2022-02-14 1367 瀏覽
年二九我爸話訂咗有米豬返嚟,佢不停話佢食過,好好食之類⋯令我地好期待咩有米豬。個日就4點去到門市自取,見到張張檯都擺滿晒一袋袋有米豬,都唔少人訂。返到嚟一打開係全體乳豬但個皮唔同燒味鋪個種脆面,顏色都比較淺色。依個餐仲送把交剪同有教學點剪開。成隻豬嘅脂肪多過層皮同肉,成件事好油膩。個皮又唔脆又唔香,食幾舊已經好滯。入面啲炒飯又乾又硬又無味,佢仲要吸晒啲油每食一口你就好似飲緊一匙油入口咁!下年唔會再比我爸訂返嚟⋯
依個餐仲送把交剪同有教學點剪開。
下年唔會再比我爸訂返嚟⋯
外賣自取
專登揸車過嚟訂乳豬!入到櫃檯個阿姐叫我企埋一邊等!!!再問係到掛住傾電話!之後我好大聲叫佢阿姐訂隻乳豬到底有冇人幫到我呀!先聽到!跟住對住空氣講有人訂乳豬之後繼續傾!跟住另外一個同事行埋黎問我做咩事!我話訂乳豬之後就叫我出去等!手勢仲要控你出去!!仲要下午時間冇咩客人都搞到七國咁亂!從未見過一間開咁耐嘅中菜咁嘅服務態度!!個個員工D態度仲要勁差!!見佢老字號先過!!同朋友講!原來朋友一早已經領教過!仲話一早已經冇再幫襯!就係因為啲員工態度好差!
2021-12-18
下午茶
  • 乳豬
2021-11-13 1305 瀏覽
🍽燒賣皇佢嘅燒賣好足料,大大嚿,真係好好食😋🍽家鄉炒米粉見佢個樣覺得佢白雪雪,但係食落去好夠味,好香口,炒得夠乾身!😋食物:️8/10🤵🏽‍♂️服務:8/10🍴環境:7/10💰人均消費:$80🤩性價比:8/10

🍽燒賣皇
佢嘅燒賣好足料,大大嚿,真係好好食😋

🍽家鄉炒米粉

😋食物:️8/10
🤵🏽‍♂️服務:8/10
🍴環境:7/10
💰人均消費:$80
🤩性價比:8/10
2021-11-06 959 瀏覽
藍地季季紅風味酒家係中國100大中餐廳❤️今日特登帶男朋友同一家人去朝聖飲茶🫖美食方面,點心絕對是「大件夾抵食」!一粒蝦餃內有三隻鮮蝦 😱🦐 牛肉球彈牙可好💗叉燒腸粉即叫即蒸 🥰 乾炒牛河足料有鑊氣👍🏻 咖喱牛腩河粉絕對係必叫美食🥘 五個人埋單$442,人均$100都唔使,個個食到捧住個肚走😋環境方面,季季紅風味酒家保留舊式酒家的設計。沒有華而不實裝修,只有踏實而健談的侍應、部長,給予客人親切的款待👍🏻酒家座落於村屋附近,周邊有小樓房、舊式茶餐廳、和久違了的雜貨店。整體感覺好似大澳、西貢的鄰舍生活,甚有老香港的味道。秋天同人行完山絕對推薦特登去季季紅風味酒家🍁

環境方面,季季紅風味酒家保留舊式酒家的設計。沒有華而不實裝修,只有踏實而健談的侍應部長,給予客人親切的款待👍🏻

秋天同人行完山絕對推薦特登去季季紅風味酒家🍁
  • 乾炒牛河
  • 咖喱牛腩河
2021-10-01 1059 瀏覽
馳名有米乳豬質素下降,肥膏多於肉加埋皮夾埋,騷味十足,之於飯就相當黏口 ,唔啱口味,服務態度更是不可接受,接電話的服務員沒有耐性聆聽 下單,人客未講完,佢已搶先搶攻,無下次。
,無下次。
外賣自取
很久没到過藍地了,由於放假特意來到在疫情中幸存的最後一間季季紅。酒家屬老式風格讓人懷愐一番,近妙法寺可以順道兼遊,上層比地下冷氣更足,所以選擇了樓上的座位,而且地下的部長不斷遊說搭枱的,有點不近人情。叫了的是假日二人特惠餐,一套有一飯三點心(預設無得揀擇),先來的咸魚雞粒炒飯炒工一流,飯不會太硬身,味道咸香之餘有很多的雞件,而且份量頗大,及後三個點心也是熱辣辣地來,只覺山竹牛肉較"削"欠彈牙的口感,鮮竹卷味道一般但餡料多寡算合格,而奶黃飽則是大size的三顆,餡料雖不是真正流槳但味道也OK。128元套餐再加一個芥菜豬骨湯連茶芥加一合共170元,畢竟老式酒家在香港已買少見少,在疫情中還望大家支持以得幸存。
咸魚雞粒炒飯
三個預設點心
2021-07-01
三個預設點心
  • 假日二人特惠餐
2021-06-14 1032 瀏覽
季季紅得番總店,其他分店執晒是日郊遊完,2點15分去飲茶點心質素唔太掂。例如魚肉又粉又唔好食拖羅叉燒,我唔太欣賞,一半肥膏一半肉,肉無質感,肥膏唔係特別整得美味$10一碗湯,估唔到咁大碗幾款可選,我揀了白菜乾豬肺湯,因為豬肺多功夫,唔多起地方有得食,我阿媽都唔整啦。湯的質素一般

