做生意真係一門超高深學問!尤其是做飲食,餐\廳!個人講,都有唔少不愉快經歷!上次「寧記」事件記憶猶新!今次去一間一年前去過日本餐\廳食週年+兩個月晚飯(遲慶祝啦!)竟然都俾我遇到一個不愉快經歷!而呢間餐\廳就係唔識得呢一門做生意學問「一門」!去之前原本諗住就算冇一個超開心經歷都唔會有一個太唔開心經歷…因為食物我食過都覺得幾正先會一年後再光顧!一年光顧一次雖然唔屬於熟客但都係客人!訂時,我好大意咁訂張「求其」!佢\話「八點半鐘交有冇問題?」我話「冇!」其實已經係問題!原本諗住如果叫支酒飲住應該唔會有人趕我走!點知…因為冇時間諗太多…結果…去到現場時候就得到「求其」待遇!到場時原本都覺得ok!因為經理有禮帶我去張坐低!我坐低後…想轉…因為坐太近吧好油煙…唔舒服!結果經理同我轉!佢\強調八點半要交,因為有個20人party訂!當時都覺得幾奇怪,因為個20人party係訂一個坐10人VIP房+外面黐住間房兩張,而成個位係長型,咁佢\點傾計呢?不如分開兩日約啦!而我就坐VIP房黐住門口張(即其中一張外面啦!又即係中間位置張啦!大家有唔明可以個別問我個位置圖!)我都係諗「我唔走你吹得我漲咩?最憎俾

訂時,我好大意咁訂張「求其」!
佢\話「八點半鐘交有冇問題?」
我話「冇!」

到場時原本都覺得ok!因為經理有禮帶我去張坐低!我坐低後…想轉…因為坐太近吧好油煙…唔舒服!結果經理同我轉!佢\強調八點半要交,因為有個20人party訂!當時都覺得幾奇怪,因為個20人party係訂一個坐10人VIP房+外面黐住間房兩張,而成個位係長型,咁佢\點傾計呢?不如分開兩日約啦!而我就坐VIP房黐住門口張(即其中一張外面啦!又即係中間位置張啦!大家有唔明可以個別問我個位置圖!)我都係諗「我唔走你吹得我漲咩?最憎俾人趕走!」

last order第一次!
食到八點唔到,侍應第一次過叫last order,我奇怪問「噤快?」侍應話「因為有食物要做幾個字,所以要早少少落…」結果我都有叫,八點鬆到,我慢慢食!因為我支酒都未飲完,冇理由因為人話last order我就倒晒支酒落肚咖!唔先?

last order第二次!
剛剛叫個菜都未食完又有侍應走過問last order仲有冇叫!我又order個支豆酒!其實唔係想為難佢\,只係我都想飲埋支酒!其實食緊同時,VIP房20人party有幾個人已經到,佢\入房,聽到侍應同佢\訂位都應該幾熟,因為係叫客人名字而唔係姓。本來都冇特別八卦係咩人,但係我又真係太近,佢\一路都有人,結果我唔小心就見到原來係徐濠瑩梁漢文劉浩龍等人…

last order第三次!
食緊支豆同時,侍應又過問仲有冇叫!last order第三次!我就話睇先!結果我都冇叫其他…但係支酒仲未飲晒,支豆又未食晒,所以我繼續坐。

人客到第一次!
過交時間,又冇再叫,當然就係「小姐麻煩埋埋張單先啦!」埋單之後我仲未飲完支酒!大佬!有計傾就一定傾住傾住咖啦!真係唔會因為埋單就將支酒倒落個肚度咖嗎!都係呢句啦!隔一陣,有個侍應埋就「唔好意思呀!個客到」跟著我只係講句「哦好啦!我飲埋走呀!」佢\就九十度鞠躬噤講「唔好意思」講真!我唔係想留難佢\,只係我真係未飲完!跟著就因為咁搞到我又多話題傾落去!你越叫我走我咪越多討論囉!真係會咖嗎!就呢個話題我都會發表大家意見啦!又點可能早走到呢?留意返當時阿大客間房已經爆咖啦!侍應就係咁眼超超我同埋同同事講「lai囉!」

人客到第二次!
隔一陣,阿經理走過同我講「客人到啦!或者我俾個吧位你過去慢慢飲啦」我即刻答「我真係淨返好少咖咋!可唔可以飲埋走呢?」佢\俾一個好為難扁嘴反應我就行開啦!因為咁我又再討論呢個話題!洗唔洗咁先?趕人走到咁?講真!你都要負責啦!張係你俾我,你明知有明星客你都俾我?係咪真係怪你「經驗淺」俾我個樣呃到先?既然你俾得張我你自己就要負責啦!我唔走唔關我事咖嗎!係你自己一相情願以為我會走!

人客到第三次!
真係嬲!因為我原本唔係傾呢個話題!只係佢\隔十五分鐘過一次先會搞到我繼續傾落去!如果你唔係狂走過趨我可能我早半個鐘走啦!跟著又係之前條侍應過九十度鞠躬話「唔好意思…個客到啦!」大佬呀!我都有眼睇咖!鬼唔知你個客到咩!我就繼續話「哦好呀!我飲埋走咖啦!」之後佢\侍應行過都狂啤我!喂大佬!我真係未飲完嗎!點解要我就你先?你越趨我我就越唔走!究竟佢\有冇諗過咖?

呢件事件入面我可以結論呢個所謂服務性行業真係有待改進!
第一:
作為一個經理,你明知個20人party係明星你會唔會噤輕易放張俾一個唔係熟客呢?如果我係狗仔隊咁點算?你又點知我會識咩人呢?真係可以諗噤少?
第二:
放得張俾人你就已經take一個risk咖啦!你真係噤天真信一個叫一支酒客?你都唔知我會唔會興起叫多支咖喎!
第三:
當你真係要唔得失你客都可以有好多種做法咖!例如你可以堅持唔轉俾我但可以用另一個方法安撫我咖!請我食都解決到啦!到噤不幸你轉俾我而我又唔想走就唔係我責任啦嗎!你作為經理係要負責解決呢件事情,唔去得失任何一方先咖!你見到人係明星你就去先服侍人呢個諗法係最錯!你唔識我你又唔知我係乜水唔代表我係普通市民!我可以係你老細個朋友咖!

最後,我飲完走,行出去時阿經理講「多謝晒唐小姐」我心諗「唔洗啦!下次都唔會再幫襯!」我都相信佢\會black list我咖啦!不過冇所謂!因為係我決定black list佢\先囉!嘩哈哈哈哈哈哈哈哈!

總結就係:做生意係一門好高深學問!勸各位有志投身做生意,尤其係飲食業真係要諗清楚!因為為短線投資真係會得失好多客咖!