2023-04-03 876 瀏覽
【明廚】首先不得不讚一定係老闆嘅待客之道 好細心咁介紹每道菜 睇得出佢地研究用心每款食物嘅煮法 even豉油都係佢哋自家調製💁🏻‍♀️油鹽焗火焔A奄仔蟹🦀️ 💰$438 一隻呢個絕對係要打卡 嚟到Staff會淋上一杯酒 再用火槍燒一定要趁熱食 邊食會邊聞到酒香同隻蟹都好新鮮食蟹膏蟹肉食落好滿足油浸荀殼魚 💰$380 呢一度菜我見台台都叫🤓 除咗本身佢係名菜之外 相信係真係做得好先會咁多客食😳嚟到Staff會好細心咁幫你分拆魚肉,魚皮炸咗非常香脆入邊嘅魚肉都好新鮮好嫩滑 有啲似食緊石斑啖啖肉嘅感覺 亦都冇乜骨非常容易食 配埋佢哋特製嘅豉油 啱啱好豉油唔似平時出面買啲蒸魚豉油過分甜或咸 唔會搶咗🐟嘅鮮味~~魚香茄子煲 💰$108魚香茄子最怕會好油膩 呢個食落唔會有咁嘅感覺配埋啲肉碎非常香口 食食下就成煲清晒😂椒鹽鮮魷 💰$128平時酒樓好多時候都會由呢道菜,整得好食呢又唔係真係間間做到個粉漿真做得好好 非常香脆可口 而且好薄唔厚粉啲魷魚調味啱啱好又唔會韌 整體真係好好食🙊🙊金磚脆皮豆腐 💰$88呢個粉漿同椒鹽魷魚嗰個又有啲唔同 係好輕盈做到好薄身嘅脆皮 食落外脆內軟老闆話豆腐佢哋都特別揀過
【明廚】

首先不得不讚一定係老闆嘅待客之道 好細心咁介紹每道菜

油鹽焗火焔A奄仔蟹🦀️ 💰$438 一隻

呢個絕對係要打卡 嚟到Staff會淋上一杯酒 再用火槍燒
一定要趁熱食 邊食會邊聞到酒香同隻蟹都好新鮮食
蟹膏蟹肉食落好滿足

油浸荀殼魚 💰$380

嚟到Staff會好細心咁幫你分拆魚肉,魚皮炸咗非常香脆
入邊嘅魚肉都好新鮮好嫩滑 有啲似食緊石斑啖啖肉嘅感覺

亦都冇乜骨非常容易食 配埋佢哋特製嘅豉油 啱啱好

魚香茄子煲 💰$108

魚香茄子最怕會好油膩 呢個食落唔會有咁嘅感覺
配埋啲肉碎非常香口 食食下就成煲清晒😂

椒鹽鮮魷 💰$128

平時酒樓好多時候都會由呢道菜,整得好食呢又唔係真係間間做到
個粉漿真做得好好 非常香脆可口 而且好薄唔厚粉
啲魷魚調味啱啱好又唔會韌 整體真係好好食🙊🙊

金磚脆皮豆腐 💰$88

老闆話豆腐佢哋都特別揀過 佢地揀咗用壹品豆腐 因為個豆味會比較濃郁 客人較鍾意食😳

睇得出佢地真係對煮野食既用心 務求出到最高品質既食材比客人 值得一讚🤓
2023-04-03 44 瀏覽
今日同朋友嚟到朗豪坊後面嘅名廚度食晚餐餐廳地方唔大同普通茶餐廳冇勝在環境衛生夠晒乾淨上海街火焰蟹 招牌油鹽焗A級奄仔蟹 超級多膏嘅奄仔蟹,加上玫瑰露酒再點火 香氣十足 鮮氣撲鼻 蟹膏夠晒鹹香 爆曬膏 蟹肉經過鹽焗之後,更加鮮味油浸野生筍殼魚 從來未食過咁巨型嘅筍殼魚 外面炸得脆卜卜 入面魚肉非常鮮嫩名廚小炒王 超級多料 有韭菜、叉燒、腰果、蝦乾、魷魚等等一啲都唔孤寒 炒得夠晒鑊氣泰式豬頸肉 較為乾身,不過加埋泰式酸辣汁 作為送酒小食唔錯菠蘿咕嚕肉 外皮炸得香脆,加上酸甜汁非常開胃

