2021-11-11 2895 瀏覽
🫖🥢唐宮小聚既點心實在太精緻啦😍仲要唔會淨係得個樣,味道都好ok😋而家仲有會員優惠,即時入會埋單扣減$50✅「得意小豬」- 草莓乳酪凍,可愛又好味😍😍「沙田乳鴿」- 嫩滑多汁,必食!「和牛啤梨」- 黑椒和牛鹹水角,辣辣地,造型特別🍐「焗鮑魚酥」- 原隻鮑魚好矜貴🤩「松露紅菇」- 好香黑松露味呀🍄「炒蝦腸粉」- XO醬炒,好惹味🤤「椰皇燉雞」- 清甜可口,秋冬要進補下🍂📍尖沙咀新港中心3樓

「得意小豬」- 草莓乳酪凍,可愛又好味😍😍

「沙田乳鴿」- 嫩滑多汁,必食!

「和牛啤梨」- 黑椒和牛鹹水角,辣辣地,造型特別🍐

「焗鮑魚酥」- 原隻鮑魚好矜貴🤩

「松露紅菇」- 好香黑松露味呀🍄

「炒蝦腸粉」- XO醬炒,好惹味🤤

「椰皇燉雞」- 清甜可口,秋冬要進補下🍂

📍尖沙咀新港中心3樓
  • 沙田乳鴿
  • 得意小豬
  • 椰皇燉雞
2021-11-11 1570 瀏覽
今日同為食小妹嚟呢度嘆過靚茶🫖,點心好精緻,好適合打卡,我哋點咗七樣嘢:🌟鮑魚酥~原隻鮑魚配上香脆撻底。👍🏻🌟松露紅菇~外表100%似菇🍄,咬落去有少少黑松露味,加上雜菌,幾惹味。👍🏻🌟和牛啤梨~外皮似咸水角皮,饀料有用黑椒同洋蔥炒過既和牛肉碎,份量唔多。👍🏻🌟沙田乳鴿~熱辣辣咁上碟,油香十足,肉質嫩滑。👍🏻🌟椰子雞湯~原個椰皇咁上,湯底清甜,雞肉較結實,唔油膩。👍🏻🌟炒蝦腸粉~用咗XO醬炒,好入味,好辣,好有獲氣。👍🏻🌟小豬草莓布丁~外型可愛,唔捨得食,草莓加乳酪做既。👍🏻兩個人埋單合共$379,即時入會可以用$50 Coupon,仲可以用優惠價叫指定點心!🤓

🌟鮑魚酥~
原隻鮑魚配上香脆撻底。👍🏻

🌟松露紅菇~

🌟和牛啤梨~

🌟沙田乳鴿~
熱辣辣咁上碟,油香十足,肉質嫩滑。👍🏻

🌟椰子雞湯~
原個椰皇咁上,湯底清甜,雞肉較結實,唔油膩。👍🏻

🌟炒蝦腸粉~
用咗XO醬炒,好入味,好辣,好有獲氣。👍🏻

🌟小豬草莓布丁~
外型可愛,唔捨得食,草莓加乳酪做既。👍🏻

2021-11-10
2021-11-08 1730 瀏覽
約左朋友係尖沙咀行街,行到咁上下肚餓搵食,上左新港中心3樓本身想去酒樓飲下午茶,貪佢平又多花款,但知客姐姐話已經截左單,鼎泰豐又早排食過,於是就轉去唐宮啦。由於抱住想飲茶既心態,覺得唐宮既點心款式比較少,可能商場唔想大家賣既野差唔多。不過唐宮出名係精緻。我地點左兩個涼菜,一個係鴨舌,一個係豬手鴨舌就一般,反而豬手就俾到驚喜。平時唔太愛食呢D既我,今次對豬手係無反感仲爭住食。佢個醬汁真係做得幾好。之後叫左乳鴿,一個海鮮粥,水煮魚春卷乳鴿做得非常好,係招牌菜。海鮮粥就樣樣都有D,都幾鮮甜。水煮魚春卷就幾特別,我唔食太辣既人都覺得OK而且好脆。食完正經野就叫侍應上堆個甜品呢隻豬仔真係幾得意,味道就一般。打下卡係OK既整體而言菜式味道都好好,環境都幾乾淨同舒適。
鼎泰豐又早排食過,於是就轉去唐宮啦。

