2021-03-20 197 瀏覽
其實之前都嚟過好幾次湯底味道還好但拉麵本人就覺得麻麻職員態度尚算Okay有件事不得不說本人今次帶嬰兒去因為嬰兒要食奶我問職員可否要熱水職員竟然回答喺唔可以提供咁我就去咗附近第二間日式商戶好彩好心俾熱水我因為依件事我亦準備去信投訴另外唔會再光顧感覺無咩同理心不過仲發生另一件事我仲同另一個小朋友去食佢唔小心倒寫咗水職員態度都唔會喺差我諗住用紙巾幫助抹返嘅時候佢都有話等佢嚟做祝佢哋生意興隆多我一個顧客唔多少亦唔少
其實之前都嚟過好幾次
祝佢哋生意興隆
多我一個顧客唔多
少亦唔少
2021-03-19
話說我同朋友上星期日排左一陣隊終於坐低左,已經寫好哂食啲咩。因為我朋友因為有左bb, 所以唔飲得凍水,就向其中一個女職員問有無熱水,佢一開始語氣已經好差甘話「呢度無熱水架喎」!甘我地都算喇,排左甘耐照食喇,繼續點野食!但點知後來個女職員經過我朋友後面同其他職員講「佢問我有無熱水喎,係迷傻架」,嘩!呢句說話我地都聽得清清楚楚!😡😡 真係離哂大譜!甘既服務態度!一啲都唔識尊重人!所以我地即刻起身,以後唔會幫襯!已Black list! 太過份!
太過份!
2021-02-13
2021-02-17 187 瀏覽
自從尼個商場擴大后!多咗好幾間食店!今次就試尼間拉麵🍜,排咗大約15分鐘!黑蒜油熟成濃湯拉麵($78)~好濃嘅黑蒜味但偏咸!麵質好一般!可能我偏喜歡粗麵!只得一大塊叉燒,偏肥!有啲荀及一隻糖心🥚!🥚值得一讚有啲滷水味😅豚肉盛合拉麵($89)~足料!有兩塊叉燒及一嚿再幾片豚肉!好多不同豚肉👍🏻亦都有一隻糖心蛋

有啲滷水味😅

2021-02-16 100 瀏覽
点了黑蒜油、辛辣还有墨鱼三款,都很好吃,汤汁经验,肉量足,面条劲道却又不硬,还有丰富的酱料任选。另外点了鸡肉沙拉、包菜,味道都很好,饺子稍显普通。唯一希望店家能够出卖小份面。
2021-02-14
  • 黑蒜油熟成浓汤拉面
2021-01-16 158 瀏覽
今日晏晝去咗食拉麵,座位都算多,但疫情期間都算坐得迫,同朋友都叫咗黑蒜油熟成拉麵,另外再追加左玉子大阪燒同埋明太子芝士餃子。首先,嚟咗玉子大阪燒,見到個樣有啲失望,只係用咗平時拉麵入邊嗰隻蛋加咗大阪燒啲醬同木魚,咁就$22,食落仲要冇乜特別,個蛋皮好老唔好食☹️ 之後個拉麵就嚟咗,啲湯冇平時啲拉麵咁濃郁,黑蒜油味唔重,另外再加黑蒜油醬料落個拉麵先多番少少黑蒜味,不過舊叉燒同蛋係幾好食,而拉麵嘅質地亦都唔錯😋 明太子芝士餃子係普通餃子上面加咗明太子醬同芝士,同我預期之中有啲出入,不過好足料,啲芝士可以拉絲,味道一般。整體成餐都麻麻地,冇乜特別,如果呢個價錢可以喺出邊食啲更加好食嘅拉麵,但如果想喺東涌搵拉麵食就算係一個選擇。

