2023-04-17 74 瀏覽
同老公到杏甜品食糖水見到前面都有幾pair人等緊本身想放棄 但見到店內都多位咁就即管等一陣大約10分鐘左右有位(都算快)一坐底,揀甜品,款款都想試黑芝蔴杏仁茶 熱 加湯丸(花生)芝麻杏汁兩款味道好夾 甜度適中 花生湯圓好好味椰皇湯丸燉雙皮奶 熱 芝蔴湯丸舖頭主打杏汁真係冇錯好香椰子杏仁味流心 芝蔴湯丸甜品賣相好吸精,睇得出用心整作環境拍數🌕🌕🌕🌕🌑服務指數🌕🌕🌕🌗🌑味道指數🌕🌕🌕🌕🌑抵食指數🌕🌕🌕🌕🌑推介指數🌕🌕🌕🌕🌑
同老公到杏甜品糖水

見到前面都有幾pair人等緊
本身想放棄 但見到店內都多位
咁就即管等一陣
大約10分鐘左右有位(都算快)
一坐底,揀甜品,款款都想試

黑芝蔴杏仁茶 熱 加湯丸(花生)
芝麻杏汁兩款味道好夾 甜度適中 花生湯圓好好味

椰皇湯丸燉雙皮奶 熱 芝蔴湯丸
舖頭主打杏汁真係冇錯
好香椰子杏仁味
流心 芝蔴湯丸

甜品賣相好吸精,睇得出用心整作

環境拍數🌕🌕🌕🌕🌑
服務指數🌕🌕🌕🌗🌑
味道指數🌕🌕🌕🌕🌑
抵食指數🌕🌕🌕🌕🌑
推介指數🌕🌕🌕🌕🌑
2023-04-14
$65 (宵夜)
2023-04-12 49 瀏覽
這間杏甜品我平時都很喜歡去,杏甜品一向有食開呀,店內坐得舒適,店員有介紹推出了會員優惠,都幾抵呀。 餐點賣相優雅,價格也算優惠的 。最近推出左幾款食咗都唔會肥嘅甜品呀😍, 店員介紹了配合甜菊糖做㗎🥰。今次同朋友經過想食一些輕食,所以去這裡歇一歇坐坐傾下計。我地點選了甜菊代糖燉素燕窩(全素)$58 及原盅雪梨桂圓肉燉紅棗(全素)$58; 真係好清潤呀, 點了以上2款 $96套餐優惠一點點💓另外,我地好想食椰汁木蓮凍西米露,最後決定了後加,啖啖西米配仙草真好好足料呀😍,甜度適中啱啱好,而且用料高質呀。

2023-04-10 66 瀏覽
杏甜品開業已一段時間,店家主打一系列的杏仁甜品似乎深受大家喜愛,除了各位女士門喜歡的燉品還有一系列的生果糖水,湯圓,飲品.雖然晚上9點多已經見到輕微人龍不過都只等了十五分鐘左右就能入座, 此次到訪也是為店家招牌而來. 本次叫了一個招牌杏仁茶燉蛋白(餐牌寫上懷舊古式手磨),杏汁椰皇桃膠燉雙皮奶(餐牌寫上厚肉椰皇)及抹茶湯圓以下評分滿分為5星- 招牌杏仁茶燉蛋白 - $55味道  -  整碗只有杏汁味但完全無蛋白味質地 - 比較輕身偏薄,造法下層為清蒸蛋白上層再放了勺杏汁,兩者食時感受不到統一性,有水還水渣還渣的感覺甜道- 正常總評分為- 杏汁椰皇桃膠燉雙皮奶 - $67味道  -  椰皇偏細又無特別厚肉,杏汁味雖濃但下層雙皮奶無牛奶味質地  - 桃膠膠質豐富, 雙皮奶為當中最敗筆的一項, 雙皮奶沒有雙皮, 整個甜品比較似杏汁燉桃膠與份量偏少的雙皮奶完全沒有關係甜道 - 正常總評分為- 抹茶湯圓 - $15/2粒味道 - 抹茶味濃, 不錯質地 - 軟糯度適中, 質地呈流心甜道 - 正常總評分為

