2023-04-13 161 瀏覽
💫第一次食呢間餃子店喺長沙灣,原來喺葵芳都開咗分店,講明食物無落味精,絕對係性價比高嘅健康之選。🌟震店之寶有野葛菜生魚豬骨湯,每天新鮮熬制4小時,不含味精,可養陰清熱降火;而招牌餃子有7款可以選擇,煎餃子加粉麵另加$16,而湯餃有抵食之選餃子粉麵套餐。🥟煎韭菜肉餃 $37- 6隻,煎餃皮薄酥脆,咬開有肉汁,配埋自家製菜譜辣椒油更加惹味。🥟餃子粉麵套餐 $47可自選五隻湯餃子+粉麵+自製豆漿或羅漢果甘草茶或雪梨茶,雙拼餃子另加$2,粉麵可選:粗麵!幼麵/油麵/米粉/米線/上海麵,湯底鮮甜濃郁,餃子多肉汁配埋爽甜鮮粟米粒,味道清新,營養價值高。🍐滋潤雪梨茶跟餐嘅飲品都好有心思,雪梨茶非常清甜,有粒粒果肉。🌶️麻辣腎片 $28雞腎份量多,性價比高,爽口有嚼勁,開胃美味。💁🏻‍♀️餐廳亦有賣生餃,每打$45就可以把滋味帶回家~

🥟餃子粉麵套餐 $47

🍐滋潤雪梨茶
跟餐嘅飲品都好有心思,雪梨茶非常清甜,有粒粒果肉。

🌶️麻辣腎片 $28
雞腎份量多,性價比高,爽口有嚼勁,開胃美味。

💁🏻‍♀️餐廳亦有賣生餃,每打$45就可以把滋味帶回家~
2023-04-12 99 瀏覽
今日去咗葵芳嗰邊食一間好抵食嘅餃子店,除咗價錢實惠,另外有招牌野葛菜生魚豬骨湯,每日熬製4小時不含味精,降火牌中,養陰清熱,骨火腰背痛,花壇 止咳 , 關節疼痛,口燥咽乾等功效餃子分別有粟米肉餃,韭菜肉餃,白菜肉餃,芹菜肉餃,雪耳椰菜肉餃,甘筍沙葛肉餃,芫荽肉餃,種類選擇好多!湯餃我哋就試咗粟米肉餃,打開可以見到佢啲粟米真係好多,個湯係比較清甜,但係飲落好潤喉!冇味精!另外都叫咗煎餃韭菜肉餃,味道都唔錯,而且我鍾意佢個煎餃係比較扁身而且兩邊煎到香脆餃子粉面套餐$47五隻餃子加粉麵加自製豆漿或羅漢果甘草茶或滋潤雪梨茶下午茶$33! 3點至六點五隻湯餃或煎餃子加自製豆漿或羅漢果甘草茶

餃子粉面套餐$47
五隻餃子加粉麵加自製豆漿或羅漢果甘草茶或滋潤雪梨茶

下午茶$33! 3點至六點
五隻湯餃或煎餃子加自製豆漿或羅漢果甘草茶
2023-04-11 95 瀏覽
好味餃子係長沙灣同葵芳都有分店,聽講呢間餃子店都幾受街坊歡迎,我地今次就去咗葵芳分店到試下佢地嘅招牌餃子先~😛我地order 咗兩個下午茶,一個係韭菜煎餃同白菜湯餃;✅韭菜煎餃嘅外皮好脆,而且外層煎到金黃色,睇落去好吸引~ 煎餃入面放滿咗韭菜同豬肉餡料,醮少少辣菜脯黎食會更加美味~😋✅白菜湯餃嘅餡料調味剛剛好,餡料非常多,塞滿咗成粒餃子,令到湯餃飽滿多汁~而湯底係佢地招牌嘅✅野葛菜豬骨生魚湯,湯底非常清新而且好有鮮味,入面亦都無添加任何味精,呢個湯底真係為佢地加咗唔少分數~ 🥰

