餐廳: 一鍋堂 (XX Arcade)
資訊:

男友成日都想在家打邊邊, 不過有時2個人咩都想食但買嘅份量就會好多, 又唔想打幾餐邊爐咁熱氣早前見到一鍋堂推出"溫馨二人火鍋外賣套餐", 都只是$308, 仲包好多野添在大堂落完order留了電話, 職員話唔想我起度等咁耐, 叫我落去行住街等太貼心啦呢個服務可能本身客人都多, 所以等拎外賣都大約半小時, 不過咁耐無出黎旺角, 行住街等時間過得好快一袋過可以裝哂"二人套餐", 仲要執得好整齊唔會浪黎浪去, 膠袋都好實淨, 拎得好安全show比大家睇下呢個二人餐有d咩先其實淨講湯底都有12款比大家揀而我哋揀咗"杏汁豬肺湯", 不過杏汁唔太出, 但湯料都唔少食物種類有海鮮, 有菜, 有肉, 有餃/丸, 有麵飲品都有2大枝, 仲有消毒液和濕紙巾, 最正係送多一樽自家製的冰糖燉檸檬, 打完邊爐滋潤下喉嚨佐料的蔥蒜, 椒絲, 醬油都齊松露墨魚滑爽口彈牙上面的是韭菜餅和下面的潮洲豬肉札第一次試, 又唔錯喎, 豬肉札有少少爽口, 韭菜餅入面好多韭菜, 正麻辣撈雞柳好滑, 麻辣度唔算勁8吋長蟹柳第一次見, 滾多一陣都唔易散開花膠同脆鯇腩+白鱔片男友話好脆好爽, 因為我不吃魚, 所以全留給他魚同白鱔實淨,
男友成日都想在家打邊邊, 不過有時2個人咩都想食
但買嘅份量就會好多, 又唔想打幾餐邊爐咁熱氣
太貼心啦呢個服務
一袋過可以裝哂"二人套餐", 仲要執得好整齊
唔會浪黎浪去, 膠袋都好實淨, 拎得好安全
show比大家睇下呢個二人餐有d咩先
其實淨講湯底都有12款比大家揀
而我哋揀咗"杏汁豬肺湯", 不過杏汁唔太出, 但湯料都唔少

食物種類有海鮮, 有菜, 有肉, 有餃/丸, 有麵
佐料的蔥蒜, 椒絲, 醬油都齊
松露墨魚滑爽口彈牙
上面的是韭菜餅和下面的潮洲豬肉札
麻辣撈雞柳好滑, 麻辣度唔算勁
8吋長蟹柳第一次見, 滾多一陣都唔易散開
花膠同脆鯇腩+白鱔片
男友話好脆好爽, 因為我不吃魚, 所以全留給他
魚同白鱔實淨, 唔會熟咗無肉食
花膠好大片, 不過似魚肚多D
但可以吸哂湯嘅精華, 好入味!
海鮮類嘅蜆都好大隻,
海蝦唔黏殼, 肉爽彈牙
附送2大枝飲品, 不是一般的汽水檸茶咁簡單
都是自家製的滋補特飲
好似我飲緊的"薄荷烏龍茶", 茶味夠濃, 零糖,又帶有降火的薄荷, 消脂減肥和清利咽喉作用等
個膠樽都好實淨, 飲完我有留返再用

而另一枝係好靚嘅紫藍色"泰式碟豆花茶", 呢枝是微甜的, 但佢有補眼作用
2枝特飲都大大枝又是冰凍的, 邊打邊爐邊飲著, 很解渴同喉嚨好舒服!

最後食物是有吃淨的, 可想言之份量是很足, CP值很高的一個火鍋套餐
題外話/補充資料: 套餐仲可以加錢購買火鍋爐, 超貼心
2020-08-23
30 分鐘 (外賣自取)