2022-10-25 848 瀏覽
【一口鮮蝦腸粉】:蝦肉彈牙🦐【莞荽一口叉燒腸粉】:叉燒薄身,偏瘦,莞荽味明顯【芝麻煎堆仔】:香脆,麵粉略多【爆荽和牛酥】:略乾身,牛味淡,沒有莞荽味【炸鮮奶】:香脆,淡淡的奶味🥛【芝士蛋撻仔】:撻皮酥脆,芝士味濃郁🧀【香煎蘿蔔糕】:麵粉多,煎得焦香一點更佳【日式炸豆腐】:炸豆醬外脆內軟,吸滿甜甜鹹鹹的醬油,配上表面的木魚絲,鹹香味更加濃郁😋【中華沙律】:昆布爽脆,酸酸甜甜,很開胃🥗【茄湯浸菜苗】:番茄味偏酸🍅菜苗爽口【晶瑩鮮蝦餃】:蝦肉大粒彈牙,餃皮略厚【鮮蝦莧菜餃】:蝦肉彈牙,莧菜味明顯,餃皮薄身【莞荽上素餃】:菇味濃郁🍄餃皮薄身爆荽燒賣皇:略乾,莞荽味明顯💚蟹籽燒賣皇:略乾、紮實黑金流沙包:流心效果一流,鹹蛋黃和奶味濃郁🤩黑糖蜂巢糕:Q彈,黏性高,黑糖味明顯😍蜜汁叉燒包:略乾,叉燒份量少金絲蜜糖脆脆:香脆,蜜糖甜度高🍯黃金涼瓜:鹹味和苦味平衡得剛剛好⚖️椰汁桂花凍糕:軟Q,味道清淡🌸薑茶湯丸:薑味濃,湯圓內餡的黑芝麻沙沙的,甜度適中😚最荽牛肉球:莞荽味濃,頗彈牙👍🏻蒸排骨:排骨軟嫩,醬汁入味😋XO醬炒腸粉:質感略粗糙,味道略淡胡椒鹹菜豬肚:微嗆辣🥵椒鹽豆腐粒:外脆内軟,微辣🌶莞荽雞絲
【一口鮮蝦腸粉】:蝦肉彈牙🦐