由於抱住想飲茶既心態,覺得唐宮既點心款式比較少,
可能商場唔想大家賣既野差唔多。不過唐宮出名係精緻。
我地點左兩個涼菜,一個係鴨舌,一個係豬手

鴨舌就一般,反而豬手就俾到驚喜。平時唔太愛食呢D既我,
今次對豬手係無反感仲爭住食。佢個醬汁真係做得幾好。

之後叫左乳鴿,一個海鮮粥,水煮魚春卷

乳鴿做得非常好,係招牌菜。
海鮮粥就樣樣都有D,都幾鮮甜。
水煮魚春卷就幾特別,我唔食太辣既人都覺得OK而且好脆。

食完正經野就叫侍應上堆個甜品

呢隻豬仔真係幾得意,味道就一般。
打下卡係OK既

整體而言菜式味道都好好,環境都幾乾淨同舒適。
題外話/補充資料: 我地張枱就比較迫,下次坐都係坐入邊好D,坐走廊位係感覺細D
2021-10-23
2021-10-28 2107 瀏覽
承蒙朋友仔既愛戴相約出黎食個晚飯約左係方便既location tst最終定左係新港唐宮.我地book 左8:30就哂所有人放工時間去到基本都唔算多人位置亦相對坐得舒服.我地就嗌左1. 原味& 麻辣乳鴒2. 醉大閘蟹 & 炒大閘蟹年糕3. 麻辣鴨舌4. 炸蝦多士5. 紅油炒手6. 鮑魚so7. 唔記得咩既啤梨外型咸水角8. 唔知咩既茄子外型蟹肉咩咩角9. 肉鬆手抓餅.係 真係好多4個人食飽到嘔我淨係點名覺得好好食架先.首先係隻原味乳鴿超好食 熱辣辣又比埋手套你好體貼味道又唔會太咸or 無味外皮脆肉又juicygood.個麻辣鴨舌好入味唔會麻辣分開既感覺鴨舌lun lun 下慢慢趙喜歡.大閘蟹我無食醉大閘蟹但聽朋友講酒味香濃而且尚算有糕係唔錯ge.鮑魚so 仲有d 類似菌類既係底個撻底似似地豬古力味反而味道又幾fit幾夾喜新鮮不妨try 下.其他就normal 啦都幾好食朋友一齊食咩都好啦.btw 因為朋友請ge 一餐就無問價錢喇開心生日飯本集。完
承蒙朋友仔既愛戴

本集。完
2021-10-28
生日
2021-10-19 1907 瀏覽
同兩位朋友黎食唐宮小聚,之前係荃灣分店食過,味道唔錯終於再黎round 2-沙田乳鴿必食的,皮夠脆,肉唔會好「鞋」不過今次食有少少咸,食完好口渴!-牛肉叉燒幾特別又豬肉又牛肉咁味道好夠 岩岩好,但有啲肉質比較un -椰皇燉雞好好飲,好有椰香味!唔會好咸,下次會再飲-非常山竹個名好得意,其實入面係蟹肉為主,外皮好脆好似咸水角咁-冰鎮咕嚕就同平時食既咕嚕肉差唔多,多叫左冰係到搞到佢凍哂😂都係鐘意食熱既咕嚕肉多啲-大肚婆炒飯唔會再叫,冇特別,仲衰過普通既炒飯味道好淡-酒釀丸子好多粒丸子,好味,甜度岩岩好

