2022-11-14 356 瀏覽
位於佐敦文英街的超人氣餅店,早前大熱的布甸包即使很多麵包店相繼效法,但這間布甸包始祖依然長長的人龍,屹立不倒,超難買到!幸好這間佐敦分店地理位置相對沒那麼方便?因此算排很快便買到了!既然那麼難得買到,於是果斷把所有口味買回家慢慢試吃了!法式布甸包 $15的確是很好吃,布甸部分奶香滿滿,而且蛋味亦很香濃,質地也十分綿滑;法包部分雖然有點韌,但配合布甸吃,出奇地夾泡芙布甸包 $20泡芙外皮十分香脆,由於蛋香部分跟法式布甸包差不多,如果不喜歡法包的韌,可能這個會更適合;餡料超豐富,咬下去布甸傾瀉而出,而且更結合了 vanilla 的香味,雖然罪惡感滿滿但真的很好吃朱古力布甸包 $20朱古力超濃,但實在太甜,而且味道太多了,因此只能吃出朱古力的甜味,而完美地蓋住了布甸蛋香味,我個人會比較喜歡原味開心果泡芙布甸 $25開心果味超香濃,外層還有一層開心果碎,餡料超豐富,但是由於味道太濃,跟朱古力布甸包一樣,也是喧賓奪主,布甸蛋香味完美地覆蓋,因此我依然覺得原味最好食

法式布甸包 $15

泡芙布甸包 $20

朱古力布甸包 $20

開心果泡芙布甸 $25
15 分鐘 (外賣自取)
2022-10-27 769 瀏覽
聼左好耐哩間野布丁包好出名成日想試但又懶得過海+排隊🙈細佬琴日終於買左返屋企😇(特別鳴謝🤣)有❗️啲❗️料❗️到❗️❤️芝麻味(HK$23)(凍食):已經覺得好正 中間布丁好滑好soft 但又唔會漏到周圍係個種🤗 但凍食麵包皮就有少少 “lum”+難咬🤔 不過都可接受程度🤓❤️❤️原味(HK$15)(放左入airfryer加熱2分鐘180度):好正🤤🤤🤤 麵包皮少少脆 布丁依然好滑好creamy🤤 texture又依然keep到🤗 布丁仲係少少凍🤭❓綠茶味(HK$23) 我未試但我相信都會好好食😆結論:如果細佬再買 我非常樂意encore🫶🏼🤣
聼左好耐哩間野布丁包好出名
成日想試但又懶得過海+排隊🙈
細佬琴日終於買左返屋企😇(特別鳴謝🤣)

有❗️啲❗️料❗️到❗️
❓綠茶味(HK$23) 我未試但我相信都會好好食😆

結論:如果細佬再買 我非常樂意encore🫶🏼🤣
芝麻
原味
芝麻
原味
2022-10-27 403 瀏覽
佐敦嘉多娜朱古力布甸包 食埋呢個就試哂所有味啦 最近每次行過6點後都仲有原味 冇人排隊 點知今次星期六行過 大排長龍 想去要注意時間啦 大概4點半出爐 .⭐️朱古力布甸包$20有3層口感 外面新鮮出爐 外面唔太脆 口感煙韌👌🏻表面有金箔 同一層特濃朱古力 重甜👍🏻入面係原味吉士 味道偏甜😍成個甜品 都有少少流心.鐘意朱古力 鐘意甜一定鐘意呢個但食哂咁多隻味 我最鐘意都係原味😍.#嘉多娜餅屋 (佐敦)地址:佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖.⭐️評分:味道:4/5環境:-/5服務:-/5抵食:3.5/5
⭐️朱古力布甸包$20
有3層口感 外面新鮮出爐 外面唔太脆 口感煙韌
👌🏻表面有金箔 同一層特濃朱古力 重甜
👍🏻入面係原味吉士 味道偏甜
😍成個甜品 都有少少流心
鐘意朱古力 鐘意甜一定鐘意呢個
但食哂咁多隻味 我最鐘意都係原味😍
#嘉多娜餅屋 (佐敦)
地址:佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:-/5
服務:-/5
抵食:3.5/5
💛嘉多娜餅屋·我地個日星期日大概5點半經過佐敦呢間分店見到有人排緊新出既開心果布甸包 就即刻跟風排😈可惜差唔多排到我哋嘅時候佢就話賣曬 好彩佢仲有朱古力味 所以我哋都買到一個🥹·朱古力法式布甸包$20呢個我哋買嘅時候姐姐同我哋講話已經雪好咗 可以即刻食 所以我地就無好似原味咁焗熱佢黎食啦😌😌佢個朱古力布甸真係好正 佢係超濃朱古力味 係好似食緊特濃既mousse咁 我自己好鍾意😍😍不過因為佢朱古力味好濃 所以其實佢唔係好食到第二層嘅原味布甸嘅🤣而且因為佢呢款係凍食既 個麵包部分無焗熱就無咁脆身 所以食落似朱古力甜品多啲 但係我都好鍾意🤤🤤·#rbyeat#rby港式 #rbybakery #rby💛#rby佐敦·📍佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖
💛嘉多娜餅屋

