓5號舖
漁牧 (九龍灣)

好耐無同屋企人出街食,今日接埋女朋友收工一齊食烤魚!

香甜爽口菜

麻辣腎片
唔係好辣,雞腎夠味又咬落爽脆可口

招牌奇香味雞煲

火熱香辣味烤清江魚

九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox13樓5號舖
2021-12-29 10 瀏覽
幾位朋友都住九龍灣,今日出嚟敘舊,大家選址位於九龍灣MegaBox嘅「漁牧」,呢度主打京川滬美食,最出名係火鍋、雞煲、烤魚等,啱晒我哋幾位鍾意食辣嘅人。餐廳裝潢古色古香,具傳統特色。🌶麻辣腎片(1 份)腎片味道香濃,有種獨特風味,味道口感均非常好。 🥗香甜爽口菜(1 份) 🥒青瓜拌海蜇(1 份) 🐟火熱香辣味烤清江魚(1 份)烤煮後,湯汁嘅香辣味全滲入魚肉中,魚肉鮮嫩入味,肉質特別緊實鮮嫩,令人食指大動! 🍗養顏花膠雞煲(1 份)雞煲好惹味,加咗花椒、八角、麻辣醬汁等,絕對係重口味之選!最難得係雞肉一啲都唔鞋,好新鮮,真係食唔停口。 🥬魚湯浸時蔬(1 份) 🍚鮮蝦揚州炒飯(1 份)新鮮海蝦、叉燒、生菜絲,成為最簡單嘅美味。 🍹無酒精飲品(4 杯)▪️柑桔蜜(熱) ($29)▪️鹹檸雪碧 ($29)▪️檸檬青檸可樂 ($29)總括來講,漁牧地點雖然比較偏遠,但勝在環境幽靜,坐得舒適,食物質素更係極佳,絕對值得入嚟食餐好!
幾位朋友都住九龍灣,今日出嚟敘舊,大家選址位於九龍灣MegaBox嘅「漁牧」,呢度主打京川滬美食,最出名係火鍋雞煲、烤魚等,啱晒我哋幾位鍾意食辣嘅人。

餐廳裝潢古色古香,具傳統特色。

🌶麻辣腎片(1 份)
腎片味道香濃,有種獨特風味,味道口感均非常好。

🥗香甜爽口菜(1 份)

🥒青瓜拌海蜇(1 份)

🐟火熱香辣味烤清江魚(1 份)

🍗養顏花膠雞煲(1 份)

🥬魚湯浸時蔬(1 份)

🍚鮮蝦揚州炒飯(1 份)
新鮮海蝦、叉燒、生菜絲,成為最簡單嘅美味。

🍹無酒精飲品(4 杯)

▪️柑桔蜜(熱) ($29)

▪️鹹檸雪碧 ($29)

▪️檸檬青檸可樂 ($29)

2021-11-08
漁牧 (九龍灣).好耐無黎mega box, 原來依家13/F有間咁有特色嘅川菜雞煲烤魚,個人覺得幾唔錯!.▪️青瓜拌海蜇•麻辣腎片 ▪️.先來幾樣小食前菜,呢個青瓜海蜇我地常叫,夠清新又爽口。呢到以川菜作特色之一,點少得叫個麻辣腎片,又估唔到都唔係好辣,又係咬落爽脆.▪️香甜爽口菜•魚湯浸時蔬 ▪️.爽口菜有啲似日本椰菜,日本串燒店就沾醋,呢到就係胡麻醬。菜夠新鮮爽口,好快就食完一大碗魚湯時蔬必叫之選,個湯差不多飲曬🤪好好味又清,食雞煲烤魚無乜清菜就要食佢!.▪️招牌奇香味雞煲 ▪️.個名咁特別,緊係試下,呢個唔辣而且個味真係唔同出面一般雞煲醬,有少少八角香氣,雞件本身以為一煲仔好少,點知食食下都發現好多件,有啲仲好大舊下要遲啲食因為未熟透!.▪️火熱香辣味烤清江魚•冬瓜•鴨血•紅薯粉▪️.呢個真係令我又愛又恨嘅烤魚,好辣呀原來但真係好好食😋辣到我地成身汗鼻水都出埋,先食原條煎炸過嘅魚,入面本身已經有寬粉,薯仔片同萵荀片,到後來就再叫配料加,辣配鴨血真係一流架,到冬瓜好索味!紅薯粉係扭紋煙韌!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).📌 漁牧 (九龍灣)九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox13樓5號舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味

▪️青瓜拌海蜇•麻辣腎片 ▪️

▪️香甜爽口菜•魚湯浸時蔬 ▪️

▪️招牌奇香味雞煲 ▪️

▪️火熱香辣味烤清江魚•冬瓜•鴨血•紅薯粉▪️
📌 漁牧 (九龍灣)
九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox13樓5號舖

