2023-04-17 3242 瀏覽
第一次嚟,唔算難搵,侍應叔叔好好人好有禮貌,店面乾淨,座位闊落乳鴿炸到皮脆肉嫩,鎖到肉汁,就算唔點椒鹽同豉油都好食蓮藕餅好厚實,蓮藕好夠,味道夠濃椒鹽鮮魷炸皮好薄,鮮魷爽脆,配埋炸蒜好香炸蠔炸得啱啱熟,好滑同鎖到蠔汁,又香口梅菜菜心,梅菜好甜,菜心好新鮮,配埋一流份量大,味道好,服務又好,好唔錯

乳鴿炸到皮脆肉嫩,鎖到肉汁,就算唔點椒鹽同豉油都好食

蓮藕餅好厚實,蓮藕好夠,味道夠濃

椒鹽鮮魷炸皮好薄,鮮魷爽脆,配埋炸蒜好香

炸蠔炸得啱啱熟,好滑同鎖到蠔汁,又香口

梅菜菜心,梅菜好甜,菜心好新鮮,配埋一流

份量大,味道好,服務又好,好唔錯

2023-02-03 3959 瀏覽
一年悄悄地過去了,今天是2022年最後一日,又因為有優惠卷的關係,所以來楓林小館.其實只有我們兩條友去中菜館是有點怪,因為通常這些中菜館都是一家人或比較人多吃,兩個人點的數量不多.我們被安排坐近門口,二人位都在近門口位置,向入面就全是大枱.上枱有點凍了,第一口是很滑,有驚為天人的感覺,帶子彈牙,可惜之後涼得很快,可能冷氣吧,就變得有點遜色.蠔很大隻,很熱,外面脆入面軟,再加了薑䓤惹味.吃了兩碟餸加一碗飯已經很飽,正打算結帳出外吃個糖水,沒料竟然有紅豆沙送,就這樣完了這年最後的一個晚餐,亦趕及在倒數前回家🤪

賽螃蟹
焗蠔
蠔很大隻,很熱,外面脆入面軟,再加了薑䓤惹味.

2022-12-31
賽螃蟹
焗蠔
2022-12-17 3974 瀏覽
今晚媽咪生日食晚飯,果然有驚喜,所有親友對每個餸都讚不絕口,招牌乳鴿真心好味,個蟲草海螺鮑魚煲雞湯超級正超級濃勁足料,個黃金蝦大隻彈牙好有蛋黃味,食完唔會有膩嘅感覺,脆皮雞皮脆正,條魚大細適中好滑,螺旋澡浸菜苗我哋第一次食,又係有驚喜,個炸蠔都勁正一樣好有驚喜,隻蠔炸完出黎都炸卜卜,又係唔會膩,個豉油王炒麵個味道係好耐無食過呢種味道,一種已經唔見咗好耐嘅味道,海參炒帶子好夠鑊氣好惹味,壽包入面個咸蛋黃有油唔太甜,啱晒老人家食,小朋友都好鍾意食,真心推介楓林小館!
2022-12-16
  • 紅燒乳鴿
2022-12-15 2515 瀏覽
楓林從大圍遷移到銅鑼灣, 看來生意還是可以的, 至少它可以在荃灣開分店, 特別在疫情的時間. 還記得在大圍吃的時候, 每枱也要吃其經典的紅燒乳鴿, 而且大部份都是免切原隻上枱, 整隻拿起來吃相當有霸氣. 年紀漸大怕麻煩, 還是叫廚房切開四份, 吃起來優雅一點, 至少不會弄到成枱也是乳鴿殘渣. 它的紅燒乳鴿味道十年如一日, 肉香夠嫩, 油汁夠東多, 皮脆而彈, 酥香味道由骨頭滲出來, 吃的時候什麼也不用點, 當然連淮鹽也不需要.其他小菜水準則有點參差, 像是蝦籽柚皮的柚皮完全不夠入味, 內裡是散開而怪味, 淺白色的纖維, 吃起來的就像吃成口沙的感覺, 蝦籽份量也不夠多, 整道菜不合格. 黃金蝦炒飯的鹹蛋夠香, 也能平均沾在飯身, 可惜炒飯不夠乾身, 口感有點糊化, 但已經比蝦籽柚皮出色. 相比起來梅羔骨的表現已很不錯, 排骨外脆內嫩, 肉汁和梅醬結合起來夠香, 梅花香味也夠, 是繼紅燒乳鴿之後最出色的.Funglam Restaurant is famous for her roasted pigeon that is a traditional poultry in HK. It is

