東歐餐廳

Ivan The Kozak
2023-06-10 566 瀏覽
東歐餐廳 Ivan The Kozak朋友帶我去吃烏克蘭菜。一進入餐廳,就被充滿異國情調的環境吸引。餐廳的各個角落都佈置著東歐風情的擺設,如彩色燈、沙發上的軟墊、餐墊、桌布、畫作等,都以深色為主要的色彩,配上圓形方形等多邊形的設計,地方不大,但是佈置很精緻。我們點了招牌芝士焗牛舌盅,芝士的份量十足,我這一個芝士怪分喜歡。牛舌盅以牛脷、磨菇、芝士及磨菇醬汁焗製而成,很惹味。牛脷燜得很軟,很入味。侍應教我們先將牛脷盛到自己的碟子上,再把芝士倒在牛脷上,充滿豐富的口感。接著是傳統烏克蘭羅宋湯和烏克蘭香煎薯餅。手切的薯仔條做成餅狀的薯餅煎得香脆,非常好吃。羅宋湯用料十足,有豬肉、豬骨、紅菜頭、薯仔、椰菜、甘筍、野菌、紅腰豆等為配料,湯汁色澤泛紅,湯味芳香而清鮮,味道濃郁。最後是酥皮燴牛仔肉,薯仔及牛仔肉非常入味,酥皮也很鬆脆。
東歐餐廳 Ivan The Kozak
朋友帶我去吃烏克蘭菜。

2023-06-06 627 瀏覽
𝑰𝒗𝒂𝒏 𝑻𝒉𝒆 𝑲𝒐𝒛𝒂𝒌 東歐餐廳-🍽️ Chicken Kiev 馳名基輔炸雞扒🍽️ Ox Tongue w/ Cheese in Clay Pot 招牌芝士焗牛脷盅🍽️ Ukrainian Potato Pancake 烏克蘭香煎薯餅位於中環,有20年歷史嘅烏克蘭餐廳!由烏克蘭家庭經營,裡面嘅所有佈置,枱凳都充滿東歐風情(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 究竟東歐係食咩呢!?基輔炸雞扒做得出色!(懷念以前去M&S買幾盒雪藏放冰格(。ì _ í。)) 佢地做嘅chicken kiev外皮炸到脆卜卜,建議即切即食,凍咗就會太膩喇^^ 切開滿滿嘅牛油汁湧出嚟,邪惡但好味!雞肉嫩,厚肉!配菜有home made薯片,厚薄適中!塊塊都夠脆!但略咸牛脷盅!必叫!唔叫會後悔!細細盅但海量牛脷粒!一上枱先將面層酥皮 (酥皮厚,邊皮脆!正!)一分為四,比你之後方便點香濃嘅芝士忌廉汁!牛脷質素高級!大大粒,好淋,厚厚的,入口即溶!有驚喜!再到薯餅!每件都大大份!自家製好處就係一絲絲嘅薯條,粗幼不一,更有口感!而且煎得夠脆,但又keep到應有嘅濕潤!再加cream cheese醬,夠哂jap jap!!!東歐菜適合一班朋友食
𝑰𝒗𝒂𝒏 𝑻𝒉𝒆 𝑲𝒐𝒛𝒂𝒌 東歐餐廳
🍽️ Chicken Kiev 馳名基輔炸雞

招牌芝士焗牛脷盅
牛脷盅!必叫!唔叫會後悔!細細盅但海量牛脷粒!

烏克蘭香煎薯餅

東歐菜適合一班朋友食,份量多,但比較高熱量!呢間東歐餐廳十分有特色,性價比十分高,價錢十分合理!大家記住一定要book位,佢哋實在太full喇!