-沙田乳鴿
必食的,皮夠脆,肉唔會好「鞋」
不過今次食有少少咸,食完好口渴!
-牛肉叉燒
幾特別又豬肉又牛肉咁
味道好夠 岩岩好,但有啲肉質比較un
-椰皇燉雞
好好飲,好有椰香味!唔會好咸,下次會再飲
-非常山竹
個名好得意,其實入面係蟹肉為主,外皮好脆好似咸水角咁
-冰鎮咕嚕
-大肚婆炒飯
唔會再叫,冇特別,仲衰過普通既炒飯
味道好淡
-酒釀丸子
好多粒丸子,好味,甜度岩岩好
2021-10-18 1096 瀏覽
星期日係尖沙咀上堂, 約朋友落堂後聚會由於係5點幾落堂, 一心諗住時間早可以walkin任何餐廳!但真在太天真了, 海港城間間都爆滿, 閒閒地都等1.5-2小時於是行去新港中心, 點知上到3樓 平時好墟冚 今日竟然唔洗等位!1. 非常山竹 $49/3個個名好得意, 個樣仲得意 內裡係龍蝦汁+蟹肉, 好新奇! 味道都唔錯! 2. 沙田乳鴿 $39/隻每次食唐宮必叫! ! 好香 肉好嫩!! 皮脆汁多! 3. 牛肉叉燒 $159又係唐宮必叫之一!! 好好食, 牛肉好嫩, 好香黑椒味!4.  椰皇燉雞 $69/位超香椰香!! 好清甜既燉湯, 無其他多餘既配料同味道!唯一問題就係雞件比較柴5. 冰鎮咕咾 $109睇落去份量好少, 點知食極都仲有仲食唔曬啖啖肉, 表面少少脆, 唔會太酸太甜 !6. 酒釀丸子$39/位最後食埋個甜品埋尾! 丸子超多, 不過就略嫌唔夠味, 應該唔會再叫 最後埋單$847!
星期日係尖沙咀上堂, 約朋友落堂後聚會

1. 非常山竹 $49/3個

個名好得意, 個樣仲得意
 內裡係龍蝦汁+蟹肉, 好新奇! 味道都唔錯!
 2. 沙田乳鴿 $39/隻

每次食唐宮必叫! ! 好香 肉好嫩!! 皮脆汁多!

3. 牛肉叉燒 $159
又係唐宮必叫之一!! 好好食, 牛肉好嫩, 好香黑椒味!

4.  椰皇燉雞 $69/位
超香椰香!! 好清甜既燉湯, 無其他多餘既配料同味道!
唯一問題就係雞件比較柴

5. 冰鎮咕咾 $109
睇落去份量好少, 點知食極都仲有
仲食唔曬
啖啖肉, 表面少少脆, 唔會太酸太甜 !

6. 酒釀丸子$39/位

最後埋單$847!
題外話/補充資料: 部份員工對餐牌唔熟悉! 反問客人, 服務有待提升!
2021-10-17
生日
  • 牛肉叉燒
  • 沙田乳鴿
2021-10-17 1069 瀏覽
🇭🇰唐宮小聚的新派點心 造型吸引~book mark左呢間野好耐🤣題外話 一去到坐低 見到隻碟有幾隻蚊嘅圖案喺隻碟度 幾得意幾搞笑🤣🤣今次去左試佢嘅晚餐😆見到d特色菜式 樣樣都想試😍😍封面呢個拼盤 係自由選擇3/6款唔同嘅小食 組成嘅拼盤~我哋揀咗鴨舌 好似台灣老天祿咁入味 麻辣👍🏻黑松露雞 雞好滑 加上黑松露香 呢個應該要單點嗌一碟 好食‼️而茄子就冇咩特別~鮭魚燻蛋 煙三文魚加上似溏心蛋 但蛋黃比起溏心蛋 更濃~好正 呢個配搭我中意😋蝦多士 炸粉太厚 多士好脆~但好油🥲唔推介黑金流沙包 見好多人有打卡所以嗌左~果然名不虛傳 雖然啲餡唔係特別多 但係d奶黃味 勁濃郁 好好食‼️‼️👍🏻辣子雞 佢好特別地配左一個芒果醬 以防有人唔食得辣 可以點呢個醬 意外地無唔夾 反而覺得呢個配搭幾新鮮🤣同樣佢哋d炸物 都做得唔係咁好 偏油 炸粉厚~牛肉叉燒 肉質勁軟淋 重牛味 必嗌的一道菜✨✨冰鎮咕嚕肉同臘味煲仔飯一般水準 不過不失🤭但係個外型兔仔嘅榴槤糯米糍 超級難食!好似一舊麵粉咁 完全冇榴槤肉 麵粉同榴槤嘅味道比例係9:1😂😂😂😂總括而言 呢間餐廳 有好多新穎嘅小菜🤭而且性價比極高 嗌咗13樣嘢食
🇭🇰