泰式豬頸肉 較為乾身,不過加埋泰式酸辣汁 作為送酒小食唔錯

菠蘿咕嚕肉 外皮炸得香脆,加上酸甜汁非常開胃
2023-04-02 744 瀏覽
在這個繁忙的城市裡,尋找一道道具有地道風味的港式小炒,是許多人心中的小小愜意明廚除左具有港式獨特既風味,性價比還十分之高!密椒薯仔牛柳粒 $128招牌菜之一:密椒薯仔牛柳粒,廚師巧妙地選用了薯仔與密椒。薯仔經過炸製後,外皮金黃酥脆,內裡軟糯口感,與牛柳粒形成了完美的搭配。至於密椒,則為這道菜增添了獨特的風味。香氣四溢的密椒與牛柳粒緊密結合,為牛肉帶來了層次豐富的口感油浸野生筍殼魚 $380油浸野生筍殼魚是一道極具風味的海鮮佳餚。選用新鮮的野生筍殼魚為主要食材,經過精心處理後,將筍殼魚放入熱油中炸至金黃色,呈現出酥脆的口感。搭配上特製的香蔥、蒜末、辣椒及香菜等佐料,讓這道菜品更顯豐富層次。每一口都能感受到筍殼魚肉質細嫩、鮮美無比,簡直是海鮮愛好者的絕佳選擇。冰鎮花甲皇 $168冰鎮花甲皇將嚴選的花甲以獨特的烹飪手法展現出令人驚艷的味道。首先將花甲煮至剛好的熟度,再放入冰鎮佐料中浸泡,使其充分吸收佐料的美味。品嚐時,花甲口感爽脆、清新,搭配上冰涼的調料,讓人感受到炎炎夏日裡的一絲清涼。這道菜在味覺和視覺上都獲得了極高的評價。黃金四季豆 $88黃金四季豆是一道色香味俱佳的家常菜。選用嫩綠的四

明廚除左具有港式獨特既風味,性價比還十分之高!

密椒薯仔牛柳粒 $128

油浸野生筍殼魚 $380

冰鎮花甲皇 $168

黃金四季豆 $88
黃金四季豆是一道色香味俱佳的家常菜。選用嫩綠的四季豆,經過油炸後變成金黃色,口感脆嫩。再將四季豆與特製的鹹蛋黃醬汁翻炒,使其充分融合,散發出鹹香可口的滋味。這道菜的鹹蛋黃醬汁獨特濃郁,與四季豆的清爽口感相互襯托,讓人回味無窮。

整體性價比高,味道好,值得一提的是黃金時後會比較多人,不想等位要提早一點去。
2023-03-23
2023-03-31 59 瀏覽
來到旺角朗豪坊附近呢間明廚中菜餐廳、佢嘅招牌菜油泡筍殼魚、條魚泡到金黃色外脆內軟,肉質鮮味、鹽焗大花螺,花螺焗得啱啱好、夠新鮮肉質爽口彈牙,唔需要點野都夠味。叫埋個椒鹽九肚魚、佢揸得好香口,加埋啲喼汁味道都唔錯。
叫埋個椒鹽九肚魚、佢揸得好香口,加埋啲喼汁味道都唔錯。
2023-03-30 47 瀏覽
要食有鑊氣小炒就一定要去小店,價錢大眾化,服務又親切。呢間菜館係為食達人朋友介紹的,果然沒有失望。兩款招牌菜式必食:火焰油鹽焗奄仔蟹熊熊烈火有氣勢,玫瑰露酒香味樸鼻。蟹膏爆燈勁邪惡😬,油香滲入口腔,好正。油浸大筍殼魚嘩!好大條,魚皮脆口,肉質啖啖清香。剁椒蒸魚雲賣相好似好辣,並不是啊!剁椒惹味十足。魚雲嫩滑,油脂分佈平均,細味得令人意猶未盡。啫啫通菜㷛熱呼呼,喳喳聲,火喉夠,嫰綠爽口,滋味。😀

