2020-02-23 1616 瀏覽
同損友係元朗行完山,就要食返餐好嘅補充體力。損友話要食完Story steak& pasta,因為上次同佢1年多前食呢間時,佢話呢度有「人生中嘅薯條」。我上次食BBQ豬肋骨都覺得正,所以就再黎呢間黃店encore。Menu上所有餐都配以湯、蒜蓉包同餐飲。漢堡包迷嘅我點咗Menu唯一嘅漢堡包餐,所以我就有兩個包🍞🍔。餐湯有蘑菇湯同南瓜湯,我就選擇咗後者。西湯絕對唔求其,面頭有靚靚嘅忌廉係面。南瓜味好出,口感好滑,感覺好似食緊南瓜露。朋友嘅蘑菇湯都有好評呀。 蒜蓉包比較厚身,烘得唔夠耐,所以唔翠。餐飲升級咗榛子咖啡,都係成餐敗筆之處,不但冇榛子味,連咖啡味好淡。主菜黎啦,漢堡包+ 粗薯條+ 菜沙津,令我好懷疑食唔食得曬。整個漢堡包高過我隻手掌,相信太高所以最上面層包放咗落黎,簡接引起我第一次用刀叉食漢堡包嘅想法。包有用牛油烘過。最正嘅用叉篤爛個太陽蛋,除咗睇著蛋汁慢慢沿著漢堡、蕃茄流到包好治癒,吸咗蛋汁嘅包都好好味。講返主角中嘅主角- 漢堡。表面煎香,入面切開有驚喜,係半生熟,所以食落口唔會乾身、嚡口。漢堡好濃牛味,加埋片溶溶地嘅芝士,成個包即使冇醬汁,都好夠味。漢堡包最好嘅朋友薯條粗身得

餐湯
榛子咖啡

手打安格斯漢堡

漢堡包最好嘅朋友薯條粗身得黎入面係有料,唔似好多連鎖店嘅空心薯條。熱愛呢間薯條嘅朋友大推加配黑胡椒。不得不讚,呢間嘅黑胡椒同芝士粉好濃味,比起我屋企用嗰啲好好多。

後記:23-2-20 唔夠一個月又黎呢間,又食呢個餐。味道都係咁正,扣分位係服務。嘢食都未黎齊,個侍應就提醒我哋有時限。明明有空位,冇人等,就追住我哋埋單。自問同bff都已經唔係只顧吹水,唔食嘢。
2020-02-10
餐湯