2020-04-13 823 瀏覽
二零二零年四月十二日晚上八點半黎到鑽石山蒲崗村道"想甜嚐甜"疫情期間當然入座請探熱同消毒雙手成幅牆都係香港加油個人黎講就好有感受仲播住2019 年社會運動嘅MV 同短片唔係黃人 真係唔會有咁深嘅感受揀左近排最出名嘅:阿華田熔岩心太軟配乳酪雪糕$50乳酪雪糕係青蘋果味 好清新啊 而且好大球架果然係熔岩心太軟 熱辣辣嘅阿華田熔岩爆哂出黎心太軟都係阿華田味架焦糖香蕉窩夫配乳酪雪糕熱辣辣即叫即制好鬆軟嘅窩夫仲有脆卜卜焦糖爆谷 深黃年輕人甜品店 仲有大角咀同堅尼地城分店大家作為黃人要多多支持

疫情期間當然入座請探熱同消毒雙手

深黃年輕人甜品

仲有大角咀同堅尼地城分店
大家作為黃人要多多支持
2020-04-12
$50 (其他)
  • 嚐甜窩夫格餅
  • 阿華田熔岩心太軟
2020-04-01 661 瀏覽
第一次寫食評就送比佢!營業時間3點,3:10 到達,員工看見我們在門口”裝裝”下, 無表示,門口用櫈攔住。明白剛開門,就一路等一路喺門口欣賞下Pepe posit🙂. 過多5分鐘,都係冇表示,唯有自己問個員工幾時ok. 佢叫我地等陣🤨,好啦又再等陣。等啊等等啊等😑最終頂唔順再伸個頭入去問仲要等幾耐先開,個男仔員工話因為啱啱開所以要等耐啲,我話你地唔係開三點咩?佢唔耐煩咁話係呀三點開始返工準備呀嘛!嘩我真係第一次聽營業時間係講緊員工番工時間😑跟住佢話等多起碼20分鐘😨。咁不如你更新你地開4點啦!就算係黃店咁嘅服務態度都幫唔落!你唔憂做都唔係咁嘅態度呱🙄
就算係黃店咁嘅服務態度都幫唔落!你唔憂做都唔係咁嘅態度呱🙄
2020-03-29 423 瀏覽
個餐牌啲名好得意😋好多種類 心太軟cream brulee奶凍窩夫froyo椰皇都有好多味(紫薯 阿華田)😌我地選擇困揀左勁耐🤣🤣見到仲有牛角包 不過我地果日太飽就無試到啦😩==============================逝去感情如何榴得住❣($58)7/10正正常常啦 榴槤肉都幾大舊😎有奶凍🤤-芒芋🥳($40)7.5/10芋圓好煙韌好味👍🏻同芒果都幾夾⭐-伯爵茶法式焦糖燉蛋($36)7.5/10伯爵茶味濃😝表面焦糖脆脆😆

見到仲有牛角包 不過我地果日太飽就無試到啦😩
逝去感情如何榴得住❣($58)7/10
正正常常啦 榴槤肉都幾大舊😎有奶凍🤤
芒芋🥳($40)7.5/10
芋圓好煙韌好味👍🏻同芒果都幾夾⭐
伯爵茶法式焦糖燉蛋($36)7.5/10
伯爵茶味濃😝表面焦糖脆脆😆
2020-03-14 490 瀏覽
今天到黄大仙吃完晚飯,找附近的甜品店吃甜品,找了這間,由黄大仙地鐵站行過去大概十五分鐘,不太方便去到甜品店要晚上八點才開,店內只有四張枱,真是小店甜品款式都算多,但最吸引的芒果脆多士竟然只有下午茶。我和朋友點了兩個甜品雪糕芭菲杯 - 點了幾分鐘便上菜,上菜時店員忘記放雪糕脆筒,要問才拿給我。雪糕是自家製青檸乳酪雪糕,感覺清新。芭菲杯有荔枝一粒,椰果和粟米片,味道偏甜,份量比較少廿四榴櫣- 是榴連心太軟!即叫即整,大概要等二十分鐘。一上菜便聞到榴連味!賣相很好,而且也有青檸乳酪雪糕榴連心太軟真的便到流心,很重榴連味,但是作心太軟有種不太夾的感覺此甜品餐廳甜品款式特别,味道不過不失,可以一試