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-12-24 11 瀏覽
朋友要去IKEA買啲野 所以就約左係Megabox 見行到肚餓就直接係Megabox搵野食 醒起朋友早兩日食左呢間話幾好味 咁就一於試下啦 餐廳面積好大😮仲可以book房一家人一圍枱咁 好似好正咁我地兩條友仔都有個坐到6個人既卡位叫到成枱野食都唔怕逼😂Menu有好多圖可以參考 搞到我樣樣都好想食🤤🤤麻辣腎片好入味👍🏻👍🏻好夠味👍🏻👍🏻塊塊都厚切但一啲都唔會硬不過麻辣味唔夠出 我覺得可以再辣啲🌶🌶🌶🌶🌶個底仲有一大堆青瓜 一樣咁入味👍🏻👍🏻青瓜拌海蜇條條海蜇都好粗身架 爽口兼彈牙 底下既青瓜亦都唔輸蝕 一樣咁入味魚湯浸時蔬來到漁牧 點都要叫樣有個魚字既野食😂可以揀菜心/唐生菜/白菜我地揀左菜心 啲菜心勁大條 但又唔會老 浸係個魚湯到 超甜每條菜再加一粒爆完再煮淋左既蒜頭 鍾意食蒜頭既朋友一定要食!招牌奇香味雞煲比招牌兩個字吸引左 再加埋對奇香兩個字既好奇 我地叫左呢個雞煲😂望落全部都係雞 唔係用洋蔥等配料湊夠數熱柑桔蜜原來係咸柑桔蜜 menu 無個咸字 搞到朋友有啲失望😂荔枝番石榴沙冰$36比想像中大杯好多😋荔枝味比較重 唔好太甜 一邊食雞煲一邊飲呢個好正👍🏻👍🏻我地兩條友坐足兩個零鐘都
朋友要去IKEA買啲野 所以就約左係Megabox 見

來到漁牧 點都要叫樣有個魚字既野食😂
可以揀菜心/唐生菜/白菜
我地揀左菜心 啲菜心勁大條 但又唔會老 浸係個魚湯到 超甜
每條菜再加一粒爆完再煮淋左既蒜頭
鍾意食蒜頭既朋友一定要食!

招牌奇香味雞煲

我地兩條友坐足兩個零鐘都無比人趕 比人催埋單
又坐得舒服 朋友果然無介紹錯👍🏻
2021-12-23
2021-12-23 34 瀏覽
之前去Megabox時見到一間新開的餐廳叫“漁牧”,一直都想試下,咁岩今日天氣凍凍地,所以搵左個中意食辣的朋友一齊去,食啲熱辣辣的野暖下肚😋餐廳環境好寬躺,安排左卡位比我地,坐得好舒服,首先點左一壺鐵觀音,再叫左兩樣餐前小食同菜,重點係食佢出名既“火熱香辣味烤清江魚”!首先小菜同菜到先,份量好充足麻辣腎片青瓜拌海蜇魚湯浸時蔬然後餐廳名火咁上左火熱香辣味烤清江魚,啲魚食落好滑😋好入味,愈食愈想食,另有啲花生、海帶、芽菜、蓮藕、薯仔、萵筍配菜。食到辣辣地食返個涼拌青瓜可以消辣,另外我仲叫左杯青檸柑桔蜜降下溫,啲魚食到唔停口,最後我地清哂啲野食😊好滿足既一餐。
首先小菜同菜到先,份量好充足

2021-12-22 19 瀏覽
今日去宜家傢俬買嘢,先至發現樓上有漁牧,我竟然係咁多次都冇發現,即刻walk in,好鍾意佢嘅餐廳用古風設計,好有格調麻辣腎片$48腎片非常入味,而且仲好爽口,麻辣程度剛剛好,個麻辣醬汁非常出色,值得一試青瓜拌海蜇$48海蜇好爽口,用麻油撈過超級香,下面仲有好多涼拌青瓜,夠晒開胃誘人麻辣味清江魚$298一上枱就傳來陣陣嘅麻辣味,清江魚超大條😍最鍾意食清江魚係因為佢一啲都唔腥,而且仲冇咩細魚骨,魚肉有多,入邊嘅配菜仲好多,包括闊條薯粉、蓮藕片、萵筍片、芽菜、薯仔片、海帶絲,全部配菜都吸晒麻辣汁,真係又辣又麻,鍾意食辣嘅朋友一定要試魚湯浸時蔬$88奶白色既魚湯非常鮮甜,飲完一啖接一啖,菜心用魚湯浸過更加甜柑桔蜜$29感覺好似飲緊凍既鹹柑桔🍊,食完辣野咁熱氣,感覺好下火青檸柚子冰$29檸檬嘅酸加埋柚子蜜嘅甜配合得剛剛好,用嚟解辣一流

