餐廳: 築地日本料理 (金百利廣場)
資訊:

2020-03-20 999 瀏覽
又到咗星期五啦~今日一收工,我就即刻彈閘過黎呢間期待咗好耐嘅築地日本料理度食嘢。呢間日本嘢喺係銅鑼灣嘅金百利廣場入面嘅,同一棟大廈有超多嘢食。但真係好想試吓呢間嘅玉子燒所以就揀咗呢間😆首先要喺樓下搭𨋢上七樓,一出𨋢門就會叫到築地嘅牌匾啦~佢嘅門面都幾細,出面有部等位攞飛嘅機。不過喺肺炎嘅陰霾之下,當然用唔着啦... 雖然係咁,但呢間餐廳又比隔離幾間多人,睇黎都有返咁上下品質保證😆雖然門面唔大,但餐廳入面都唔細咖。我同朋友兩個人可以坐一張四人枱,位置都算寬鬆咖。AC15 芝士玉子燒 ($58)✨係聞名已久嘅芝士玉子燒呀😋 玉子燒份量咁大而且外形都好吸引,一上枱第一件事緊係幫佢打卡啦~玉子燒上面舖滿咗木魚絲同兩種醬料,底又舖咗幼身嘅生菜絲,食玉子嘅時候連埋底面兩層食,口感就更加豐富啦🥰 一切落個玉子度,啲芝士就開始流出黎,oh my god,超多芝士呀~ 而且玉子又夠滑,同埋都好厚,呢個絕對係5/5分😋AP04 牛肉野菜壽喜燒 ($88)✨主食方面,首先叫咗個牛肉壽喜燒,份量又係超級大😍 呢個壽喜燒入面有超多肥牛、蛋、秋葵、生菜、金菇、豆腐、粉絲等等,材料超級豐富。壽喜燒味好濃好入味,唯一

AC15 芝士玉子燒 ($58)✨

AP04 牛肉野菜壽喜燒 ($88)✨
主食方面,首先叫咗個牛肉壽喜燒,份量又係超級大😍 呢個壽喜燒入面有超多肥牛、蛋、秋葵、生菜、金菇、豆腐、粉絲等等,材料超級豐富。壽喜燒味好濃好入味,唯一可惜嘅係壽喜燒要配飯而呢個冇飯。所以我哋就用咗豬扒滑蛋飯嘅飯黎配壽喜燒食,哈哈!

AJ04 豬扒煮蛋飯 ($72)✨
豬扒煮蛋飯嘅外表非常吸引,成個飯嘅面舖滿咗豬扒、洋蔥同蛋,再加少少蔥花,連個碗都好靚,睇得出廚師嘅心機🥰 想講多次呢間餐廳嘅蛋真係好出色,就算煮法唔同,都一樣咁滑。豬扒同洋蔥都滲滿咗日式嘅豬扒汁,偏醎少少,送白飯食就啱啦~而白飯係採用日本珍珠米,煙煙韌韌,好食😋豬扒飯仲配一個清清哋嘅麵鼓湯😋

豬扒煮蛋飯

黎到先知9:00p.m.後有壽司半價,下次再黎姇壽司先!

2020-03-20