今日約左個朋友係河畔呢邊食晚飯,正當大家都唔知食乜好既時候,我就話不如食呢間 和氣食堂 啦,話曬我食過,穩陣黎得,新年流流,和和氣氣,好意頭呀嘛!咁就食佢啦!黎到門口其實都幾多客架,不過都好在重有少少位,可以直入!事不宜遲,即講下今晚我地食左d乜先!第一個黎既係呢個 電擊雞翼,一共有6隻,可作為一個小食 / 前菜,除左佢特別在佢係單骨雞翼,方便食之外,其實佢係 凍 既!重要係凍到有少少硬硬地,但又無雪味,而且味道都幾好,帶有蜜糖味,都幾開胃喎!呢個大家可能以為佢係一個沙律,但其實佢係呢度其中一個招牌菜,大阪豬扒丼!呢個賣相都幾吸引,眼前一亮架除左佢上面既菜絲夠曬多之外,下面的飯當然係用上珍珠米,加上一 d 日本醬汁,重點係連同脆炸既厚切豬扒件,有口感得黎,都好惹味架!值得一試食日本野,點都要食個壽司 / 卷物既,呢個係 三文魚海鮮沙律脆脆卷,個賣相又係吸引既,因為成個卷都大大件,上面既 Topping 又夠曬多同豐富,重之就係食落口感十足添啦!卷物入面包住三文魚及青瓜等配料,而上面 Topping 又好似 天婦羅 咁,脆口又好味,加埋蟹籽,無得頂飯一個唔夠既,刺身丼飯都正架,都係果句,

黎到門口其實都幾多客架,不過都好在重有少少位,可以直入!

飯一個唔夠既,刺身丼飯都正架,都係果句,有賣相架!而且唔係只得普通既魚生刺身,重有好新鮮既 海膽!

飯好食,各款刺身新鮮真係唔洗講,特別更加要講既就係呢個了,你睇下隻 赤蝦!真心大隻,食落勁鮮甜,咬落有張力,啜埋個頭d汁,更無得頂,真心出色

呢個就真係沙律啦,佢係 火焰左口魚邊牛油果沙律,呢個真係我最愛既沙律之一,因為比較無咁普通之餘,食材健康,重要夠曬好味

左口魚邊經火炙後,會䆁出大量魚油,又香又好味,牛油果夠曬健康,食落又有質感,加埋其他配料,重有加埋最突出既味道,黑松露醬,真心好食架

最後一個食物就有呢個 田樂麵豉燒日本米茄子,佢最特別既地方,應該都係其他餐廳搵唔到既,就係茄子除左係日本直送既之外,上面重鋪左厚厚既麵豉醬!都幾重口味架,不過真係夠曬特別!

成枱都係野食,夠曬兩個人食架啦!

最後就用呢個飲品圖做結尾啦,呢杯係柚子蜜,都唔錯,幾好飲架