2023-11-02 119 瀏覽
媽子榮升之喜值得慶祝,宴請到八方庭同佢賀一賀啦!預先BOOK好曬位,好快就入得!唔洗公公婆婆企係度等甘耐,超好服務!✨蓮藕煎肉餅✨份量多夠曬分嚟食!即叫即煎,油分好少,足料充實食落好yummy。上菜相隔10分鐘仍然脆身。食咗咁多肉,點都要叫返D菜食下減低罪惡感, 都幾新鮮和清甜。✨翡翠炒龍躉球✨當中的西蘭花龍躉球 加埋一齊,完美帶出爽口與軟綿雙重口感。熱辣辣咁上枱,龍躉球大大粒。肉質嫩滑,食唔停嘴😋食埋呢個就夠晒飽啦!✨老壇酸菜魚✨魚肉好滑好彈牙,滿滿的骨膠原、蛋白質,營養豐富。特別要讃下,佢地所用既桂花魚無魚骨,超級方便,啱曬我啲懶人懶得lur骨😂無敵享受✨上湯澳洲大龍蝦✨,大龍蝦design擺設都好精緻💯💯💯❤️香味四溢,非常適合大家分黎食呢! 公公婆婆都食到唔停口!我哋一家人都一致認為性價比最高又好食嘅一間,所以一定會再幫襯多次。
✨蓮藕煎肉餅✨
✨老壇酸菜魚✨

2023-10-30 103 瀏覽
呢一間酒樓真係好掂,今次食咗好多嘢!❤️‍🔥❤️‍🔥辣子雞脆大腸:嘩!真係估唔到咁大碟!除咗大碟之餘,啲辣椒真係好多好多,未食已經聞到好辣,炸子雞好香脆,脆大腸都非常入味!仲加咗啲芝麻花生更加香!❤️‍🔥❤️‍🔥蝦球豆腐蒸水蛋:簡簡單單嘅蒸水蛋,加埋豉油已經好好食,仲要有好滑嘅豆腐同蝦球,令到成個菜豐富唔少!❤️‍🔥❤️‍🔥污糟龍躉蒸雞:龍躉同蒸雞嘅份量都好多,蒸完之後仍然可以保持滑嫩!❤️‍🔥❤️‍🔥七味豆腐:七味豆腐香脆,又脆卜卜!❤️‍🔥❤️‍🔥拔絲菠蘿咕嚕肉:呢一個菠蘿咕嚕肉真係好鍾意呀,酸酸甜甜好開胃!連啲菠蘿都好甜添!
呢一間酒樓真係好掂,今次食咗好多嘢!

❤️‍🔥❤️‍🔥七味豆腐:七味豆腐香脆,又脆卜卜!

前幾日同班姐妹一齊食飯,突然想食中餐,上網就搵左間係附近嘅八方庭。•*¨*•.¸¸☆話梅涼瓜•*¨*•.¸¸☆推介:3.5/5叫嚟當前菜,酸酸尾尾咁幾開胃!•*¨*•.¸¸☆川味水煮牛肉•*¨*•.¸¸☆ 推介:5/5水煮牛肉辣到我流晒大汗,啲辣椒🌶️真係唔可以睇小,又香又辣,越食越辣!真係好正🤪•*¨*•.¸¸☆蓮藕煎肉餅•*¨*•.¸¸☆ 推介:4/5肉餅煎到外面脆卜卜,入面又勁juicy!•*¨*•.¸¸☆蜜汁脆薯牛仔粒•*¨*•.¸¸☆ 推介:5/5好好食呀呢碟蜜汁脆薯牛仔粒,因為佢加左蜜汁唔會好鹹,有少少甜甜地好岩我口味,牛仔粒仲好嫩嫁啲肉!•*¨*•.¸¸☆鴛鴦蝦球•*¨*•.¸¸☆ 推介:4/5鴛鴦蝦球外脆內軟,脆卜卜嘅外皮好好食,入面嘅蝦肉有好彈牙,加埋啲醬就更加好食!
叫嚟當前菜,酸酸尾尾咁幾開胃!