蝦多士 炸粉太厚 多士好脆~但好油🥲唔推介

牛肉叉燒 肉質勁軟淋 重牛味 必嗌的一道菜✨✨

總括而言 呢間餐廳 有好多新穎嘅小菜🤭而且性價比極高 嗌咗13樣嘢食 三個人食🤣飽到癲 先埋單$1070😎😎建議你哋可以試吓 同埋下載佢哋餐廳嘅程式 會有優惠券-$50‼️‼️

🌟推介分數(4/5)

📍 唐宮小聚 (新港中心) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道30號新港中心3樓303號舖
  • 冰鎮咕嚕肉
  • 蝦多士
  • 鮭魚燻蛋
2021-10-14 858 瀏覽
唐宮小聚幫襯過兩三次,尖沙咀同埋荃灣分店都試過,兩間都覺得水準不俗。因為可以用優惠價換乳鴿,所以我哋每人一隻,乳鴿外表有光澤,亦都醃得好入味。椰子燉雞湯清清地都幾好飲。每樣食物嘅擺盆都有啲心思,冰鎮咕嚕肉會用一大盤冰咁上,影相一流。芥蘭都會佳𠝹成鋸齒型,有個好好聽嘅名叫做龍鬚芥蘭。三文魚溏心蛋嘅三文魚都會整成好似一朵花咁。最後我哋驚唔夠飽仲叫咗個荷葉飯,點知一上碟嘅時候嚇親,真係非常大呀,最後我哋都食唔晒要打包拎走。

2021-10-12 933 瀏覽
唐宮小聚曾經係我幾鍾意嘅餐廳之一,可惜隨住越來越多啱口味菜式下架,已經越來越少幫襯。手頭上仲有少量coupon年尾到期,啱啱好呢次用完應該都會停一停。-🍖沙田乳鴿 $39男朋友最愛,每次嚟都堅持一人一隻唔肯share😃乳鴿係呢度嘅招牌菜,基本上係每枱必點。肉質嫩滑又有油香,對得住招牌菜頭銜有餘😎-🥘炒蝦腸粉 $89是日MVP🏆 XO醬辣辣地好惹味,大蝦爽口彈牙有調味,整體配搭有驚喜,再嚟唐宮會encore👍🏻-🍍火焰菠蘿 $139試新野,呢個其實係紅咖喱炆牛肋條,上枱嘅時候會點火,名副其實🔥🍍!另外加左$19白飯諗住撈咖喱食一流,點知原來無乜汁🤦🏻‍♀️好在牛肋肉份量都唔少,咖喱滲入左菠蘿香味幾特別唔會唔夾。呢道菜整體質素不過不失,試一次🆗-總結:有特色中式點心小菜,希望可以保留或者出返更多啱我口味嘅菜式🙉整體還是推薦的✔️
🍖沙田乳鴿 $39
🥘炒蝦腸粉 $89
🍍火焰菠蘿 $139

炒蝦腸粉
炒蝦腸粉
2021-10-06 566 瀏覽
新洒樓嘅營運方式,有別於一般茶樓,今次呢間亦都冇問我哋要咩茶,但食物方面就好fusion,好多傳統嘅點心亦都加入左新嘅創意,造型亦都好精緻吸引。 環境方面,都坐得舒適嘅不過就好凍,啲茶同埋上菜好快已經凍哂,唔知係咪marketing嘅手法呢要你早啲走。等位嘅人都好多,相對上酒樓嘅人手就比較少,所以舉手嗌點心嘅時間都相對較長。 食物方面我覺得唔錯,點心嘅選擇未必有一般嘅酒樓咁多。但味道方面都唔輸蝕,流心奶黃包,包皮都夠薄,咬落去啖啖汁。涼拌方面揀咗三樣,黑松露雞,鴨舌同埋茄子,不過份量就好小,黑松露雞味道好唔夾,唔好食。。。特別想提大肚婆炒飯,入面有藜麥紅米,薑米,感覺上好健康,但炒出黎都粒粒分明嘅,係低卡選擇。