去到甜品店要晚上八點才開,店內只有四張枱,真是小店

雪糕芭菲杯

廿四榴連

廿四榴連

甜品餐廳甜品款式特别,味道不過不失,可以一試
2020-03-12 345 瀏覽
今日好想食甜品 於是上網睇就揀左呢一間試下 最主要是因為我好鍾意食芋圓 於是我就試下 等左一陣 店員打俾我 話我原本叫湯圓已經賣晒 問我可唔可以轉做芝麻糊 而且送芋圓給我 我一口答應 好期待快啲到黑糖芋圓仙草失望!首先過份多糖水 非常甜 而且只有好少配料 有少量西米、小丸子、芋圓 芋圓和小丸子又不煙un 真係好失望!價錢仲要$46蚊 一點也不便宜芝麻糊芝麻糊一啲都唔滑 而且好甜 不好吃 而且芝麻糊份量不滿 只有2/3好失望!唔會再幫襯!
今日好想食甜品 於是上網睇就揀左呢一間試下

芝麻糊

好失望!唔會再幫襯!
外賣送餐
2020-02-22 416 瀏覽
夜晚口痕叫外賣食啦,叫左個榴連歲月$58,份量少到喊,盒糖水就得一半多小小,$58你比半碗多啲既糖水我,偷工減料,完全唔值$58,值錢同份量唔成比例,唔會再下次
外賣送餐
2020-02-21 279 瀏覽
Dessert shop is small, but yet will not be too crowded.  I was attracted by its famous taroball desserts and the refreshing decoration inside.Brown Sugar Grass $38- I chose German cream with the grassjelly.  The entire texture of the dessert was smooth and creamy, grassjelly and black agar were soft while eating chewy taroball, yamball and purple yamball making a perfect balance.Sweet Mango Taro $40- This dessert astonished my papillae by its mango fragrances.  Mango soup with fresh mango was fu
Brown Sugar Grass $38
Sweet Mango Taro $40
- This dessert astonished my papillae by its mango fragrances.  Mango soup with fresh mango was full-flavoured, the ingredients were similar to Brown Sugar Grass, if customers like fruity desserts, Sweet Mango Taro would be the best choice!
Taroball with Sweet Potato Soup $36
- Sweet Potato Soup was served with spicy gingers, it brought me with the heat! The traditional sweet soup plus newly taroballs was definitely an excellent mix-and-match during this winter!
Taroball  with  sweet  potato  soup
Black  sugar  grass
Black  sugar  grass
  • 芒芋
2020-01-14 525 瀏覽
這間是我常常幫襯的糖水店,次次經過都是排了長長的人龍,所以都是買外賣多。難得下午茶時間,人不算多,終於有機會堂食,選了2款下午茶款,一個是窩夫,一個是朱古力牛角飽。2款食物都是新鮮弄好的,牛角飽好脆入面全都是朱力和brownie ,感覺非常滿足,另外,窩夫外脆內軟,配合雪糕,一冷一熱,但如果有得選擇新其他味道的雪糕就好了,我比較喜歡牛奶味雪糕。而飲品方面,熱的蜜糖牛奶很好飲,非常喜歡.......💕
難得下午茶時間,人不算多,終於有機會堂食,
選了2款下午茶款,一個是窩夫,一個是朱古力牛角飽。

而飲品方面,熱的蜜糖牛奶很好飲,非常喜歡.......💕
蜜糖牛奶
朱古力牛角包
2019-12-21
朱古力牛角包
  • 芒芋
  • 牛角飽
2020-01-09 342 瀏覽
光復想甜 嚐甜革命💛Bookmark多時的甜品店❤️估唔到店舖咁細,我地咁啱坐係近門口的位置,平排靠牆的座位。雖然座位比較逼,坐得唔太舒服,不過食物同服務好好,最重要係黃店有良心👍💛薑汁黑芝麻湯圓原本的配搭係芝麻+花生湯圓,不過我地改左要全芝麻。湯圓軟薄,芝麻蓉香溜。薑汁有點太甜。❤️黑朱古力心太軟配乳酪雪糕熔岩朱古力醬yummy😋配乳酪雪糕比雲尼拿味道更佳,又可以解膩👍仲有杏仁碎片點綴。倒轉的雪糕筒造型可愛。
光復想甜 嚐甜革命💛