📍佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖
朱古力法式布甸包
Tea
2022-10-25 243 瀏覽
身為一個開心果怪嘅我,知道嘉多娜有期間限定開心果泡芙就已經心心眼😍但係奈何出爐時間係4點半,仲要一人只可買兩個,quota係100個,要返工嘅我就一定買唔到😭今日同事放4點行去買時間啱啱好,佢買咗兩個開心果泡芙同兩個朱古力布丁法包,個開心果泡芙不得了,面鋪咗好多開心果碎同埋入面個醬超香,時間許可的話我一定會再買多次,但係個朱古力就無乜驚喜囉

2022-10-23 6140 瀏覽
睇廣告見到嘉多娜出開心果泡芙,每日4:30新鮮出爐限量一百個。每人限買兩個。今日4:20去到,已經排咗一條長長嘅人龍,數一數大概有四十人🫣咁都應該買到嘅。今日佢仲整哂原味布甸泡芙,布甸包,朱古力布甸包出黎,一次過可以買哂咁多款,順便買埋俾屋企人😂滿載而歸。🔸朱古力布甸包(💰20)(8/10)有一層厚厚嘅朱古力,上面仲有一塊仔金箔🤭唔知以為好名貴咁。朱古力底下係原味布甸,兩溝比淨原味好食!不過個包太韌啦,有啲影響口感。🔸開心果泡芙布甸(💰25)(8/10)同原味泡芙一樣都係外脆,面頭多咗一層開心果碎。外層都好香開心果味,而入面嘅開心果味布甸醬同之前一樣都係毫不吝嗇,不過我就鐘意食原味多啲。因為開心果味唔夠香,有啲兩頭唔到岸。原味香啲滑啲。同埋佢真係每日出一百個,排到我時得返十幾個咋,爭啲就買唔到😆行到出鋪頭,仲有一條長長嘅人龍。想食可能要平日去買,或者等遲下無咁多人先買。Ballball試完咁多款之後,最喜歡1️⃣泡芙布甸(8.5/10)2️⃣開心果泡芙布甸(8/10)、朱古力布甸包(8/10)3️⃣原味布甸包(7.5/10)

🔸朱古力布甸包(💰20)(8/10)

🔸開心果泡芙布甸(💰25)(8/10)

