2019-02-18 305 瀏覽
4個大人與一個4歲小朋友一齊到小店,當時餐廳比較多人,我們要在外等候,前後都有職員表示要等等,很快有位,兩位職員都十分有禮貌。等了大約5至10分鐘,終於有位!職員安排了6人位給我們,大家開心地入去坐低及即叫餐,當時,因為其中一個朋友比較細食,又不想浪費食物,所以決定兩人叫一個餐,一齊食,但職員表示不夠,因為有最底消費: 每坐位計$42。這情況下唯有叫多一個吧!但職員繼續表不足夠,我們呆了一下,大家在想4個大人,叫4個餐不夠?再一齊望住小朋友,再問他也計?!職員再強調:因為有最底消費: 每坐位計$42。我們再說:小朋友喎,食很少的!他尤如機械人般再說: 因為有最底消費: 每坐位計$42。我們一怒之下問:這張椅放了袋,佔了坐位,是否都要計?!這不用食啦!4歲都計!
2019-02-17
2019-01-21 322 瀏覽
西餐廳門面 canteen頹飯嘅質素 服務態度超差個菠菜忌廉湯稀到水咁 又無咩菠菜味個肉眼扒意粉 又薄又嚡 個汁又淡題外話果日我地2個大人+1bb去 見餐廳唔算迫先入去試我地拎住2個媽媽袋+2袋環保袋再用揹帶揹帶bb咁食野 有d迫我地見隔離d 2大枱有3張椅 門外又有10張8張椅 又無人坐 問職員可唔可以俾多張椅我地放野 點知d職員完全無理我地呢間餐廳無論叫餐定叫野飲叫要多張椅 d職員都係唔多理人 要嗌幾次先有人理 服務態度好差
西餐廳門面 canteen頹飯嘅質素 服務態度超差

個菠菜忌廉湯稀到水咁 又無咩菠菜味

個肉眼扒意粉 又薄又嚡 個汁又淡

題外話
果日我地2個大人+1bb去 見餐廳唔算迫先入去試

2018-12-31 315 瀏覽
盤居九龍城多年的小店, 由兩店再變回一大店, 聖誕期間難得在附近, 就幫襯一下; 是日只有聖誕套餐提供, 不過可以自行組合, 也不錯鮮蝦濃湯, 水準保持, 在寒夜中飲下, 更加鮮味鮮海蝦+牛油果+芒果沙律, 入座時間已經過9點, 三樣材料都仍然新鮮朋友的燒春雞, 第一次上枱時切開雞有水份流出, 懷疑是解凍不足嗎? 即時叫店員跟進處理第二次上枱, 終於無事 (當然是原先的那一隻), 雞肉也夠滑嫩, 外皮如果香脆一點更好白酒美國青口, 水準之內聖誕節當然不能缺少甜品, 拿破崙餅夠鬆脆窩夫也是必點的吧?梳夫厘就有少少過甜, 鬆軟度則很出色聖誕夜最低消費人頭三百, 算是十分化算一直小店都很有信心, 唯獨今晚不知是不是繁忙關係出現解凍不足情況? 希望不是因為店子擴充後的斃病吧?
鮮蝦濃湯, 水準保持, 在寒夜中飲下, 更加鮮味
白酒美國青口, 水準之內
聖誕節當然不能缺少甜品, 拿破崙餅夠鬆脆
窩夫也是必點的吧?
梳夫厘就有少少過甜, 鬆軟度則很出色
聖誕夜最低消費人頭三百, 算是十分化算
  • 鮮蝦濃湯
  • 芒果沙律
2018-11-10 940 瀏覽
“小店“ 之前店面大地方 ……搬咗獅子石道就真係小店 地方細咗1半仲係咁多客 食好嘢等一陣 搭枱冇問題裝修簡潔舒服舊店嘅櫈加咗軟墊舒適餐具預早用大餐紙包好 乾淨午餐$45 有西餐湯+飲品 凍飲唔使加$學生有優惠平$5元 午餐餐牌 每天都有轉變 有得揀 呢幾次都有嘅…肉眼扒燒汁+西湯+飯/意粉/薯條+飲品$45餐 高質素 冇得輸白飯靚 夠熱軟熟 薯條即炸脆卜卜正中西餐“燒汁“ 唔係生粉埋獻 肉眼扒 2片薄身 煎得夠香 有肉味冇得揀幾多成 全熟但有少少嚡 香煎豬扒意大利茄蓉汁 餐 $45煎豬扒 1.5片份量足 味道好忌廉薏米西餐湯 好creamy 唔會頸渴意大利菜湯 唔濃菜少 都好味芝士焗龍脷柳意粉餐 $45芝士白汁濃香 意粉剛剛好唔會過硬炸魚球香脆好味 但有少少阿蒙尼亞味早啲出發hea住食 唔使同學生上班族迫大把人等位 食飽快快結賬走人
“小店“ 之前店面大地方 ……
搬咗獅子石道就真係小店 地方細咗1半

香煎豬扒 意大利茄蓉汁 配飯 餐
  • 肉眼扒燒汁配飯/意粉/薯條餐
  • 香煎豬扒意大利茄蓉汁配飯餐
2018-10-08 553 瀏覽
雖說九龍城出名美食多,但自己一個人午飯實在沒有心水;上星期吃了不怎樣的茶記,今趟隨心的走進名叫小店的小店,樓底極高,牆身舖上紅磚,感覺帶點歐陸色彩。 菠菜忌廉湯以為會用上罐頭貨色,喝下居然有菠菜味和奶香,質感順滑。 芝士焗煙雞胸意粉 $45意粉用上一個小鐵兜盛上,白雪雪又多汁,賣相用上「頹」來形容也不為過。毫無期望的關係下卻有點驚喜,意粉煮得剛好彈牙,雞胸煙薰味濃而不過鹹,醬汁味道也有誠意,不過汁實在太多,努力撥開也是徒然。 四十五塊錢有湯有主菜有餐飲,要求不高,再者質素其實不賴,只是選錯了自己不喜歡的食物,都是我的錯。