Funglam Restaurant is famous for her roasted pigeon that is a traditional poultry in HK. It is juicy, crispy for skin and meaty for meat. The juicy is nasty and no need additional seasoning. While no live pigeon is available in HK, most of them are from China and are freezing so that it is great to see the restaurant can cook without any terrible freezer taste. Other dishes are so so and you can mainly focus on the pigeon that may be disappeared soon because of the infectious control.
適逢家人生日要慶祝吃飯,特別交代想吃中菜, 辣椒紙便找了這間網上評語不錯的中菜館。-___________🏖餐廳環境🏖___________ 楓林小館位置不近地鐵站,要走數十步樓梯上一樓,店內裝修算不錯,跟朋友吃飯不會失禮,枱與枱之間有一定距離,不會太擠迫,燈光微暗有氣氛。-_____________🍽食物🍽_____________紅燒乳鴿 $ 78/1隻推介指數 ■□□□□看其他食評見到乳鴿是招牌菜之一,便一心想試試。四人叫了兩隻🐦,上枱時嚇了一跳,乳鴿非常細隻,瘦蜢蜢,肉薄,味道是夠的,甚至有點過咸。$78元一隻比燒臘店一隻$48元還要差......有點兒失望😟-欖角冰梅骨 $148推介指數 ■■□□□味道不俗,上枱時炸皮還帶點脆口,但份量極為之少😵‍💫大約12粒左右,每粒一口size,紅椒、菠蘿等等配料切得異常細粒,大約跟拇指指甲大小一樣,零零碎碎的分佈在排骨之間,而且擺盤奇怪,驟眼看落去碟大料少,非常凋零。剛好隔離枱也有點這道菜 ,但明顯肉數量比較多,而且有沙律菜伴碟😅 跟我們那碟有很大對比。(我們那碟像是有人吃過的)-啫啫芥蘭煲 $128推介指數 ■■□□□算是整頓晚飯唯一
___________🏖餐廳環境🏖___________

欖角冰梅骨 $148
欖角冰梅骨

啫啫芥蘭煲 $128
推介指數 ■■□□□
算是整頓晚飯唯一正常的小菜,有獲氣,芥蘭算甜,只是味道偏濃,而且油份較多,吃一條已經可以看到煲底,現在想想,價錢要$128😅其實都不算太正常。
啫啫芥蘭煲

薑蔥龍躉片煲 $228
推介指數 ■■□□□
龍躉片算比較大片,大約有五至六片,一人一片左右,味道普通,蔥跟薑片數量很多,配料跟魚的比例大約50:50吧。😅
薑蔥龍躉片煲

芝士鳳蝦蝦伊麵 $228
推介指數 ■□□□□
蝦肉有六隻,已經除殼,口感像玻璃蝦,絕對不是新鮮蝦。芝士汁味道很淡,幾乎吃不到任何味道, 與他其他菜調味力度有很大分別🤢
芝士大蝦伊麵

茶芥 4位 $60
餐前小食 $25
_________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶
環境:🌶🌶🌶
員工:🌶🌶
食物:🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總括來說,食物味道強差人意,就連最招牌的乳鴿也做得平平無奇,菜色調味一時過咸一時過淡,完全不明白這個質素為什麼2011年可以得到米芝蓮一星...... 跟米芝蓮一星掛勾的只有價錢吧!本身想先點這幾道餸,之後再加單,但上枱吃了兩口後,便覺得不想再叫了,只想吃完已點的餸菜就算了,暫時應該沒有什麼會吸引到🌶📝再光顧。
📍 楓林小館
銅鑼灣謝斐道379-389號特麗樓1樓及地下5號舖
人均消費:~$ 267.5

