2018-11-08 100 瀏覽
同朋友喺銅鑼灣行完街,想搵地方靜靜地坐下休息傾下計,似乎真係好難。🙈係人都知銅鑼灣租金貴💰,學星爺話齋:真係最緊要有咁快食咁快。💨💨💨正當行到攰想散band但又意猶未盡之際,朋友介紹我一起到這間位於謝斐道的〈Cafe Zense〉。🌹🌹🌹上到去環境都幾舒服,簡約型格嘅設計沒有多餘的纍贅感。👍🏻👍🏻👍🏻空間感都幾夠好闊落,同三五知己嚟坐下食下都真係幾寫意。☕️☕️☕️但係最靚嘅地方原來在戶外🌿,有個小露臺可以喺出面自由放鬆,見到仲有一支支坐地嘅大暖燈🔥,冬天都不用怕。☃️☃️☃️〈卡邦尼溫泉蛋煙肉意大利麵〉餸料真係非常之多,大量嘅煙肉🥓同蘑菇🍄仲有芝士🧀真係熱辣辣香噴噴。😋😋😋意粉煮得夠彈牙挺身但不過硬,配上黏杰度剛好的卡邦尼汁🧀🥚,可能係我近期食過最好食嘅卡邦尼意粉。👑👑👑〈芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵〉唔好以為有芥末籽就一定好辣,其實辣嘅程度只係剛好,算是有好微嘅刺激,但就吊起哂成個意粉嘅味!⬆️⬆️⬆️軟硬程度同樣剛好,掛汁力強勁,加上一梳梳的蟹肉🦀,鮮味濃郁,絕對非常滿意。😄😄😄〈蜜糖🍯芥辣雞柳串〉估唔到小型cafe都可以把雞柳🐥串燒得咁靚!!外皮香脆乾爽,內裏肉質嫩滑又多汁💦,燒得好過外面有火爐

卡邦尼溫泉蛋煙肉意大利麵
〈卡邦尼溫泉蛋煙肉意大利麵〉

芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵
〈芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵〉

蜜糖芥辣雞柳串

〈蜜糖🍯芥辣雞柳串〉
估唔到小型cafe都可以把雞柳🐥串燒得咁靚!!外皮香脆乾爽,內裏肉質嫩滑又多汁💦,燒得好過外面有火爐嘅餐廳好多!!😎😎😎

配埋甜而不辣的醬汁一起吃,惹味得嚟又不失香口,外面crunchy內裡juicy,絕對係必食之選!👍🏻👑🏆
薄荷薑檸檬特飲
〈薄荷薑檸檬特飲〉
味道非常清爽好refresh☘️,先至有淡淡嘅檸檬清香🍋再慢慢滲出薑嘅微辛同爽朗既薄荷🌱,飲完真係即刻精神爽利。✨✨✨
曲奇豆腐

〈曲奇豆腐〉
個人認為偏甜左少少,建議像我一樣不太嚐糖的朋友可以詢問是否能夠少甜。😝
但其實有豆香之餘亦飲得出曲奇🍪的味道,相信喜愛甜食的朋友會一定喜歡。
總結:地點方便,環境非常舒適寫意,食物質素亦非常高質,值得和好友知己上來歡度一個晚上。👍🏻👍🏻👍🏻
2018-10-27
卡邦尼溫泉蛋煙肉意大利麵