兩款招牌菜式必食:
火焰油鹽焗奄仔蟹
熊熊烈火有氣勢,玫瑰露酒香味樸鼻。
蟹膏爆燈勁邪惡😬,油香滲入口腔,好正。

油浸大筍殼魚
嘩!好大條,魚皮脆口,肉質啖啖清香。

剁椒蒸魚雲
賣相好似好辣,並不是啊!剁椒惹味十足。
魚雲嫩滑,油脂分佈平均,細味得令人意猶未盡。

啫啫通菜㷛
熱呼呼,喳喳聲,火喉夠,嫰綠爽口,滋味。😀
2023-03-30
2023-03-30 44 瀏覽
同老公行完朗豪坊,諗起最近好似都好耐無食中菜,就同老公提議搵間附近既黎食!見到門口呢個奄仔蟹好似幾吸引,就同老公決定入去試下!🦀招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹 $438由於我地都好鍾意食蟹,所以二話不說就點左呢個菜式!一黎到就見到奄仔蟹好多膏,見到都心心眼同流哂口水!成隻蟹好肥美,而且肉質多!加上花雕同玫瑰露,成隻蟹霎時變得好香! 🐟油浸野生筍殼魚 $ 380呢個菜同時都俾到好大驚喜我,魚既表皮炸得好香脆,而且魚質嫩滑,一啲都唔老,蔥味亦都好香!真係唔係間間中菜館都做到呢個質素!🥗明廚第一炒 $128黎到好香XO醬味,白飯魚好脆,魷魚亦都好有咬口!🥘啫啫豬潤雞煲(半份)$98豬潤好新鮮食唔出腥味,冬菇炆得好林好軟,好易咬開!份量亦都好大份,比較可惜既係雞處理得有啲老

見到門口呢個奄仔蟹好似幾吸引,就同老公決定入去試下!

🦀招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹 $438
由於我地都好鍾意食蟹,所以二話不說就點左呢個菜式!

加上花雕同玫瑰露,成隻蟹霎時變得好香!

🐟油浸野生筍殼魚 $ 380
🥗明廚第一炒 $128
黎到好香XO醬味,白飯魚好脆,魷魚亦都好有咬口!
🥘啫啫豬潤雞煲(半份)$98
2023-03-28 40 瀏覽
這家餐廳是我在旺角美食 圖鑑 中的一大亮點。它位於上海街,裝潢時尚現代,特色菜品各種各樣,絕對是一個享受美食的好地方。今晚,韻兒點了4式菜:奄仔蟹、 飛天通菜,泰式豬頸肉和 油浸野生荀殼魚奄仔蟹的味道是濃郁鮮美、香氣四溢,口感細膩、肉質鮮嫩。它的味道可以形容為“海鮮的奶油”,而且他同時帶有微妙的甜味和微鹹味,吃起來非常美味。店員會先把花鵰酒倒入鍋中,再點火🔥 酒精會提升蟹的鮮味飛天通菜是一道以辣椒為主要調味料的菜品,味道帶有辣的刺激感和清香泰式豬頸肉則是以椰漿、檸檬葉等調味料製作的,味道酸辣微甜且帶有椰香,口感更為軟嫩。兩道菜品各有其特色,可以根據個人口味喜好選擇。野生荀殼魚的味道非常鲜美,具有淡淡的清甜味和淡淡的海鲜味。它们的肉质很嫩,口感非常细腻。油浸的關係令到他的外皮十分香脆做到外酥內軟,又香口, 重點是雖然佢油浸,又不會有油膩感覺總的來說,這家餐廳的菜品絕對物超所值, 雖然餐廳不大但整齊乾淨 服務員也非常熱情,讓人在這裡享受美食之餘,更感受到了溫暖的人情味。明廚旺角上海街519號地下#852 #hkig #885