【莞荽一口叉燒腸粉】:叉燒薄身,偏瘦,莞荽味明顯

【芝麻煎堆仔】:香脆,麵粉略多

【爆荽和牛酥】:略乾身,牛味淡,沒有莞荽味

【炸鮮奶】:香脆,淡淡的奶味🥛

【芝士蛋撻仔】:撻皮酥脆,芝士味濃郁🧀

【香煎蘿蔔糕】:麵粉多,煎得焦香一點更佳

【中華沙律】:昆布爽脆,酸酸甜甜,很開胃🥗

【茄湯浸菜苗】:番茄味偏酸🍅菜苗爽口

【晶瑩鮮蝦餃】:蝦肉大粒彈牙,餃皮略厚

【鮮蝦莧菜餃】:蝦肉彈牙,莧菜味明顯,餃皮薄身

【莞荽上素餃】:菇味濃郁🍄餃皮薄身

爆荽燒賣皇:略乾,莞荽味明顯💚

蟹籽燒賣皇:略乾、紮實

黑金流沙包:流心效果一流,鹹蛋黃和奶味濃郁🤩

黑糖蜂巢糕:Q彈,黏性高,黑糖味明顯😍

蜜汁叉燒包:略乾,叉燒份量少

金絲蜜糖脆脆:香脆,蜜糖甜度高🍯

黃金涼瓜:鹹味和苦味平衡得剛剛好⚖️

椰汁桂花凍糕:軟Q,味道清淡🌸

薑茶湯丸:薑味濃,湯圓內餡的黑芝麻沙沙的,甜度適中😚

最荽牛肉球:莞荽味濃,頗彈牙👍🏻

蒸排骨:排骨軟嫩,醬汁入味😋

XO醬炒腸粉:質感略粗糙,味道略淡

胡椒鹹菜豬肚:微嗆辣🥵

椒鹽豆腐粒:外脆内軟,微辣🌶

莞荽雞絲春卷:皮脆,不太油膩,莞荽味淡

灌湯餃:皮薄餡多,略鹹

Total💰:$168
✅加一服務費、茶芥
🍴海雲天(紅磡德豐街20號九龍海逸君綽酒店2樓)
題外話/補充資料: 網上平台預訂
2022-10-18 823 瀏覽
網上預訂,訂咗蟹每人兩隻,五両重嘅。 一早已經上網比哂錢。 去到酒樓,有位店長,話冇貨😡。仲屈我哋落錯單❗️❗️❗️❗️之後我哋同佢交涉,店長全程串嘴,仲講埋粗口,叫我哋「唔鐘意就咪黎」。大家以後去呢度 食蟹🦀 真係要諗過!
網上預訂,訂咗蟹每人兩隻,五両重嘅。 一早已經上網比哂錢。

大家以後去呢度 食蟹🦀 真係要諗過!
2022-10-14
2022-10-18 735 瀏覽
.有一日突然間好想食片皮鴨😗,上網見到呢間做緊特價,二話不說就落咗單🤣整體黎講都唔錯,性價比高,二百蚊有找就可以食到質素都唔錯嘅片皮鴨,🐷絕對可以過吓口癮。🙉.京式片皮鴨套餐 (外賣自取)$180👅8/10🤣打開數過一共有24塊肉,鴨肉油香味重,肉質亦都OK,😚不過因為外賣關係所以鴨皮係唔脆既。🫓至於烤餅方面,全部加埋有18塊,口感柔韌💓,但係美中不足嘅係皮邊有少少乾咗🥺 ,🤣另外海鮮醬就係普通大家平時食到嘅味道,🥒青瓜同京蔥都唔算俾得小氣。🤣雖然食到呢個片皮鴨唔會好食到哇一聲,但係以呢個價錢嚟講,絕對已經係水準以上!.鴨肉炒飯 +$40👅6/10普普通通冇乜特別嘅炒飯😹鴨肉唔多,口感有少少油膩🙉個人認為如果唔係驚就咁食片皮鴨唔飽嘅話就唔使特別嗌啦~.味道👅:8/10賣相👀:7.5/10環境🌸 :-/10服務👼🏻:9/10扺食💰:9/10

京式片皮鴨套餐 (外賣自取)$180
環境🌸 :-/10
服務👼🏻:9/10
扺食💰:9/10
外賣自取
信用卡優惠,買3送1,加上現場支付茶芥及加一後,每位185港元,90分鐘任食星馬點心放題,幸運地被安排坐窗邊位置,美食加上無敵大海景,個人覺得相當滿意手機點心落單,可以逐件點,不用擔心叫太多或太少,食物新鮮熱辣出爐,我們2成人加2長者,共叫了99件點心,全部到齊及清空,沒有浪費,可以想像食物質素不錯有機會會再光顧,可能食2小時會舒服一點,不用食得太急,因食物準備要時間,我地last order嘅冬菇飽就喺最後3分鐘先送到,哈哈

2022-10-04 610 瀏覽
訂購了片皮鴨及加購鴨炒飯。炒飯味道不錯,飯夠爽口。至於片皮鴨方面,有一盒全皮,一盒肉加皮,再加上一包薄皮及一盒青瓜加蔥。 由於要一早取貨,所以要待到晚餐才可以食用。鴨皮就變得欠缺了即時吃的口感。但整體都算不錯。唯獨是訂購時,服務員指定話食物只會在選取的時間出。如要其它時間,食物只會放於前台待收取。 但當去取外賣時,不但指定時間沒有貨,還要多待半小時。令到門外待著很多人呢!這個情況真的要改善!