2023-04-02 143 瀏覽
健康餃子🥟除咗葵廣有好多好味的小食,其實葵廣對面都有好多的餐廳,今次就試左無味精的好味餃子,外賣拎返屋企食😋店舖有7款不同餃子餡料,可以選擇煎餃或者湯餃。比較特別的有甘筍沙葛肉餃,芫荽肉餃,但礙於第一次食的關係,唔敢試,都係試啲比較平凡嘅口味🤣。 仲有店主推介的野葛菜生魚豬骨湯~好吸引!韮菜肉煎餃米線餃子皮和湯餃的皮,以及普遍煎餃的皮不同,唔算太厚,但有少少麵包的感覺。而且煎左脆脆的,幾特別。菜和肉的比例都一半半,唔會覺得太油膩,健康😇可能無味精的關係,唔會覺得食左好有負擔。麵都可以選擇不同麵類,湯喺帶有胡椒味,米線比較煙韌👍🏻白菜肉湯餃湯米線湯餃的外皮幾滑,菜肉比例都係差唔多一半。湯餃的湯汁比較濃味,外皮都會吸左少少味。餐廳的餃子都係家常的味道,不會過於濃味,要經常飲水。餐飲自家製豆漿滋潤雪梨茶開心搵到間家常餐,可以成日去食,罪惡感低啲😂
健康餃子🥟

滋潤雪梨茶

餐飲
自家製豆漿
滋潤雪梨茶

開心搵到間家常餐,可以成日去食,罪惡感低啲😂
韭菜肉煎餃
韭菜肉餃
白菜肉湯餃
2023-03-29 127 瀏覽
葵芳好味餃子店🥟餃子🥟皮薄,晶瑩剔透,餡料充足,飽滿,湯底比較淡,湯比較少,但麵嘅分量唔少,價錢$47包飲品,飲品並唔係檸茶檸水果啲大路嘢,而係豆漿、羅漢果甘草茶或雪梨茶,服務ok,街坊食肆.#餃子#🥟#午餐#lunch#葵芳#麵
葵芳好味餃子店🥟
#餃子#🥟#午餐#lunch#葵芳#麵
#foodiezo食在葵芳 #foodiezo新界篇喺葵廣行完街想搵間嘢坐低食晚飯,一開 #檸檬地圖 就見到呢間 @yum.dumpling 覺得好熟面口,check返先知佢係喺長沙灣好出名嘅餃子店分店嚟😆 上年4月先喺葵芳開,裝修好光猛同簡潔,落單都係自助scan code 幾方便😆 價錢平民,可以揀輕食又得、鍾意大大份都得😊 —————————————————————🥟煎韭菜肉餃 6隻 $37呢種包法嘅餃子可以確保每隻餃子都漲卜卜😜 本身都驚好多油,但見佢煎得咁香脆真係忍唔住一啖食落去,然後一咬啲肉汁已爆出嚟☺️ 韭菜味濃香,一食就停唔到☺️-🍜餃子粉麵套餐 $47都幾抵食,5隻餃子包麵仲有杯嘢食☺️ 湯底係野葛菜生魚豬骨湯 味道清甜,配粟米豬肉餃更襯托出佢嘅甜味☺️ 皮薄餡多,脹卜卜,要兩口先KO到佢🤣
#foodiezo食在葵芳 #foodiezo新界篇

—————————————————————
🥟煎韭菜肉餃 6隻 $37
🍜餃子粉麵套餐 $47
2023-03-13 235 瀏覽
雙拼肉餃~粟米肉餃,雲耳椰菜肉餃手工餃子外皮煎到脆邊,咬落面粉味香口,外皮係比較厚身的那一款,所以當主食一定滿足,而且大大隻夠哂分量。兩款肉餃都餡料夠,豬肉鬆軟但唔係肥豬肉,配爽甜粟米還是清爽雲耳椰菜同樣出色美味。♥️另外一定要食佢哋自家製嘅豆豉菜脯辣醬,超級惹味🤤,配餃子一流!涼拌雲耳爽脆酸甜雲耳,高纖低卡,而且係非常醒胃嘅前菜,除咗酸醋味,仲有粒粒蒜頭,食落唔會單調。胡麻滑豆腐豆腐滑嘟嘟,加上胡麻醬,木魚絲,最愛經典口味。自製滑豆漿,香滑濃郁豆味。
雙拼肉餃~粟米肉餃,雲耳椰菜肉餃