#中式小炒 #米芝蓮一星 #紅燒乳鴿 #老牌酒家 # 辣椒紙吃在銅鑼灣 #辣椒紙吃在灣仔 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2022-09-06
2022-10-29 2146 瀏覽
🏩~楓林小館~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~由於家中兩老想食中菜 所以上星期就聯同家姐同姐夫帶左佢地去食呢間位於銅鑼灣既中菜廳 我地叫左4人餐另加一個羊腩煲4人餐其實已經好豐富:招牌紅燒乳鴨、杏汁花膠燉白肺、鮑汁海參配柚皮、清蒸斑魚、魚湯雜菌浸菜苗、荔茸香酥鴨、豉油皇銀芽妙麵、糖水(綠豆沙)🍗~招牌紅燒乳鴨~乳鴨皮脆入味 唔洗點汁已經好夠味啦🥘~杏汁花膠燉白肺~嬤嬤以前成日煮 今次係餐廳飲返真係回憶番哂黎料方面 勁多朱肺 口感亦好淋好香 而且一個人有成2.5碗 🥓~鮑汁海參配柚皮~海參好大條之餘 量亦好多 有四條咁多另外值得一提係柚皮都整得好香🐟~清蒸龍躉~蒸得剛剛好 魚肉唔會好老 魚身中間同面部既肉都好滑🥬~魚湯雜菌浸菜苗~菜方面餐廳選用白菜仔 但魚湯真係好好飲 我淨係飲湯都飲左兩碗🦆~荔茸香酥鴨~全個四人餐最好食就係呢個荔茸香酥鴨用芋頭同鴨溝埋一齊 超級香 超級好食 入口即溶🍜~豉油皇銀芽妙麵~唔會炒得好油 麵身本身唔硬唔軟 幾爽口 不過由於小弟已經食左好多野 呢個麵已經唔係好食得落🥘~羊腩煲~HK$488羊腩好淋 最緊要係咪無乜骨 適合我呢個懶人🤣d汁亦都好
🏩~楓林小館~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

由於家中兩老想食中菜
我地叫左4人餐另加一個羊腩煲
4人餐其實已經好豐富:
招牌紅燒乳鴨、杏汁花膠燉白肺、鮑汁海參配柚皮、清蒸斑魚、
魚湯雜菌浸菜苗、荔茸香酥鴨、豉油皇銀芽妙麵、糖水(綠豆沙)

🍗~招牌紅燒乳鴨~
乳鴨皮脆入味 唔洗點汁已經好夠味啦

🥘~杏汁花膠燉白肺~
嬤嬤以前成日煮 今次係餐廳飲返真係回憶番哂黎
料方面 勁多朱肺 口感亦好淋好香 而且一個人有成2.5碗

🥓~鮑汁海參配柚皮~
海參好大條之餘 量亦好多 有四條咁多
另外值得一提係柚皮都整得好香

🐟~清蒸龍躉~
蒸得剛剛好 魚肉唔會好老
魚身中間同面部既肉都好滑

🥬~魚湯雜菌浸菜苗~
菜方面餐廳選用白菜仔
但魚湯真係好好飲 我淨係飲湯都飲左兩碗

🦆~荔茸香酥鴨~
全個四人餐最好食就係呢個荔茸香酥鴨
用芋頭同鴨溝埋一齊 超級香 超級好食 入口即溶

🍜~豉油皇銀芽妙麵~
唔會炒得好油 麵身本身唔硬唔軟 幾爽口

🏩~餐廳環境~🏩

環境~📸📸📸📸📸
服務質素~😊😊😊😊😊
好味指數~👅👅👅👅👅
性價比~💰💰💰💰消費 HK$2083/6人(連加一)(5成人1小童)