📍1/F, 63 Parekh House, Wyndham Street, Central
#jcfoodgasm @ivanthekozakhk
2023-06-02 286 瀏覽
位於中環嘅烏克蘭菜,主要以肉類為主,味道及餐廳氛圍值得推介🍽 招牌芝士牛脷盅 $108 ❤️4.3/5 手脷以蘑菇汁去烹調,仲有原隻蘑菇作為配菜,牛脷煮到好淋食落都好有口感,再加埋面頭既酥皮,酥皮好厚身,好似法式麵包🥯,夾埋牛脷就岩岩好中和牛脷既油膩感,大推!🍽 古法香燒豬肋骨 $198 ❤️4/5 豬肋骨以醬油及蜜糖釀製,上菜嘅時候用vodka同火槍燃燒🔥,帶有火焰效果,即刻打卡影相,好有驚喜!豬肋骨肉質吾會太韌同好野味🍽傳統芝士餃子 $88 ❤️3.5/5 餃子皮係比較厚身,配橄欖油同埋,以芝士同香草作為餃子餡,但個人認為比較漏,同朋友share 食就差唔多

位於中環嘅烏克蘭菜,主要以肉類為主,味道及餐廳氛圍值得推介
🍽 招牌芝士牛脷盅 $108 ❤️4.3/5
🍽 古法香燒豬肋骨 $198 ❤️4/5
🍽傳統芝士餃子 $88 ❤️3.5/5
2023-05-23 275 瀏覽
We were there last Fri. My wife and I decided to go to Ivan The Kozak all depands on my friend recommendation. The food though, was really nice. I had lamb and my wife could not stop eating the pork ribs. Service was prompt and polite. This is really expectable as you enjoy a more western kind of food and for us the quality and place worth the price ! We do sure will revisit again.

2023-05-21 428 瀏覽
520嘅晚餐 早早就搵左間比較特別少少嘅餐廳用餐經Open Rice 一早就預約好試呢個烏克蘭菜同埋蜂蜜蛋糕比較搶手 所以都一早request定 間餐廳地點都好易搵 去到門口有個肖像🤍門口打開就黎到好有氣氛嘅餐廳本身以為會一店都係外國人 但都有2個係講廣東話同埋啲所有侍應都好nice 👍屬於一間好有氣氛嘅小店 都好多客人入座如果想要話好寬敞就絕對不是 但用餐過程愉快👉烏克蘭香煎薯餅 4塊13. Traditional Potato Pancake 'Pliatski' w/ Sour Cream $88無數個foodie介紹過 加上自己好中意食薯條 薯餅等所以一定要嗌呢個小食 落到枱 4小塊 其實本身都幾驚佢好大塊 怕食小食會食飽🤣 外脆 一口咬下係in un嘅口感特別在佢個汁 寫就寫酸忌廉 但個人覺得係有啲似磨菇湯😂👉馳名基輔炸雞扒Chicken Kiev $198呢道菜都係超級多人推薦 加埋佢炸雞 好吸引所以都有點菜一上枱 急不及待切開 啲雞油係中間流哂出黎 香味撲鼻其實算唔算係雞扒呢 係一件好滑好嫰嘅雞 加埋熱辣辣 好吃另外伴碟嘅係薯片 還好 很普通 係凍嘅薯片黎 但個汁又係出色
520嘅晚餐 早早就搵左間比較特別少少嘅餐廳用餐

呢個一上枱又係吸引眼球 侍應會倒啲點左火嘅酒落去
又睇得又食得 豬肋骨好林 入口即溶 軟骨都煲到林哂好好食
有3大塊 係充滿骨膠原嘅一道菜

👉烏克蘭風味蜂蜜蛋糕
51a. Ukrianian honey cake (Classic) $88
老實說呢個cake係我最期待嘅 但失望
可能唔岩我口味 覺得很普通哦 試一次好了
但加分位係可以request寫字 但佢啲字好似真係好寫左落碟
唔同坊間啲朱古力醬字😂