奄仔蟹的味道是濃郁鮮美、
店員會先把花鵰酒倒入鍋中,再點火🔥 酒精會提升蟹的鮮味

兩道菜品各有其特色,
可以根據個人口味喜好選擇。

油浸的關係令到他的外皮十分香脆
做到外酥內軟,又香口, 重點是雖然佢油浸,又不會有油膩感覺

明廚
旺角上海街519號地下

#852 #hkig #885
見到呢度個火焰奄仔蟹真係好吸引,雖然成日四圍食但我都係第一次食xD ✨上海街火焰奄仔蟹 (招牌油鹽焗A級奄仔): 黎到見到好多膏真係流口水,影完相店員就將玫瑰露酒倒落個鍋度再點火, d 酒味真係好香。先食個膏,真係好好味好甘香,拎黎撈飯一流。 個蟹都算大隻幾厚肉, 肉質鮮甜結實,加上食落去有少少鹽,令個鮮味更加突出。平時都係最多食長腳蟹, 大閘蟹,原來奄仔蟹先係我心目中嘅no.1.✨蔥油雞:呢個雞真係好滑,個蔥油味好香又唔會好似平時嗰啲咁咸,味道啱啱好。✨油浸野生筍殼魚:條魚真係好大條, 店員幫手分開啲肉嘅時候時候已經feel 到佢既脆,係勁脆既"索索"聲。個魚皮真係超香超好食,外脆內軟。入面d 肉都係勁熱辣辣, 好鮮嫩,同埋都真係好厚肉,點埋個豉油更加正。我平時都唔係太鍾意食魚,但呢個魚又真係好好食.✨蒜蓉豆豉炒番薯葉:見佢係水耕菜,就試吓先。 平時蒜蓉炒菜食得多,原來加咗豆豉係幾好食, 加上個番薯葉係幾爽脆。今餐真係好滿足,奄仔蟹同筍殼魚都真係必食👅

今餐真係好滿足,奄仔蟹同筍殼魚都真係必食👅
2023-03-28 355 瀏覽
有D食店,若果唔係有人介紹或者都唔會主動去試,幸好有為食組組員帶路,今晚同我哋去呢度食海鮮小菜。地下提供4-5張枱,仲有二樓,侍應送上香脆花生作為餐前小食,招呼都有禮。枱上見到海鮮介紹,種類都五花八門,有D仲唔係常見嘅咁就要試下啦首先係油浸野生筍殼魚 ($380)上場,好客老闆透露用上泰國野生筍殼魚,每條重約斤半,比起一般筍殼魚肉多。廚師用上特別刀法處埋條魚,令到鮮炸完後成條呈上兜形,魚皮炸至香脆,肉厚又嫩滑,食時再沾上秘製甜甜地醬汁,咁點會唔好味呀?!好味嘅野唔好比佢停…………………..招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹 ($438)以油鹽焗A級野生菲律賓奄仔蟹,每隻差唔多成10斤兩重,推翻咗奄仔蟹係細隻嘅定律。食前侍應會淋上酒,然後點火再火焰,視覺效果一流,仲多一份酒香。每邊半隻蟹,D蟹膏入口好似食緊咸蛋黃咁香濃幼滑, 而D蟹肉亦相當結實,一啖食晒兩種,蟹嘅鮮甜係口腔內爆發。而值得一提嘅係佢以油鹽焗,鹽可以令隻蟹保持熱度,食到尾都仲係熱嘅。點都要叫D送得飯嘅小菜嘅,咁就黎個啫啫豬潤雞煲 ($168/半隻)。料頭有乾蔥洋蔥爆香晒,再加鷄件及豬潤。原煲熱辣辣,撈均時發出嗞嗞聲響。惹香濃味醬汁將豬