粟米肉餃

胡麻滑豆腐
豆腐滑嘟嘟,加上胡麻醬,木魚絲,最愛經典口味。
胡麻滑豆腐

自製滑豆漿,香滑濃郁豆味。
自家製辣醬
粟米肉餃
自家製辣醬
2023-03-03 292 瀏覽
今日中午係葵芳覓食,經過一間坐滿人嘅餃子店,叫個外賣試試先!員工話呢度餃子同湯無落味精,好健康。自家製作嘅野葛菜生魚豬骨湯配餃子同麵都好合適$47 就可以叫到十隻煎餃/水餃,全部大大粒,認真抵食,難怪咁多人幫襯。白菜湯餃:餃子皮薄,餡料夠多,豬肉多汁,搭配上自家製作的湯汁更是美味。甘筍沙葛煎餃:這道甘筍沙葛煎餃,用半折的方法包,外皮金黃酥脆,餡料裡的甘筍和沙葛口感豐富,十分清爽美味。搭配辣菜脯和醋很美味。

白菜湯餃:

甘筍沙葛煎餃:

2023-03-02 205 瀏覽
餃子只喜歡食煎餃,但估唔到餃子專門店竟然會用DAISO餃子夾嚟包餃子⋯⋯⋯🤣賣相完全唔合格,隻隻餃嘅夾口都係爆開咗,肉汁流晒出嚟、啲油就入晒去~不過餡料其實都幾豐富、味道都可以!大家要試就食番湯餃啦、好似係人手包嘅、應該好好多🥟
韮菜/白菜豬肉煎餃

白菜豬肉煎餃

不過餡料其實都幾豐富、味道都可以!
大家要試就食番湯餃啦、好似係人手包嘅、應該好好多🥟
2023-02-28
2023-02-22 248 瀏覽
突然好想食餃子🥟 好味餃子店係葵芳都開左一段時間 一直都未有機會試 下午茶時間去有兩台客 所以就算即叫即煎嘅煎餃都唔洗等咁耐✿ 下午茶雙拼湯餃 ✿ [$35]下午茶套餐有五隻餃子🥟 加一杯飲品 餃子揀左粟米🌽同白菜🥬 好飽滿 湯底係野葛菜生魚豬骨湯 健康啲 不過個人認為湯底有少少腥味 因為係魚湯嘅關係 所以驚有腥味嘅朋友仔就揀返煎餃啦 飲品🧃揀左雪梨茶 好清甜 ✿ 雙拼煎餃 ✿ [$49]粟米🌽煎餃個餡唔似出邊雪藏餃子嗰啲味 係自家製嘅 有屋企嘅味道 新鮮 粟米咬落去仲係脆卜卜👍🏻 白菜豬肉餡 好鮮甜 不過餃子嗰邊有啲粉粉地 🫣地址➸葵芳禮芳街15號葵福大廈地下8號舖★好食指數★:3/5★服務態度★:3/5★冇加一★

✿ 下午茶雙拼湯餃 ✿ [$35]

✿ 雙拼煎餃 ✿ [$49]