2020-12-11 194 瀏覽
❗️兩碗拉麵都揀左普通韌性同無走任何配菜.-🍴俺流男盛拉麵(辣鹽湯) HKD89拉麵有少少煙韌感覺😚飲啖湯先 清甜得黎有少少辣味 會令人想飲多幾啖🥰配左兩塊叉燒同三件炸雞 叉燒相當厚身亦唔覺得鞋口 而炸雞簡直可以用巨型黎形容 🧜🏻‍♀️分左成6 7啖先食完一舊 (絕對唔係細細啖) 雞件嫩滑 但炸皮浸左湯就唔脆啦 反而索曬湯汁味都唔錯🤪.-🍴豚肉盛合拉麵 HKD89拉麵質地一樣啦🙈湯底係極濃嘅豬骨湯 飲左一啖 哇❗️啲豬骨啊骨膠原啊完全感受到😋呢個有叉燒 五花腩同豬頸肉起入面 叉燒仍然超級厚 五花腩肥膏同肉層層分明 亦都係好大件 到豬頸肉 🧜🏻‍♀️食食下發現有成堆起底 非常爽口🤪 唐心蛋係重點❗️(其實上面果碗都有😹)係超流心 蛋味都夠濃 想encore叫多隻😹.-🍴大阪燒餃子 (6件) HKD39餃子係豬肉餃子🥟配埋大阪燒醬同沙律醬都唔錯 不過就稍為咸左啲🌝.-🍴墨魚波波 (期間限定)HKD58本身以為會好韌 因為墨魚如果整得耐真係會似橡筋🧐點知正正相反 好淋身 有埋墨魚汁同沙律醬點 好食到個鮮味🙈.-🧜🏻‍♀️認為呢間野比餸真係比得一啲都唔孤寒 中意食肉人士食拉麵去呢間真係好岩去😹✾味道覺醒

❗️兩碗拉麵都揀左普通韌性同無走任何配菜.
🍴俺流男盛拉麵(辣鹽湯) HKD89
🍴豚肉盛合拉麵 HKD89
🍴大阪燒餃子 (6件) HKD39
🍴墨魚波波 (期間限定)HKD58

味道覺醒指數:3.8/5
抵食指數:3.6/5
服務指數:3.5/5
2020-12-01 925 瀏覽
呢間拉麵店未試過,連續兩日返工前與不同嘅同事來食,店面不大,抗疫中座位更少,第一天12點到唔使等位,第二天1220到入埋我哋已爆滿!要食要避開中午人潮店面以淺木傢具為主,有3個大卡位,牆上日文木板餐具很配合拉麵店,桌椅略迫,拉麵款式都幾多,店家很窩心,在餐牌上落了導引,方便客人揀選自己喜歡嘅口味,點餐紙簡單第一天:俺流鹽湯拉麵($59)+玉子($12)自己一向拉麵中最喜歡嘅湯底是鹽湯,厚瓷碗是存熱?份量不大(坦白我食完都只係7分飽)湯底很清澈,飲一啖夠鹹香,不會膩,拉麵是較幼嘅麵,排湯力幾好,不會淥到太淋(我選普通)叉燒半肥瘦,薄薄的,食落不會太嚡太膩,好味(我不喜歡食拉麵叉燒來講已很高分)菠菜葉味道清爽,荀絲有咬勁,白蔥絲爽嫩,整體好味,很合我口味,玉子嘅蛋黃是我最喜歡溶岩漿狀,香蛋黃味,蛋白彈牙,好好味😋同事食:黑蒜熟成濃湯拉麵($75)第二天:俺流特製撈麵($75)因「人氣」而揀(與紫蘇拉麵掙扎了很久)賣相跟餐牌圖片一樣,麵條有咬口,黑蒜油香,但秘製醬是很有「大澳鹹蝦醬」感覺,雖然無咗鹹,但濃濃嘅蝦乾+XO醬嘅海鮮味,真的不是我杯茶,撈埋生蛋黃,麵條更滑,叉燒片是圓捲形的,比鹽湯

第一天:
鹽湯拉麵
玉子

同事食:
黑蒜熟成濃湯拉麵

黑蒜熟成濃湯拉麵($75)

第二天:
俺流特製撈麵
撈後

俺流特製撈麵($75)因「人氣」而揀(與紫蘇拉麵掙扎了很久)賣相跟餐牌圖片一樣,麵條有咬口,黑蒜油香,但秘製醬是很有「大澳鹹蝦醬」感覺,雖然無咗鹹,但濃濃嘅蝦乾+XO醬嘅海鮮味,真的不是我杯茶,撈埋生蛋黃,麵條更滑,叉燒片是圓捲形的,比鹽湯拉麵嗰塊更厚,配菜(叉燒、菠菜、生蒜片、芝麻)都被蝦醬味蓋住了!
同事食:
俺流男盛拉麵熟成湯底

