餐廳: 磯野水產
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-07-07 841 瀏覽
未能出外旅行, 偶然來一頓海鮮大餐,也能為疲乏的生活衝極一下。這天就約了好姊妹 一同品嘗濱燒海鮮大餐, 揀了《磯燒水產》。 下午六時多, 依然陽光普照, 近窗嘅位置感覺很休閒。店員先端上这款 餐前小食 , 生菜, 西芹,蘿蔔, 沙葛清甜爽脆, 配上自家調製嘅醬料, 特意把吞拿魚沙甸魚打成蓉, 鹹香富魚鮮味, 有少少似蝦醬味道但唔會好咸, 有小蠟燭保持溫度, 相當惹味開胃,一啲都唔腥。之後店員介紹是日當造海鮮~ 當然唔少得 一支Sake 配美食。『花』 純米大吟釀, 洒厰使用自家種植大米來釀製, 由於米香獨特,入口甘醇帶甜, 適合女士們, 也可自選心儀酒杯~磯野刺身盛合日光之下, 刺身色彩豐富, 晶瑩通透, 擺盤造型細緻精美。 有牡丹蝦 , 帆立貝,三文魚,平目魚, 拖羅。 帆立貝是來自北海道吧~ 鮮甜度叫人佩服! 即使切開了也大大粒肉厚爽甜!白身平目魚味道較清淡, 但肉質細緻結實,雖厚身但沒有雪味。 牡丹蝦好大隻,肉質爽甜鮮味。中拖羅入口很有魚油香, 肉質細嫩,極滋味!濱燒海鮮盛合鱈場蟹鉗,鮑魚,帆立貝。 店員先展视我们之前挑選的海鮮, 便拿到店中央的地方烹調或燒製,蟹一經爐燒就發出锈

磯野刺身盛合

中拖羅入口很有魚油香, 肉質細嫩,極滋味!

濱燒海鮮盛合
蟹一經爐燒就發出锈人蟹殼嘅香味~

鱈場蟹鉗肉質飽滿結實, 沒有過鹹的海水味, 鮮味滿瀉!每件都砌好唔需要再拆蟹肉, 實在貼心。

鮑魚也是燒得剛剛熟, 肉質柔軟鮮味!

帆立貝切粒用牛油黑松露調味, 頓時變了一款惹味嘅日式料理!

馬糞海膽

赤蝦

火炙拖羅筋壽司

磯野壽司盛合八款
九宮格木盒盛着8款壽司, 顏色也是相當豐富。
馬糞海膽真是非常甘甜, 鮮味。完整排列, 沒有糊口~~正!

火炙拖羅筋壽司, 好特別嘅部位 ,肉質爽又有啲彈牙, 火炙後迫出油份, 多重口感和味道!

赤蝦鮮甜肉厚, 鋪上飛魚子, 雙重美味。

炸軟殼蟹米紙卷配柚子啫喱
祇米卷係一種好清新嘅食物, 炸軟殼蟹 则是香口惹味炸物, 兩者結合则啱啱好, 卷上生菜火箭菜口感爽脆, 再配合酸酸地嘅柚子啫喱, 整體感覺美味。

磯野味噌虎蝦燒
吃了多款刺身又點咗熱食海鮮。
燒虎蝦本身已經夠鮮甜, 再鋪上 好似有濃郁蟹膏味嘅味噌 ,味道更上一層! 蝦頭有勁多蟹膏!

用了剛才赤蝦牡丹蝦的蝦頭蝦殼用来熬製這個味噌湯~ 鮮美無比, 海鮮味極濃!

店員服務也主動熱情, 隨便一位也可介紹所用嘅食材特色或烹調方法, 非常專業有禮。

今晚大滿足👍😋靚酒加美味刺身,海鮮料理!!

馬糞海膽
赤蝦