2022-10-04
30 分鐘 (外賣自取)
2022-10-01 703 瀏覽
呢間個人覺得比點一籠好味。。加上款式都多~港式 + 星馬泰點心。。都幾特別~而且味道都唔錯👍🏻👍🏻😋.黑金流沙包😋😋.肉骨茶牛肉球。。另外仲有喇沙鮮竹卷~.菠蘿穌🍍🍍.冬陰公小籠包.鮮蝦菜苗餃。。好味👍🏻👍🏻😋.另外燒賣同佢ge 蝦餃都好味😁👍🏻.麻花甜甜地好香脆😀😀.咖哩燒賣.青檸什果亞麻籽酸酸甜甜。。最後食,會令味覺變fresh😋😁.豉汁鳳爪鳳爪係my favor...而呢間的鳳爪都煮得好好味😋😋👍🏻👍🏻.仙草椰汁糕👍🏻👍🏻😀.
呢間個人覺得比點一籠好味。。加上款式都多~
港式 + 星馬泰點心。。都幾特別~
而且味道都唔錯👍🏻👍🏻😋
黑金流沙包😋😋
黑金洗沙包

肉骨茶牛肉球。。另外仲有喇沙鮮竹卷~
肉骨茶牛肉球

菠蘿穌🍍🍍
菠蘿穌

冬陰公小籠包
冬陰公小籠包

鮮蝦菜苗餃。。好味👍🏻👍🏻😋
鮮蝦菜苗餃

麻花

咖哩燒賣
咖哩燒賣

青檸什果亞麻籽
酸酸甜甜。。最後食,會令味覺變fresh😋😁
青檸什果亞麻籽

仙草椰汁糕👍🏻👍🏻😀
仙草椰汁糕

黑金洗沙包
鮮蝦菜苗餃
燒賣
仙草椰汁糕
2022-10-01 592 瀏覽
國慶假期這天,去了海雲天食點心放題想黎好耐,但去到餐廳發現安排都頗混亂,先說是入座前要先拎飛才有位,對於我地第一次黎食真係唔知道,遲左5分鐘先有得入,d窗邊位比人揀哂,大家都堆在門口,真係唔太好受,門口又窄原本十一點入座,坐低後等到11:23分才有第一樣食物大家可以點多點個數量,一開始唔知架部,小心的點了一樣兩件咁有點炆既係,食左無耐,餐廳提醒最後半小時last order, 你話好唔好感受,遲就遲左比我入黎,食無耐要提我準時走,真係搖哂頭😂好啦,食左15分鐘才有第一樣蒸點黎,由坐低到食到蝦餃足足要半個鐘頭,所以用餐體驗真是麻麻,既然要做點心放題,好心有放題速度啦,最後都係限得個個半鐘頭人食。食物質素ok的,有點參差,同樣是燒賣蝦餃,有啲好好有啲好差😂最後影左個窗口位既相,等d人走哂才睇到,180度海景係幾靚。
國慶假期這天,去了海雲天食點心放題