薑汁黑芝麻湯圓

❤️黑朱古力心太軟配乳酪雪糕

宵夜
  • 心太軟
2019-11-27 533 瀏覽
明明間野咁近屋企,次次經過都係得個望字,今日媽媽放假,終於可以拉埋佢陪我食仲唔洗自己俾錢🤪仲要媽媽病咗唔食得,即係我可以獨食兩個下午茶時段啲set幾抵嚐甜窩夫格餅-朱古力 ($38) drink set-伯爵橘子茶☕️(+3)因為是下午茶,窩夫的配搭比正常餐牌上的簡單,只有朱古力醬、少許糖粉和脆脆。窩夫表面鬆脆,口感輕盈,不容易飽濟,作為飯後甜點也很適合👌🏻這種窩夫格餅個人喜歡更厚實的,就會有外脆內軟的口感,當然這樣也會較飽濟,視乎個人吧。配餐飲品選擇不少而且挺特別,加$3超值。伯爵橘子茶雖然使用的是茶包,但夠香氣,橘子味不明顯。無糖的茶配甜點也不會甜膩。白雪芒牛🥐 ($42)沒看錯的話這個好像是下午茶才有的,相比起窩夫比較喜歡這個😚牛角包烤得非常鬆脆,芒果夠甜份量不少,芒果糖漿也不會太甜假假的,重點是那白色的醬🤤像是奶蓋,帶微微鹹香,味道更有層次❤️一點都不膩。今天吃起來,這家的甜點都是走輕盈路線。所有甜品都係即叫即做,記得預時間等呀,尤其係窩夫嗰啲要焗嘅,嗰日個窩夫我哋都等咗成40mins🕗個白雪芒牛就後加嘅,反而仲快🤔係幾好食不過真係可以快少少🤭同埋因為媽媽病,請店員比杯暖水,都叫咗
下午茶時段啲set幾抵

嚐甜窩夫格餅
嚐甜窩夫格餅
伯爵橘子茶

白雪芒牛🥐 ($42)
白雪芒牛

今天吃起來,這家的甜點都是走輕盈路線。

所有甜品都係即叫即做,記得預時間等呀,尤其係窩夫嗰啲要焗嘅,嗰日個窩夫我哋都等咗成40mins🕗個白雪芒牛就後加嘅,反而仲快🤔係幾好食不過真係可以快少少🤭同埋因為媽媽病,請店員比杯暖水,都叫咗幾次,仲要最後都係凍水👀見店員得兩個,都係後生女,就體諒下,但都希望改善下態度
2019-11-07 476 瀏覽
呢間想甜嚐甜,住黃大仙同慈雲山嘅朋友應該唔會陌生,因為搭車同返屋企好多時都會經過。但舖面唔大,得十個位左右,成日都無機會試。上星期黃昏時段經過,見仲有一個位剩,諗都唔駛諗就衝入去坐低。聽講呢度嘅芋圓幾出名,就叫咗個芒芋試吓,貪佢夠香又飽肚。裡面氣氛唔錯,幾有文青FEEL,大部份幫襯嘅都係後生仔女,聽講呢度嘅員工對年青人好好,所以先咁多人去捧場吧。等咗十分鐘咗右,芒芋終於送到。呢碗甜品睇落賣相無乜特別,但食落先知幾足料,味道香濃,又唔會甜到漏,非常好。睇MENU見到仲有好多唔同選擇,下次一定要再來過,試吓其他甜品先得。

聽講呢度嘅芋圓幾出名,就叫咗個芒芋試吓,貪佢夠香又飽肚。

等咗十分鐘咗右,芒芋終於送到。
芒芋

題外話/補充資料: 商店提供學生優惠,只要係附近學校學生,穿著校服或提供學生證,會獲得八五折優惠。
2019-10-31
芒芋
2019-10-05 495 瀏覽
#支持良心餐廳黑糖芋圓鮮草 $36入面都幾足料架 有三色芋圓 小丸子 水晶珠 西米 黑糖條 仙草😆芋圓質感都唔錯 雖然未去到話好煙un小丸子就偏軟糯 但整體黎講都唔會太甜 又有好多唔野 所以唔錯的🤘🏿一定會再黎幫襯試其他款💡有得揀配德國忌廉或者花奶 不過佢好貼心係分開上 所以啱哂想食得健康啲嘅人😙
#支持良心餐廳

