次次去澳門都係買鉅記和咀香園, 呢兩間名氣大BUT唔代表好食, 賣得廣告多都係宣傳手法的一種。今次去澳門玩, 外婆d晨運朋友話"最香"的杏仁餅最好食, 雖然聽都未聽過, 但最奇怪係咁岩我地係氹仔搭的士去澳門半島, 連司機大哥都介紹"最香"叫我地如果買手信就試下呢家, 話係老牌餅店。拎住旅遊書都行錯左兩條街先搵到, 果然店如其名, 未行到去門口已經聞到好香的餅味, 一入到店內就見到老闆伯伯係度片肉心, 見到老闆娘炭火烤緊杏仁餅; 最好笑係店內有張poster係某某食評家, 不過而家幫另一間賣緊杏仁餅廣告囉, "食餅有餅味" 都幾岩用上最香的杏仁餅上。買左兩盒20個裝的杏仁餅$35, 吾.....我就唔覺得貴, 因為我都唔知其他2個大牌子賣幾多錢, 但我可以肯定係真材實料, 因為2盒餅都好重手。返到香港一打開來食, 我忍唔住連食3塊, 好香好鬆化和脆, 真係同其他唔同質感, 我好驚我自己一個會食哂20個杏仁餅, 哈哈哈。

片肉心杏仁餅的肉心
白雪雪肥dodo的肉心