2017-11-06 337 瀏覽
今晚又同朋友孖住去食好野了,來到這間開了一段時間的十和田食壽司。餐廳環境寬敞舒適,裝潢設計好有日式feel,以木質為主,而且光線明亮,令人感到好舒適,可以好好放鬆心情咁享用美味的晚餐!鐘情於吞拿魚的我們當然order了吞拿魚壽司拼盤!可以一次過食不同部分及做法的吞拿魚壽司,有拖羅,赤身及吞拿魚蓉卷。吞拿魚新鮮有光澤,而且味道鮮甜,口感滑溜,特別係拖羅入口即化,配上粒粒飽滿又香軟美味的米飯,食落真令人回味,好滿足喔!另外還叫了火炙壽司拼盤及三色丼!這個火炙壽司拼盤 1 set 5 件,由左至右分別係吞拿魚、魷魚、芝士蝦、三文魚及左口魚。燒過的壽司賣相吸引,食落味道帶有淡淡焦香,特別係三文魚,口感好滑溜,魚脂係口到溶化,非常肥美,好食!最後係令我覺得驚喜的三色丼,一次過可以食到香蔥吞拿魚蓉、海膽及蟹膏蟹肉,啱晒我呢啲咩都想食的人。唔好睇佢細細碗咁,份量係超多的。吞拿魚蓉鮮味嫩滑,魚香味十足,加上好flesh的香蔥及香香的芝麻令整個丼的味道提升了不少,食落好滋味!海膽新鮮有光澤,而且美味鮮甜,一啲都唔腥,仲有淡淡的海水味,拌飯食一流!最後係爆滿的蟹膏蟹肉丼,蟹肉鮮味清甜,蟹膏好滑好cream

吞拿魚壽司拼盤

另外還叫了火炙壽司拼盤及三色丼!
火炙壽司拼盤

三色丼

三色丼之吞拿魚蓉丼

三色丼之海膽丼

三色丼之蟹膏蟹肉丼

最後係爆滿的蟹膏蟹肉丼,蟹肉鮮味清甜,蟹膏好滑好creamy,而且食落有好香好濃郁的蟹味,連飯撈埋一齊食,真係好味到停唔到口,超讚!

而且送餐速度快,服務周到,令人感到賓至如歸!
2017-10-11
火炙壽司拼盤