2020-01-19 3873 瀏覽
2019年,幫襯了不少餐,但要數最有特色的餐廳,一定要提施心畢老撾餐廳。施心畢老撾餐廳,雖然未必是最好食,但風味獨特,在我心中留下了深刻印象,所以2020年的今日,決定再一次幫襯。上一次只是單點了幾款,但同時亦留意餐牌上,有兩款二人份量的套餐,被稱為老撾盤菜,亦是我今天的目標。老實說,盤菜的份量不算多,但當中的內容確實蠻豐富,我選的是盤菜A,298元,有8種不同的食物。蝦米青木瓜沙律,很有越南風格,微酸,清新開胃。老撾凍魚,老闆娘聲稱要提早一天開始炮制,魚肉扎實,魚味充足,魚身舖滿香草,但香草味不會蓋過魚味,味道不錯。烤雞,肉質很嫩,醬汁很香,很入味。煎花蛋,普通煎蛋上加入一片紫菜。豬肉碎包蔞菜,跟泰國的生菜包豬肉差不多。飯是花色糯米飯,呈紫色,很有風味。透心蛋,半隻糖心蛋浸在汁中,連汁一起食,口感有點像黃金皮蛋,汁帶點微酸,味道不錯。是日甜心,是一些芒果,及糕點。總結,這餐盤菜宴很有異國風情,未食過的朋友可以來試下,記得提早電話預訂。施心畢老撾餐廳 (中環)人均消費:150元/位中環威靈頓街98號翡翠中心4樓

蝦米青木瓜沙律,很有越南風格,微酸,清新開胃。

烤雞,肉質很嫩,醬汁很香,很入味。

煎花蛋,普通煎蛋上加入一片紫菜。

豬肉碎包蔞菜,跟泰國的生菜包豬肉差不多。

飯是花色糯米飯,呈紫色,很有風味。

是日甜心,是一些芒果,及糕點。

施心畢老撾餐廳 (中環)
人均消費:150元/位
中環威靈頓街98號翡翠中心4樓

盤菜A
老撾凍魚

2020-01-12
盤菜A
  • 老撾凍魚
2020-01-12 386 瀏覽
通常喺中環諗唔到下晝食乜,我同事呢就會推介我嚟食呢一間餐廳,但係下晝嘅人都會好多人所以呢黎之前一定要book定位先!今次呢就叫咗一個小食同埋雞肉湯粉。 小食方面叫咗一個牛油雞翼,上菜嘅時候呢雞翼煎到非常之香脆香噴噴咁樣,令人食慾大開,更加驚喜嘅即係佢將雞翼變咗做單骨食起上嚟呢更加方便,而且佢嘅醬汁呢亦都更加入味,但係個人應為呢佢就偏鹹咗少少所以呢要配埋湯面一齊食!至於佢嘅雞肉湯麵呢,同以往嘅水準一樣都係咁高唔單止呢好足料,佢嘅湯底呢亦都係味道非常之濃郁,唔會呢係淡茂茂咁樣,好友老撾菜嘅特色,絕對係誠意之作,唯一嘅美中不足之處呢就係個人覺得個湯底係有少少偏鹹嘅。

2020-01-10 2143 瀏覽
<香港首間正宗寮國菜>😆見到雜誌都有介紹呢間施心畢老撾係香港首間老撾菜 老撾即係 寮國 🙂 喺越南泰國 柬埔寨地區附近 上網睇 原來廚師係有老撾皇族血統 上過美女廚房 , 而食店名係用佢婆婆姓氏命名🙂 雖然係甘勁 但我始終都係在意食物味道最多😂 睇番 menu 主要分為小食 全米湯粉 同老撾見求(飯) 🍚 盤菜 b 2 人餐 298 蚊🍴米飯🍚珍珠米 紫米 撈埋 好有口感 帶 d黏稠 又夠彈牙 米飯夠香 . 帶少少甜 . 上面仲有 d辣蝦乾 辣得黎香脆 十分惹味🌶 盤菜 b 2 人餐 298 蚊🍴鹽酥魷魚 🦑上要有 d葱花 香草 令到好香 🌿 魷魚其實炸到好似鮮魷甘 十分香脆彈牙又夠咸香 好味 盤菜 b 2 人餐 298 蚊🍴燒豬頸肉 🐷豬頸肉同平時泰式唔同 甜甜地 帶 d肥又有 d煙靭 夠爽口 有 d 似中式叉燒 佢既醬汁 有少少辣 香草味調味 都幾襯🌶菜 b 2 人餐 298 蚊🍴札肉拼盤 🐷札肉 好彈牙 肉味香有口感 仲有一款肥美 d . 有 d似燻蹄 好有骨膠原 好爽口 唔錯👍🏻 盤菜 b 2 人餐 298 蚊🍴茄子炆牛腩🐮茄子得好少 整得好軟淋 牛腩個口感

