2019-07-14 604 瀏覽
之前已經試過一次呢間野 ,對個環境無咩好感, 食飯時候係咁比個風扇吹到頭髮亂哂。咁相隔左一段時間再黎食下啦!宵夜叫左個雞翼牛肉飯加隻蛋同條腸, 黎到見到就好吸引,食落真係頂唔順, 可能我食唔到太咸啦, 啲雞翼同條腸咸到呢! 啲蔥汁又係好咸😅 牛肉又乾⋯ 啲飯唔係人地所講既粒粒分明,濕到一pat野, 真係食唔落 。 食左一半頂唔順 仲要比阿姐話我徙野⋯⋯ 我都唔想 真係咸得制囉 。 諗住叫番個糖水試下 個糖水又甜得制 😅😅😅 無奈。
2019-06-22 574 瀏覽
牛腩麵別冇他選、我從一而終都是食呢樣野太好味了、真的湯底(總覺得有咖喱)實際不知但已超班再配上牛腩再配上豆漿,絕配不過其實呢度仲有越式椰汁粟米,平時出面少食,只在這裡點,不過今天冇食,下之啦。
牛腩麵
別冇他選、我從一而終都是食呢樣野

太好味了、真的湯底(總覺得有咖喱)實際不知
但已超班再配上牛腩

再配上豆漿,絕配

2019-02-11 679 瀏覽
叫左個豬扒蛋飯做宵夜$46 都唔係平但佢兩隻太陽蛋加上蔥油真係幾正 夠晒香 流心既蛋黃配埋個豉油飯真係好邪惡既宵夜😛 但個豬扒愈來愈失色 係咪越色野重口味啲 塊豬扒愈來愈鹹 食一啖可以配幾啖飯.. 鹹到唔想食 剩左幾件. 調味下次可以輕手啲 宵夜黎講真係太heavy
叫左個豬扒蛋飯做宵夜$46 都唔係平
但佢兩隻太陽蛋加上蔥油真係幾正 夠晒香
2019-01-23 622 瀏覽
當日岩岩考完試,番到大圍突然覺得好肚餓,就去左林園食佢個雙蛋豬排飯,先唔講個味道,淨係個外貌都已經贏九條街,佢特製既蔥油用黎撈飯真係超級好食,好香同時又唔會太肥膩,一個非常豐富既午餐,碟頭飯既首選,黎開大圍既朋友一定要黎試下呢間鋪頭。
2018-12-21
2018-10-27 668 瀏覽
晚飯後,很想吃一碗糖水,又不想走得太遠,隨便地走進了這間平民小店,沒有冷氣的,地方很開陽,糖水的價格不高,所以也不是很大碗,品質一般,不過阿姨啲服務態度值得一讚。
2018-10-03 532 瀏覽
當你喺大圍想食飯又唔知食咩好嘅時候就一定係揀呢度啦!雖然佢唔係裝修好靚嘅餐廳但係好有人情味!店舖舊舊地!味道好好味!喺呢度食飯㗎咩架咩都唔使睇價錢因為佢都係好平! 有好食!用心之店!推🙌🏻
當你喺大圍想食飯又唔知食咩好嘅時候就一定係揀呢度啦!

雖然佢唔係裝修好靚嘅餐廳但係好有人情味!
店舖舊舊地!味道好好味!

喺呢度食飯㗎咩架咩都唔使睇價錢因為佢都係好平!
有好食!用心之店!
推🙌🏻
2018-09-25 378 瀏覽
我一向都鍾意去食啲up dum地方! 因為真係有另一番風味, 真係呢句講極都唔厭!住喺沙田區嘅我就成日嚟大圍食呢一度嘅越南菜啦, 喺度食碗生牛河又好,豬扒撈檬又好!真係好正! 每次都必須要加埋啲雜齋!總之一定食到好飽出去埋單都唔貴! 喺呢度一碗粉麵都係$28-38, 小食呢就平均係$13-30!我呢就大多數係食香茅雞翼撈檬!正!雖然呢度環境一般,唔係話好乾淨裝修得好靚嘅餐廳!但係價錢便宜, 味道好唔錯!我個人呢就成日嚟食覺得好好啦!

真係好正! 每次都必須要加埋啲雜齋!

我呢就大多數係食香茅雞翼撈檬!正!

雖然呢度環境一般,唔係話好乾淨裝修得好靚嘅餐廳!
但係價錢便宜, 味道好唔錯!