黑糖芋圓鮮草 $36

芋圓質感都唔錯 雖然未去到話好煙un
一定會再黎幫襯試其他款

黑糖芋圓鮮草
2019-09-24 471 瀏覽
黃大仙區內有好幾間糖水舖不過以傳統糖水居多要數有特色而有水準嘅甜品店一定要試【想甜嚐甜】店內空間狹小只有4張細枱如果一大班人嚟食就應該坐唔落喇黑糖芋圓仙草係我另一半嘅最愛可選配忌廉或花奶黑糖味道好濃,味道偏甜通常會要求店員盡量少甜(少甜都係偏甜)配料包括芋圓、地瓜圓、紫薯圓、水晶珠、西米、黑糖條口感層次豐富呢度嘅芋圓色彩鮮艷,咬落好煙韌如果芋頭、地瓜同紫薯味道更突出就好了另外,細細粒嘅黑糖條口感似蒟蒻,外面好少有得食椰芋係我嘅最愛配料包括芋圓、地瓜圓、紫薯圓、小丸子、紅豆、椰果、寒天條、海底椰、西米配埋淡淡地嘅椰汁口感好豐富另外,呢度有儲印仔卡每消費$30就有一個印仔之前儲滿咗一張16個換咗個心太軟配乳酪雪糕除咗心太軟味道太甜,整體都唔錯
黃大仙區內有好幾間糖水

只有4張細枱
如果一大班人嚟食就應該坐唔落喇

黑糖芋圓仙草係我另一半嘅最愛
可選配忌廉或花奶
黑糖味道好濃,味道偏甜
通常會要求店員盡量少甜(少甜都係偏甜)
配料包括芋圓、地瓜圓、紫薯圓、水晶珠、西米、黑糖條
口感層次豐富
呢度嘅芋圓色彩鮮艷,咬落好煙韌
如果芋頭、地瓜同紫薯味道更突出就好了
另外,細細粒嘅黑糖條口感似蒟蒻,外面好少有得食
椰芋

椰芋係我嘅最愛
配埋淡淡地嘅椰汁
口感好豐富

另外,呢度有儲印仔卡
每消費$30就有一個印仔
之前儲滿咗一張16個換咗個心太軟配乳酪雪糕
除咗心太軟味道太甜,整體都唔錯
椰芋
2019-09-09 323 瀏覽
今日早放工去食個甜品,叫咗至愛嘅芋圓,仲有芒果多士磚。芋圓有得揀落花奶定忌廉,叫咗忌廉,分開上口感幾得意,唔太甜芒果多士磚頂頭有乳酪雪糕,味道唔錯,最欣賞佢圍住個多士嘅芝士奶蓋,伴埋多士食好特別,好鍾意呢隻味
今日早放工去食個甜品,叫咗至愛嘅芋圓,仲有芒果多士磚。
芋圓有得揀落花奶定忌廉,叫咗忌廉,分開上口感幾得意,唔太甜
2019-09-09
2019-09-02 267 瀏覽
今晚嘅下場去左位於黃大仙附近嘅想甜嚐甜食甜品 雖然呢間係總店 但係鋪頭嘅唔係好闊落都比較窄 勝在環境氣氛搭夠可以補不足 電嘅裝修很休閒很舒適首先俾鋪頭外面嘅餐牌吸引 所以叫咗呢個黑糖護院仙草佢可以配上德國忌廉或者港式花奶 而今次我就揀左忌廉第一眼份量很足 包括地瓜圓,小丸子,水晶珠等八種材料 味道十分有驚喜 黑糖味很足 第二個揀咗芒芋 佢包含咗雞蛋布甸芒果忌廉蛋糕八種材料 第一啖芒果味非常之足

首先俾鋪頭外面嘅餐牌吸引 所以叫咗呢個黑糖護院仙草
佢可以配上德國忌廉或者港式花奶 而今次我就揀左忌廉