2020-07-11 394 瀏覽
之前曾幫襯過位於文咸東街這間意式小館「La Casa Bistro」,覺得食物幾有水準,加上環境悠閒舒服,所以對餐廳印象唔錯。最近從網上得知,店舖轉型,改為主打高檔西式漢堡,兩口子向來都是漢堡粉絲,趁這天要來舊屋打掃,就順便過嚟試下。沒來一排,餐廳裝潢果然唔同曬,店面採用工業風設計,而用餐區就全部換上了較慳位的高腳檯櫈,加上牆上的全新粉色 Logo,明亮而有活力,令人耳目一新。   餐廳採自助形式,客人要先去收銀處下單,然後取票等叫號碼領取食物。先睇下餐牌,單係漢堡餐就已經有成 7 款咁多,另外亦手工意粉套餐、沙律、小食、飲品同手工啤酒等供應。老公愛吃牛,第一時間揀咗個曬冷牛餐,即安格斯西冷漢堡,而我就睇中咗失魂魚餐,即炸魚牛油果醬漢堡。每個套餐都包一款小食同飲品,小食有香脆雞翼、芝士薯條同香脆薯角可供選擇。先吃曬冷牛餐 ($112),個安格斯西冷漢堡果然好足料,整個包的外形雖然唔算好高身,但用料絕不手軟,餡料一層疊一層,未食已經感受到佢嘅份量。麵包有烘過,質地既鬆軟又富牛油香,不錯。漢堡內夾滿了刨成塊狀的美國安格斯、半溶芝士、蕃茄、洋蔥和生菜等。西冷肥瘦比例適中,肉味濃郁又有嚼頭,食
麵包有烘過,質地既鬆軟又富牛油香,不錯。漢堡內夾滿了刨成塊狀的美國安格斯、半溶芝士、蕃茄、洋蔥和生菜等。西冷肥瘦比例適中,肉味濃郁又有嚼頭,食落滿口肉汁,配合醬汁吃,更添惹味。
至於失魂魚餐 ($85)  嘅炸魚牛油果醬漢堡,味道亦好有驚喜,「魚柳包」以 Ciabatta 包夾住原塊炸魚,再加上軟滑 Creamy 嘅牛油果醬、蕃茄和生菜等。炸魚質素唔錯,薄脆香口,完全無雪藏味。微脆煙韌的 Ciabatta 麵包,比芝麻包好味,放入原塊炸魚,Size 剛好,配上滑嘟嘟的牛油果醬,滋味與別不同。
小食我哋揀咗芝士薯條香脆雞翼,薯條好粗身,雖然唔算很脆口,但蘸點芝士醬吃,亦頗美味。雞翼外皮炸至脆卜卜,肉質嫩滑多汁,不乾不嚡,沾少許甜辣醬吃,味道夾配。

聽說店裡的手工意粉亦做得很不錯,下次經過會再嚟試下。