<香港首間正宗寮國菜>😆
主要分為小食 全米湯粉 同老撾見求(飯) 🍚

🍴米飯🍚

🍴鹽酥魷魚 🦑

🍴燒豬頸肉 🐷

菜 b 2 人餐 298 蚊
🍴札肉拼盤 🐷

🍴茄子炆牛腩🐮
茄子得好少 整得好軟淋 牛腩個口感有 d似中式粉麵檔既柱候牛腩 但佢醬汁啖身 d比較黏調 仲有 d香脆 黃豆 增加口感 好食

🍴炸蛋🥚🔥
出面類似用鯪魚肉炸成 熱辣辣 夠魚香味🐟入面有邪惡既鵪鶉蛋 蛋味濃 夠熱辣辣 正👍🏻

🍴透心蛋 🥚
應該係皮蛋黎 但醃到透明 外表夠靚 蛋皇夠香滑 而佢浸住既醬汁 帶 d酸甜 十分開胃 正👍🏻

🍴紅豆水😃
熱既紅豆水 完全冇落糖 豆味香 啱女仔飲
🍴荔枝冰😃
荔枝味 香甜 最驚喜係 有成4 粒荔枝浸住 好 juicy新鮮 正
🍴是日甜品🍡
千層糕 上面有 d新鮮椰子碎 同花生 糕點好香濃 有班蘭 椰汁香味 好有口感

#寮國菜 #荔枝 #豬頸肉 #紫米 #皮蛋 #鵪鶉蛋 #札肉 #魷魚
Score 平均分 <8.2/10>
~~~~~~~~~~~~~👍🏻
#施心畢老撾餐廳
中環威靈頓街98 號翡翠中心4 樓
@施心畢老撾餐廳
~~~~~~~~~~~~
2020-01-10
2020-01-09 344 瀏覽
Came across this restaurant while looking for Vietnamese food. Laos cuisine sounds interesting and the reviews seem positive, so I decided to give it a try. Turned out to be a huge disappointment. The service was the only positive aspect of this place.The food was like a less refined version of Vietnamese food. I had a cold vermicelli dish and a rice paper roll. While the portion was generous, the food didn’t look appealing at all and honestly a bit dirty. There was also a tiny bug trying to get

The food was like a less refined version of Vietnamese food. I had a cold vermicelli dish and a rice paper roll. While the portion was generous, the food didn’t look appealing at all and honestly a bit dirty. There was also a tiny bug trying to get a taste of my meal the whole time. As both dishes contained quite a bit of raw vegetables, I was seriously worried that I might get food poisoning. The food was so bad that I felt the urge of eating something else afterwards to rinse my palate.

There were only four customers the night I was there, so perhaps this would be a better choice for those looking for a cheap lunch option and with little concern of the quality (which seems to be the majority of the reviewers on this place). If you’re looking for a place with decent food, then this is not a place you’d wanna go!
2019-12-26 375 瀏覽
於電視節目已經見過這位大廚今次前來他主理的餐廳試試傳統老撾菜式網狀豬肉春捲 5件 $38春捲非常香脆 豬肉夠香而且份量十足配上醬汁惹味是拉差牛油醬雞翼 $48以特色辣醬為醬汁配上香脆的雞翼 相當滋味食起來很過癮手打蝦餅 3件 $48熱辣辣非常香脆口感爽口彈牙蝦味突出好正白咖喱雞見求 $78見求即是米飯白咖喱味道相當濃郁 不辣雞肉鮮嫩可口 份量足很抵食鄉下炒飛機時菜 $ 78飛機時菜保證新鮮以多種特別的香料炒香青椰綠茶 $30青椰奶茶 $30加入左椰奶味道更加清新口感很幼滑
於電視節目已經見過這位大廚