2021-10-03 486 瀏覽
唐宮小聚經常聽朋友提起,說點心很精緻/打卡很好看什麼的,一直以為只是點心賣相可以,今次一嘗之後發現點心味道跟新派造型的賣相匹配得上。 黑金造型流沙包,每台必叫的點心,包體鬆軟,一口咬下去奶黃和鹹蛋黃配搭恰到好處。超級喜歡💕 水煮魚春卷,咬下去要小心滾燙的麻辣汁,真的有釀進魚肉,味道趣怪。
2021-10-02 655 瀏覽
🌟牛肉叉燒🌟超正好好味真係食一碟完全唔夠喉,如果你同我一樣都係咁鍾意食牛嘅就一定要試😋,仲有💯炒蝦腸粉💯連我個嘴刁老公都讚口不絕👍🏻,另外個👍🏻蟹蝦蜆粥👍🏻(入面真係見到成隻蟹咖)果然真材實料唔怪之得碗粥咁入味👦🏼仔仔連食咗2碗都話未夠要再食😂,另外仲有籠好得意嘅😍豬仔包😍係爆漿咖(未食之前朋友仲話應該係普通流沙餡,點解一咬係爆漿,佢食完直頭讚有水準)如果熱食更加無得輸👍🏻,乳鴿唔使講一個字正😍必食下次一齊會再去😋😋😋😋😋
仲有💯炒蝦腸粉💯連我個嘴刁老公都讚口不絕👍🏻,
乳鴿唔使講一個字正😍必食
下次一齊會再去😋😋😋😋😋
2021-10-01
  • 乳鴿
  • 火焰菠蘿
  • 得意小豬
  • 炒蝦腸粉
  • 黑金流沙
  • 牛肉叉燒,炒蝦腸粉,蟹蝦蜆粥
2021-10-01 381 瀏覽
因為在公司附近,所以偶爾都會去social place 用膳。一向都很欣賞他們點心的創意:)一向都會點的是松露紅菇、黑金流沙包和三色蝦餃。松露紅菇造型特別,黑金流沙包奶黃味很香濃。三色蝦餃有點新意,食落也新鮮,不過就不太適合一班人嗌黎share,始終三個都唔同味!一個人都會想試晒三隻味。那次還點了和牛啤梨包。牛肉餡好香,外皮煙韌。用百力滋黎做個的啱啱好,好睇又好食!午巿去,人比較多。位置不太大,但也和其他客人也有一定距離。個人而言我覺得味道不錯,但價錢比較高,又不太吃得飽(他澱粉餐單選擇不算很多,不合我口味便嗌不了)。適合帶長輩去食!

午巿去,人比較多。位置不太大,但也和其他客人也有一定距離。
💎總評分:7.5/10-呢間中菜館一直出名食點心,創新好食賣相特別,啱晒打卡📸。小編今日6大2小嚟到dinner,menu太吸引,唔太肚餓都叫左成20樣野🤭,個個食到超級飽。1️⃣ 沙田乳鴿 $39/1隻乳鴿係呢度signature之一,好多枱都有叫,一坐底已經俾定手套你方便食乳鴿👏🏻。水準的確唔錯,外皮香脆,唔好睇佢細細隻都幾多肉下🐦,咬落有肉嫩多汁,每人半邊剛剛好👍🏻。2️⃣ 和牛啤梨 $55/3件 ;非常山竹 $49/3件兩款點心異曲同風,都係咸水角D FD,外皮放左一陣先食都keep到脆身,煙靭得嚟唔會痴牙✅。啤梨外型馬上諗起GagiNang 嘅咸水角,前陣子小編都review過!不過呢度入面嘅餡料就用左和牛配以黑椒調味🐂,好香口。「山竹」入面嘅龍蝦汁🦞同蟹肉🦀味道濃郁,同時滿足到視覺同味覺~推介🌟!3️⃣ 黑金流沙 ; 小小熊仔 $49/3件兩款包都熱辣辣,做到超級爆漿效果💥,用手MID開一定掂到湧出嚟噴泉,食時要小心。流沙包充滿蛋黃香味🥚,好食;熊仔入面係朱古力餡🍫,小編覺得有點太甜,作為甜品倘可,小朋友應該會好鐘意。4️⃣ 松露紅菇 $49/3件呢款包唔係流心款,但一MID開就已經聞到陣
💎總評分:7.5/10