我個人呢就成日嚟食覺得好好啦!
香茅雞翼撈檬
2018-09-19
香茅雞翼撈檬
2018-04-07 761 瀏覽
以前中學嘅時候喺大圍都讀書 基本上大圍既所有野都比我食晒😛😛以前最鍾意食依到既撈濛 係中學時代佢好似係25蚊一個撈濛有肉仲有野飲送!以前一定會大班人一齊叫🤤今晚約咗中學同學見面所以大家都話想食返d中學時期會去食餐廳🤤今次我突然之間唔係好想食啲餸所以我就叫左就咁撈濛 質素依然一樣都係咁好食而且都係$16咋我仲同朋友叫咗個酸齋 質感幾好但係酸就唔係好夠 同埋仲有啲油所以覺得麻麻地朋友就叫咗個豬扒撈濛 豬扒就唔會剪得太燶 而且濛粉都非常之多 所以其實一定係食唔晒㗎 不過佢跟個包汁呢就唔係好夠 所以如果大家食外賣嘅話可以叫佢比多包你!🤤

2018-03-08 583 瀏覽
昨晚突然與好朋友見面,打算搵間有中式糖水食既糖水舖坐低食個糖水講兩句。朋友記得依間有糖水,就決定去。其實今次都唔係第一次黎依一間。今次差左好多。特別係態度方面。我明明叫左熱既糖水,阿姐拎到黎到先話無熱。都拎到上枱唔通唔要。我個碗有成隻蛋係到無得叮。而且態度唔友善。我無要求照加熱之後,仲要好得戚咁話糖水凍先好食,其實食得凍野唔洗叫熱啦麻⋯⋯雖然依d小店,都無咩要求有咩特別好服務,但都唔好咁呀⋯⋯另外我朋友要熱燉蛋,講左幾次「要叮架wor~」之後萬千不願意咁拎入去叮。真的無下次⋯⋯

而且態度唔友善。

雖然依d小店,都無咩要求有咩特別好服務,但都唔好咁呀⋯⋯

真的無下次⋯⋯
2018-03-07
$15 (宵夜)
2018-03-05 475 瀏覽
林園能屹立大圍多年,當然有其成功之處:食物多元化及經濟抵食!小小的店有越式粉麵飯、中越小食、中式糖水、飲品,應有盡有。雖然環境一般但勝在價錢大眾化。而我最愛是越式食品,今次點了越式春卷配猪扒飯$40米網春卷包著芋絲,炸得香脆可囗,只是有點油。香茅猪扒雖然薄身但醃得入味,惹味。重配上香蔥及鼓油汁送飯-流!

而我最愛是越式食品,今次點了越式春卷配猪扒飯$40

2018-03-03
2017-11-27 567 瀏覽
即慶食聚 同friend入咗大圍食dinner。食完dinner都已經10點幾喇。雖然食飽,但女人總是有幾個胃,特別係講地食宵夜。😝地膽Friend介紹這間大圍轉角老字號。口痕痕本想搵糖水食,但係可能太晏淨返凍糖水。夜媽媽都係唔敢食太凍嘅.於是叫左個豬皮魚蛋份量剛剛好豬皮夠曬淋個汁有沙嗲醬,塊豬皮夠曬入味另外仲有啲腸粉麻醬味唔辣魚蛋 大大粒 一份不多不少 宵夜就剛剛好😋環境就係街坊老店風味 不求華麗裝潢 反而著重街坊的味道
即慶食聚 同friend入咗大圍食dinner。
食完dinner都已經10點幾喇。
雖然食飽,但女人總是有幾個胃,特別係講地食宵夜。😝

地膽Friend介紹這間大圍轉角老字號。
於是叫左個豬皮魚蛋
份量剛剛好
豬皮夠曬淋
個汁有沙嗲醬,塊豬皮夠曬入味
另外仲有啲腸粉麻醬味
唔辣
魚蛋 大大粒
一份不多不少 宵夜就剛剛好😋

環境就係街坊老店風味
不求華麗裝潢 反而著重街坊的味道

呢間舖幫趁多年。女人嫌熱舖頭無冷氣,冬天先會黎幫趁,所以單拖黎食個碟頭飯,麻甩佬身水身汗食餐飯無乜所謂啦。豬扒蛋飯多蔥,酸梅湯,豬扒無以前咁靚,比較乾身細塊,飯亦無以前粒粒分明,反而荷包蛋keep到水準,冰凍酸梅湯酸甜度適中,天熱飲更見透心涼。$45 將貨就價仍然係抵食之選,但食物質素明顯退步了。特別介紹蒸粉裹同埋春卷撈檬(今日無黎食),食左好多年,滾蔥油淋上面,熱辣辣加埋辣椒油正是誠意之選,春卷新鮮炸起夠熱,浸酸汁Balance番熱氣既感覺,配埋有咬口檬粉簡直一流。
呢間舖幫趁多年。
$45 將貨就價仍然係抵食之選,但食物質素明顯退步了。
豬扒蛋飯多蔥