以下評分滿分為5星

- 招牌杏仁茶燉蛋白 - $55

-  整碗只有杏汁味但完全無蛋白味

- 杏汁椰皇桃膠燉雙皮奶 - $67

-  椰皇偏細又無特別厚肉,杏汁味雖濃但下層雙皮奶無牛奶味

- 抹茶湯圓 - $15/2粒

- 抹茶味濃, 不錯
質地
 - 軟糯度適中, 質地呈流心
總評分為
題外話/補充資料: 本店的性價比低,甜品份量偏細,雖然杏汁整體上ok 但所配合的食材都要融合改進才能進步
2023-04-09
  • 抹茶湯圓
2023-04-09 69 瀏覽
😍偶遇上我的飯後的小確「杏」…. 正是芒椰木蓮凍 !第一次食木蓮凍,這種在香港相對比較少見的甜品食材…木蓮凍配以芒果爽冰和芒果粒,仲有四式迷你小芋圓同椰果!木蓮凍係愛玉同仙草啲friend,話說木蓮凍淡而無味,但口感清涼爽口,既潤燥生津,又降火解毒,更是延緩衰老的保健佳品。杏甜品的木蓮凍味帶微甘,是因為加入了仙草汁,令整個甜品味道更有層次!👍🏻✨龍眼爽冰, 由大量龍眼肉製成,每碗都清、爽、潤,🈵️有自然水果的鮮甜味,簡直是夏日佳品!🍧杏甜品 Almond Royal's Dessert 🍧尖沙咀店 - 營業時間OH:2:00pm - 12:00am📍 尖沙咀加拿分道40-46號香檳大廈地

🍧杏甜品 Almond Royal's Dessert 🍧
📍 尖沙咀加拿分道40-46號香檳大廈地
芒椰木蓮凍
龍眼沙冰
2023-02-23
$65 (宵夜)
芒椰木蓮凍
龍眼沙冰
  • 龍眼爽冰
2023-04-08 37 瀏覽
女生嘛~ 幾飽都一定食得落甜品🍧一齊黎增加安多酚 開開心心又一日👌🏻 龍眼爽冰 / 蜜瓜爽冰 🍧味道唔錯 雪糕嘅水果味都重本人唔鍾意食龍眼都接受到👍🏻 榴槤爽冰🍧慶幸四個都鍾意食榴槤 所以可以食榴槤味夠重夠濃 正!齒頰留香 返到屋企仲有陣味🫢鍾意食榴槤嘅 必食(佢仲有另一款貓山王榴槤爽冰)👍🏻 芒果奶昔雙皮奶🥭好多芒果又大舊鋪滿晒係面芒果好甜好好味但唔係打咗糖水嘅甜 係本身水果甜 本人又特別鍾意食雙皮奶佢個雙皮奶好滑 登登下好似布甸咁
女生嘛~ 幾飽都一定食得落甜品🍧
一齊黎增加安多酚 開開心心又一日

👌🏻 龍眼爽冰 / 蜜瓜爽冰 🍧
味道唔錯 雪糕嘅水果味都重
本人唔鍾意食龍眼都接受到

👍🏻 榴槤爽冰🍧
慶幸四個都鍾意食榴槤 所以可以食
榴槤味夠重夠濃 正!
齒頰留香 返到屋企仲有陣味🫢
鍾意食榴槤嘅 必食
(佢仲有另一款貓山王榴槤爽冰)

👍🏻 芒果奶昔雙皮奶🥭
好多芒果又大舊鋪滿晒係面
芒果好甜好好味
但唔係打咗糖水嘅甜 係本身水果甜
本人又特別鍾意食雙皮奶
佢個雙皮奶好滑 登登下好似布甸咁
2023-03-29 59 瀏覽
睇到網上報導,呢間杏甜品由採購原材料到製作出成品都堅持手工製造,單單呢一句都已經吸引到我去試吓呢間鋪既執著同誠意。泰國金標龍眼爽冰 $55龍眼肉同冰已經混埋一齊,食落口既時候除非feel到冰凍仲食到粒粒果肉除此之外都會配上椰果同爆珠食落口感有淋有爽有爆汁迷你雙皮奶 +$15雙皮奶係熱食,口感香滑之餘亦都好重奶味食完冰再食番個熱既即刻飽曬芒椰木蓮凍 $62上枱意外地大碗,以為係飯碗size點知係湯碗既份量,而且配料非常之多,有芒果、芒果爽冰、椰果、小芋圓同主打木蓮凍。木蓮凍質感似台式仙草或者港式涼粉咁呈jelly狀,而且份量極多,非常飽肚

