聽朋友介紹西環有一間川菜嘅餐廳令人回味無窮,最近就特登黎試吓,睇下係唔係真係咁巴閉。一睇門面就知佢哋好有心機去營造一個古色古香嘅環境,而除左外表,餐廳入面嘅裝修都一絲不苟。除左好搶眼既大大隻紅色燈籠同鳥籠之外,其實餐廳嘅天花板做到好似屋頂咁樣,而窗邊既卡位亦用咗類似屏風嘅間隔。而呢度食既係川菜,所以唔同地方都有熊貓嘅圖案,讓大家感受一下四川嘅風味。除咗裝修特別之外,一入到餐廳就發現不少操純正普通話嘅食客,心諗當地人都黎食就即係味道夠正宗啦,加分。先叫咗呢個人人都食既十二味上上簽,其實就係六種起孖麻辣燙,包括餐肉、海帶、蓮藕、萵筍、魷魚同蘿蔔。呢個菜辣而不嗆、油而不膩,啱晒香港人嘅口味,每種食物都入到味,亦好惹味,好想叫碗白碗黎撈汁。之後叫咗個經典鍋,可以喺二三十種配料裏面揀五種或以上,然後再揀辣度,我哋就叫左一隻辣椒🌶️既,配料包括肥腸、萵筍、台灣魚腐、肥牛同寬粉。我想講呢個真係好好食,辣味好有層次,應該用左好多唔同既香料,而食完又唔會感覺到味精嘅。另外不得不讚就係個肥腸,佢係先走油再放入鍋爆炒,所以食落唔會好肥膩,反而係爽口有𡁻頭,絕對係配白飯嘅完美首選。不過到最後我哋都係冇叫白飯,因

十二味上上簽

經典香辣鍋

不過到最後我哋都係冇叫白飯,因為要試吓呢個蔥油拌麵。相比之前兩個咁精彩嘅菜式,呢個就平凡少少。佢嘅拌麵係粗身既,份量都唔少,不過反而我食到既係豉油皇既味道,蔥油就唔算好係,不過都唔錯既。

蔥油拌麵

最後當然要食返個冰粉清新一下,好有桂花味,唔會太甜,平衡返之前較刺激既菜式,為呢一餐畫上完美句號。

幺妹兒冰粉

真心推介呢度,俾個menu大家參考一下。
十二味上上簽
經典香辣鍋