肉餅煎到外面脆卜卜,入面又勁juicy!
•*¨*•.¸¸☆鴛鴦蝦球•*¨*•.¸¸☆ 推介:4/5
°ʚ♡ɞ° 八方庭 ✐. 好味程度: 🌟🌟🌟🌟🌟✐. 回訪指數 : 🌟🌟🌟🌟🌟✐. 推介指數: 🌟🌟🌟🌟🌟(・ω・`(・ω・`(・ω・`)德國脆皮豬手已經預先切好晒,外皮真係夠晒脆,肉質都幾鬆軟,鹹鹹香香幾好味。(・ω・`(・ω・`(・ω・`)老壇酸菜魚(桂花魚)雪白嘅魚肉非常搶眼,雖然顏色仲係白雪雪,但係已經吸收晒辣味嘅精華,每一啖都食到酸辣嘅味道。(・ω・`(・ω・`(・ω・`)川味水煮牛肉水煮牛肉比起酸菜魚就更加惹味,呢一款比較麻,辣味呀程度又會再高層次啲,牛肉仍然keep到好嫩!(・ω・`(・ω・`(・ω・`)污糟龍躉蒸雞唔食得辣嘅都可以食呢個龍躉蒸雞,魚肉同埋雞肉都係好滑,雖然唔辣,但係都好夠味!
°ʚ♡ɞ° 八方庭
✐. 好味程度: 🌟🌟🌟🌟🌟
✐. 回訪指數 : 🌟🌟🌟🌟🌟
✐. 推介指數: 🌟🌟🌟🌟🌟
(・ω・`(・ω・`(・ω・`)老壇酸菜魚(桂花魚)
(・ω・`(・ω・`(・ω・`)川味水煮牛肉
(・ω・`(・ω・`(・ω・`)污糟龍躉蒸雞
呢排好鍾意食中式菜( ´ω`) ⊃゜゜゜❤成日都會去呢間酒樓到食嘢!蜜汁脆薯牛仔粒( ´ω`) ⊃゜゜゜❤牛仔粒切到正方形,可以一啖一粒,仲要加咗啲蜜汁甜甜地,薯仔都好入味,Jenggggg ahhhh!拔絲菠蘿咕嚕肉( ´ω`) ⊃゜゜゜❤普通咕嚕肉已經好好食,更何況呢一個係拔絲菠蘿咕嚕肉,更加令人忍唔住愛上!咕嚕肉酸酸甜甜,仲要外脆內軟!老壇酸菜魚( ´ω`) ⊃゜゜゜❤桂花魚好入味,酸辣嘅味道完全滲透喺魚肉當中,一啖湯第一啖魚肉,超級完美!上湯澳洲大龍蝦( ´ω`) ⊃゜゜゜❤鮮甜美味,又足料嘅大龍蝦,未食見到已經流晒口水!

媽媽跟朋友來過這裡吃晚飯說不錯,所以想說週末跟爸媽來試一下,食物其實是還可以,本身都開開心心。但埋單的時候我就開始覺得有點兒奇怪,首先一般都會有張單打出黎叫你對下啱唔啱,我地係櫃檯埋單,冇俾但我地對,只係收銀個屏幕顯示總金額,我媽媽俾完錢都沒有給我們收據或者單,我本身都沒有想太多,但突然想說看看另外叫的蒸飯多少錢(因為點心紙上面沒有),一看之下就發現所有點心都比點心紙上面的貴幾元。我原先以為加了價但點心紙是舊的,已經覺得不太OK,後來爸爸說去問一下吧,回去問櫃檯的部長,他也解釋不了,後來問了一個應該是經理,她說星期六日公眾假期點心加三元,我就當然說你的點心紙沒註明,她就說門口的牌有寫….原來是一個活動的牌上面主要標註早午晚茶市的時間,下面有一行很小的字體註明她說的….坦白說,我個人真的不能認同這樣的經營手法,現在的茶樓,大部分都是標正價再註明特價時段(我媽說舊式茶樓才會週末比較貴),你反過來點心紙標平日價也就算了,是不是應該在點心紙上註明呢?或者下單時給顧客說一下?外面那個牌誰會注意看呢?埋單的時候也不給對單,我覺得很可能有非常多的顧客都不知道自己在週末要付更貴的價錢。腸粉味道還不錯,