青椰奶茶 $30

加入左椰奶味道更加清新
口感很幼滑
2019-12-07 380 瀏覽
最近和媽媽去吃老撾菜~分享一下~..........這間餐廳座落於中環威靈頓街據說餐廳創辦人為老撾皇族後裔,將老撾菜帶到香港,為港人帶來正宗老撾咖哩、米紙卷、米粉等新鮮選擇🤤。每款食物都感覺非常用心百份百保留老撾原始風味!同場更有多款老撾特色飲料如老撾咖啡☕、南薑香茅水、老闆娘紅豆水等等😆..........我們這次試了 盤菜A (二人份)$298烤雞、老撾凍魚、蝦米青木瓜沙律、煎花蛋、老撾豬肉碎包蔞葉、透心蛋 、是日甜品外觀非常吸引😋😋😋份量亦足夠每款食物都非常精緻個人特別推薦老撾涷魚 口感非常特別不像蒸魚鬆軟的口感 魚肉偏硬配上酸酸甜甜的醬汁 非常有老撾菜風味👍🏻👍🏻..........施心畢老撾餐廳地址:中環威靈頓街98號翡翠中心4樓
最近和媽媽去吃老撾菜~
分享一下~
這間餐廳座落於中環威靈頓街
每款食物都感覺非常用心
百份百保留老撾原始風味!
我們這次試了 盤菜A (二人份)$298
配上酸酸甜甜的醬汁 非常有老撾菜風味👍🏻👍🏻

施心畢老撾餐廳
地址:中環威靈頓街98號翡翠中心4樓
2019-11-28 414 瀏覽
男朋友今日帶左個驚喜比我,話帶我去食老撾菜。平時泰國越南菜就食得多,老撾菜真係未聽過。入門口前見到好多新聞剪報,話老闆原來係老撾皇族後裔,又係美國軍校受訓,加添餐廳嘅神秘感。入到餐廳聞到滿滿清新嘅香茅味,充滿東南亞風情。老撾鄰近泰國,所以菜式語言都有啲相似。菜單仲用左好搞鬼嘅泰文諧音做菜式名,好有趣。我地兩個人點左好多個餸:鹽酥魷魚、是拉差牛油雞翼、網蝦紙米卷、牛肉牛丸湯全米、鄉下炒飛機芥蘭。每道餸都係一流。鹽酥魷魚,開胃可口,再加上特色醬汁簡直一絕;牛油雞翼香氣撲鼻、油份豐盈香腴;紙米卷清新得來不寡味;湯全米湯底清爽順喉;炒芥蘭配有蝦米乾和炒豆,又爽又脆!同泰國菜好似,但係冇咁咸同濃味,稍為偏向清甜風,好特別。我地仲點左兩杯野飲,南薑香茅梳打同龍眼冰,味道都係與別不同。最後意猶未盡,食多個芒果糯米飯作結,除左鮮甜嘅芒果同椰汁之外,上面仲舖上新鮮椰子絲,真係別出心裁。順帶一提,餐廳入面嘅碟都係仿照傳統嘅老撾竹碟特別製造,食起來份外有風味。咁用心嘅老闆同餐廳,真係值得一去再去!