麻辣腎片$48

青瓜拌海蜇$48

誘人麻辣味清江魚$298

魚湯浸時蔬$88
奶白色既魚湯非常鮮甜,飲完一啖接一啖,菜心用魚湯浸過更加甜

柑桔蜜$29
感覺好似飲緊凍既鹹柑桔🍊,食完辣野咁熱氣,感覺好下火

青檸柚子冰$29
檸檬嘅酸加埋柚子蜜嘅甜配合得剛剛好,用嚟解辣一流
2021-12-10 115 瀏覽
無辣不歡的好朋友👭與海鮮素食的我💗今日去magabox 行完街,就黎左呢間食香辣烤魚的餐廳食晚餐🥣店舖坐得好闊落👍🏻舒適,我平時好中意食譚仔小辣,黎到叫香辣都真係幾過癮!辣到變咗孖潤腸😻如果小食辣嘅朋友就要小心叫辣嘅程度😜

2021-12-09
2021-12-07 52 瀏覽
電話預約1945時。到達門口冇人招呼。要等成五分鐘先有職員行出嚟。第一次食就叫咗濃湯酸菜魚吾熱又極酸。鯛魚又難食(同職員講點解吾熱嘅?佢冇回應就取走。)吾夠五分鐘就拎返出嚟。個碗有啲熱食落去係暖嘅。即是叮熱啦。三星蒽黑胡椒包又係微暖啲肉+葱+胡椒味份量又小又乾。招牌奇香雞煲叫小辣=冇味+吾辣。一定冇下次。中伏。。。
2021-12-07
2021-12-05 57 瀏覽
而家似乎少咗人做烤魚反而多咗人做打邊爐要搵一間好食嘅烤魚都真係有啲難度所以去咗MegaBox九龍灣呢邊同朋友四個人一齊享受下快樂嘅時光!青瓜拌海蜇呢款開胃小菜 真係係人都鍾意食 上面仲加咗少許芝麻海蜇鋪滿青瓜面頭 加埋酸醋汁 清甜爽口女士必點養顏花膠雞煲 大大塊花膠 食得出唔係cheap野 真係落足料啲雞淹得好入味呀 醬汁好濃郁 加分想健康啲可以叫埋魚湯浸時蔬清甜爽口的小白菜 可以消除口中濃烈嘅味道 份量亦都好多可以足夠4人送飯 同三五知己嚟真係適合不過
而家似乎少咗人做烤魚
反而多咗人做打邊爐
要搵一間好食嘅烤魚都真係有啲難度
所以去咗MegaBox九龍灣呢邊
同朋友四個人一齊享受下快樂嘅時光!

青瓜拌海蜇呢款開胃小菜

可以消除口中濃烈嘅味道 份量亦都好多
可以足夠4人送飯

同三五知己嚟真係適合不過
2021-12-05 37 瀏覽
其實我除咗鍾意打邊爐同食雞煲烤魚都係我另外一個好選擇之前喺旺角同埋尖沙咀都成日同朋友尋找烤魚嘅足跡一下子叫咗好多嘢食 前菜係麻辣腎片辣辣地幾過癮 加埋啲辣醬汁 識落超爽口香甜爽口菜就加咗少少胡麻醬 由於菜本身已經好新鮮 食落去幾清甜 有芝麻香味 感覺唔會太漏 馬上即將進入重點部份 就係烤魚魚嘅種類都有四款 其中包括龍脷魚、清江魚同海鱸魚 最大條一定係沙巴龍躉而口味方面又有唔同嘅選擇蒜香蕃茄香辣酸辣麻辣 總有一款啱你口味我同朋友玩都鍾意食辣 就梗係叫返條香辣味清江魚好多唔同款嘅辣椒 食落去好刺激 味道一流仲有粗寬紅薯粉 加上大大件魚 好味到魚皮都要食埋呢!最後嘅鮮蝦楊州炒飯 炒到一粒粒金黃色有叉燒同埋煎香左嘅鮮蝦 味道好夾嘢飲方面叫咗椰青 夠晒多汁 解辣一流
其實我除咗鍾意打邊爐同食雞煲
烤魚都係我另外一個好選擇
之前喺旺角同埋尖沙咀
都成日同朋友尋找烤魚嘅足跡

一下子叫咗好多嘢食 前菜係麻辣腎片

辣辣地幾過癮 加埋啲辣醬汁 識落超爽口

感覺唔會太漏
馬上即將進入重點部份 就係烤魚
魚嘅種類都有四款 其中包括龍脷魚、
清江魚同海鱸魚 最大條一定係沙巴龍躉
而口味方面又有唔同嘅選擇
蒜香蕃茄香辣酸辣麻辣 總有一款啱你口味
我同朋友玩都鍾意食辣
就梗係叫返條香辣味清江魚