🏠~ 楓林小館
📮~ 銅鑼灣謝菲道379-389號特麗樓1樓及地下5號舖
2022-10-22
  • 招牌紅燒乳鴨,
  • 杏汁花膠燉白肺,
  • 鮑汁海參配柚皮,
  • 清蒸龍躉,
  • 魚湯雜菌浸菜苗,
  • 荔茸香酥鴨,
  • 豉油皇銀芽妙麵,
  • 羊腩煲
2022-10-26 1558 瀏覽
老公〔生日飯〕第三擊今晚一家人食補返慶祝老公生日,我地book左6:30PM,黎到職員好快安排我地坐低,仲要有房坐,靜靜地唔多人,傾計岩哂!我地一行6人,我地叫咗4人餐加個羊腩煲,白飯一碗(因為女女要食飯)4人餐有︰杏汁花膠燉白肺、招牌紅燒乳鴨、鮑汁海參配柚皮、清蒸斑魚、魚湯雜菌浸菜苗、荔茸香酥鴨、豉油皇銀芽妙麵、糖水(綠豆沙)杏汁花膠燉白肺:超香杏汁味,朱肺好淋招牌紅燒乳鴨:都唔算細女,燒得好香口鮑汁海參配柚皮:個鮑汁好好送飯,海參算幾大條清蒸斑魚:比想像中好食同大條,同嘛唔會蒸到條魚好老魚湯杞子浸菜苗:菜苗原來係白菜仔,有d失望,不過魚湯算幾香荔茸香酥鴨:呢個真值得一讚,鴨同香芋連埋一齊,好特別,亦都好好食豉油皇銀芽妙麵:麵質彈牙,而且唔會炒到好多油,唔似出面好求奇既豉油炒麵,好食糖水(綠豆沙):飲得出係慢慢煲,不過個人口味覺得可以甜小小羊腩煲:d羊腩超淋的,好正,而且羊腩非常入味餐廳唔算多,侍應好有禮貌,每個菜食完先上另一樣,唔會食到好急!呢個價錢有呢個食物質素,我覺得不負眾望!真心好食既!
老公〔生日飯〕第三擊
今晚一家人食補返慶祝老公生日,我地book左6:30PM,

杏汁花膠燉白肺:超香杏汁味,朱肺好淋
招牌紅燒乳鴨:都唔算細女,燒得好香口
鮑汁海參配柚皮:個鮑汁好好送飯,海參算幾大條
清蒸斑魚:比想像中好食同大條,同嘛唔會蒸到條魚好老
魚湯杞子浸菜苗:菜苗原來係白菜仔,有d失望,不過魚湯算幾香
糖水(綠豆沙):飲得出係慢慢煲,不過個人口味覺得可以甜小小
羊腩煲:d羊腩超淋的,好正,而且羊腩非常入味

呢個價錢有呢個食物質素,我覺得不負眾望!真心好食既!
2022-10-22
2022-10-23 1036 瀏覽
[銅鑼灣] 久違紅燒乳鴿🤤想一家人食下夠火候,好味的懷舊中菜,今晚選擇左銅鑼灣楓林小館入門口後,要行二層樓梯,到一樓位置,如果有老人家就要問下有無電梯🛗可以使用。餐廳裝修雅致,好有中國風。☁️紅燒乳鴿色澤均勻,香味撲鼻,熱辣辣上枱,真係得輸🤤。餐廳好細心,會提手套俾我地食乳鴿,又衛生,又乾淨👍🏻味道:🌕🌕🌕🌗🌑☁️啫啫芥蘭煲🥬一上枱,就好香,又有大的蝦乾,蒜頭一齊炒,鑊氣夠,鹹香味俱全,菜又好新鮮,送飯一流味道:🌕🌕🌕🌗🌑☁️椒鹽白飯魚炸炸唔會太厚,但味道有啲淡,椒鹽味不足味道:🌕🌕🌑🌑🌑☁️黃金大蝦🍤鹹蛋黃鋪滿大蝦,蝦肉新鮮彈牙,十分惹野🤩味道:🌕🌕🌕🌑🌑☁️蝦子柚皮考功夫,老一輩的餸,買少見少,唔多地方有得食🙈。柚皮好腍,配上蝦子的香,都係一個幾特別的餸⭐️味道:🌕🌕🌕🌑🌑☁️欖角冰梅骨梅味酸酸甜甜,好開胃❤️,清新得黎,又幾好送飯,肉又腍,唔錯😆味道:🌕🌕🌕🌗🌑總整味精:🌕🌕🌕🌑🌑環境:🌕🌕🌕🌑🌑
[銅鑼灣] 久違紅燒乳鴿🤤