枱上見到海鮮介紹,種類都五花八門,有D仲唔係常見嘅

咁就要試下啦

廚師用上特別刀法處埋條魚,令到鮮炸完後成條呈上兜形,

惹香濃味醬汁將豬潤同雞包圍,半隻鷄嘅份量都唔少,”偷飯賊”出動……

而件豬潤雖然帶點厚度,但食起黎唔嚡喎,仲幾香豬潤味。

本來想叫鷄油炒豆苗,無豆苗,唔緊要,蔬菜類選擇咁多,梗有岩心水。呢碟椒絲腐乳唐生菜 ($78),唐生菜炒得岩岩好,入口爽甜,唔會炒得太淋;椒絲腐乳包圍住唐生菜,用黎送飯又得。

今餐實在太豐富啦,兩款海鮮都令人拍案叫絶,開初以為係小店就交行貨算數,估唔到比到客人咁大驚喜,勁呀!
2023-03-26 43 瀏覽
📍 明廚 Ming's Kitchen🌍旺角上海街519號地下G/F., 519 Shanghai Street, Mong Kok📝整體評分:8/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝原本想食呢到四大名物—火焰蟹,店員話今日啲蟹來貨唔係咁靚,咁老實得唔得架~~食住花生等~~~❅鹽焗泰國野生海花螺❅ $250推介左我地試海花螺,好正!鹽焗令鮮味濃縮,鹹香入味,仲食到原汁原味,極之鮮美,海花螺大大隻相當厚肉,肉質柔韌~❅油浸野生筍殼魚❅ $380剛出菜嘅筍殼魚好有動感,影完相之後店員會幫手切開筍殼魚。金黃酥脆炸皮包裹住雪白魚肉,經溫油浸熟的魚肉做到嫩厚卻完全不油膩!!!❅日本芥末牛柳粒❅ $168美奶滋醬加入左芥末,甜滋滋帶淡淡芥末,唔會好膩又唔會好刺激,老少咸宜~❅魚香茄子煲❅ $118 熱油「磁磁」聲,係就係偏油左D,但茄子先好食香口,勁下飯~
📍 明廚 Ming's Kitchen

🌍旺角上海街519號地下

📝整體評分:8/10

食住花生等~~~

❅鹽焗泰國野生海花螺❅ $250

❅油浸野生筍殼魚❅ $380

❅日本芥末牛柳粒❅ $168

❅魚香茄子煲❅ $118
熱油「磁磁」聲,係就係偏油左D,但茄子先好食香口,勁下飯~

2023-03-24 60 瀏覽
本來是來吃這裡的特色火焰A級奄仔蟹的,想不到的是原來這幾天都沒有來貨,所以就吃不到了,但吃了其他的餐點,味道也挺不錯,下次有機會再來吃一下!油浸筍殼魚(1斤半)(380元)魚的形狀很有動感!表面可以看到炸得非常酥脆,而且是有1斤半的,份量都很多,魚肉挺厚的,但吃起來還是很嫩的,外脆內嫩,魚味香濃,而且帶點甜味,簡單配上蔥花和豉油就能吃出魚的鮮味了!鹽焗泰國野生海花螺(250元)螺的個頭都很大的一個,用上鹽焗的方法令每一個螺都把自己的味道進行了一個濃縮的感覺,吃起來螺味更香濃,肉質爽滑,鹹香中帶點鮮味!豉椒炒蟶子王(198元)蟶子王一共有四隻,個頭都大的,肉厚,吃起來味道非常鮮甜,肉質脆嫩,豉椒香味濃郁,但也沒搶走蟶子的鮮甜味!菠蘿生炒骨(98元)雖然叫生炒骨,但其實肉挺多的,表面有炸香,吃起來外脆內軟的,排骨肉嫩多汁!醬汁酸甜可口!