1️⃣ 沙田乳鴿 $39/1隻
沙田乳鴿

2️⃣ 和牛啤梨 $55/3件 ;非常山竹 $49/3件
非常山竹

3️⃣ 黑金流沙 ; 小小熊仔 $49/3件
黑金流沙 / 小小熊仔

4️⃣ 松露紅菇 $49/3件
呢款包唔係流心款,但一MID開就已經聞到陣truffle香,餡料係切碎晒嘅菇類🍄,總之由外到內全部都係gu gu gu🍄,相對地輕盈。

5️⃣紫薯天鵝 $49/3件 ;鮮肉層酥 49/2件
兩款都係酥皮類點心,略嫌外皮整得唔夠鬆化,餡料雖多但係握得太實🤭,若可以多反少少空氣感可能會好D。尤其係天鵝,裏面嘅紫薯餡好香甜🍠,一個已經好濟。

6️⃣ 蟹粉麻球 $99/3件 ; 脆蝦多士 $89/3件
兩款煎炸點心都有水準,做到脆口係基本野。貌似煎堆嘅波波入面係蟹粉mix蟹肉🦀,食落雖然有驚喜,不過衡量反其他點心價錢同呢個size,覺得有點太貴💰。蝦多士係大大隻蝦,不過淨係3隻蝦🦐加3小塊包就charge $89,小編同樣覺得貴左D。

7️⃣ 黃金冰茄 $89;煸四季豆 $89
茄子聽個名就知係用鹹蛋黃炸嘅邪惡菜式🍆,不過整得有點失色,無想像中入味,但卻好油膩仲要係茄子,簡直索晒D油,no good。四季豆就中規中矩👌🏻,都算惹味。
和牛啤梨 / 脆蝦多士 / 黃金冰茄 / 煸四季豆

8️⃣ 冰鎮咕嚕肉 $99
除左賣相特別D之外,冰鎮可以令到外皮更加脆身🧊,外冷內熱有別於一般咕嚕肉,食落有驚喜💫!
冰鎮咕嚕肉

9️⃣ 小聚拼盤 $89 (3款)
多個option入面,屋企人揀左沙薑豬手、冰鎮秋葵、黑松露雞🐓,清清涼涼咁作為前菜都好開胃😃。

🔟 大肚婆炒飯 $99 ; 臘味煲仔飯 $79 ; 擔擔拉麵 $49
3個main dish都好食👍🏻。大肚婆炒飯個名好得意,用左薑米、蟹肉、蝦、脆豆、粟米🌽嚟炒成嘅一個飯,睇個配搭己經知係健康之選💚,即使係炒但係食落一D油膩感都無,蝦大隻而新鮮,推介🌟!
煲仔飯除左有基本臘腸、膶腸、臘肉同臘鴨脾外🦆,仲有小編好欣賞嘅四川麻辣腸🌶️,因為佢真係夠辣!無咩飯焦不過米飯好香臘肉味,拍得住專食煲仔飯嘅舖頭💯。
擔擔麵質感唔錯🍜,湯底都算濃郁,一人份量但叫咁多野share嚟食都好足夠👍🏻。
臘味煲仔飯

試過大部份菜式後, 明白點解餐廳會咁受歡迎😄。食物質素高,就算趕唔切即刻食都keep到熱辣辣,該流心的流心,該脆的脆💯。唯獨佢D餐具都好特色,print 左D螞蟻喺上面🐜,小編全程無望佢。若有人欣賞呢個design可以即刻去潮聖下🤪~
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 Silvercord雖然無停車場,但係食飯消費可以喺The One享用泊車優惠,詳情請睇website。
2021-09-18
沙田乳鴿
非常山竹
黑金流沙 / 小小熊仔
和牛啤梨 / 脆蝦多士 / 黃金冰茄 / 煸四季豆
冰鎮咕嚕肉
臘味煲仔飯
2021-09-25 509 瀏覽
火焰菠蘿好多人以為係菠蘿炒飯,但其實入面係紅咖喱牛肋條,同菠蘿🍍冇乜關係~食開小辣嘅人表示幾辣花雕醉雞$79份量都算多,酒味香濃,但雞可以再滑d醬汁鴨舌 $79麻辣味好香,味道唔錯,份量唔算多 總括點心比肉類出色

花雕醉雞$79
份量都算多,酒味香濃,但雞可以再滑d

醬汁鴨舌 $79
麻辣味好香,味道唔錯,份量唔算多

總括
點心比肉類出色