☁️紅燒乳鴿

☁️啫啫芥蘭煲🥬

☁️椒鹽白飯魚
炸炸唔會太厚,但味道有啲淡,椒鹽味不足
味道:🌕🌕🌑🌑🌑

☁️黃金大蝦🍤
鹹蛋黃鋪滿大蝦,蝦肉新鮮彈牙,十分惹野🤩
味道:🌕🌕🌕🌑🌑

☁️蝦子柚皮
味道:🌕🌕🌕🌑🌑

☁️欖角冰梅骨

總整
味精:🌕🌕🌕🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌑🌑

2022-10-22 805 瀏覽
好久不外出食早茶 今日友人訪港 特邀請友人品嚐港式點心服务人员态度热情 收盘加水及时 反应迅速餐厅环境明亮宽敞 也很好找修正下营业时间为11:00非openrice的11:00红烧乳鸽鸽子肉肥香 可选择四切或二切好味推荐枫林特色肠粉类似内地的红米肠 口感丰富 推荐凤爪 排骨均为合格水准 椒盐九肚鱼略油 分量略细叉烧包面香内馅丰富 好抵食推荐友人聊天 会客来此 价格合理 地理位置优越 空间不似传统茶楼般拥挤总体好评先 希望店家保持水准

好久不外出食早茶 今日友人訪港 特邀請友人品嚐港式點心

总体好评先 希望店家保持水准
  • 红烧乳鸽
  • 枫林虾饺皇
2022-08-29 1772 瀏覽
5人晚餐,前菜有金磚豆腐、蝦籽柚皮、金沙涼瓜,主菜是茘芋香酥鴨、雞油花雕聖子、凍蟹、豉汁蝦膠釀豆腐,甜品是芝麻卷及杏仁茶。前菜最喜歡金沙涼瓜,甜甜甘甘的味道很過癮,金磚豆腐及金沙涼瓜炸得脆而不油,好味😋。蝦籽柚皮入口即溶,5個人吃就有點不夠喉。茘芋香酥鴨也很酥脆香口,肉質柔軟,內裡夾雜住鴨油的芋頭非常美味,這個組合真係好正。雞油花雕聖子略嫌太水,如汁醬結實一點會更加好。凍蟹出色,非常新鮮,冇得輸,抵吃,此菜式必須預訂。豉汁蝦膠釀豆腐也是值得推介,蝦膠彈牙,份量又足。甜品芝麻卷又係好好食,店員果然冇介紹錯,濃郁的芝麻香而不膩,一碟有3件,一個人吃一份也沒問題😁。杏仁茶1份足夠三個人吃,家人非常喜歡。
雞油花雕聖子略嫌太水,如汁醬結實一點會更加好。
凍蟹出色,非常新鮮,冇得輸,抵吃,此菜式必須預訂。
豉汁蝦膠釀豆腐也是值得推介,蝦膠彈牙,份量又足。
凍蟹
荔芋香酥鴨
雞油花雕聖子
豉汁蝦膠釀豆腐
凍蟹
荔芋香酥鴨
豉汁蝦膠釀豆腐
2022-08-24 1455 瀏覽
喺附近staycation完 我地見好耐冇飲過茶 就搵下附近有咩飲茶舖 見到呢間好似有啲懷舊嘢食 就嚟試吓✨紅燒乳鴿 $78我哋見枱枱都叫呢個 我地都唔執輸試下🤣 係燒得唔錯 皮燒到脆脆地 乳鴿肉仲保持到啲肉汁 尤其係大髀位👍👍 難怪個個都叫✨楓林蝦餃皇 (三件)$19.9星期一至日都有呢個優惠 蝦餃皮唔係話好薄 蝦都唔算十分爽彈 正常✨上湯炸粉果 (三件)$42平時都係食開蒸粉果 從來未試過炸粉果 粉果皮炸到非常脆 索左啲上湯味我覺得比平時蒸粉果更好味同特別✨楓林得意腸粉 $42呢個係腸粉入面包住啲春卷咁嘅脆脆同蝦 腸粉軟腍 春卷香脆 蝦爽彈 夾埋一齊食口感豐富 👍👍✨蝦子柚皮 $78功夫野 將啲柚嘅皮去味 炆到腍晒 然黎再加啲蝦子上去 口感真係好腍 好似食緊煮到好溶嘅薯仔/冬瓜咁 但加左啲蝦子醬的確好香 但我都覺得試一次就夠嚕🤣🤣✨菲林芝麻卷 (三件)$38好香芝麻味 質感同啲中式嘅糕點差唔多 幾好食 不過佢整得有啲厚 所以食落層次感唔夠豐富總括黎講呢度食物味道唔錯 有卡位坐 幾舒服 又唔會好嘈可以慢慢嘆下茶傾下計 服務都好好 食完乳鴿見我哋隻碟有骨會幫我哋換咗佢 主動加水 執碟味