油浸筍殼魚(1斤半)(380元)

鹽焗泰國野生海花螺(250元)

豉椒炒蟶子王(198元)

菠蘿生炒骨(98元)

2023-03-24 42 瀏覽
🚩 明廚 媽咪對中菜一向情有獨鍾,明廚近排人氣急升,一於放工帶佢過嚟試吓🙌🏻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈油浸野生筍殼魚 $380名廚嘅拿手好戲,難得一見超大條嘅筍殼魚餐廳用咗油浸嘅做法,炸至表面香脆,內裡保持魚肉鮮嫩嘅質感配搭埋大量蔥絲,蒸魚豉熟油,倍感添香🌈鹽焗泰國野生海花螺 $250呢間餐廳嘅用料絕對係頂級,連花螺都好大一粒鹽焗方式令到花螺肉質更為緊實,而且本身已經有鹽味,唔使添加其他醬汁,更加食得出花螺嘅鮮味🌈椒鹽九肚魚 $108由於餐廳出品一向處於高水評呢款九肚魚可能我期望過高,有少許失望九肚魚魚肉係滑嫩嘅,不過炸漿太膨脹炸醬係酥脆嗰一款,氣泡好大個,所以顯得魚肉好少🌈魚湯野菌浸時蔬 $98最鍾意食有湯嘅菜小白菜吸滿魚湯,仲有我最喜愛嘅炸蒜粒食咗咁多煎炸嘢,濕下個口都相當舒服🌈星洲炒米 $88小炒店點呢個一定冇得輸鑊氣十足,淡淡咖喱嘅香氣料頭都比得好足,蝦仁,叉燒應有盡有
🚩 明廚

🌈油浸野生筍殼魚 $380
名廚嘅拿手好戲,難得一見超大條嘅筍殼魚
餐廳用咗油浸嘅做法,炸至表面香脆,內裡保持魚肉鮮嫩嘅質感
配搭埋大量蔥絲,蒸魚豉熟油,倍感添香

🌈鹽焗泰國野生海花螺 $250
呢間餐廳嘅用料絕對係頂級,連花螺都好大一粒
鹽焗方式令到花螺肉質更為緊實,
而且本身已經有鹽味,唔使添加其他醬汁,更加食得出花螺嘅鮮味

🌈椒鹽九肚魚 $108
由於餐廳出品一向處於高水評
呢款九肚魚可能我期望過高,有少許失望
九肚魚魚肉係滑嫩嘅,不過炸漿太膨脹
炸醬係酥脆嗰一款,氣泡好大個,所以顯得魚肉好少