泰國金標龍眼爽冰 $55
除此之外都會配上椰果同爆珠
食落口感有淋有爽有爆汁

迷你雙皮奶 +$15
雙皮奶係熱食,口感香滑之餘亦都好重奶味
食完冰再食番個熱既即刻飽曬

芒椰木蓮凍 $62
2023-03-29 47 瀏覽
幾時都話女人有第二個甜品胃🥰,明明晚餐食到好飽,都係要食返個甜品先至滿足☺️,每次喺尖沙咀食飯都一定食埋杏甜品先捨得走。·🥭宋呂芒椰木蓮涷 HKD$62店家用上呂宋芒打出芒果汁作甜品基底🥣,所以成碗都係濃濃芒果香甜味😚!! 而主角木蓮凍😍,賣相同味道都類似涼粉或仙草,清爽冰涼❄️;鋪面嘅配料有芒果粒粒、椰果粒、4色小芋圓,艷麗顏色為酷黑嘅木蓮凍添上點點色彩🌈。·🍮椰皇貓山王燉雙皮奶 HKD$75可以自選椰汁🥥或杏汁底,椰汁mix雙皮奶雙重甜蜜幸福感💕!! 雙皮奶嘅口感就好似豆腐咁滑溜,記得刮埋啲椰子肉食呀😋!貓山王未食已經聞到非常濃郁嘅榴槤香氣,口感就好似雪糕🍨咁,仲食到絲絲貓山王果肉🤩,好正呀!·📍杏甜品尖沙咀加拿分道40-46號香檳大廈地下6號舖
幾時都話女人有第二個甜品胃🥰,明明晚餐食到好飽,

🥭宋呂芒椰木蓮涷 HKD$62

而主角木蓮凍😍,賣相同味道都類似涼粉或仙草,清爽冰涼❄️;
🍮椰皇貓山王燉雙皮奶 HKD$75

雙皮奶嘅口感就好似豆腐咁滑溜,記得刮埋啲椰子肉食呀😋!
📍杏甜品
尖沙咀加拿分道40-46號香檳大廈地下6號舖
2023-03-19
下午茶
2023-03-29 46 瀏覽
今日經過尖沙咀The○ne 附近見有間以「杏」為主題的糖水店,沿小樓梯上一樓,裝修雅致,不像中式糖水舖,於是上樓試下。我是芒果迷,上到去見有芒果布甸,忍唔住先叫一杯,一邊食一邊慢慢看餐牌,原來除了主打的杏仁甜品外,還有其它選擇,連三文治也有供應呢。朋友選了杏仁茶燉蛋白,燉蛋白與杏汁各佔一半,食完軟滑燉蛋白再飲杏汁,同時亨受二種滋味,感覺真好!我則叫了芒果奶昔雙皮奶,雙皮奶在最底層被芒果沙冰覆蓋住,上面再佈滿新鮮的芒果肉,清甜美味,層次豐富。我們同時用優惠價錢各自加了兩粒湯丸,分別是綠茶和榴槤,湯丸餡濃味兼流心,最特別是糖水不是傳統的薑汁,而是甜蜜的桂花,另有一番滋味。

📌 杏甜品 Almond Dessert📍 尖沙咀加拿分道40-46號香檳大廈地下6號舖˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗甜品店位於鬧市樓上一帶, 在繁忙的尖沙咀中是一片小小綠洲🌿餐廳杏仁為主題.ᐟ.ᐟ裝修木系為主, 帶點優雅花花 *⸜( •ᴗ• )⸝*˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗服務員態度親民.ᐟ.ᐟ˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗餐廳主打純天然杏仁甜品個人非常推薦椰皇系列❤️健康少糖配方☺️非常出色健康~在旺角分店開始會不只是有甜品.ᐟ可以留意一下。◕‿◕。˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗▪️ (熱)椰皇桃膠燉雙皮奶 (+湯圓) $77▫️ 呂宋芒椰木蓮凍 (+湯圓) $68˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗❥ (熱)椰皇桃膠燉雙皮奶健康之選大推.ᐟ.ᐟ個人覺得必選杏汁底, 非常滋補可口~重點是海量桃膠, 軟腍中帶有嚼口 ◔.̮◔✧跟杏汁燉奶兩者相互配合🥰最後可以挖出椰子肉!🥥❥ 呂宋芒椰木蓮凍 成碗都充滿呂宋芒🥭非常香甜。◕‿◕。超大碗建議share食.ᐟ.ᐟ配料有椰果、四色芋圓、芒果雪糕等等口感豐富非常足料😍木蓮凍晶瑩剔透,吃起來有點像涼粉口感軟滑 超喜歡冰涼清爽的口感😋❥ 抹茶湯圓記得要加~😍抹茶味濃郁配上清甜的桂花糖水-🔍 味道:9.3/10

