2020-10-22 1397 瀏覽
今日又約咗個觀塘返工嘅朋友食晚飯,今次輪到我去觀塘搵佢,而佢就帶我去咗一間喺觀塘工廈嘅隱世西餐廳。成日以為工廈內餐廳晚市會相對較靜,但我哋晚上8:00到達嘅時候,見到餐廳都坐得滿滿的,好彩我哋有訂枱,所以即刻可以入座。懶人食法當然係叫餐啦,呢個set for two $548,計過條數又真係抵過單點喎,一於去馬!首先食個凱撒沙律先,沙律菜新鮮,麵包粒好脆,再灑上少少凱撒沙律醬同埋芝士碎,好開胃!餐包有兩款,一款係加入咗蕃茄乾嘅軟麵包,另一款就係脆脆嘅長麵包條,一定要試嘅係佢個加入咗蕃茜嘅牛油,真係好香好好食。餐湯係羅宋湯,我最鍾意啲湯夠晒熱,酸度適中,非常醒胃。朋友話呢度嘅牛扒好出名,所以一定要試啦,果然勁優質,首先係外面燒得好靚,有晒格仔紋,再配以長青豆、小蕃茄、澳洲新薯,賣相已經攞滿分!揀咗七成熟,切開牛扒仍然保持粉嫩,肉質好淋身,亦好重肉味,難怪朋友話係佢嘅私心推介!另外揀咗Parma Ham pizza, pizza餅底非常薄脆,上面放咗火腿、火箭菜、蕃茄絲,再加上黑醋汁,感覺清新唔油膩。餐飲簡單叫杯凍檸茶,夠晒大杯!甜品係雪糕泡芙,外面用朱古力包住,雖然賣相麻麻地,但食落都O
凱撒沙律
餐湯係羅宋湯,我最鍾意啲湯夠晒熱,酸度適中,非常醒胃。
炭燒安格斯西冷牛扒
意大利巴馬火腿薄餅
餐飲簡單叫杯凍檸茶,夠晒大杯!
甜品係雪糕泡芙,外面用朱古力包住,雖然賣相麻麻地,但食落都OK嘅,不過我就覺得朱古力外層比較甜啲啲。
特別要讚賞一吓呢度嘅職員,佢哋真係好細心,因為佢哋會留意食客每食完一道菜,先會收碟同奉上下一道菜,我真係好鍾意呢種服務,非常貼心!
炭燒安格斯西冷牛扒
意大利巴馬火腿薄餅