好多唔同款嘅辣椒 食落去好刺激 味道一流
仲有粗寬紅薯粉 加上大大件魚

好味到魚皮都要食埋呢!
最後嘅鮮蝦楊州炒飯 炒到一粒粒金黃色
有叉燒同埋煎香左嘅鮮蝦 味道好夾
嘢飲方面叫咗椰青 夠晒多汁 解辣一流
2021-11-04
之前已經食過漁牧嘅辣嘢,今日就食返啲清淡啲。每次嚟都覺得呢到好靚,難得有間中式餐廳係適合打咭。坐位都好寬敞,中午多人都一樣坐得舒服。魚湯浸時蔬$83菜芯好淋,但喺仲保持翠綠 😋。鮮蝦楊州炒飯$98啲飯粒粒分明,配料足,隻蝦仲好大隻爽口。養顏花膠雞煲 $368雞煲上枱後要煮一陣,等嘅時候都聞到陣陣香氣。花膠比相像中多,煮得好淋好入味。而雞肉都幾嫩滑,成煲都充滿膠質,正。食飯中途有個小插曲,雞煲等咗好耐都未有。好彩店員都好好,即刻幫我跟返,態度仲好好,值得一讚。

之前已經食過漁牧嘅辣嘢,今日就食返啲清淡啲。

魚湯浸時蔬$83

菜芯好淋,但喺仲保持翠綠 😋。
鮮蝦楊州炒飯$98

啲飯粒粒分明,配料足,隻蝦仲好大隻爽口。

養顏花膠雞煲 $368

• 養顏花膠雞煲
2021-11-26 33 瀏覽
早幾日去IKEA 買嘢 ,順便係附近食埋午餐。天氣轉凍,第一時間就諗起食辣,所以揀咗漁牧。嗌咗3個前菜,一個主食麻辣腎片 $42腎片厚切,咬落有口感。香甜爽口菜$26超有驚喜,原來旺菜生食,配上芝麻醬係非常爽甜!👍🏿青瓜拌海蜇(1份)海哲分量不少。青瓜爽甜,微微辣,開胃前菜。主菜四川百味水煮魚 $268 湯頭麻辣,惹味。魚肉係脆肉鯇,肉質結實,爽脆。配料仲有芽菜、海帶,仲有吸晒湯汁嘅紅薯寬粉!一份嘅分量都幾多,食極都仲有。食完辣個人暖笠笠,非常滿足呀!

嗌咗3個前菜,一個主食

麻辣腎片 $42
腎片厚切,咬落有口感。
香甜爽口菜$26
超有驚喜,原來旺菜生食,配上芝麻醬係非常爽甜!👍🏿
青瓜拌海蜇(1份)

海哲分量不少。青瓜爽甜,微微辣,開胃前菜。

主菜四川百味水煮魚 $268

湯頭麻辣,惹味。
魚肉係脆肉鯇,肉質結實,爽脆。
配料仲有芽菜、海帶,仲有吸晒湯汁嘅紅薯寬粉!

一份嘅分量都幾多,食極都仲有。
食完辣個人暖笠笠,非常滿足呀!
2021-11-23
生日
  • 香甜爽口菜
2021-11-26 70 瀏覽
餐廳用左大紅古典風,雖然用左大紅格調都d都唔俗氣,仲有d高冷感。座位比較寬敞,私密度高 香甜爽口菜 $26作為前菜用左芝麻醬配包心菜,清甜爽口開胃養顏膠花雞煲 $298花膠配雞煲真係第一次食,雞件花膠份量都唔少,雞件夠嫩滑,花膠隻隻都厚身又大塊,而且吸晒雞煲醬汁少少辣非常惹味 魚湯浸時蔬 $83魚湯煮菜心真材實料,連菜心都食到魚湯既鮮甜味,最岩食完雞煲解解膩 鮮蝦揚州炒飯 $98炒飯粒粒分明,乾身唔油膩,用左蝦仁叉燒炒仲有蔥香,有驚喜 😋整體食物質素:4 / 5💰性價比:4 / 5👍推薦指數:4 / 5

香甜爽口菜 $26
作為前菜用左芝麻醬配包心菜,清甜爽口開胃

養顏膠花雞煲 $298

魚湯浸時蔬 $83

鮮蝦揚州炒飯 $98
炒飯粒粒分明,乾身唔油膩,用左蝦仁叉燒炒仲有蔥香,有驚喜

😋整體食物質素:4 / 5
💰性價比:4 / 5