2023-05-20
情人節
地道香燒豬肋骨
2023-05-18 269 瀏覽
没有去过东欧,但沉稳的布置加上悬挂的老琉璃灯,带我走入想像的东欧。食物也好吃,同行者本来嫌弃淀粉太多,但最终他还是把盘子刮干净了。推荐牛脷(就是牛舌)还有鸡丝。罗宋汤跟上海的很不一样,但也很好喝。
2023-05-18
2023-05-08 329 瀏覽
今次係我哋第二次到訪呢間由烏克蘭人主理嘅正宗烏菜東歐餐廳,咁岩得咁橋放工想食下,膽粗粗打電話上去,又有位喎🤩今次我哋揀咗呢兩款新菜式推介俾大家蘋果燜鴨胸 ($258):個鴨胸整得唔錯,厚薄適中,煮嘅時間啱啱好唔會太韌或太生,隱隱約約仲有少少野鴨嘅獨有臊味😍 而紅莓醬係自製嘅,調味一流,唔會太酸👍🏻 襯埋蘋果片及鴨胸一齊食,果酸中和到鴨胸嘅油膩感,所以感覺一啲都唔油膩雞牛卷 ($98):呢款菜有得揀雞、牛或椰菜,上盤嘅時候熱辣辣,雞牛肉都好Juice,反而最有驚喜嘅係個汁🤣好食到我哋忍唔住額外叫咗薯蓉($32)和薯片($32),薯蓉嘅口感好綿滑,一啲都食唔到薯仔粒。而薯片佢哋都係新鮮即炸,呢個配搭真係不得了😍Nalivka ($68):冇影相😂 大家可以當呢杯嘢係烏克蘭版嘅#sangria 都係紅酒加果汁,不過味道更加偏甜和酸,更加開胃!唔飲酒嘅人都會啱飲😌正宗烏克蘭羅宋湯($78)同埋地道香燒豬肋骨($198)可以睇返上次嘅食評

不知大家會否間中也希望吃點別的菜式🤭這次二刷來到東歐餐廳。地段位於中環大館附近,餐廳由烏克蘭人主理,大廚亦是從烏克蘭來港,親自炮製正宗的東歐料理。餐廳環境別具異國情調,佈置不少特色擺設和裝飾。𝐰𝐞𝐞𝐤𝐝𝐚𝐲 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡來到𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫了他們家的𝐬𝐞𝐭 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡。 ——— ✤ 傳統羅宋湯 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭包括了傳統的羅宋湯。相較港式紅湯的濃郁和酸痛辣味道,店家的湯頭較味道清甜而且一定會有𝐲𝐨𝐠𝐡𝐮𝐫𝐭於湯面,令湯更加滑溜和帶點微酸。 ✤ 是日沙律 宛如牛吃草😂椰菜超𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡超級生。 ✤ 奶油燉雞柳絲|$𝟏𝟐𝟖 肥膩香草奶油𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦相當厚實,醬汁濃稠,配飯一流🍚雞肉味道頗重口味偏鹹。原以為會是乾柴的雞柳絲怎料是大件嫩滑雞件,份量毫不吝嗇,配以薯蓉綿密無比🥔 ✤ 招牌芝士焗牛脷|$𝟏𝟑𝟖 滿滿𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞底下的是濃郁咖哩味的牛脷,肉質已經烹調到軟綿綿入口就化🍛非常出色,一揭開底層,會發現其實都有不少肥美大件牛脷粒🐂整體略微邪惡肥膩✤ 玫瑰花蜜味道不過不失🌹頗為香甜,清香撲鼻。