鹽酥魷魚

網蝦米紙卷
牛肉牛丸全米湯粉
芒果黑白糯米飯
2019-11-28 2226 瀏覽
位於中環的施心畢老撾餐廳,是由末代皇族後人開設的菜館。香港甚少有老撾菜館,這次是我首次品嚐老撾菜,真令人興奮。老撾鄰近泰北,跟泰國菜和越南菜的風格相近,但味道調味偏向溫和,别有一番風味。餐廳裝潢走當地風格,牆上有粉筆壁畫,播著 老撾音樂,感覺放鬆舒適,形容置身當地的感覺。老闆的袓母是末代老撾皇族的親信,從小學習烹煮老撾菜,製作出大量菜式,沙律丶小食丶粉麵丶米飯丶素菜丶甜品勻備,令人不知選那個好呢。豐盛拼盤 $88拼盤包括: 手打魚餅丶炸春卷丶網紋春卷丶米紙卷丶蝦皮等等。魚餅質感彈牙,香料味適中,不會太過搶戲。米紙卷餡料滿滿,不易鬆散,沾上帶有花生醬的調味料更好吃。網紋春卷是我最推薦的小食,酥脆可口,放涼後脆度不減。雜錦海鮮沙律 $88賣相不俗的沙律,頗大一份呢。蝦味蝦片丶蝦子丶魷魚丶蠔肉丶蜆肉各有兩件,適合二人享用。沙律有大量的青木瓜絲丶蘿蔔絲和青瓜絲,口感爽脆,味道微辣。是拉差牛油醬雞翼 $48單骨雞翼沾滿是拉差醬,味道有點像日式咖喱配蕃茄醬的味道,微微的辣度,味道不錯。芒果糯米飯 $38最後點選一客芒果糯米飯,滿足貪婪的甜品胃。糯米飯是由紅米紫米組成,粘糯度不足,但非常健康啦。若椰
位於中環的施心畢老撾餐廳,是由末代皇族後人開設的菜館。

豐盛拼盤 $88

雜錦海鮮沙律 $88

是拉差牛油醬雞翼 $48

芒果糯米飯 $38

最後點選一客芒果糯米飯,滿足貪婪的甜品胃。糯米飯是由紅米紫米組成,粘糯度不足,但非常健康啦。若椰汁多一點會更好吃。
2019-11-01
2019-11-27 212 瀏覽
今日去咗呢一間老撾餐廳食嘢,之前朋友嚟過話幾特別,所以就想試吓啦😃😃😃咁佢嘅嘢食都係同其他東南亞地方差唔多到就有少少唔同。問吓佢啲名都好搞笑㗎,例如諗sss女人,係一杯類似檸檬梳打嘅飲品,因為我叫咗人哋煎炸食物,所以中和返啱啱好我哋叫咗一個雞肉飯,個名叫做是諗但雞肉見球,另外仲有一啲小食,包括網狀春卷,燒豬頸肉,仲有海鮮煎餅,同埋椒鹽魷魚佢嘅主菜份量好多,但係小食就份量適中😄本來想食烤雞不過佢今次冇,下次一定要黎試吓🥳🥳

• 老撾網狀蝦春卷
中環搵食編今次走去食湯粉 呢間係專賣老撾菜老撾菜係由多國飲食文化匯集再變化而成有自己獨有既文化同味道呢度幾十蚊有交易,仲要非常出色喝完第一湯底,你就會迷上這裡的湯粉老闆仲係一個好有型既混血型男每一碗粉都非常多料,用心製作,食得出用心 扎肉墨魚丸全米湯粉 札肉片墨丸,仲有短芽菜湯底鮮甜,好有鮮味,帶淡淡甜味,入口順滑全米製的粉,更加健康,口感更好,吸飽湯汁米粉吸了湯汁後仍有彈性同脆感健康清新少油 白咖喱雞肉見求見求,即飯,用上了健康的紅米飯白咖哩香而不辣,雞肉去骨啖啖肉,肉質有彈性配料有各種時蔬煮成,有茄子,薯角等等份量超多,我都只能吃到七成已經非常飽 青檸蠔油醬雞翼雞翼開半做成單骨雞翼,方便食用炸得香脆,要沾上由秘製醬汁食酸酸辣辣好味道之餘又有獨特既風味 飲品就來了一杯青檸七喜~唔夠辣仲有辣醬任加中環威靈頓街98號翡翠中心4樓4/F, Jade Centre, 98 Wellington Street, Central
中環搵食編
今次走去食湯粉
 呢間係專賣老撾菜
老撾菜係由多國飲食文化匯集再變化而成
有自己獨有既文化同味道
呢度幾十蚊有交易,仲要非常出色
喝完第一湯底,你就會迷上這裡的湯粉
老闆仲係一個好有型既混血型男
每一碗粉都非常多料,用心製作,食得出用心
 扎肉墨魚丸全米湯粉
 札肉片墨丸,仲有短芽菜
湯底鮮甜,好有鮮味,帶淡淡甜味,入口順滑
全米製的粉,更加健康,口感更好,吸飽湯汁
米粉吸了湯汁後仍有彈性同脆感
健康清新少油
 白咖喱雞肉見求
見求,即飯,用上了健康的紅米飯
白咖哩香而不辣,雞肉去骨啖啖肉,肉質有彈性
配料有各種時蔬煮成,有茄子,薯角等等
份量超多,我都只能吃到七成已經非常飽
 青檸蠔油醬雞翼
雞翼開半做成單骨雞翼,方便食用
炸得香脆,要沾上由秘製醬汁食
酸酸辣辣好味道之餘又有獨特既風味
 飲品就來了一杯青檸七喜~
唔夠辣仲有辣醬任加
中環威靈頓街98號翡翠中心4樓