俺流男盛拉麵($89)熟成湯底
俺流男盛拉麵辣鹽湯底

俺流男盛拉麵($89)辣鹽湯底

服務幾好,上菜又快,但⋯同事叫嘅拉麵有炸雞塊,想叫店員炸雞另上(唔想被湯沾濕變淋)店員話唔可以,因餐廳廚師設計是要客人食浸湯嘅炸雞(日本興嘅?)店員折衷係比個碗仔我哋,一上菜就夾起

自己較喜歡鹽湯拉麵,撈麵不合我口味

總會揀到合意嘅拉麵

2020-11-04
鹽湯拉麵
玉子
2020-11-08 357 瀏覽
老老實實好耐冇打過食評,食左幾啖忍唔住影番相黎出Post,所以照片未必還原到真實情況🙏🏻🙏🏻話說打完山出東涌肚餓都想搵野食,見到呢間野話d湯底好似有d名氣咁就諗住試下,入到黎飲到杯冰涼既水其實都舒服既,落order叫左1個新出面同1個人氣面,見肚餓仲叫多個人氣餃子諗住食餐好既,跟住就出哂事啦🤮🤮第一道上既係大阪燒餃子,老實講都幾細隻,係一口餃子啲size,食落去佢既大阪燒就係有啲大阪燒醬沙律醬同木魚,咁我都明大阪燒就係呢d,但其實佢同隻餃子唔夾囉。。。仲要食落隻餃子係feel到冇煎過,即係水餃加堆醬同木魚,咁大佬大阪燒都起碼要燒掛🤔🤔咁其實食完餃子都冇諗住影相,食埋個面就忍唔住啦,呢個墨魚湯拉麵就真係世界級,第一啖個湯,老火味精湯咁既味,即係中湯個種味,再飲多啖,真係冇墨魚味,得陣老火湯味?!面底就正常,墨魚得個咬字,個叉燒又係世界級,肥既得陣油膩感,瘦既又係得個咬字,真心講句唔知食緊d咩🤷🏻‍♂️再來人氣柚子湯拉麵,柚子胡椒湯底係算唔錯,幾清新又有胡椒嘅味道,兩者平衡到,但舊叉燒又出事,得1塊都算啦,厚度係有既,但食落就係一堆豬油,第一次食舊肉食到咁唔想食,諗住溫泉蛋實冇死啦,係冇蛋味
大阪燒餃子

俺流柚子拉麵

再來人氣柚子湯拉麵,柚子胡椒湯底係算唔錯,幾清新又有胡椒嘅味道,兩者平衡到,但舊叉燒又出事,得1塊都算啦,厚度係有既,但食落就係一堆豬油,第一次食舊肉食到咁唔想食,諗住溫泉蛋實冇死啦,係冇蛋味架喎🤔其實我食緊d咩呢?
最後補充埋兩個拉麵都不太熱,可能有人會覺得咁幾好呀一上菜就食得,但我就覺得唔夠熱就冇食拉麵嗰種食落暖入心既感覺,Any肥呢間野真係不了🙅🏻‍♂️
2020-11-08
2020-09-25 377 瀏覽
辛辣塩湯拉麵,要硬麵,煮得剛剛好,面的粗幼也很適中,湯底很清,不會有油膩嘅感覺,辣到也不算很辣炸雞也很美味,雞皮酥脆,價錢也不貴,值得一試現在做外賣七折優惠,但拉麵一定係堂食比較好吧

炸雞也很美味,雞皮酥脆,價錢也不貴,值得一試

現在做外賣七折優惠,但拉麵一定係堂食比較好吧
2020-09-23
  • 辛辣塩味拉麵
2020-09-02 301 瀏覽
Lunch time 時間去咗東薈城依間拉麵店🍜 平時經過都見到好多人排隊 今日都忍唔住跟風試試雖然見佢做緊期間限定 但太想試佢個柚子湯底 我就叫咗俺流柚子拉麵可惜 個人覺得味道好淡 佢只係清湯加d柚子醬汁 柚子味道出到 但湯底就好淡 食開清淡口味嘅朋友應該會中意 但我就麻麻不過覺得有趣嘅係 店內有幾款醬汁比你自己加 有推介埋邊款拉麵加邊d醬會好味d都幾好玩 試吓唔同味道