原本十一點入座,坐低後等到11:23分才有第一樣食物

大家可以點多點個數量,一開始唔知架部,小心的點了一樣兩件咁

2022-10-01
2022-09-07 1184 瀏覽
平日放假特登一早預約飲茶😌環境舒服又可以望住維港景色☺️點心選擇不多,但勝在每款點心都熱辣辣可以嘆住位靚茶,望住個靚景價錢係$188加一,性價比都唔錯喇同朋友仔開開心心咁渡過一個下午都幾唔錯!
平日放假特登一早預約飲茶😌
環境舒服又可以望住維港景色☺️
點心選擇不多,但勝在每款點心都熱辣辣
可以嘆住位靚茶,望住個靚景
價錢係$188加一,性價比都唔錯喇
同朋友仔開開心心咁渡過一個下午都幾唔錯!
2022-09-06 944 瀏覽
Kkday 有買一送一蟹主題既午餐,所以就帶同媽媽去一起嘗試。餐廳既海景在陽光下非常美麗,環境真得不錯。可惜,今次午餐份量略少,兩個女士食完都冇飽到。食物質素還好,尤其胡椒蟹,非常惹味。
  • 星洲黑胡椒蟹
2022-08-23 1165 瀏覽
因在Booking site book 要2 天時間, 家人忽然很想食, 於是直接去海雲天網頁訂購及付款.  只得蝦餃正常, 其他什麼泰式/港式點心, 無一樣好食.   上點心時間真的好快, 可惜無一款點心是用心制作.  無論味道(無), 溫度(不熱), 樣貌 (甩皮甩骨......蒸過頭)從未食過咁難食既點心......仲要 $232/位 !  網上是寫明90分鐘, 點知入坐待應提醒用手機落單是60分鐘的.  去一次都嚴多 !
去一次都嚴多 !
題外話/補充資料: 一直要求問可以安排窗邊位嗎? 仍是賴得你理 !
2022-08-20
2022-08-08 1493 瀏覽
經KKDAY買4人優惠套餐。想不到是惡夢開始第一道菜,芝士焗龍蝦龍蝦是冷的,龍蝦肉質霉身,肉上更有黑色點點。一般來說,蝦肉上有黑點=已經氧化,是預先切開一段時間不新鮮的證明。第二道菜,片皮鴨 片皮鴨要皮肉比例適中,可惜每一片的鴨皮太少了,鴨肉偏瘦和乾身,也不夠鴨香。包鴨用的薄皮應該在廚房放了一段時間吧,最上面的幾片是冷的。值得欣賞的是,醬汁味道不錯。吃的時候多沾醬汁可以蓋過鴨的不好吃。第三道菜,叉子鴨松燒餅鴨松炒得不錯,但唯獨又是不夠熱。燒餅過份油膩,拿在手上滿滿的油。燒餅炸得太硬,完全無法將鴨松放入其中進食,一嘗試稍微打開燒餅就碎了。最後只能將鴨松和燒餅分開進食。第四道菜,火焰奄仔蟹上桌時很有視覺效果,但味道卻淡而無味。我吃的那隻有一鼓酒精的味道,不是平常吃酒釀的那種酒香,而是燃燒火爐的酒精味道,非常奇怪。因為火燒後,蟹肉還有被燒焦的味道。這視覺效果完全浪費了蟹肉本身,最後我要沾醋才能吃下去。第五道菜,濃雞湯花膠鮮淮山濃雞湯一點也不濃,可以改名做淡雞湯。花膠沉發時間不夠,很硬。第六道菜,燕窩水中花燕窩去哪了?呀….大概有3小粒吧。第七道菜,鮑魚蝦子麵鮑魚超級小的,蝦子麵又是淡而無味。
經KKDAY買4人優惠套餐。想不到是惡夢開始

第一道菜,芝士焗龍蝦

第二道菜,片皮鴨

第三道菜,叉子鴨松燒餅

第四道菜,火焰奄仔蟹

第五道菜,濃雞湯花膠鮮淮山

第六道菜,燕窩水中花
燕窩去哪了?呀….大概有3小粒吧。

第七道菜,鮑魚蝦子麵
鮑魚超級小的,蝦子麵又是淡而無味。這大概連x桃牌的鮑魚麵也比他好吃吧。

最後一道,碟豆花盧薈奶凍
全晚唯一欣賞的是甜品。清甜。

整體服務:差
侍應上彩不聲一句便在兩人之間上菜,不斷碰撞到我們。位上的菜,隨便放在轉盤上讓我們自己取下。當然這不是不可接受,但其實我們桌和周邊其他桌是有充足的空間,侍應是絕對可以走到每一位身邊放下位上的菜。要醋和辣椒油,叫了三次才有人送上。
這服務完全不是五星酒店內應該體驗的。我感覺連茶餐廳也比他們有幾好的態度。

