餐廳: 鮨文
資訊:

2020-04-12 10591 瀏覽
近半年真係冇晒人生樂趣,社會動盪、病毒遍布世界、終日屈在家中,憂柴憂米憂口罩憂廁紙!咁嘅時勢,老友竟然在股市市場中大賺一筆,仲要請我去食豪華大餐,即刻心心眼😍!估唔到佢帶我去元朗食日本野,老友告之呢間鮨文出名用料上乘新鮮,係食著名嘅廚師發板料理。先上餐前小食:茶碗蒸,上面有金箔黑松露,十分名貴,d蛋有淡淡冬菇香,滑不溜口。Otsukuri刺身共6點:真蠔剌身 配上特色醬汁,清爽開胃。石鱲魚 彈牙非常。池魚 野生三文魚 油甘魚,最愛油甘獨特的甘香油脂。和牛薄燒,見師傅取出好靚嘅和牛,差點以為食刺身,但薄燒恰到好處,入口即溶化。鹽燒大拖羅 先煎封表面,內裏仍然滑嫩,油份高令肉質保留軟滑。生燒鰻魚 皮脆得卜卜聲,但鰻魚肉汁豐富厚,此乃極品也,足見師傅真功夫!壽司五貫:蜆壽司金目𩶘魚壽司拖羅馬糞海膽壽司蝦 蟹膏壽司間白魚壽司毛蟹壽司全晚嘅重頭戲出場:三文魚籽海膽鮮蝦雪糕杯海膽非常新鮮,入口甘香creamy,雖然已經有飽意,但我兩仍大口大口地享受着。之後送上一碗魚湯 ,鮮甜無比!最後以一客威士忌蜜瓜泡夫作結,為這餐廚師發辦畫上完美。

Otsukuri刺身共6點:
真蠔剌身 配上特色醬汁,清爽開胃。
石鱲魚 彈牙非常。
池魚 野生三文魚 油甘魚,最愛油甘獨特的甘香油脂。

壽司五貫:
壽司
金目𩶘魚壽司
拖羅馬糞海膽壽司
蝦 蟹膏壽司
間白魚壽司
毛蟹壽司

全晚嘅重頭戲出場:三文魚籽海膽鮮蝦雪糕杯

之後送上一碗魚湯 ,鮮甜無比!

最後以一客威士忌蜜瓜泡夫作結,為這餐廚師發辦畫上完美。

2020-03-24
$2000 (晚餐)
  • 油甘魚
  • 雲丹盛