🌈魚湯野菌浸時蔬 $98
最鍾意食有湯嘅菜
小白菜吸滿魚湯,仲有我最喜愛嘅炸蒜粒
食咗咁多煎炸嘢,濕下個口都相當舒服

🌈星洲炒米 $88
小炒店點呢個一定冇得輸
鑊氣十足,淡淡咖喱嘅香氣
料頭都比得好足,蝦仁,叉燒應有盡有
2023-03-24
有時食飯唔睇openrice,盲試下,估唔到試出個驚喜!估唔到旺角朗豪坊附近隱藏咗呢間好嘢。呢間一食完都忍唔住即whatsapp吃貨老饕朋友一定要黎試!!🔥🦀招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹$438呢個制作需時,稍為要等耐少少。老細介紹,佢地用既奄仔蟹係獨家貨源,來自菲律賓拉佛諾依灣(Lagonoy Gulf),非一般流浮山既奄仔蟹可媲美。熱辣辣,煲仔上底下用左好多粗鹽鹽焗,上枱後記住要準備好相機!因為店員會倒酒,然後點火,‘’馮“”一聲燒起d火焰,好有視覺享受!老細話呢個係佢地研究好耐,自創既做法。d酒係用左玫瑰酒等等5種特配既酒,透過火焰呢個做法,將酒味迫入蟹膏。等d火熄左之後,小心熱,可以食喇!好貼心有手套、蟹鉗、濕紙巾提供,唔怕污糟。 殼好薄,都好容易搣。一入口有鹽焗、炭燒香,跟住大啖蟹膏,D膏淺黃甘香,蟹大件厚肉,啖啖新鮮蟹肉,確係正!🐟油浸野生筍殼魚$380筍殼魚係一樣好好食既魚。俗稱‘’河鮮之皇“,”淡水石斑‘’。呢間嘅老細真係好有heart, 食材原料非常講究, 筍殼魚仲係特別揀選泰國野生。油浸,其實即係炸。切割上做咗𠝹背處理,所以上桌的時候,條魚係呈現拱橋咁嘅姿態,老細話係佢
有時食飯唔睇openrice,盲試下,
估唔到試出個驚喜!
估唔到旺角朗豪坊附近隱藏咗呢間好嘢。

🔥🦀招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹$438
呢個制作需時,稍為要等耐少少。
老細介紹,佢地用既奄仔蟹係獨家貨源,
來自菲律賓拉佛諾依灣(Lagonoy Gulf),
非一般流浮山既奄仔蟹可媲美。

熱辣辣,煲仔上
底下用左好多粗鹽鹽焗,
上枱後記住要準備好相機!
因為店員會倒酒,然後點火,
‘’馮“”一聲燒起d火焰,
好有視覺享受!
老細話呢個係佢地研究好耐,自創既做法。
d酒係用左玫瑰酒等等5種特配既酒,
透過火焰呢個做法,
將酒味迫入蟹膏。

等d火熄左之後,
小心熱,
可以食喇!
好貼心有手套、蟹鉗、濕紙巾提供,
唔怕污糟。 殼好薄,都好容易搣。

一入口有鹽焗、炭燒香,
跟住大啖蟹膏,
D膏淺黃甘香,
蟹大件厚肉,啖啖新鮮蟹肉,
確係正!

🐟油浸野生筍殼魚$380

筍殼魚係一樣好好食既魚。
俗稱‘’河鮮之皇“,”淡水石斑‘’。

呢間嘅老細真係好有heart,
食材原料非常講究,
筍殼魚仲係特別揀選泰國野生。

油浸,其實即係炸。
切割上做咗𠝹背處理,
所以上桌的時候,條魚係呈現拱橋咁嘅姿態,
老細話係佢哋特別嘅做法。
炸完外皮非常脆,外脆內軟,
仲要就算放耐咗都依然keep到超脆!
魚肉厚身大大件,
野生魚肉鮮甜嫩滑,
一片片雪白鮮甜既魚肉可以順紋理夾出嚟食。
真係天上鮮味!
呢餐都未食完,已經諗緊幾時再約fd嚟翻啅!!