紀念日
今次同朋友揀咗呢間幾出名既東南亞餐廳試一試!不過就唔係泰國越南,而係老撾! 老撾菜我都係第一次食,感覺有D似越南菜和泰國菜既混合,充滿新鮮感!間餐廳裝修以復古街頭作為主,用咗東南亞常見既金屬枱面,乾淨整齊得黎亦有D風味,令人坐得好舒服。有D混血FEEL既老闆非常之NICE,好主動咁介紹推介既菜式俾我地,未食已經加咗好多分餓咗一日,我地個晚餐叫咗好多菜式,幾乎食晒佢出名既野食HAHA是拉差牛油雞翼牛油雞翼係單骨雞翼,外脆內嫩,再有特製拉差醬汁包裹著雞翼,酸酸甜甜,好開胃!海鮮薄餅呢個薄餅要大力推介! 真係好特別好惹味,餅底係由米槳加雞蛋煎出黎,好重米香同蛋香,上面再舖雜錦海鮮,完全估唔到係咁夾咁惹味!海鮮分量仲好多👍🏻紅咖哩豬頸肉飯紅咖哩少少酸辣,唔同一般食開既印度或馬拉咖哩,淡小小又帶椰香!豬頸肉烤到香口,再配上炸薯角同雜菜,而飯係紫糯米飯😍成個飯既顏色同口感都好豐富,煙煙unun配咖哩好正呀!是冧彈雞全米椰子湯粉湯底係用椰奶係底,所以係奶白色,好香濃,帶有微辣,有D似泰式的椰汁雞湯,而雞肉嫩滑,好有嚼勁,用上東南亞既煮法,幾香口!老撾酸肉腸老闆好推介呢個小食,據說好受歡迎,所以我地都

是拉差牛油雞翼

海鮮薄餅

紅咖哩豬頸肉飯

是冧彈雞全米椰子湯粉

老撾酸肉腸

老闆好推介呢個小食,據說好受歡迎,所以我地都忍唔住叫咗。肉腸係一個個係肉丸狀,口感就好似芝士腸既外層,包住台灣腸既肉質,但味道係有D醋既香味,再沾上兩種酸酸味味既汁細。都係第一次食呢種味道口感既腸,感覺好特別,係一個唔錯既小食。文字好難形容,有興趣既朋友一定要試試!