都幾好玩 試吓唔同味道
2020-08-24
2020-06-28 387 瀏覽
本身諗住入大澳先食嘢結果太肚餓所以臨時喺東涌搵嘢食見呢間座位唔逼人流又唔算太多就入咗去不得不讚嘅係入去坐低後職員就會拎水過嚟啲水仲有紙巾蓋住呢個細心嘅舉動好加分!即時心情開朗咗我嗌左呢個俺流柚子拉麵一食落去,超fresh!係好清香嘅柚子味但加埋醬油所以唔會好酸味道係好match好開胃而且又有柚子喺面 有幾啖咬口超鍾意至於拉面 硬度又係十分好唔會淋到冇咬口但又唔會好硬 十分彈牙男朋友叫咗呢個 俺流鹽湯拉麵呢個可能係鹽湯關係所以偏咸少少我個人較喜歡自己嗰個呢度其實好多嘢都有自由度幾咸啦,加咩配料啦所以會有encore機會的埋單!
本身諗住入大澳先食嘢結果太肚餓所以臨時喺東涌搵嘢食
見呢間座位唔逼人流又唔算太多就入咗去
不得不讚嘅係
入去坐低後
職員就會拎水過嚟
啲水仲有紙巾蓋住
呢個細心嘅舉動好加分!
即時心情開朗咗

我嗌左呢個俺流柚子拉麵
一食落去,超fresh!
係好清香嘅柚子味

所以會有encore機會的
埋單!
2020-02-22
2020-06-24 236 瀏覽
難得哩個星期入東涌返工,成兩年冇黎改變了很多。東薈城多咗好多食市。大熱天時甘多食市都唔知食咩好,見到哩間我曾經去日本食過都好係疫情下食d日本嘢感受日本味道。天氣真係熱,見餐牌有梅子湯底,睇到粒梅都食欲大增,於是叫咗11號果碗梅子紫蘇叉燒拉麵加柚子汁椰菜。果然成碗麵一到就聞到酸酸味道,令人食欲大增,拉麵好貼身可以俾客人選舉軟硬度。加上枱上面有幾種特别的醬料可自由配答。食完這次後好想再食下次,試埋店內其他味道拉麵。
2020-06-20
2020-05-31 395 瀏覽
呢間拉麵係日本都有名氣,而且好多分店,但我就未試過日本果邊,見到香港有就當然要試下啦!🔥人流非常少,但我去既係東薈城分店,本身舖面都好大,望落就更少人,下午茶時段去都有影響吧!🤔座位都分得夠開,坐得幾舒服😌價錢就有d小貴,差唔多一百蚊碗拉麵,兩個拉麵加一個小食$244.晚飯食感覺差唔多,下午茶可能有點奢侈喇🙄🙄呢間係畫紙方式點餐,打開餐牌簡完一輪就係✔ 低交比侍應。上餐速度非常之快,5分鐘左右已經上晒3道菜。
俺流男盛拉麵
墨魚波波
墨魚波波
2020-05-29
俺流男盛拉麵
2020-05-25 230 瀏覽
去完水口村玩完摸蜆,回程經過東涌順路醫肚,去到無咩人唔駛等位,環境舒適,二人安排了卡位坐。美食不多主打拉麵,二百蚊埋單都算經濟。大阪燒餃子(6件) $39比平時食開形狀有點唔同,餃子呈蝦餃狀,細細粒鋪滿木魚絲,有肉汁幾好食。俺流鰻魚飯 $69鰻魚飯用上珍珠米飯粒粒分明,鰻魚汁好味可惜淋太少,魚肉不算肥美無碎骨,味道OK。黑蒜油熟成濃湯拉麵 $75大大碗拉麵得一片薄薄的叉燒有點不夠喉,但都幾好味肥瘦適中,糖心蛋黃呈流心非常滿意,湯底好有黑蒜味重口味,加了蔥花、荀絲、菠菜增加了不少口感,拉麵口感彈牙,唔錯。