菠菜忌廉湯
以為會用上罐頭貨色,喝下居然有菠菜味和奶香,質感順滑。

芝士焗煙雞胸意粉 $45

2018-09-11
2018-08-30 798 瀏覽
我自己對九龍城呢個地方情有獨鍾❤因為細個係呢頭附近讀書~無論係小食糖水呢度都比我食過晒咁滯今日約舊同學食飯, 就當然返黎呢邊食! 小店 - 一直係我地最愛餐廳! 早前亦已搬舖~所以就去同朋友一齊食。雖然我地真係好愛小店, 但係老老實實, 如果唔係係呢頭附近食開野都真係幾難搵而搬左舖嘅小店就更光猛, Feel warm 左~餐牌都有所改變, 除左 set dinner 之外仲有散叫嘅野食, 不過一 D 主打野食或者係招牌菜都冇咩點變我地一行4人因為都唔太想食 set dinner 嘅野, 所以就散叫另外加左2個轉餐~餐包同羅餸湯都係普通野, 主要羅餸湯偏甜~不過可以接受德國併盤, 除左有豬之外, 仲有 pama ham, 芝士, 腸, 沙樂美腸! 最重要~係中間碟 muster, 配合埋 d 腸同豬手好好食啊好香啊!炭燒西班牙黑毛🐷扒, 雖然塊扒係細塊左 D.......不過真係好林好好食, 林到完全唔覺食緊豬咁~店員提議我地嗌煎到 7 成熟, 果然提議得好砵酒鴨肝野菌意大利粉, 除左鴨肝份量少左 D 之外, 其他野係很好! 意大利粉軟硬度適中~❤而且鴨肝都好香濃同滑😙而最推薦嘅一定係呢
我自己對九龍城呢個地方情有獨鍾❤
因為細個係呢頭附近讀書~無論係小食糖水呢度都比我食過晒咁滯
而搬左舖嘅小店就更光猛, Feel warm 左~

跟餐羅餸湯餐包

餐包同羅餸湯都係普通野, 主要羅餸湯偏甜~不過可以接受

德國併盤

好香啊!
炭燒西班牙黑毛豬扒

砵酒鴨肝野菌意大利粉

香草焗乳鴿配鮮雜菌意大利飯

而最推薦嘅一定係呢個香草焗乳鴿配雜菌意大利飯
個飯唔單止夠香濃芝士味, 而焗乳鴿真係好正, 我好鍾意呢種肉嘅 so 味! 而且焗得剛剛好😊

總括: 我地 4 個人 total HKD740 幾蚊~雖然我地只係叫左唔太多野食, 不過我地貴精不貴多! 小店嘅質素真係一 D 都唔小~值得一試💠
2018-08-28
德國併盤
炭燒西班牙黑毛豬扒
香草焗乳鴿配鮮雜菌意大利飯
  • 香草焗乳
2018-08-18 499 瀏覽
昨晚同一班中學舊同學去九龍城食飯, 途經一間叫做 "小店" 嘅西式餐廳, 見裡面的裝修都幾精緻同寬敞, 於是就入去試下啦 ... 後來老闆娘推介咗幾款菜式畀我哋, 果然 "好掂"👍, 尤其啲生蠔, 大大隻, 新鮮味美, 另外啲焗薯蓉田螺就更加唔使講嘢 " 好掂" 👍👍 ,但最驚喜嘅居然喺啲甜品, 真係估佢唔到呀, 味道清香, 不甜不膩, 樣子趣緻, 因為所有甜品都有老闆娘親自手繪嘅卡通圖案, 全部卡通圖案都唔一樣 (呢吓先最抵死呀👍👍👍), 不過令我哋最難忘嘅就喺呢位老闆娘嘅親切款待, 雖然我哋唔識老闆娘姓乜名乜, 但今時今日有咁嘅服務態度, 真係要畀個 "like"佢啦, 最後我畀大家嘅評價就喺, [ 雖然這間唔講得上喺最好嘅西式餐廳, 但就肯定係所有食客最想搵到嘅西式餐廳] ,如果用10分為滿分, 我會畀8.5分 + 1分, 8.5分係食材加餐廳嘅環境, 最後1分就喺呢位不為人知嘅老闆娘嘅親切款待和服務態度, 推介 🤓。
2018-07-29 516 瀏覽
大熱天時間間九龍城餐廳都要排隊等位,偶然發現呢間叫小店既唔洗等位又有冷氣就衝入去食左個lunch, 但裝修好似高級西餐廳,其實係一般茶餐廳咁...揀左個焗意粉,個白汁完全同個麵唔融合一齊,又唔熱d寬條麵係硬既,有鐵線既感覺...仲揀左個凱撒沙律,未食過咁難食既凱撒沙律,白煮雞肉同生菜分開上咁滯,沙律汁完全唔掂...面包糠又淋bet bet...唔識煮唔應該比人有呢個選擇...仲要set到個價特別貴完全中伏最後比錢一定係收現金,EPS, 八達通咩都唔收...冇下次
完全中伏

最後比錢一定係收現金,EPS, 八達通咩都唔收...
冇下次
2018-07-29