———
✤ 傳統羅宋湯

✤ 是日沙律
宛如牛吃草😂椰菜超𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡超級生。

✤ 奶油燉雞柳絲|$𝟏𝟐𝟖

✤ 招牌芝士焗牛脷|$𝟏𝟑𝟖

✤ 玫瑰花蜜
味道不過不失🌹頗為香甜,清香撲鼻。
2023-04-25 321 瀏覽
早半個月訂咗呢間餐廳同朋友慶祝生日一入到去已經被餐廳嘅佈置同氣氛吸引枱與枱之間相隔一定嘅距離,雖然地方唔大,但成個空間感好舒服。感恩安排咗張角落嘅大枱,我哋兩個人坐得好舒適。估唔到嘅係似係外國人嘅女仔,廣東話係fluent, 反而睇落似香港人嘅女仔,係唔識廣東話嘅整體所有食物都好原汁原味。雖然同樣嘅菜式,但係喺度食出更有品質嘅味道。傳統烏克蘭羅宋湯,蕃茄沙律,好好食蕃茄愛好人士芝士焗牛脷,真係好好食,芝士味道好natural 古法香燒豬肋骨,有一半牛肋骨好似煲完湯拎出嚟咁,有一半呢又覺得好林好好食所以。。。自行判斷傳統蘑菇薯仔餃子,都係一般口味偏淡。傳統芝士蛋糕,係唔甜嘅蛋糕😂🫶🏻唔識欣賞,食咗兩啖就放棄了。食物份量唔算好多,兩個人去都可以識到好多唔同菜式。
早半個月訂咗呢間餐廳同朋友慶祝生日

一入到去已經被餐廳嘅佈置同氣氛吸引

感恩安排咗張角落嘅大枱,我哋兩個人坐得好舒適。

傳統烏克蘭羅宋湯,

蕃茄沙律,
好好食
蕃茄愛好人士

芝士焗牛脷,
真係好好食,芝士味道好natural

古法香燒豬肋骨,
有一半牛肋骨好似煲完湯拎出嚟咁
,有一半呢又覺得好林好好食
所以。。。自行判斷

傳統蘑菇薯仔餃子,
都係一般口味偏淡。

傳統芝士蛋糕,
係唔甜嘅蛋糕😂🫶🏻唔識欣賞,食咗兩啖就放棄了。

食物份量唔算好多,兩個人去都可以識到好多唔同菜式。
2023-04-06 280 瀏覽
中環呢一間傳統烏克蘭餐廳,長期都爆滿,呢一日終於再book到位黎食!餐廳係蘭桂坊再行上去,大館附近,距離地鐵站十分鐘左右;一入到去餐廳裝修好有異國風情,每一件擺設,燈,餐枱以至枱布都好典型既東歐風格。🐷烏茲別克雞肉餃子 $88一客有三隻,比起平時食既餃子大隻好多,餃子皮適中,裡面肉餡滿滿,調味唔會太濃,加埋特製既醬汁,甜酸得黎少少辣,作為前菜好開胃。🐷招牌芝士焗牛脷盅 $98上碟時有一塊酥皮係個盅上邊,店員會幫手拎落黎剪開四份;牛脷份量十足,好入味而且好腍,配合埋芝士汁,蘑菇加埋酥皮一齊食,非常推薦👍🏻🐷馳名基輔炸雞排 $188份量十足,雞排炸得好嫩滑一d都唔嚡,而且充滿住芝士同牛油,雖然好邪惡但忍唔住食完一啖又一啖;配菜既炸薯片都唔可以錯過,炸得香口但又唔會太油。食到最後仲送左兩個烏克蘭國旗既口罩,好有誠意。

