近年人人都追求健康,令到香港愈來愈多素食店出現,更加有深水埗素食一日遊既Post出現🖐🏻而我媽媽向來喜歡食素,今天便帶她到深水埗-【素年】這間的裝修比較文青 陪媽媽同時,自己又可以打卡😌餐牌有2個,分別有午餐同下午餐,基本上1700前午餐都會供應而下午茶只係小食為主先點了一個日式定食$88上碟好豐富喔有麵豉湯、腐皮烏冬、 6個雜錦配菜,仲有豆腐、枝豆、南瓜薯餅、日本甜番薯🍠重點有綠茶蕨餅😻先講麵豉湯,好喜歡食野之前飲個熱湯暖暖胃,開得岩岩好唔會太咸  !而烏冬係用上爭打讚岐烏冬,而且明顯得係用足一整個同平時烏冬比應該是有1.5個吧,所以係超有份量,女仔1個人食曬都會幾飽,湯底都有少少似麵豉湯既味道,但再多左蘿蔔嘅清甜,湯底我都飲左好多😂而腐皮甜甜的2大塊好足夠👍🏻。而小食方便好欣賞那個枝豆,估唔到可以就咁成條煮黎食,唔洗逐粒逐粒整出黎,方便好多,豆腐同甜番薯都幾好食,特別個南瓜薯餅,好大塊,重點完全唔油膩。還有我最喜歡的綠茶蕨餅🍵,甜度剛好,煙煙韌韌真係好好食😋另一主菜點了忌廉菠菜闊條麵💚份量一樣足料,芝士既咸香加埋菠菜,味道剛好,不過意粉既羅勒味都重,如果唔鐘意食羅勒既可能就唔太岩了
而我媽媽向來喜歡食素,今天便帶她到深水埗-【素年】

這間的裝修比較文青 陪媽媽同時,自己又可以打卡😌

先點了一個日式定食$88
上碟好豐富喔

還有我最喜歡的綠茶蕨餅🍵,甜度剛好,煙煙韌韌真係好好食😋

另一主菜點了忌廉菠菜闊條麵💚份量一樣足料,芝士既咸香加埋菠菜,味道剛好,不過意粉既羅勒味都重,如果唔鐘意食羅勒既可能就唔太岩了。

而午餐都跟左餐飲,我地每樣點了一杯,是熱玄米茶同凍伯爵茶☕,2者都好好飲,但因伯爵茶冇熱只能走冰,如果鐘意飲熱飲既就要點玄米茶了。

最後點了一個下午茶的甜品 實下午餐冇跟任何飲品都係要加錢所以唔洗怕太多飲品飲唔曬。
純素原味芝士蛋糕🍰
純素係牛奶蛋都沒有加,所以相對地口感同味道同平時既都好唔同 ,不過對食純素既人黎講應該係恩物不過我覺得甜左少少。

呢度午餐既時候好彈性,以後食素又多一間選擇呀👍🏻