季季紅得番總店,其他分店執晒

是日郊遊完,2點15分去飲茶
點心質素唔太掂。
例如魚肉又粉又唔好食

$10一碗湯,估唔到咁大碗
菜乾豬肺湯
拖羅叉燒
蝦蛟
2021-06-14
2021-04-06 1620 瀏覽
岩岩搬入屯門.. 晚晚收工見到佢好似都幾多人買2-3餸飯.終於的起心肝試一試佢啦之前煮旺角 我都經常買3餸飯食而且仲相當出色....我以為依度都會係咁現實總是比幻想殘酷😂價錢係平既 2個餸連飯 $36但真係食一半都食唔落去首先佢個勝瓜炒魚鬆.. 一打開已經見到個勝瓜係黃色 以為佢煮左好耐啦... 咬落去仲好生架陣草青味湧晒出黎!!魚鬆就不過不瓜囉 係魚餅黎跟住四季豆欖菜... 啲四季豆係咁咬到佢啲粗纖維完全無去絲架!真係食到忟唔會有下次
岩岩搬入屯門..
晚晚收工見到佢好似都幾多人買2-3餸飯.
終於的起心肝試一試佢啦

跟住四季豆欖菜... 啲四季豆係咁咬到佢啲粗纖維
完全無去絲架!真係食到忟

唔會有下次
2021-03-21 1372 瀏覽
2021.3.21 (日)一向喜歡慕名而去搵美食,通常都會睇左食評先,這間藍地季季紅都係劣評不斷。但有著一班幾十年的死心粉絲,點都唔會執既。點衰都要試一次。今日食左:豬腳羗$38:2隻蛋<1隻爛左>豬腳<很多豬皮/皮與肥肉沒有瘦肉沒有豬腳>羗<有5大片> 【好明顯,係無完整豬腳,只係豬的下欄豬皮及骨】。燒鵝燒肉飯$50:一般,無特別。燒味凍,飯係暖。糯米雞$28:用手摸荷葉,1個字【凍】,同白恤衫男講,佢好快講:翻蒸啦翻蒸啦。鮮竹卷$20:第一啖未咬落去,上唇凍下唇冷(10度都無),叫返白恤衫男黎,佢即刻話【取消啦】。茶錢每位9蚊,咁就成肚氣咁食左一餐。至於季季紅仲要唔要吸納新客人,貴公司有權選擇。
2021.3.21 (日)
今日食左:
豬腳羗$38:2隻蛋<1隻爛左>
豬腳<很多豬皮/皮與肥肉沒有瘦肉沒有豬腳>