Ballball試完咁多款之後,最喜歡
1️⃣泡芙布甸(8.5/10)
2️⃣開心果泡芙布甸(8/10)、朱古力布甸包(8/10)
3️⃣原味布甸包(7.5/10)
  • 泡芙布甸
每次在出爐時段附近經過油麻地店,總是對嘉多娜的人氣不滅感到很驚嘆,它們家的人氣出品用料都是想像得到的簡單,但又能夠被製作得出神入化,是很難被複製﹑會令人想一試再試的味道。油麻地店不分時月日都大排長龍,這次去佐敦店碰碰運氣,沒有理會出爐時間,也沒有排隊,居然可以購入布甸包與泡芙!泡芙更是佐敦店的獨家品項,絕對要收藏起來~❝法式布甸包❞ | $15是室溫﹑雪凍﹑翻熱享用都別有風味的甜點,用氣炸鍋翻熱的話,以200度氣炸30秒就可以了,如果是在雪櫃拿取布甸包出來的話,還可以有兩種食法:一種是翻熱至全熱;一種是翻熱至麵包熱辣辣﹑內餡布甸凍冰冰。(就是傳說中的「冰火二重天」吧~~)布甸味道的確比一般香甜,略欠蛋香但奶香滿滿,質地香滑﹑完全沒有小氣孔,比較凝固不是流質那種。外層法包在翻熱的情況下依然香脆而沒有變硬!份量偏大,作為下午茶也是會很飽肚呢嘿。❝流心布甸泡芙❞ | $20比起布甸包我更喜歡布甸泡芙呢。外層的脆脆口感﹑中層的微微酥化﹑內層的柔軟香滑,搭配上來是用料簡單﹑但卻充滿驚喜的品項。內餡雲尼拿香氣很突出,口味偏甜但亦不至於過份甜,質感就是顧名思義的流心,每咬一口就有流心餡料湧出來,份量
每次在出爐時段附近經過油麻地店,
總是對嘉多娜的人氣不滅感到很驚嘆,
它們家的人氣出品用料都是想像得到的簡單,
但又能夠被製作得出神入化,
是很難被複製﹑會令人想一試再試的味道。

油麻地店不分時月日都大排長龍,
這次去佐敦店碰碰運氣,沒有理會出爐時間,
也沒有排隊,居然可以購入布甸包與泡芙!
泡芙更是佐敦店的獨家品項,絕對要收藏起來~

❝法式布甸包❞ | $15
是室溫﹑雪凍﹑翻熱享用都別有風味的甜點,
用氣炸鍋翻熱的話,以200度氣炸30秒就可以了,
如果是在雪櫃拿取布甸包出來的話,還可以有兩種食法:
一種是翻熱至全熱;
一種是翻熱至麵包熱辣辣﹑內餡布甸凍冰冰。
(就是傳說中的「冰火二重天」吧~~)

布甸味道的確比一般香甜,略欠蛋香但奶香滿滿,
質地香滑﹑完全沒有小氣孔,比較凝固不是流質那種。
外層法包在翻熱的情況下依然香脆而沒有變硬!
份量偏大,作為下午茶也是會很飽肚呢嘿。

❝流心布甸泡芙❞ | $20
比起布甸包我更喜歡布甸泡芙呢。
外層的脆脆口感﹑中層的微微酥化﹑內層的柔軟香滑,
搭配上來是用料簡單﹑但卻充滿驚喜的品項。
內餡雲尼拿香氣很突出,口味偏甜但亦不至於過份甜,
質感就是顧名思義的流心,每咬一口就有流心餡料湧出來,
份量也是偏大,不要妄想一次過吃掉布甸包與泡芙XD

