大圍好湯好麵,濃郁既湯底好食到可以連湯都飲晒既湯麵🍜!應該最近係大圍人氣幾好既湯麵店,lunch time都坐滿人! 不過店主應該要控制一下入場人數🤔😂話明係好麵 所以就得麵食,仲有啲小食,甜品咁,估唔到有啤酒飲添叫咗一碗海龍皇湯麵$130 材料有藍蟹肉、海蝦、北海道帶子、蝦頭油、黃湯、陽春麵。一上菜就聞到勁香蝦湯味,店員好細心咁俾咗濕紙巾我哋滅蝦殼。食材都好新鮮,蝦好爽口。麵質正常。我諗主角應該係碗湯,就好似日式拉麵咁,都好香濃!好飲到我哋差唔多飲晒咁滯!另一碗叫咗濃蝦餃$88材料有海蝦、豬肉餃、龍蝦牛油、蝦子、高湯,配扁陽春面。對比起頭先嗰碗,呢一碗嘅湯底冇頭先海龍皇湯咁濃味,但係都好香蝦湯味。有兩粒豬肉餃同埋兩隻蝦 ,豬肉餃似係自製嘅,餡料好似小籠包咁嘅味。總括來講,湯麵嘅湯底真係好濃郁,感覺上真材實料,而且冇味精,好好飲!不過價錢來講都實在係幾貴,以海龍皇黎講,仲貴過一碗日式拉麵🙈如果定價減返10至20蚊比較合理。
大圍好湯好麵,濃郁既湯底好食到可以連湯都飲晒既湯麵🍜!

叫咗一碗海龍皇湯麵$130
材料有藍蟹肉、海蝦、北海道帶子、蝦頭油、黃湯、陽春麵。
一上菜就聞到勁香蝦湯味,店員好細心咁俾咗濕紙巾我哋滅蝦殼。
食材都好新鮮,蝦好爽口。麵質正常。
海龍皇湯

另一碗叫咗濃蝦餃$88
材料有海蝦、豬肉餃、龍蝦牛油、蝦子、高湯,配扁陽春面。

海龍皇湯