另外仲叫咗兩杯佢地自家製既飲品:
青椰奶茶 & 老板娘紅豆水

兩杯都係好清新好fresh,感覺好天然健康,自家製最like!
青椰奶茶仲好岩打卡,用乾冰上,全椰奶去溝架個茶,不是平時既死甜,反而無乜人工甜,係椰香既甜!!
SO FAR 對呢間老撾餐廳既感覺好新奇好滿意,想試下中西日韓泰以外菜式既朋友仔,我十分推介你地黎!!
(溫馨提示: 晚餐MENU會豐富D,亦都冇咁多人排隊)
2019-10-31
2019-11-18 203 瀏覽
來到中環酒吧區,相約舊朋友放工見面才得知,原來隱藏著一間老撾菜館。從店員得知老撾是湄公河流經的國家之一,附近有緬甸、雲南、泰國、柬埔寨、越南等地方。飲食文化跟泰國和越南相近。而店名非常特別,「施」教、用「心」到學有所成的「畢」業。是修讀營業學店主的開餐廳故事寫照。開店及老撾菜的始源也可以參考Menu,小食拼盤$68集合小食於一身的老撾拼盤,三款春卷無論口感味道都有明顯分別,加上份味的魚餅及脆蝦片,最岩東南亞熱氣野愛好者的菜款。雞翼釀糯米$58將糯米釀入無骨飽滿的雞全翼中,外層炸得甩暫脆, 雞肉嫩滑糯米柔軟,加上香茅等香料讓美味提升。白咖哩雞肉見求$78見求就是紅米飯的意思,碟子用上仿竹盤地道文化的裝盛,香噴噴白咖喱不算太辣, 如果有加多汁就會再好味點,畢竟薯仔及串燒雞也比較乾身,配菜有大量薯仔及豆條等,椰漿味濃,是豐富的飯餐。雜錦海鮮全米湯粉 $88CP值非常高,用上100%全米湯粉,與普通米粉煙韌程度更佳。爽滑又有彈性,足料鮮味味覺滿足,材料有鮮蝦、魷魚、魚片、青口蝦片老撾豬肉碎包生菜$78一餐吃得太多肉的時候,這個自助生菜包就是健康餐的回歸,老撾豬肉碎香料調味可口,加上香脆的配菜,

來到中環酒吧區,
相約舊朋友放工見面才得知,
原來隱藏著一間老撾菜館。

從店員得知老撾是湄公河流經的國家之一,
附近有緬甸、雲南、泰國、柬埔寨、越南等地方。
飲食文化跟泰國和越南相近。
而店名非常特別,
「施」教、用「心」到學有所成的「畢」業。
是修讀營業學店主的開餐廳故事寫照。
開店及老撾菜的始源也可以參考Menu,

小食拼盤$68
集合小食於一身的老撾拼盤,
三款春卷無論口感味道都有明顯分別,
加上份味的魚餅及脆蝦片,
最岩東南亞熱氣野愛好者的菜款。

雞翼釀糯米$58
將糯米釀入無骨飽滿的雞全翼中,
外層炸得甩暫脆, 雞肉嫩滑糯米柔軟,
加上香茅等香料讓美味提升。

白咖哩雞肉見求$78
見求就是紅米飯的意思,
碟子用上仿竹盤地道文化的裝盛,
香噴噴白咖喱不算太辣, 如果有加多汁就會再好味點,
畢竟薯仔及串燒雞也比較乾身,
配菜有大量薯仔及豆條等,椰漿味濃,
是豐富的飯餐。

雜錦海鮮全米湯粉 $88
CP值非常高,用上100%全米湯粉,
與普通米粉煙韌程度更佳。
爽滑又有彈性,足料鮮味味覺滿足,
材料有鮮蝦、魷魚、魚片、青口蝦片

老撾豬肉碎包生菜$78
一餐吃得太多肉的時候,
這個自助生菜包就是健康餐的回歸,
老撾豬肉碎香料調味可口,
加上香脆的配菜,生鮮生菜清新開胃。

青椰奶茶 $30 & 青檸可樂$24
不用加糖的天然奶茶,
上檯前加了乾冰,
令奶茶起泡賣相一流,氾究
店員提醒可以先加一半椰奶,
試試味道再決定加更多的椰奶,
味道比茶餐廳清甜滑口,值得一試。