腸粉味道還不錯,皮算薄。蒸飯味道可以但份量非常少,鹹水角的皮的味道可以但餡兒很少,馬拉糕和牛柏葉味道都偏淡。

這樣的經營手法,食物再好也不會去。
2023-10-21
2023-10-20 105 瀏覽
🔷蜜汁脆薯牛仔粒🥔多數都係大排檔先會食呢一碟餸🤣但係我真係愛呢一個所以一見到都係要叫🎊薯仔整得好脆係會外脆內軟🥔而牛仔粒就正常啦牛味唔係好重🤍薯仔同牛肉都好夾😀🔷上湯澳洲大龍蝦(烏冬底)大多數都係伊麵係底😏但係呢個竟然係烏冬底😳龍蝦係啖啖肉唔使仲要喺度拆殼🥸龍蝦都好彈牙❤️🔷拔絲菠蘿咕嚕肉🍍男朋友大愛咕嚕肉所以就叫咗☺️咕嚕肉酸酸甜甜仲可以拉絲😉咕嚕肉外皮好脆而肉都好淋😜再配上菠蘿食係更加多層次🍍🔷辣子雞脆大腸一上枱真心嚇親超多辣椒的説😳但冇想像中咁辣只係食到個口好麻🤪豬大腸每一舊都好大舊😋食落係好有口感再加上辣椒真係好好食😎
🔷蜜汁脆薯牛仔粒🥔
🔷上湯澳洲大龍蝦(烏冬底)
🔷拔絲菠蘿咕嚕肉🍍
🔷辣子雞脆大腸
2023-10-19 85 瀏覽
拍拖咁耐,💫原來大家都未試過去酒樓食飯,今日就搞搞新意思,帶男朋友來到八方庭,呢度既環境好大,💫真係同正式既酒樓一樣,但唯一唔同既係呢度既環境高尚又舒服,已經係比較新式既酒樓,環境同座位都企理乾淨,💫我地兩個人去,所以我地坐得好闊落,張枱又夠大,睇到呢度好多菜式,價錢又唔係話好貴,見到對面枱,碟碟都好有份量,我地擇左三個菜式,✨叉燒拼燒腩仔,呢種我叫佢做雙併,主要既肉質都好靚,叉燒質感好軟腍,燒到好紅,而腩仔又好有口感,肥既地方又好夠油香,另一個菜✨就係翡翠炒龍躉球,佢既配合好夾,特別鐘意食龍躉球,唔知道佢點整,但佢整出來真係好好食,✨話梅涼瓜呢一款可以話心思滿分,疊到好靚好整齊,酸酸地既味道令人好開胃又可幫助消化,整體上都係質素之店✨
2023-10-18 63 瀏覽
泡椒鳳爪做小食真係唔錯,凍凍地既雞腳幾爽幾彈牙,用佐花椒辣椒去醃,麻辣雙全,餐前做開胃小食真係最岩啦🤪豉椒鵝腸係小菜,原個砂鍋咁上,保持熱度,鵝腸好彈牙好鮮,又濃豉椒味,爆炒到好香又唔會好韌,再加上洋蔥青紅黃椒香蔥呢啲一齊去炒,味道更突出😙蓮藕煎肉餅係另一小菜,塊塊肉餅都有番相當既厚實,唔會煎到散晒,表面好焦脆,咬開食到軟嫩既豬肉同爽口既蓮藕,雙重口感,唔會煎到好油膩,乾身味濃😉叉燒拼燒腩仔都係酒樓傳統要試既燒味,叉燒完全係半肥瘦既,豬油既甘香同柔嫩既豬肉係最好既配搭,焦甜香脆既邊皮,好高分既叉燒;燒腩仔用既都係五花腩,肥瘦均勻,燒肉皮非常香脆,色澤鮮美🤓老壇酸菜魚係主菜添啦,魚片用既係桂花魚,特別鮮嫩,魚片份量多多,一塊塊既魚片鮮味十足,亦吸收晒酸菜湯既酸咸麻辣,味道多變🤓