𓂃𓈒 𓂂𓏸 嘉多娜餅屋 𓏸𓂂 𓈒𓂃
柯士甸A出口/5mins
每日06:30 - 20:30
2022-10-21 305 瀏覽
好在早咗半個鐘去排隊,終於排到呢個開心果泡芙,限量發售好似100個呢間餅店其他食物水準都唔錯,但係平心而論,要我用半個鐘排隊去買呢個開心果味泡芙,我覺得不是太值得,因為開心果味道不是太出,口感還可以,有少少失望
2022-10-13
姐妹们💕佐敦嘉多娜限定新出开!心!果!泡芙!!外面是超脆的曲奇脆皮🍪內里是香滑爆馅的开心果奶油太好吃了✨开心果味超级浓郁一口咬下去直接上头这么大竟然只要$25·除了甜点店里还有很多老式传统面包🍞沙律吞拿鱼包才$10!超足料蒜蓉芝士包也才$18🧄真的良心啊啊啊啊👍-泡芙Tips📝1:30pm开始派筹 2:00-3:00店内取(400个)4:30先到先得 (100个)每人限量2⃣️个也没有很甜太好吃了!
姐妹们💕
佐敦嘉多娜限定新出开!心!果!泡芙!!
外面是超脆的曲奇脆皮🍪
內里是香滑爆馅的开心果奶油
太好吃了✨
开心果味超级浓郁
一口咬下去直接上头
这么大竟然只要$25
除了甜点店里还有很多老式传统面包🍞
沙律吞拿鱼包才$10!
超足料蒜蓉芝士包也才$18🧄
真的良心啊啊啊啊👍
泡芙Tips📝
1:30pm开始派筹 2:00-3:00店内取(400个)
4:30先到先得 (100个)
每人限量2⃣️个
也没有很甜太好吃了!
2022-10-16 289 瀏覽
呢度既布甸包同泡芙每日都會有特定既出爐時間🕰️ 第一輪既泡芙布甸係3點出爐我地3:30去到都仲有少量可以原味買到😌 不過4:30果輪既開心果味就因為夠鐘都未開始賣我地趕時間所以就放棄左, 留返下次早啲黎啦😅原味泡芙布甸🍮 ($20)兩個一盒裝好左, 攞上手都有返咁上下重量😂 泡芙既皮好帶左少少脆身同薄身, 入面既布甸餡真係多到爆曬出黎, 好滑好香甜, 食既時候都要俾少少技巧如果唔係就會食到成身都係😆 個人真係俾佢既份量同味道驚艷到, 終於明白點解佢咁受歡迎👏🏽除左布甸包同泡芙之外, 呢度既麵包款式都幾特別, 見到最多人買既係芝士包, 望落好軟綿綿, 就咁睇都已經見到啲芝士粒😍 下次黎開會買埋其他包試下先😌

原味泡芙布甸🍮 ($20)

2022-10-15
  • 泡芙布甸
2022-10-16 333 瀏覽
📍嘉多娜餅屋 (佐敦)佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖今日去到3點已經有人排緊隊,因為佢4:30先出爐🍮,我都預咗要排成個😆不過等等下,佢4:15左右已經買得了✌🏻🟠法式布甸 🍮 $15買完攞返屋企放入雪櫃,飯後拎黎食😋,麵包外層煙煙韌韌,入邊啲布甸甜度適中,好食🟢抹茶紅豆麻薯布甸 $23紅豆就大大粒,好重抹茶味,食落有少少苦澀,中間係麻薯餡,⚫️黑白布甸竹炭芝麻包 $23入口有好強烈嘅芝麻味,配埋中間嘅牛奶布甸推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟(5🌟最高)
📍嘉多娜餅屋 (佐敦)