冰凍酸梅湯

冰凍酸梅湯
  • 豬扒蛋飯,粉裹
2017-08-08 653 瀏覽
唔係話林園嘅食物價錢拍得住大型越式餐廳,而係想講佢嘅食物質素同埋份量,最重要嘅係林園價錢經濟好多林園呢間餐廳我相信都冇乜幾個外區人會特登入嚟去食,再加上佢嘅位置唔係話屬於人流多嘅地方,裝修亦都唔係好光鮮亮麗,所以佢都主要係做街坊生意我覺得呢間舖頭嘅出品都算係相當有誠意,首先講炸雞翼,一份有六隻,每一隻嘅雞翼嘅皮都炸得金黃香脆雞肉亦都好滑,而size可以話相當一致,夠平均 最特別嘅係佢會係雞翼旁邊加啲姜葱蓉做伴碟,夠惹味另外仲有一份係扎肉撈檬,撈檬嘅汁係分開包住,一包汁嘅份量絕對夠撈有突 花生夠香脆,姜葱蓉咸咸地,加上開胃嘅撈檬汁,實在令人胃口大開 不過我希望檬粉嘅油份可以少返d,咁就完美喇!雖然林園可以話冇裝修可言,(可能亦都因為係咁,所以食物嘅價錢可以咁經濟?)同時都可話係食懷舊嘅味道,真係睇你點睇喇但就食物品質同價錢定位嚟講,我覺得呢間餐廳仍然值得推介

雞肉亦都好滑,而size可以話相當一致,夠平均
最特別嘅係佢會係雞翼旁邊加啲姜葱蓉做伴碟,夠惹味

炸雞翼
不過我希望檬粉嘅油份可以少返d,咁就完美喇!

但就食物品質同價錢定位嚟講,我覺得呢間餐廳仍然值得推介

2017-02-28 743 瀏覽
天氣凍凍地好想食D熱嘢,同朋友經過見唔駛等位,於是就入去食碗粉麵。我叫左碗豬扒河,我朋友就叫越式牛腩飯。可能時間尚早,好快就有得食。因為我太肚餓,竟然忘記影相,豬扒好好味😋、河粉亦好滑。至於越式牛腩飯,我朋友話牛腩和蘿蔔都不錯好入味,用D汁撈飯食一流。杯豆漿唔太甜有豆味,如果冬天有熱豆漿賣仲正!店內座位不多,但原來好多街坊都係打電話去叫定外賣,之後嚟攞。下次想試下佢地D越式春捲和雞翼。

越式牛腩飯
2017-02-28
越式牛腩飯
2017-02-05 618 瀏覽
夜媽媽同老友記搵野食,行下行下好自然咁行左黎林園...老友記肚餓就叫飯食,香茅豬扒飯加蛋,我食個生牛肉檬粉,加個豬紅韮菜同油菜!香茅豬扒飯佢伴碟個蔥油係重點重點,好咸香好惹味,淨食佢都送到飯啦,豬扒比較乾身但個量都唔孤寒,太陽蛋吉穿佢蛋汁撈飯 生牛肉檬粉湯底都幾甜,牛肉唔算多,檬粉淋身比較散,但味道都ok豬紅韮菜豬紅韮菜上面淋左啲汁,所以最上面果啲好咸,韮菜唔老唔痴牙油菜(菜心)烚到好淋好淋好淋,冇牙都食到
夜媽媽同老友記搵野食,行下行下好自然咁行左黎林園...
香茅豬扒飯
佢伴碟個蔥油係重點重點,好咸香好惹味,淨食佢都送到飯啦
,豬扒比較乾身但個量都唔孤寒,太陽蛋吉穿佢蛋汁撈飯

生牛肉檬粉
湯底都幾甜,牛肉唔算多,檬粉淋身比較散,但味道都ok
豬紅韮菜
豬紅韮菜上面淋左啲汁,所以最上面果啲好咸,韮菜唔老唔痴牙
油菜(菜心)
烚到好淋好淋好淋,冇牙都食到