2023-10-17 74 瀏覽
酒樓俾我嘅印象就係坐得唔係咁舒服,或者環境係比較污糟小小🫠但係呢間酒樓可能係新開嘅關係所以環境都坐得好舒服而且俾人嘅感覺都係乾淨企理👀今次就叫咗五樣食物,每一款食物都不錯嘅!包括蓮藕煎肉餅,叉燒拼燒腩仔,蜜汁脆薯牛仔粒,德國脆皮豬手同鴛鴦蝦球❤️蓮藕煎肉餅真材實料,食完一件已經覺得有時少少飽肚。叉燒同燒肉都係半肥瘦,兩者都係十分淋嘅🤭薯仔牛柳粒係一個美好的組合,牛仔粒牛味好重,書仔都好淋!豬手整得好脆又唔會好鹹,推✅蝦球就好炸下,但蝦真係彈牙下~
上星期返咗屯門搵屋企人,好耐都冇入去屯門啦,發現附近有一間睇落幾光猛乾乾淨淨嘅川菜粵菜酒樓,就決定揀呢間請屋企人食飯餐飯!我哋一共叫咗四個唔同嘅菜式:1️⃣老壇酸菜魚(桂花魚)老壇酸菜魚啲魚肉夠厚肉而又大大塊,魚肉夠滑,仲要酸菜同魚肉份量都好多,酸味同辣味都平衡得岩岩好,整體口感非常好👍🏻!2️⃣蓮藕煎肉餅蓮藕爽脆嘅口感加入肉餅,煎到好香脆,仲好多汁!3️⃣上湯澳洲大龍蝦(烏冬底)呢一個大龍蝦超級鮮甜,勁多龍蝦肉,賣相都好吸引,另外龍蝦嘅汁仲流晒落去烏冬到,超級正!4️⃣拔絲菠蘿咕嚕肉平時都好鍾意食咕嚕肉,呢一個拔絲菠蘿咕嚕肉酸酸甜甜就最開胃!