芒果糯米飯$38
紫米和滿滿椰漿鋪面,配上香甜芒果,
是每次泰越菜不能少了的飯後甜品

難得有一間整體性價比滿高的中環餐廳,
是落腳嘗試新口味菜式的好地方。。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
今日放工同朋友去食呢間係中環既老撾餐廳。之前lunchtime已經食過呢到既午餐,覺得味道唔錯,而且香港好少地方有得食老撾菜,覺得好特別,今日就黎食佢既晚餐。間餐廳係中環扶手電梯隔離既一座商業大廈4 樓,唔算難搵。入到餐廳就見到店主對餐廳既裝飾有化過唔少心思,充滿老撾色彩,令我同朋友都可以暫時離開返工既忙碌,好好享受今次既晚餐。呢間餐廳係一個老撾皇室既親信開既,可以保證佢既菜色非常地道同正宗。我地今次就叫左個盤菜餐。裡面既食物包羅萬象,貪佢可以食到唔同既老撾特色菜式。首先有前菜既透心蛋。店主係用雞蛋去醃制,味道酸甜,開胃醒神。之後就係蝦米青木瓜沙律,可能由於老撾鄰近泰國,味道貼近泰式沙律,可以食出係由新鮮蔬菜制做,有d酸辣。主菜有老撾凍魚。聽店主講呢條魚係北老撾既特色菜,用65度水溫慢煮1個鐘而成,係過程中仲加左香茅,食落去既肉質滑而結實,仲帶有少少香茅味,別具特色,值得推介。我同朋友都鐘意係食既時候點d由魚露、青檸、辣椒做成既特色醬汁,酸酸甜甜,更加帶出魚既鮮味。另外又有老撾烤雞,佢既特別之處係用魚露醃製過,所以食落有魚露既香味,係第二度食唔到既。之後有老撾豬肉碎包萋葉,做法同泰式相

之後有老撾豬肉碎包萋葉,做法同泰式相似,味道不俗,但有少少辣,唔食得辣既朋友可以稍作留意。

最後主菜有煎蛋,店主係蛋入面加左d香葉一齊煎,令食蛋之餘有d香葉味,好有特色。

個盤菜仲包兩碗花色糯米飯(每碗加10元),碗飯係以糯米、紫糯米同珍珠米整成,黏韌得黎又軟硬適中。

甜品有三色糕,同樣地係用糯米製成,唔會太甜,味道剛好。

我仲叫左杯南薑香茅梳打(24元),味道都幾特別。

我朋友就叫左杯青椰綠茶,店主好有心咁加左乾冰係上面,睇得又飲得。

總結,個餐份量都相當多,我同朋友都食得好飽,算係中環既特色之選。
2019-11-04
2019-11-15 105 瀏覽
男朋友係上環返工,作為貼心嘅女朋友間唔時都會去上環搵下男朋友探下佢班,陪下佢食飯,表現貼心嘅一面,朋友介紹左呢間老撾菜嘅餐廳俾我地呢對井底之蛙黎試一試~ 一出Lift就見到色彩斑斕嘅牆身同招牌,入到餐廳見到好多好有東南亞風情嘅器皿,廚房頂頭嘅黑板畫左D日常生活情景,裝飾亦都隱約帶點異國風,非常特別。檯面上的Menu亦都好特別,除左有好多菜式簡之外,再仲部分內容係簡介呢間餐廳同老撾的背景,另外,有個貼心嘅位係,仲有一頁嘅Menu係專門俾素食者嘅餐單,岩哂一D食得好清,甚至係食素人士。唔多餐廳會咁樣特別照顧素食者,欣賞呢種誠意同心思!我地叫左是冧彈雞($58)、白咖哩雞肉見求($78)、素薄餅($68)、是拉差辣雞翼($48)、炒時菜($78)。是冧彈雞,賣相非常靚,紅紅綠綠,炸雞保持肉質嫩滑,入口好香香茅味,仲有乾蒜、青瓜、銀芽、炸兩同香科伴碟,配埋個特調醬,非常好食!本身我地兩個都幾鐘意食雞翼,仲聽店員講話係得獎作,所以非常期待!呢道菜非常貼心,將雞翼一開二,單骨雞翼食嘅時候方便好多,乾淨俐落!單骨雞翼先炸完,再用秘製醬汁再煮到稠身,再放上炸乾蒜、辣椒配搭,另外仲有烤過的竹葉伴碟,賣相

本身我地兩個都幾鐘意食雞翼,仲聽店員講話係得獎作,所以非常期待!呢道菜非常貼心,將雞翼一開二,單骨雞翼食嘅時候方便好多,乾淨俐落!單骨雞翼先炸完,再用秘製醬汁再煮到稠身,再放上炸乾蒜、辣椒配搭,另外仲有烤過的竹葉伴碟,賣相吸引、香氣十足。雞翼入口嫩滑,是拉差醬十分出色,好惹味!