📌 杏甜品 Almond Dessert
📍 尖沙咀加拿分道40-46號香檳大廈地下6號舖

˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗
甜品店位於鬧市樓上一帶,
在繁忙的尖沙咀中是一片小小綠洲🌿
餐廳杏仁為主題.ᐟ.ᐟ
裝修木系為主, 帶點優雅花花 *⸜( •ᴗ• )⸝*

˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗
服務員態度親民.ᐟ.ᐟ

˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗
餐廳主打純天然杏仁甜品
個人非常推薦椰皇系列❤️
健康少糖配方☺️
非常出色健康~
在旺角分店開始會不只是有甜品.ᐟ
可以留意一下。◕‿◕。

˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗
▪️ (熱)椰皇桃膠燉雙皮奶 (+湯圓) $77
▫️ 呂宋芒椰木蓮凍 (+湯圓) $68

˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗
❥ (熱)椰皇桃膠燉雙皮奶
健康之選大推.ᐟ.ᐟ
個人覺得必選杏汁底,
非常滋補可口~
重點是海量桃膠, 軟腍中帶有嚼口 ◔.̮◔✧
跟杏汁燉奶兩者相互配合🥰
最後可以挖出椰子肉!🥥

❥ 呂宋芒椰木蓮凍
成碗都充滿呂宋芒🥭
非常香甜。◕‿◕。
超大碗建議share食.ᐟ.ᐟ
配料有椰果、四色芋圓、芒果雪糕等等
口感豐富非常足料😍
木蓮凍晶瑩剔透,吃起來有點像涼粉
口感軟滑 超喜歡冰涼清爽的口感😋

🔍 價錢:7/10
🔍 服務:8/10
🔍 Overall: 9/10
2023-03-27 46 瀏覽
芒椰木蓮凍$62(芒果爽冰,芒果粒,4色小芋圓,椰果)原本木蓮子無色嘅,口感似果凍或愛玉,但老闆好有心思混入仙草汁,所以當大家以為食緊仙草時又唔會咁甘苦,反而多左份清雅感小芋圓真係細細粒嘅,但有好多粒,食起黎更方便,啖啖都有小粒粒,每啖都唔洗好用力咁趙👍🙏🏻榴連湯圓$36湯圓用桂花糖水做底,清甜滋潤,同時唔會遮蓋主角(榴連)嘅重味養顏青鑽桃膠杏仁茶吸吸$48👇👇👇「Almond Dessert 杏甜品店」主打杏仁甜品和鮮果爽冰,標榜以少糖配方製作,感覺更健康。生磨杏仁茶選用美國大龍杏,肉厚、濃郁、味道微甜。杏仁汁全是每日新鮮即磨,以人手壓汁,再用兩層布袋過濾。入口滑身,又有潤肺、降低膽固醇、降脂等作用,好處多多。咁你話點可以唔叫黎試呢😻😻😻

芒椰木蓮凍$62
(芒果爽冰,芒果粒,4色小芋圓,椰果)

榴連湯圓$36

養顏青鑽桃膠杏仁茶吸吸$48
👇👇👇

咁你話點可以唔叫黎試呢😻😻😻

2023-03-22
下午茶
2023-03-26 33 瀏覽
一間滿足我2個願望既糖水店,一間以杏仁主題甜品舖,竟然有埋榴蓮同埋抹茶湯圓賣😍超級大推以下食物比大家椰皇貓山皇燉雙皮奶 $75呢個椰皇燉雙皮奶真係好出色,第一次食燉雙皮奶可以咁滑咁香濃,椰汁都好出色,又唔會死甜,配埋貓山王雪糕 貓山王地道突出,啲果肉一絲絲😍完全係榴槤愛好者必食,#燉雙皮奶天花板椰汁+ 榴槤湯圓2粒 $10跟住額外加咗兩粒,榴槤湯圓,榴槤湯圓勁香濃嘅內餡,咬一啖 見到啲榴槤餡湧晒出嚟,超濃嘅榴槤味,另外湯圓都用左桂花湯去煮👍🏻😊呂宋芒椰木蓮凍 $62呢款連男人都話好食,呂宋芒切到一粒粒,超多料、仲有我鍾意食嘅煙韌芋圓,仲有椰果粒🤤 木蓮凍好似食緊涼粉咁,但係佢比起涼粉更加滑身👍🏻下次會再嚟食 必食既糖水店