🐷烏茲別克雞肉餃子 $88

🐷招牌芝士焗牛脷盅 $98

🐷馳名基輔炸雞排 $188

食到最後仲送左兩個烏克蘭國旗既口罩,好有誠意。
2023-02-18
2023-03-31 333 瀏覽
初嚐東歐菜😋🍴餐廳環境別具異國情調🇦🇲🇺🇦🇱🇹🇵🇱每個角落都佈置著東歐風情的擺設🎭主打多款東歐特色美食及甜品🥘🥧羅宋湯更用上紅菜頭、豬骨、蔬菜及酸奶油熬製而成🍲和我們平常喝到的真是大不同🤩服務態度非常好🤗老闆很友善☺️還請我們喝了幾杯不同口味的伏特加🍷🍷
初嚐東歐菜😋🍴
餐廳環境別具異國情調🇦🇲🇺🇦🇱🇹🇵🇱
每個角落都佈置著東歐風情的擺設🎭
主打多款東歐特色美食及甜品🥘🥧
羅宋湯更用上紅菜頭、豬骨、
蔬菜及酸奶油熬製而成🍲
  • 傳統烏克蘭羅宋湯
  • 蜂蜜蛋糕
  • 馳名基輔炸雞扒
2023-03-17 403 瀏覽
要用心打篇食評俾呢間立場鮮明嘅餐廳裏面充滿特色嘅裝修同服務都好溫暖食咗十樣嘢加件蛋糕人均唔超過四百蚊真係大大力推介俾每位親身試一次💛羅宋湯同平時嘅味差唔多但稀啲淡啲冇飲開會加茄膏嗰種好杰好漿口嘅感覺薯餅同芝士雲吞我自己覺得冇乜特別但個醬有種好歐陸風情嘅芝士口味同我哋平時食日韓嘅芝士唔同特登試咗海鮮蘑菇卷同家常椰菜卷一款係炸一款係蒸兩款都各有特色係平常唔會周圍食到嘅菜式值得一試而肉類方面試咗豬肋骨/鹿肉/鴨胸大推香燒豬肋骨!炆到好似豬軟骨一樣醃料出色我覺得係全晚最好食嘅餸而鹿肉食落口同普通豬肉冇分別佢用咗紅酒去炆又加咗幾粒紅石榴入面有啲薯仔同蘑菇都好食而比較失望嘅係賣相精美嘅蘋果鴨胸可能唔太接受到又鹹又甜嘅味道鴨胸好似唔係全熟嘅感覺所以有啲奇怪當晚仲送咗幾杯俄羅斯嘅vodka 俾我哋有原味檸檬味加侖子同紅苺味好特別店員話係香港搵唔到嘅酒一定要試吓😆而最後食嘅蜂蜜蛋糕都唔錯為我成晚嘅飲食體驗畫上一個完滿嘅句號
要用心打篇食評俾呢間立場鮮明嘅餐廳

店員話係香港搵唔到嘅酒一定要試吓😆
而最後食嘅蜂蜜蛋糕都唔錯
為我成晚嘅飲食體驗畫上一個完滿嘅句號
2023-03-02 476 瀏覽
去開中環,唔想求其食但又唔想食貴野。朋友介紹黎呢間東歐餐廳。小女孤陋寡聞都唔係好似係食乜。一入餐廳睇裝潢就感受到東歐嘅氣氛,仲有個假窗望住東歐景色。打開menu 先知原來呢度主打烏克蘭菜。咁梗係要試下正宗嘅羅未湯(相傳羅宋湯係烏克蘭傳統菜色,後來俾俄羅斯自稱由佢地發明)。同我地平時飲開嘅羅宋湯完全兩回事,紅菜頭味重,唔辣,而且冇咁鹹。非常香口, 薯味香濃,薯仔切成絲再整成一塊餅半煎炸,所以食到薯仔口感,唔會一咬就散。個醬係菇味嘅醬,唔濃味,點勁多醬都冇遮蓋過薯仔香味,冇味仔大過主人婆,讚!用塊包點芝士,麵包少少脆,裏面又少少軟,似淰左嘅奶鹽梳打餅味,牛舌超厚,但煮得勁淰,入口咬幾野都吞得嗰種,究竟炆左幾耐先有呢個效果?!好正!一睇份量好似好少,但每舊都大大啖肉,同平時食開嘅冇得比!上菜時靚女侍應將一杯點左火嘅vodka  淋上面,十秒後火熄就食得。以為好重酒味,但完全唔會!有酒香但唔苦,味道恰到好處,肉質夠淰,輕輕一切啲肉就離開骨頭,非常好味,又一心機之作