白咖哩雞肉見求,用左個仿竹盤碟,好似以前農家人食飯嘅竹盤子咁,唔知老撾人以前係咁真係咁食飯嫁呢,呢個白咖喱唔會太辣,聽店員講因為香港人無當地人咁食得辣,所以特登調輕左個辣度,加重返個椰香味。呢個米飯由燸米同紅米混合煮食,入口煙煙韌韌,同唔會有平時食紅米飯果種太乾的感覺,另外仲配有茄子、豆角、栗米仔等配菜,仲有現炸的細細口薯角,份量非常多,十分飽肚,而且都好好食!

是日炒是菜唔好以為佢係普通野,昤令芥菜本身都夠鮮甜同爽口,而個調味非常特別,係落左D芥末落去煮,而上面嘅蝦乾勁好食,入口甜甜辣辣,我諗唔鐘意食菜,怕單調無味的人絕對可以一試!

素薄餅,份量同樣十分多!佢係用米紙同蛋做的餅底,上面再放左好多嘅菜蔬!食個陣建議卷一卷咁食,XD廢事D菜跌哂出黎!

我地今次係呢個餐廳嘅體驗非常好,而且性價比非常高,同十分有特色,而最重要係店員都好Nice,同睇得出餐廳好有心去做美味俾顧客。
2019-10-30
2019-11-13 1457 瀏覽
老撾即是遼國,位於泰國及越南中間,但經濟發展不及鄰國,可以想像,菜式極似越南或泰國平民菜,不要寄予厚望。因為賣不起價,亦沒有任何了不起,所以從前香港沒有人做,難得終於有一家,店主 Justin 熟口熟面,原來曾當美女廚房評判,據說他嫲嫲是老撾王族的親信,施心畢是嫲嫲的姓氏,亦是王族的姓氏,開一家老撾菜餐廳也許是情情意結。對他來說老撾湯粉就是帶家鄉風味的 Comfort Food,我覺得特別,吃過之後果然唔錯。是冧彈雞全米湯粉 $78是冧彈是醬汁的老撾名,是一種啡色的醬汁,所以是深色的,雞煎得幾好,皮脆肉滑。碗碟配料豐富,有很多脆脆,疑似魚仔及豆乾,有芽菜生菜,再配上酸甜汁,額外可加青檸及紅辣椒。奶白色的粉底充滿椰汁香,沒有令我失望,熬湯材料方面有綠豆寇、八角及玉桂等,香料不算多,味清香,唔似泰式湯麵底咁霸氣。而全米粉即是十成十米做,我們一般吃到的米粉其實成份有三成混合了綠豆粉,比較容易斷,所以老撾全米粉吃起來更加煙韌有彈性,食落就知道唔同。所以整體這碗米粉,我非常喜歡。老撾海鮮薄餅 $88也許概念來自法國可麗餅,因為老撾曾被法國統治,特色是餅皮並非麥做,卻是米漿加蛋而成,質感有力如餅皮

是冧彈雞全米湯粉 $78

是冧彈雞全米湯粉

所以整體這碗米粉,我非常喜歡。

老撾海鮮薄餅 $88

老撾海鮮薄餅

也許概念來自法國可麗餅,因為老撾曾被法國統治,特色是餅皮並非麥做,卻是米漿加蛋而成,質感有力如餅皮,口感亦脆,做得成功,海鮮材料方面多元,質素過得去,乾濕度恰到好處,唔算話好好食,但值得一試。

青椰咖啡 $30

青椰咖啡

以椰奶調咖啡,口感更香滑,對我來說很有新意,亦討好。

這晚亦試了以下菜式,評價一般而已。

是拉差牛油醬雞翼 $48

是拉差牛油醬雞翼

雞翼皮本是脆,浸在豐富的醬汁內,話說曾得奬,我唔覺得有咩特別。

流心豆腐 $68

流心豆腐

流心豆腐

香滑,幾惹味如一般炸豆腐。

老撾豬肉碎太陽見求 $78

老撾豬肉碎太陽見求

老撾豬肉碎太陽見求

賣相不吸引,比較乾,味道可以。

鄉下炒飛機時菜 $78

鄉下炒飛機時菜

鄉下炒飛機時菜

這晚是芥蘭,醬汁味似輕量版的馬拉盞,算幾好味,但聚在碟底。

溫馨家庭式小店的感覺,平實的裝潢,非常友善的服務態度,這家店是值得重訪,繼續探討。
2019-10-18