我哋一共叫咗四個唔同嘅菜式:
1️⃣老壇酸菜魚(桂花魚)
2️⃣蓮藕煎肉餅
蓮藕爽脆嘅口感加入肉餅,煎到好香脆,仲好多汁!
3️⃣上湯澳洲大龍蝦(烏冬底)
4️⃣拔絲菠蘿咕嚕肉
一班舊同學都住喺屯門附近,想要個環境闊落啲嘅地方食下嘢聚下舊,呢間中菜館真係唔錯嘅選擇。🗳️✔️見隔離嗌咗一盤圓形蒸籠物體咁樣幾得意,原來係”污糟龍躉蒸雞”。我哋都好鍾意食魚同雞,所以都嗌咗個試下。啱啱出籠熱辣辣,火候啱啱好,雞肉非常嫩滑,入面有淡淡紅棗味。龍躉魚肉都唔會好腥,有用到薑蔥果皮。😌試完蒸嘅就試下炒嘅。“翡翠炒龍躉球”分量十足,滿滿嘅西蘭花承托住豐滿嘅龍躉肉。炒嘅龍躉仲更加惹味,煎香嘅皮真係非常可口。西蘭花炒得啱啱好, 唔會太硬太淋,容易入口。🥰黎返碟辛辣野,就試下“川椒豬手”。最下面係辣汁,然後鋪上一層青瓜,上面再放上豬手,最面層就係芫茜等等嘅配料。豬手望落去雖然白曬曬但其實已經相當入味,辣辣地嘅感覺幾正。😚”川辣口水雞”都係必選。最低層紅紅嘅汁相當吸引,雞肉嘅份量都ok,淡啖肉夠鮮嫩;配搭埋木耳小辣椒,幾唔錯。😉推介度:7.7/10
推介度:7.7/10
2023-10-12 83 瀏覽
~老壇酸菜魚~果然唔錯,送到上枱都好香噴噴,酸辣味道好正,夠濃,裡面有好多桂花魚,除既質感滑又嫩口,仲有湯汁都裝到滿滿,係咁追住來食~~叉燒拼燒腩仔~叉燒肥瘦適中,肥美既地方又好食,叉燒面上既蜜糖落得恰到位,表皮仲好有燒香脆口既口感,叉燒好新鮮,至於腩仔就燒得好均勻,最面既皮都燒到脆脆,咬落去卜卜聲,腩仔既位又唔會過肥~~蓮藕煎肉餅~食過先知咁有質素,煮出來既菜式全部都好用心,一向都鐘意煎肉餅,估唔到咁樣食既口味咁新鮮,呢度所有都係即叫即整~~泡椒鳳爪~食咁多主菜,其中都叫一款小菜試下,鳳爪食得多,泡椒既做法又真少食,呢種口味都好岩我~
~老壇酸菜魚~
~叉燒拼燒腩仔~
~蓮藕煎肉餅~
~泡椒鳳爪~
2023-10-11 49 瀏覽
呢間酒樓都係一般酒樓裝修,但坐得幾舒服,好大氣既裝修,同長輩黎食飯都唔失禮!😻翡翠炒龍躉球龍躉球粒粒都好大粒,好厚肉,龍躉係炒到好香,魚既鮮味出晒黎,魚肉實淨得黎都幾嫩,配菜既西蘭花香蔥都炒到出晒味,清新呀!😽豉椒鵝腸鵝腸份量好多,好彈牙煙韌,特別香鵝味,亦都好香豉椒味,好濃味,同埋青椒果啲一齊食,爽脆口感,特別體驗!😸蝦球豆腐蒸水蛋豆腐好滑呀,吸收晒蝦既鮮味同蛋既蛋香,本身豆腐既豆香都好重,蝦球就好彈牙,蝦球上面既xo醬更突出蝦既味道,清清地好好食!
😻翡翠炒龍躉球
😽豉椒鵝腸
😸蝦球豆腐蒸水蛋
2023-10-09 108 瀏覽
屯門呢間酒樓裝修幾好,幾好坐,真係幾舒服,同屋企人黎就岩晒啦!我地先食兩個小食,川辣口水雞同埋川椒豬手,口水雞麻麻辣辣,雞皮好滑嫩,雞肉都好腍,好入味;豬手就煮得岩岩好,好彈牙爽口,蒜味香濃,亦有適量辣味,非常開胃!主食之後到啦,先黎翡翠炒龍躉球,龍躉好大舊,肉質好結實,口感好好,好鮮味,炒到外面有啲焦香,伴碟既西蘭花都好青脆呀,鮮味呀!另一個係川味水煮牛肉,牛肉好多,塊塊厚薄適中,又嫩又腍,用佐好多辣椒,辣味滿滿,好麻好辣,濃香十足!最後一個主菜係污糟龍躉蒸雞,龍躉肉都係厚實既,龍躉有啲蒜蓉去蒸,充滿蒸香,龍躉都好肥美,魚油滲晒出黎,滑雞既雞肉充好滑嫩,用佐紅棗薑蔥去蒸,特別惹味!