傳統烏克蘭羅未湯

招牌芝士牛脷盅

古法香燒豬肋骨

2023-03-02
傳統烏克蘭羅未湯
招牌芝士牛脷盅
古法香燒豬肋骨
2023-02-27 259 瀏覽
🇺🇦東歐餐廳杜生推薦❗️必嗌招牌芝士焗牛脷盅 🧀🐮.之前去咗東歐餐廳慶祝食生日飯☺️打佢哋電話冇人聽,我哋係喺佢哋fb book架🙈👷🏻‍♀️戴番個頭盔,我哋唔係專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻👩🏻‍🍳我哋IG絕大部份內容都係會繼續分享homemade food💗.—————————————————————————🍴東歐餐廳📍中環雲咸街63號巴力大廈1樓—————————————————————————1️⃣地道香燒豬肋骨 $198食落有啲中式醬汁嘅感覺,有啲似滷水但冇落藥材🤣都落左好多紅酒,特別係底下嘅肉😂🍷可惜細妹Rach食嘅第一舊肉好柴😕好彩之後嘅肉質都ok2️⃣ 正宗烏克蘭羅宋湯 $68第一下有啲似茄汁味😂🥫飲耐冇咁似,加酸忌廉唔錯3️⃣ 傳統芝士餃子 🥟 $88/4隻一試無妨4️⃣ 招牌芝士焗牛脷盅 $98👍🏻必嗌,牛脷淋得嚟有咬口美中不足係唔夠芝士味(不過好處係我哋其中一個唔食芝士嘅朋友都可以食😂)酥皮比較厚同實,唔係平食龍蝦🦞酥皮湯個啲🙈5️⃣ 馳名基輔炸雞扒 $188一切落去有流心🤩雞滑、有牛油香😧配菜蘋果片凍左,有啲淋,麻麻哋😕7️⃣ 烏克蘭風味蜂蜜蛋糕 $88蛋糕體比較紮實🍰蛋糕裏面有合桃
🇺🇦東歐餐廳
杜生推薦❗️必嗌招牌芝士焗牛脷盅 🧀🐮

🍴東歐餐廳
📍中環雲咸街63號巴力大廈1樓

1️⃣地道香燒豬肋骨 $198
食落有啲中式醬汁嘅感覺,有啲似滷水但冇落藥材🤣
都落左好多紅酒,特別係底下嘅肉😂🍷
可惜細妹Rach食嘅第一舊肉好柴😕好彩之後嘅肉質都ok

2️⃣ 正宗烏克蘭羅宋湯 $68
第一下有啲似茄汁味😂🥫
飲耐冇咁似,加酸忌廉唔錯

3️⃣ 傳統芝士餃子 🥟 $88/4隻
一試無妨

4️⃣ 招牌芝士焗牛脷盅 $98
👍🏻必嗌,牛脷淋得嚟有咬口
酥皮比較厚同實,唔係平食龍蝦🦞酥皮湯個啲🙈

5️⃣ 馳名基輔炸雞扒 $188
一切落去有流心🤩雞滑、有牛油香😧
配菜蘋果片凍左,有啲淋,麻麻哋😕

7️⃣ 烏克蘭風味蜂蜜蛋糕 $88
蛋糕體比較紮實🍰
蛋糕裏面有合桃脆脆,令到口感更加豐富😍
—————————————————————————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodporn #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #中環美食 #香港美食 #香港美食指南 #慶生餐廳 #慶生 #topcitybites #topcitybiteshk #東歐餐廳
2023-02-27 251 瀏覽
男朋友約我食東歐菜,間鋪細細地,好容易爆滿,要提前預約先得。我地叫左個火焰骨同燉牛肉。個牛肉真係燉到好入味好有牛肉味。跟住叫左個白飯,佢個飯好似係加左香料佢煲,特別棉軟香。個火焰骨就特別在於真係上台睇到火焰。佢d杯碟都好有特色。