地址➸
葵芳禮芳街15號葵福大廈地下8號舖

★好食指數★:3/5
★服務態度★:3/5
★冇加一★
2023-02-17 252 瀏覽
平時我好中意食餃子,行開葵芳,順便買份餃子外賣做晚餐~ 煎粟米肉餃、煎韭菜肉餃 (雙拼10隻/$49)餃子煎到餃子脆卜卜,邊行邊聞到陣陣韭菜香味!餃子咬下外脆內多汁,饀料份量多,菜肉分佈平均,煎餃特別好味!值得一讚外賣盒用上疏氣紙盒,就算外賣拎到返屋企餃子都唔會變淋,感覺小店好細心。另外再買咗一打生餃子自己在家煮~生餃子:芹菜肉餃、雲耳椰菜肉餃 (雙拼12隻/$47)餃子包得好實淨,自己煮都唔怕散,用湯烚幾分鐘就食得,好方便!水餃煮出來皮薄又彈牙,吃下真的超多料,菜肉平均,雲耳椰菜餃咬下爽口,又多肉汁!生餃外賣盒都整得好靚,分開小格放餃子,就唔怕餃子黏在一起啦!讚讚!

平時我好中意食餃子,行開葵芳,順便買份餃子外賣做晚餐~

煎粟米肉餃、煎韭菜肉餃 (雙拼10隻/$49)
餃子煎到餃子脆卜卜,邊行邊聞到陣陣韭菜香味!

另外再買咗一打生餃子自己在家煮~

生餃子:芹菜肉餃、雲耳椰菜肉餃 (雙拼12隻/$47)

10 分鐘 (外賣自取)
哥哥第一時間就話要叫胡麻醬滑豆腐😆望到好想食,黎到都無失望,好好味😋平時淨係得麻醬同豆腐,佢地加左木魚絲係上面,又好睇之餘味道仲好夾多左仲口感👍🏻👍🏻哥哥第一時間就話要叫胡麻醬滑豆腐😆望到好想食,黎到都無失望,好好味😋平時淨係得麻醬同豆腐,佢地加左木魚絲係上面,又好睇之餘味道仲好夾多左仲口感👍🏻👍🏻湯餃揀左雙拼(六隻)粟米肉餃+ 雲耳椰菜肉餃🥟野葛菜生魚豬骨湯底,湯底清配搭餃子一齊食剛剛好👍🏻 好喜歡雲耳椰菜肉餃,咬落有多重口感,唔錯👍🏻唔錯👍🏻細佬就鍾意煎餃也揀雙拼(六隻)粟米肉餃+韭菜肉餃🥟煎得好香脆,餃子皮好薄,餡料豐富👍🏻好好味😋最後叫埋豆漿飲就最滿足😚下次行開都會再黎食😚😚

細佬就鍾意煎餃也揀雙拼(六隻)粟米肉餃
+韭菜肉餃🥟煎得好香脆,餃子皮好薄,餡料豐富👍🏻好好味😋

最後叫埋豆漿飲就最滿足😚
下次行開都會再黎食😚😚
2023-02-13 143 瀏覽
喺葵芳收工,周圍搵下有咩外賣晚餐好,經過見到呢間餐廳係專門賣餃子嘅,餐牌簡單易明, 專門食餃子, 但都有好多選擇,揀咗煎餃子雙拼10隻, 分別揀咗粟米肉餃同甘筍沙葛肉餃,煎餃子外皮半煎炸,煎到金黃色, 正宗皮薄餡靚,外皮香脆, 內裏飽滿足料,特別是甘筍沙葛肉餃,咬下去口感爽脆,餃子雖然是半煎炸,但不油不膩, 味道一流,除此之外,還選了湯餃子雙拼10隻,同樣也是選了粟米肉餃同甘筍沙葛肉餃,湯餃子的外皮也是很薄, 餡料也包得很飽滿,其實真係好抵食, 而且湯餃子個湯係野葛菜生魚豬骨湯,飲得出係真材實料, 無味精,好似屋企煲嘅一樣,外賣會好細心咁連埋醬汁配料,如果堂食, 餐廳啲座位都好似幾乾淨舒適。總結: 餐廳裝修簡潔光猛, 店員招呼都主動殷勤,招牌湯底足料無味精, 湯餃子同煎餃子都整得好出色,外賣都好快,好適合做飯堂。
喺葵芳收工,周圍搵下有咩外賣晚餐好,