🟠法式布甸 🍮 $15

🟢抹茶紅豆麻薯布甸 $23
紅豆就大大粒,好重抹茶味,食落有少少苦澀,中間係麻薯餡,

⚫️黑白布甸竹炭芝麻包 $23
入口有好強烈嘅芝麻味,配埋中間嘅牛奶布甸

推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟(5🌟最高)
2022-10-14 296 瀏覽
佐敦嘉多娜新口味開心果泡芙 佐敦店每日限量100個 下午1630開賣 即刻去試試 但結果其實我唔太鍾意.⭐️開心果味泡芙$25如果買完即刻食 表面會做到脆皮😍有一層cream上面黐住大量開心果碎 勁有口感😍入面咬開做到爆漿爆餡 相當吸引 賣相真係滿分.🤔但開心果味唔濃 直頭可以話弱 唔夠純🤔有一種類似杏仁粉 椰絲味 嘅味道個人唔太鍾意 原味吉士可能會開心d.如果係開心果控 可能會失望 但味道唔係難食.#嘉多娜餅屋 (佐敦)佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖.⭐️評分:味道:2.5/5環境:-/5服務:-/5抵食:3/5
⭐️開心果味泡芙$25
如果買完即刻食 表面會做到脆皮
😍有一層cream上面黐住大量開心果碎 勁有口感
😍入面咬開做到爆漿爆餡 相當吸引 賣相真係滿分
🤔但開心果味唔濃 直頭可以話弱 唔夠純
🤔有一種類似杏仁粉 椰絲味 嘅味道
個人唔太鍾意 原味吉士可能會開心d
如果係開心果控 可能會失望 但味道唔係難食
#嘉多娜餅屋 (佐敦)
⭐️評分:
味道:2.5/5
環境:-/5
服務:-/5
抵食:3/5
昨天係佐敦附近,心思思,便到嘉多娜撞下運氣,睇吓買唔買到布甸泡芙。未夠4點,已經有人開始排隊想買4:30出爐嘅新出品 - 開心菓脆脆泡芙,仲有朱古力麵包布甸。很開心,買到泡芙和麵包布甸。我不是朱古力控,但完全感受到那濃濃嘅朱古力味,正! 至於那開心菓泡芙,感覺好清新。但我嘅至愛似終是原味嘅布甸泡芙,雪凍之後焗5分鐘,外脆內creamy。真係超正!

很開心,買到泡芙和麵包布甸。

2022-10-11 260 瀏覽
火腿蛋餐包 & 香腸焗餐包. 每個火腿餐包都加咗一片煎蛋。見到呢一啲新鮮出爐嘅麵包,就令我諗起以前小時候喺上水住嘅日子。一落街就見到茶餐廳同埋餅店一盤盤新鮮出爐嘅麵包。我就唔食火腿同埋香腸,不過都可以「走肉」😏
2022-10-11 273 瀏覽
早兩日咪經過佐敦嘅渡船街。。我梗係買返個呢期好ᕼIT嘅包麵大布甸食啦。。我睇好多人都講話有時段出爐。。我就係附近食左靚早就過去買嘅。。咁當然係畀我買到啦。。係唔洗排隊架。。可能排隊嘅時期已經過左😏😏我就無職場食嘅。。我攞咗返屋企。。我就焗熱咗佢嚟食。。我就冇焗到個布甸好熱。。所以食出嚟個效果就係麵包就熱熱底個心就凍冰冰。。我覺得呢個效果係幾好嘅。。我上網仲睇到有幾個方法。。凍食熱食都有👍🏼👍🏼佢個價錢又唔貴。。所以可以買多幾個試晒幾種方法👍🏼👍🏼..🥪法式布甸..📍 嘉多娜餅屋 (佐敦)佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖..@kadoorie_bakery ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfo
早兩日咪經過佐敦嘅渡船街。。
我梗係買返個呢期好ᕼIT嘅包麵大布甸食啦。。
我睇好多人都講話有時段出爐。。
我就係附近食左靚早就過去買嘅。。
咁當然係畀我買到啦。。係唔洗排隊架。。
可能排隊嘅時期已經過左😏😏
我就無職場食嘅。。我攞咗返屋企。。
我就焗熱咗佢嚟食。。我就冇焗到個布甸好熱。。
所以食出嚟個效果就係麵包就熱熱底個心就凍冰冰。。
我覺得呢個效果係幾好嘅。。
我上網仲睇到有幾個方法。。凍食熱食都有👍🏼👍🏼
佢個價錢又唔貴。。所以可以買多幾個試晒幾種方法👍🏼👍🏼
🥪法式布甸
📍 嘉多娜餅屋 (佐敦)
@kadoorie_bakery
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#kadoorie#kadooriebakery#jordan#jordanfood#jordancafe#佐敦美食#嘉多利餅屋#嘉多娜麵包西餅#麵包布甸