椒鹽鮮魷 $128
魷魚厚身新鮮,
椒鹽鹹香帶微辣,
都係水準之上。

即炸菠蘿生炒骨$98
肉肥厚適中,外皮脆,
用新鮮菠蘿,抵讚。

另外一樣值得分享嘅就係,
餐廳店員都好好,望實有冇抄牌,
抄牌會大叫,
然後成班人就衝出去😆

總結來說,呢間算係推介,
驚艷!出色!有heart!
會翻啅之列!
位於朗豪坊附近,出名食火焰蟹!小炒菜式又鑊氣大足的中菜館!店內主打「四大名菜」!招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹、油浸野生筍殼魚、鹽焗泰國野生海花螺、避風塘炒泰國瀨尿蝦。 🦀 招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹 $438/隻選用菲律賓A級奄仔蟹,蟹身飽滿,脹卜卜!蟹膏甘香! 先以油鹽焗奄仔蟹至全熟,然後上枱時把調配好的玫瑰露酒加花雕酒淋於鹽粒上點火,揮發酒香又適合打卡!🐟 油浸野生筍殼魚 $380/條筍殼魚,一向算是價格較高的淡水魚,出名魚肉嫩厚,餐廳選用來自泰國的野生品種,體型較一般餐廳供應的大條、厚肉! 炸漿夠薄,回鑊做得好,成條魚炸得金黃香脆,魚皮入口鬆脆而乾爽、魚肉細嫩! 即使淋上秘製豉油,亦唔會影響到香炸鬆脆口感!🐮 通菜炒牛肉 $98分量多!大碟!調味醃制過而有咬口的牛肉,與通菜、菇、薑片、蔥,加上蒜蓉玻璃芡爆炒,好夠鑊氣!🐟 紅燒龍躉斑腩煲 $168分量十足!連蔥絲都夠多!入口有新鮮蔥甜!龍躉斑腩,厚身!啖啖肉!炸漿夠薄! 豆腐,質感似嫩滑版的布包豆腐,細滑又有口感,由老闆與豆品廠合作研制,值得一試!花菇,紅燒汁入味!花生 $10/份金鳳絲苗白飯 $12_______________明廚
位於朗豪坊附近,出名食火焰蟹!小炒菜式又鑊氣大足的中菜館!

🦀 招牌油鹽焗火焰A級奄仔蟹 $438/隻
選用菲律賓A級奄仔蟹,蟹身飽滿,脹卜卜!蟹膏甘香!

🐟 油浸野生筍殼魚 $380/條
筍殼魚,一向算是價格較高的淡水魚,出名魚肉嫩厚,

🐮 通菜炒牛肉 $98
分量多!大碟!

🐟 紅燒龍躉斑腩煲 $168
分量十足!連蔥絲都夠多!入口有新鮮蔥甜!
龍躉斑腩,厚身!啖啖肉!炸漿夠薄!
花菇,紅燒汁入味!

花生 $10/份

金鳳絲苗白飯 $12

_______________

明廚 (旺角)
旺角上海街519號地下

_______________
2023-03-21 17 瀏覽
油鹽焗火焰A級奄仔蟹 $438老闆推介, 用左菲律賓A級嘅奄仔膏蟹🦀🦀, 所以特別大隻多膏. 上菜瓦煲, 應該用鹽焗去保持鮮味, 之後店員會係面前倒茅台同玫瑰露酒再點火🔥🔥, 個下聞到勁香玫瑰酒味. 蟹肉結實肥美, 而且真係超多蟹膏, 甘香豐腴油浸筍殼魚$380都係老闆力推所以試下, 用左泰國國寶野生筍殼魚, 好新鮮, 厚肉少骨而肉質細嫩. 經油炸外皮金黃香脆, 點左特調嘅醬油, 外脆肉嫩好食. 而且就算放耐左都唔會覺油膩 啫啫飛天油麥菜煲 $88本身係通菜不過當日無哂轉左個油麥菜都好好食. 剛煮起成煲仲冒住白煙. 菜好新鮮爽脆, 配埋炒香過嘅蒜頭、蝦米鹹鮮爽甜就更正闊少太子炒飯 $238睇菜名唔知係咩. 朋友話想試試, 原來落左花膠、蝦仁、黑松露醬等名貴食材. 炒得粒粒分明又唔會太乾身, 好夠鑊氣招牌九製陳皮骨 $98落左DD 陳皮個香味好subtle, 幽幽的帶微甜. 平時食咕嚕骨多, 呢款轉左煮法無個層厚厚酸甜醬, 好似無咁炸過厚粉, 感覺無咕嚕骨咁膩都幾好食

油鹽焗火焰A級奄仔蟹 $438

蟹肉結實肥美, 而且真係超多蟹膏, 甘香豐腴

油浸筍殼魚$380

啫啫飛天油麥菜煲 $88