✨紅燒乳鴿 $78

服務❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️💔

💰午餐人均~$180

2022-08-23 1062 瀏覽
今年5月第一次去銅鑼灣楓林小館享用午膳,品嚐數款點心,如蝦餃、叉燒飽、咸水角,蝦多士...等等,紅燒乳鴿及煲仔飯,我非常感到驚喜及滿足!所有出品好有水準,津津有味!值得一試!
2022-07-08 1442 瀏覽
楓林小館主打馳名人氣必吃乳鴿,首先店員拎到過嚟嘅時候而家見到熱騰騰嘅煙,一口咬落去,外層充滿油香,內層肉質鮮嫩。其次另一個必食嘅菜式係欖角冰鎮骨好腍,醬汁又帶有甜味,餸飯一流。
2022-06-18 1264 瀏覽
好耐之前試過大圍的楓林小館,但無留低什麼印象,記得係有D歷史嘅中式裝修同埋一啲懷舊菜。喺銅鑼灣想食點心見到呢個熟悉嘅名,網上照片吸引所以就來試試位置不是大街,附近都冇咩野睇,門口好細仲要上樓梯到一樓。一上到去比佢精緻嘅中式裝修吸引,好典雅,唔同一般嘅集團酒樓,係一間精緻嘅中菜小館,仲有啲唔錯嘅打卡位添。週末嘅中午時間,除咗點心紙仲有大餐牌嘅菜式可以揀。好多嘢好想食,但係我哋只有兩個人只能叫咗少少點心同一兩款小菜。蝦餃(3粒)皮薄足料,好食野菌上素餃:個皮好薄晶凝通透,足料,好食乳鴿:好多人都話呢度嘅乳鴿好食,我覺得太瘦,肉薄,一般芋鴨:外型炸得好靚,感覺唔算多油,望落好似唔大份但係兩個人食真的太漏啦,最後都要打包,芋頭好香下面係一層比較薄的鴨,幾好食。蝦子柚皮:可以叫1塊,唔驚食唔晒,每次食呢個菜都驚嘆中國人的美食智慧,將D原本係廢物嘅嘢,經過好多程序同時間處理,變成意想不到嘅美味食物。以前食家中老人家煮嘅柚皮,中間仲有啲海綿結構同D汁,呢度嘅比較實和好粉。我哋兩個人都坐咗兩個鐘,期間侍應招呼十分好,係愉快的一餐,期待下次嚟食晚餐試多啲小菜

蝦餃(3粒)皮薄足料,好食

野菌上素餃:個皮好薄晶凝通透,足料,好食

乳鴿:好多人都話呢度嘅乳鴿好食,我覺得太瘦,肉薄,一般

2022-06-13 1065 瀏覽
友人生日,替她慶生。6:30 已經坐🈵️人。好彩有訂枱,卡位 坐得舒服又有私隱,叫了乳鴿,欖菜冰梅骨,淮山素菜,三個餸1. 可冰梅骨 ,少少甜,微熱,好味,下次可再叫2. 淮山素菜 (淮山,雲耳,百合,西芹)健康,但廚師可能忘記下鹽,很淡口,叫侍應取蠔油,很快便有,服務唔錯3. 燒乳鴿 ,味道唔錯,但細隻。去其他地方也吃得到的質素,所以不明白為何是招牌菜最後綠豆沙作甜品整體來說1. 食物 不錯2. 服務 好3. 環境 卡位好會再次光顧。下次試吓來中午飲茶
1. 可冰梅骨 ,少少甜,微熱,好味,下次可再叫
最後綠豆沙作甜品
整體來說
1. 食物 不錯
2. 服務 好
3. 環境 卡位好
會再次光顧。下次試吓來中午飲茶

• 欖角冰梅骨