2020-02-22 2744 瀏覽
今日我同學約左我話帶我去長沙灣食野, 我都念唔到長沙灣有間cafe係我首次到訪既tea hub, 這間小店係各方面例如裝潢、餐點、氣氛黎講, 唔單止清新, 文青得很, 坐位闊落, 仲好有內涵。💯作為文青咖啡店, 餐點選擇算多, 由沙律、主食、甜品到飲料都可以喺呢度食到。同埋店內位置唔多, 分佈散落, 配合高樓底設計, 滿滿文青感, 簡約樸實, 用餐環境舒適, 令我工作壓力消除既好地方之一。💆🏻‍♂️♕✧✧✧✧✧✧♕【鰻魚蛋包飯】基本上第一眼見到鰻魚我都必叫既, 鰻魚好大塊重好好食, 調味都幾香, 仲配左個旋風蛋!旁邊有一堆用香料炒嘅雜菜薯仔重有三色椒, 呢餐真美味兼飽肚, 正呀!【薄荷朱古力南非博士茶】薄荷茶既味道令我內心感到十分清涼😌【茶漬飯】我地也叫左一個茶漬飯, 有四個主菜選擇簡2個南瓜同柚子鷄翼, 真心好食呀!【香茅薄荷桑葉茶】不含咖啡因嘅博士茶, 茶具精緻, 附上小漏斗, 方便掌握沖泡時間, 呢壼就等候一分鐘飲得, 滿腹清涼之感會讓人心曠神怡。😴♕✧✧✧✧✧✧♕P.S:(1). 手藝與味道, 永遠無從量化指頭不會測量甜酸苦辣, 卻會在千錘百練之間探索到一種技藝。每人只會有一種,
♕✧✧✧✧✧✧♕
【鰻魚蛋包飯】
【薄荷朱古力南非博士茶】
薄荷茶既味道令我內心感到十分清涼😌
【茶漬飯】
我地也叫左一個茶漬飯, 有四個主菜選擇簡2個
南瓜同柚子鷄翼, 真心好食呀!
【香茅薄荷桑葉茶】
♕✧✧✧✧✧✧♕
P.S:
(1). 手藝與味道, 永遠無從量化
指頭不會測量甜酸苦辣, 卻會在千錘百練之間探索到一種技藝。
每人只會有一種, 只需要一種。
奉獻一生於一種技藝, 帶來登峰造極的味道, 並且持續-是人情味, 是人間道。
(2). 「長沙灣」
順寧道與青山道之間, 多少生活已重建?
攝影師生長於斯, 見證無數流逝。
攝影師重遊於斯, 又有什麼仍在?
就是味道。
(3). 我們可以看見這種手感與味道嗎?
2020-02-22