2022-08-07
用餐優惠
團購
唔值呢個價位,枱枱都係食任食,我哋應該係唯一一枱俾正價。冇招呼,冇人沖茶,未食完就俾人收咗碟點心,叫住就攞返俾你,佢對手套掂完放咗去架垃圾車,你仲敢唔敢食返!一句唔好意思就算,個經理望一眼就閃開。以後都唔會嚟!
今次已經係第2次翻啅呢個套餐,抵食,絕對encore得過!每隻片皮鴨原價$428/隻,kkday訂套餐,逢星期一至五$180,星期六日$200。每個餐包:片皮鴨約有24片、京式手工烤餅18片、京蔥條、青瓜條。另外仲可以用$25加購原隻鴨殼,或以$40加購二食:醬爆鴨件或鴨肉炒飯。個人推介加鴨殼!個鴨殼仲有好多肉,仲有大大隻2隻鴨脾!如果想食熱啲,啲皮可以蒸5分鐘,鴨片可以用焗爐/氣炸鍋120度焗5分鐘外賣拎返屋企, 除咗傳統嘅醬同青瓜京蔥之外,自己發揮創意鍾意包乜都得啦!喺屋企用咗藍莓果jam加爆炸糖,都幾正,好玩又好食!
今次已經係第2次翻啅呢個套餐,
抵食,絕對encore得過!

每隻片皮鴨原價$428/隻,
kkday訂套餐,逢星期一至五$180,星期六日$200。

每個餐包:
片皮鴨約有24片、
京式手工烤餅18片、
京蔥條、青瓜條。
另外仲可以用$25加購原隻鴨殼,
或以$40加購二食:醬爆鴨件或鴨肉炒飯。
個人推介加鴨殼!
個鴨殼仲有好多肉,仲有大大隻2隻鴨脾!

如果想食熱啲,
啲皮可以蒸5分鐘,
鴨片可以用焗爐/氣炸鍋120度焗5分鐘

外賣拎返屋企, 除咗傳統嘅醬同青瓜京蔥之外,
自己發揮創意鍾意包乜都得啦!
喺屋企用咗藍莓果jam加爆炸糖,
都幾正,
好玩又好食!
外賣自取
2022-08-02 866 瀏覽
上網買咗海中盛宴餐。好抵食買一送一滿心歡喜!但係希望越大失望越大。其實食物水準係正常,唔可以話10分出色,不過呢個價錢都算唔錯。澳洲龍蝦好食!龍蝦味重,肉質彈牙。不過香煎帶子變炸帶子,可能要留意下。但係服務質素認真麻麻。上菜次序亂到暈,首先上湯,最後係想龍蝦???離晒譜!上菜亦都好慢,係非常慢!唔計甜品,總共八個菜,上左五道菜,仲有人走埋嚟問我係咪已經上晒菜!大佬呀,始終係酒店。我絕對明白餐飲業好難請人,我唔係想要五星級服務,不過真係茶餐廳啲姐姐都好過。態度極之散漫,每次上菜唔係袖口掂到啲餸,就係撞到我。問咩都唔知。

2022-07-22
超人氣創意中式點心放題,$200就可以任食超過60款點心&小食,有好多好特別嘅點心任你揀,包括,火龍果蝦腸,🍊橘子燒賣,🍎蘋果肉桂蝦餃,木瓜雪耳糖水,🌺洛神花蘿蔔糕,🥭芒果牛肉球等等。令我最印象深刻就係橘子燒賣,食一件已經令你回味無窮😂 當然仲有正常嘅點心啦,🥬鮮蝦菜苗餃,🥛脆皮炸鮮奶,蟹子燒賣,蝦餃🍤,黑金流沙包等等,仲會每人送一個高質上湯灌湯餃🥟,雖然點心嘅質素唔差,但係成餐點心最好食就係炸鮮奶,同埋木瓜雪耳糖水😋😋😋仲要有埋海景睇,啱晒各位又食得又鐘意影靚景的朋友仔,好彩當日嘅天氣超級好,所以睇嘅維港景都好清晰可見;我哋為咗每樣都可以試少少,一開波就唔小心嗌多咗,好彩最後都食得晒😌😌 90分鐘時間啱啱好,啱啱好食到飽飽😋不過我食嘅時候係七月份嘅事,依家海雲天又出咗一系列新主題嘅點心放題,星馬泰系列🇸🇬🇲🇾🇹🇭 有機會都去試吓先,因為我見到有任食咖咉多士😋😍