經過見到呢間餐廳係專門賣餃子嘅,

餐牌簡單易明, 專門食餃子, 但都有好多選擇,

揀咗煎餃子雙拼10隻, 分別揀咗粟米肉餃同甘筍沙葛肉餃,
煎餃子雙拼10隻

煎餃子外皮半煎炸,煎到金黃色, 正宗皮薄餡靚,
煎餃子雙拼10隻

外皮香脆, 內裏飽滿足料,
煎餃子雙拼10隻

特別是甘筍沙葛肉餃,咬下去口感爽脆,
餃子雖然是半煎炸,但不油不膩, 味道一流,

除此之外,還選了湯餃子雙拼10隻,
湯餃子雙拼10隻

同樣也是選了粟米肉餃同甘筍沙葛肉餃,
湯餃子雙拼10隻

湯餃子的外皮也是很薄, 餡料也包得很飽滿,
湯餃子雙拼10隻

其實真係好抵食, 而且湯餃子個湯係野葛菜生魚豬骨湯,
飲得出係真材實料, 無味精,好似屋企煲嘅一樣,

外賣會好細心咁連埋醬汁配料,

如果堂食, 餐廳啲座位都好似幾乾淨舒適。

總結: 餐廳裝修簡潔光猛, 店員招呼都主動殷勤,
招牌湯底足料無味精, 湯餃子同煎餃子都整得好出色,
外賣都好快,好適合做飯堂。
2023-02-09 141 瀏覽
happy Friday就同BB親子活動一下玩吓Cooking class😁第一次教天天煎餃子,佢又驚又要煮🤣。(媽媽一隻從旁指導觀察非常安全❤️)呢間#好味餃子店 真係平靚正,大件抵食,又新鮮。仲有勁選擇叫咗兩打餃子,走分別有四種味甘筍沙葛肉餃呢個清新又鮮甜非常少見媽媽最愛白菜肉餃白菜新鮮多菜少肉,好健康雲耳椰菜肉餃椰菜賠償爽口雲耳,非常好口感芹菜肉餃芹菜獨有嘅香味,好吃又不膩另外添加嘅自製辣椒蘿蔔去買餃子真係食唔停口🫣總括而言,今日試嘅四隻不同味嘅餃子都非常滿意,皮薄餡靚又Juice下次有機會真係想堂食試吓佢個惱火野葛菜生魚豬骨湯底😋

呢間#好味餃子店 真係平靚正,大件抵食,又新鮮。仲有勁選擇

叫咗兩打餃子,走分別有四種味

甘筍沙葛肉餃
呢個清新又鮮甜非常少見媽媽最愛
白菜肉餃
白菜新鮮多菜少肉,好健康
雲耳椰菜肉餃
椰菜賠償爽口雲耳,非常好口感
芹菜肉餃
芹菜獨有嘅香味,好吃又不膩

另外添加嘅自製辣椒蘿蔔去買餃子真係食唔停口🫣

• 甘筍沙葛肉餃
2023-02-08 138 瀏覽
日日喺葵興返工,食到都唔知食咩好🙈,今日比較得閒,就同同事喺葵芳行街,沿路經過一間餃子店,見到佢啲煎餃圖片好靚,望落好吸引,好想食🙈,我哋就入去試吓係咪真係咁靚咁好味先😘-我就叫咗湯餃「甘筍沙葛豬肉湯餃」10隻❤️,呢個好特別出面好似都冇呢隻味,口感爽口👍🏻,湯底係招牌野葛菜煲生魚豬骨湯,無味精老火湯,好有家的味道,湯都好好飲💯,不過略嫌偏鹹咗少少🤏,餃子好滑,每一粒都脹卜卜好足料-我同事叫嘅係韭菜煎餃 💯,皮薄餡靚😊,肉同菜嘅比例啱啱好,不過略嫌就有少少太油,配上店舖自家製嘅辣菜脯,真係無得輸,我哋一致認為佢嘅煎餃係比較出色❤️❤️-

日日喺葵興返工,食到都唔知食咩好🙈,
今日比較得閒,就同同事喺葵芳行街,
2023-02-06
下午茶