椰皇貓山皇燉雙皮奶 $75

椰汁+ 榴槤湯圓2粒 $10

呂宋芒椰木蓮凍 $62

下次會再嚟食 必食既糖水
  • 椰皇湯圓燉雙皮奶
  • 芒椰木蓮凍
  • 榴槤湯圓
2023-03-25 28 瀏覽
🐾杏甜品 尖沙咀🐈今次喺尖沙咀血拼完之後行過呢一間甜品店覺得環境好精緻,再加上之前就有聽朋友推薦過話好食,所以今次就決定試吓~餐廳位置寬敞好坐,環境小清新,店員服務態度良好,非常好的進食體驗~✨熱椰皇桃膠燉雙皮奶原隻椰皇頂部都是滿滿的桃膠好彈牙而雙皮奶就非常嫩滑,奶味好香但係唔會有奶蘇味,超級好食🤤 ✨呂宋芒椰木蓮涷首先佢真係好大碗,而且配料種類繁多,有芒果爽冰,芒果粒,四色小芋圓,椰果,簡直係一碗可以滿足晒所有願望💓而且可以選擇配椰汁,杏汁或者花奶~簡直係帶有個人化的選擇非常貼心呂宋芒非常香甜,芋圓就細細粒方便入口而且口感煙韌,椰果及涼粉則更增加更多食感,整體而言唔會太甜但口感豐富非常滿足✨加配 抹茶湯圓 (2粒)加配的配料會另外分開上,非常貼心😆抹茶湯圓做到流心效果,而其所使用的抹茶並不會帶有苦澀味,反而是能帶出抹茶的甘香味,令人回味無窮
🐾杏甜品 尖沙咀

✨熱椰皇桃膠燉雙皮奶

✨呂宋芒椰木蓮涷

✨加配 抹茶湯圓 (2粒)
2023-03-21 35 瀏覽
After having dinner in Tsim Sha Tsui, we looked for a place for dessert and came to this place. We queued up for around 15min and got in. The dessert is amazingly good and worth the price😍• Morre Jelly with Mango Smoothie, Mango, Mini taro balls and coconut jelly $62• Carabao Mango Juice with Rice Ball $49• Steamed Milk Pudding with Peach gum in coconut shell $67Matcha Tangyuan (2pcs) +$10This is my fav💚Mini collection $50 • Almond pudding• 3.6 milk pudding • Mango pudding • Steamed egg white

Matcha Tangyuan (2pcs) +$10

• Mango pudding
• Steamed egg white

• 椰皇桃膠燉雙皮奶
  • 抹茶湯圓
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ杏甜品提供傳統港式甜品和新派甜品的店鋪,而這次是我第三來了 😝 對!我想你了💋🌼呂宋芒椰木蓮凍 62非常豐富,裡面有椰果,涼粉,開心果碎灑在呂宋芒雪糕上🥭,芋圓。口感滑嫩,讓人回味無窮 ❤️🌼 榴槤湯圓 36榴槤的香氣十分濃郁,湯圓煮得剛好,口感QQ彈牙,非常好吃 😋🌼 呂宋芒小丸子杏仁茶吸吸 55杏仁的香氣和味道非常濃郁,小丸子煮得剛好,口感柔軟 😚🌈服務 ⭐️ 掃QR code 點單,直接checkout 很方便ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇🔎 #cass_dessert🔎 #cass_糖水🔎 #cass_tst🔎 #cass_尖沙咀🔎 #eatwccinhk

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🌼呂宋芒椰木蓮凍 62

🌼 榴槤湯圓 36

🌼 呂宋芒小丸子杏仁茶吸吸 55

杏仁的香氣和味道非常濃郁,小丸子煮得剛好,口感柔軟 😚

🌈服務

⭐️ 掃QR code 點單,直接checkout 很方便

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

◇◇◇◇◇◇◇◇◇

🔎 #cass_dessert
🔎 #cass_糖水
🔎 #cass_tst
🔎 #cass_尖沙咀
🔎 #eatwccinhk
2023-03-18 33 瀏覽
同朋友係尖沙咀早食完飯,見呢間野未有人排隊就緊係去試下啦。可以scan code 自己落單即刻比埋錢,又可以到counter 落order 比現金。我地叫左招牌杏仁茶燉蛋白同椰皇湯圓燉雙皮奶。杏仁茶好香滑細膩,椰皇唔會死甜,勁香椰香味。不過有驚喜既位係湯圓呀,我選擇左係外面比較少見既抹茶茶湯圓。外皮軟軟,一咬濃濃而又流心既抹茶醬爆左出嚟

2023-03-17