大阪燒餃子(6件) $39

俺流鰻魚飯 $69

黑蒜油熟成濃湯拉麵 $75
俺流鰻魚飯
2020-05-24
俺流鰻魚飯
2020-04-24 1269 瀏覽
原來這間新式拉麵店,擴充得非常快,很多地區都有,住所附近都有一間,但是沒什麼人會在屋企附近食成百蚊拉麵吧。看一看餐牌,好像沒有什麼類型的麵條,湯底就有幾款,其餘都是配合不同的食品。反正現在外出吃東西的機會不算太多,間中來拉麵店,倒不如一次過試最多的,因此就點了個俺流男盛拉麵,點了鹽湯那一款。可能由於店子不算太大,內裏亦都未有坐滿食客,因此拉麵很快便端來了。湯底熱燙的,先喝一口,輕微鹽香感覺豬骨湯不夠香濃,但亦都不會太過鹹。餐牌上面沒有麵條選擇,就是因為它所用的麵條,是最基本的日式拉麵麵條,這樣感覺不太好因為麵條的賣相就像普通快熟麵,只看麵條,其實和家中自己煮的快熟麵差不多;麵就挑選了硬麵,煮得還算夠硬身,有點兒嚼勁。湯底旁邊還有少許柚子蜜的柚子皮、青荵白荵調味。點男盛拉麵,因為會有齊三種配料:即是雞塊、叉燒、糖心蛋。本身一看,雞球炸完之後直接放進湯底之內,心中暗想不妙,在心算如果一咬下去雞球是暖的那就大鑊豈料,雞球是意料之外那麼熱燙沒有浸在湯裏邊的,當然比較香脆,浸在湯之內,外皮稍微軟化,但亦都不見得特別軟林林,反而令到雞球有兩種口感顯得不錯。雞皮之外,中間的雞肉亦都保留相當肉汁,中間

看一看

俺流男盛拉麵,點了鹽湯那一款。

湯底熱燙的,先喝一口,輕微鹽香
感覺豬骨湯不夠香濃,但亦都不會太過鹹。

餐牌上面沒有麵條選擇,就是因為它所用的麵條,是最基本的
日式拉麵麵條,這樣感覺不太好
麵就挑選了硬麵,煮得還算夠硬身,有點兒嚼勁。

本身一看,
豈料,
雞球是意料之外那麼熱燙

雞皮之外,中間的雞肉亦都保留相當肉汁,中間不會死乾,口感也是不錯。

叉燒是薄薄的兩片,體積也相當大,雖然不算非常之肥瘦均勻,但是中間有少許肥肉,亦都是像日式叉燒
那般,捲起來製作的,即使本身沒有什麼味道,浸在鹽湯下也可以吸少許味。

糖心蛋非常有信心☝🏿沒有切開來放入湯底之中,反而是原隻,只是出去雞蛋殼就放在湯底,😀咬下去,發現但中間還有點像流心的蛋黃,功架不錯。

但除了
麵條沒有得選擇幼麵,或是粗麵等其他麵條之外,它的湯底可能比較普通,如果湯底本身夠味,其實桌上有那用放置這麼多款調味料呢?😴

你亦都可以說成,只是店方純為客人提供多些調味料,你看看在想那些
調味料:有醬油、辣椒油、醋、黑胡椒、另外亦都有三款調味醬,桌上亦都有一張餐牌,告訴客人點不同的湯底的拉麵,可以選配三款醬汁:
柚子胡椒、梅子醬,以及黑蒜醬。🤔

三款醬料都偏向杰身,沒有什麼汁液的,好像泥一般的醬,究竟是用來拌麵定還是加入湯再攪勻成另一款湯呢?🤔

儘管
黑蒜醬拿來點叉燒還是味道不錯,但到拉麵店有這麼多調味料,好像都是第一次看見。😼

湯底不算特別,桌面又放那麼多調味醬,麵條又不見得格外特色,感覺上,其實與港式車仔麵,或是中式的三餸麵條,好像分別不算很大,就是這兒有日本模式以及風情吧。

此外,它的
冷水不夠冷,亦都是一個問題,據聞日本人之所以將拉麵店的冷水弄到非常冷,甚至毛是冰水的狀態,是因為他們覺得暖水或是室溫水好像不太乾淨。🤔

但是有一個值得一讚之處,就是他的加一服務費,的確是加了10%,剩下來的應該得了$0.9 ,但是店方把九角都捨去了,這樣的做法非常公道,如果四捨五入,就會將九角變為$1 ,那麼顧客又要無辜承受多出的一角,這個做法相當合情合理,非常公道的。👌🏾