星期六放工同大佬去搵食,去咗佐敦,其實呢區真係好多選擇,不過上網見越萊都好評如潮,咁就試一試啦。到達時大概2:00,店舖裡面係坐滿晒人,以為要等啦,門口姐姐又話安排到座位,仲即時同我哋量體溫。眼見真係座無虛席,被安排坐喺人與牆中間平排坐,食店內個個都坐到膊頭貼膊頭,更唔好講檯與檯之間有距離,只係有塊透明膠板隔住對面食客。成餐飯都喺好迫嘅情況下食。上菜時服務員因為太窄嘅關係,往往都要坐隔離近路口食客避開或者幫手遞過嚟,感覺非常唔良好。當日叫咗:-1.     香茅豬扒煎蛋飯– 香茅豬扒肉質鬆軟,有入口即溶嘅口感,香茅調味啱啱好。兩隻煎荷包蛋,蛋白邊香脆,蛋黃呈溶岩漿一入口蛋漿瀉出。飯嘅份量都幾滿足,不過豉油汁同蔥油多啲相信會更完美。2.     招牌牛骨湯+秘製豬軟骨金邊粉 – 湯頭清香味濃,有啲鮮洋蔥絲同炸過嘅蔥粒,香料味滿滿充斥口腔,甘香味久久不散。湯內仲有蘿蔔兩大嚿,索晒啲湯好滋味。跟配菜有金不換同大量生芽菜,客人可按自己喜好份量落入湯粉內,芽菜比較粗大肥,夾埋啲比較碎嘅金邊粉連湯入口,互補情況下有驚喜。餐牌上推介嘅秘製豬軟骨,味道一般,肉靱黏牙,軟骨部份反而軟脆軟脆仲好食。跟湯粉

當日叫咗:-

香茅豬扒煎蛋飯

2.     招牌牛骨湯+秘製豬軟骨金邊粉 – 湯頭清香味濃,有啲鮮洋蔥絲同炸過嘅蔥粒,香料味滿滿充斥口腔,甘香味久久不散。湯內仲有蘿蔔兩大嚿,索晒啲湯好滋味。跟配菜有金不換同大量生芽菜,客人可按自己喜好份量落入湯粉內,芽菜比較粗大肥,夾埋啲比較碎嘅金邊粉連湯入口,互補情況下有驚喜。餐牌上推介嘅秘製豬軟骨,味道一般,肉靱黏牙,軟骨部份反而軟脆軟脆仲好食。跟湯粉加$18要咗個小食拼盤,點嘅時間唔知個拼盤有咩葫蘆,嚟到時先知原來有一隻牛油雞中翼,皮酥脆夾牛油味香濃,雞肉都非常JUICY。一條纖細嘅越南春卷,細細條但餡料足。涼伴茄子墊底上面有一隻蝦同一隻燒帶子,真係幾豐富特別。
牛骨湯豬軟骨金邊粉

秒製豬軟骨

小食拼盤
小食拼盤(燒帶子)
小食拼盤(蝦🦐)
3.     香茅燒牛肉米紙卷 – 米紙皮煙煙靱靱,香茅燒牛肉有燒烤味,牛肉味重,香茅味出,配上蔬菜真係好滋味而且口感好滿足。
香茅燒牛肉米紙卷

點任何正餐加$3都可以叫一杯普通凍飲,叫咗一杯凍檸檬茶,出奇地茶味濃得嚟一啲都唔澀。凍齋啡都好香濃夾有少少酸。

總括食物質素都算唔錯,係有啲參差,不過都算平均。但係店內就真係坐得唔太舒服,下次會選擇外賣。
2020-06-06
香茅豬扒煎蛋飯
小食拼盤
小食拼盤(燒帶子)
小食拼盤(蝦🦐)
香茅燒牛肉米紙卷