燒鵝燒肉飯$50:一般,無特別。燒味凍,飯係暖。

2021-03-21
2021-02-19 1176 瀏覽
之前有幫襯過季季紅覺得正常味道,$36外賣一個餸 ,算幾抵食。食過生炒骨,味道ok ,份量又多又多餸。亦食過京都豬扒,但係好難食,好大陣油益味,豬扒好梅🤮🤮🤮🤮好耐冇食 ,今日經過唸住再試下,今次買咗粟米斑塊真係好好好難食,魚碎都冇,更加唔好講斑塊了,伏到喊,估唔到佢依家做到咁差🤮🤮🤮 另外食過兩次佢哋最出名嘅乳豬,好肥,食幾件已經好漏😥 千祈唔好食佢個有米豬,d飯吸晒d豬油,啖啖都係油,好難食😑
粟米斑塊
2020-12-21 1612 瀏覽
昨日家人喺藍地季季紅訂咗個盆菜, 正當大家諗住開心食盆菜提早做冬至, 一打開見到呢個盆菜, 唔知以為係餸頭餸尾擺埋一堆, 完全冇砌好, 仲要係冇湯冇汁跟, 當時見到個盤菜大家都嬲爆, 冇見過咁差既盤菜, 亦冇諗過一間咁出名嘅食肆出品會咁差, 然後即刻打去鋪頭問點解會有咁嘅情況, 當時只係諗住叫佢送返啲湯汁過呢就算 但點知接聽電話嗰個服務員態度更差 , 完全冇諗住補救同埋提供售後服務 淨係不斷話鋪頭現時好忙, 你方便就自己過嚟拎!食物品質差, 服務態度更差, 為求賺錢 竟然喺大時大節給客人這樣劣的食物, 大家不要再幫襯
外賣自取
都知道地方偏遠,出發前打電話去問有冇燒肉。佢答應我半個鐘至一個鐘內會有,於是乎出發。到步,有條毛!師傅同我講,今日應該都唔會有燒肉。老兄,我鴨脷洲過嚟專登食石爐燒肉呀,玩咩!臘腸就有。俾人玩乜心情都冇啦。冇客,冷清清。一怒之下買個叉飯打包就算,以示抗議。吹漲,又幾好食。叉燒睇佢乾增增咬落好鬆軟,調味恰當而且有一股獨特的芳香。醬汁也十分之香。最值得一讚是白飯十分之香軟,而且是熱騰騰的。氣稍稍消了一點。
臘腸就有。俾人玩乜心情都冇啦。
冇客,冷清清。
一怒之下買個叉飯打包就算,以示抗議。
叉飯
氣稍稍消了一點。
2020-11-21
叉飯
2020-11-03 1556 瀏覽
好少寫食評,但因為之前睇過食評投訴呢度嘅服務態度,食過之後好想幫服務員叔叔姐姐平反一下!記得差不多10年前住喺附近時幫襯過飲茶,印象只留有服務員都係比較年長的,沒有其他特別感覺。11月2號去完下白泥影日落後,壽星公喜歡廣東菜,咁就去食燒豬賀一賀佢來個小慶祝啦!門口比以前熱鬧咗好多。可能因為疫情,門口放咗幾架車仔 企住幾位店員,熱熱鬧鬧叫賣住外賣小炒、點心、2餸3餸。良心價格。入到去唔似新式服務,無人帶我哋位,見我哋望下望下,就好親切咁講「隨便坐啦」,原來係自己搵位⋯唔通服務真如評論寫嘅咁不濟?原來,服務就在你坐低一刻開始!一坐低,應有嘅服務都立即有,茶壺、洗茶壺、飯前花生,服務員全部隨時ready 服務你,點餐有禮貌,有耐性,仲有親切tim!睇得出係好積極嘅服務團隊,傳菜姐姐一出來,侍應立即上前上菜,感覺到員工們都在開心工作,笑容滿面、輕輕鬆鬆。他們的輕鬆自在源於熟練及合拍,他們會留意到我把湯飲完了,會問我要不要添、會提醒我小心夾餸時整污糟自己嘅闊衫袖等等。好似係好平常好應該有嘅餐廳服務,我亦講唔到有更特別嘅事令大家覺得「嘩!真係好好服務喎」。但全餐飯我係食得好溫暖、好親切,係出自真心
好似係好平常好應該有嘅餐廳服務,我亦講唔到有更特別嘅事令大家覺得「嘩!真係好好服務喎」。但全餐飯我係食得好溫暖、好親切,係出自真心嘅服務,係敬業樂業嘅服務,尊重自己嘅工作、尊重客人嘅需要。叔叔姐姐們,加油💪!已經搬出九龍幾年嘅我,會常常來喇!

羊腩煲
蓮藕餅
2020-11-02
羊腩煲
蓮藕餅
  • 蝴蝶腩豬肺頂菜膽湯
2020-08-27 3144 瀏覽
奶奶生日唔可以外出吃飯,所以訂季季紅嘅有米豬,賀一賀佢!❤️🎂訂購時已經安排 下午 5:30至 7:30 送到,5:30 打電話來確認,未到六點到咗!打開時熱到盪手,大概二個幾鐘後食,豬仍然熱、脆!炒飯好好食😋好甘香可能吸收左啲豬油😍值得翻單!😋

值得翻單!😋
有米豬
外賣送餐
有米豬
2020-06-03 2086 瀏覽
本人5月尾訂隻有米豬賀大姐登陸!之前在友人家吃過覺得唔錯,送到來還有微暖,於是照版煑碗!但一開始已被送貨的搞到甚不高興!網購時已付加送貨費$80,共收$740,呢個可理解!誰知 confirmed order後再來電說運輸要加收$20??!!!雖然只廿蚊,超不爽開口加收。說真的,佢唔講加費,我接貨絕對會比飲茶錢!連食物熊貓都送貨啦,又不是什麼偏遠地方,只荃灣綠楊後面之馬!條氣唔順!送貨當日又被屈話我 cup佢線,跟本都冇接過電話,好無奈🥺,唯有🙊!!希望季季紅檢討一下個運輸公司啦🙄
2020-05-30
外賣送餐