2019-04-09 33 瀏覽
跟同事約好每個星期都要出去食一次lunch開心一下,今日同事就帶我黎到呢間位於謝婓道的樓上cafe。一出電梯推門入內,見到餐廳環境舒適,而且有室內同室外的位置,室外的位置都幾寬敞。不過咁熱的下午當然坐室內會開心D!餐廳都有提供lunch set,於是跟同事點了一人一個set,仲叫左一個小食怕唔夠!lunch set 包括了湯/沙律、主菜和飲品,星期一至五lunch時段不會加一!是日餐湯為甘筍湯,這裡的甘筍不是很creamy的忌廉湯,飲落非常清甜,還有一塊小法包!沙律為脆煙肉薯仔碎蛋沙律,比例上薯仔較碎蛋多,薯仔好大粒,味道都唔錯!韓風香辣芝士肉醬扁麵($118),扁意粉有少許辣味,但相信唔食得辣既朋友都可以食到!芝士唔算好多,唔會好漏,肉醬都幾多,整個意粉都幾惹味!青檸芫荽忌廉雞肉意粉($118),呢個意粉聞落味道好清新,好有青檸的味道!意粉雖然是忌廉,應該會好漏,但係因為有青檸汁,酸酸地,可中和返好滯的感覺。雞肉是稍稍醃過的,有點像印度香料,整個意粉清新又特別!飲品方面我地都揀左特色飲品黎飲,點了lunch set可以半價享用。金莎朱古力(+$26),飲落去味道真係好似食緊金莎咁,唔
不過咁熱的下午當然坐室內會開心D!
甘筍湯

脆煙肉薯仔碎蛋沙律
韓式香辣芝士肉醬扁麵
青檸芫荽忌廉雞肉意粉

金莎朱古力
金莎朱古力(+$26),飲落去味道真係好似食緊金莎咁,唔算好甜!
龍眼紅棗茶
龍眼紅棗茶(+$22),紅棗味都幾重,內裡還有兩粒龍眼!
水牛城雞翼
水牛城雞翼($68),一向都中意食水牛城雞翼既我,見到呢度有所以叫左一份!雞翼上枱時熱辣辣,水牛城醬落得剛剛好,唔會過辣,配有相信是藍芝士味的cream cheese,味道特別!

總括黎講,這間cafe俾人的感覺好舒適, 好適合跟朋友聊天!而且食物份量都幾多,唔怕唔夠飽呀!
2019-04-09
青檸芫荽忌廉雞肉意粉