2020-11-14 695 瀏覽
CURATOR BY LEX ART CAFÉ係K11 Musea商場入面一間以藝術做主題嘅cafe,店入面放滿左好多日本藝術家村上隆嘅招牌哈哈笑插畫做裝飾,可愛嘅插畫除左令餐廳增加藝術氣息之外又唔會太有距離感,最啱打卡。除左環境之外,另一樣吸引我黎嘅就係哩個Art of Life下午茶($368/2位),佢係一個妁梵高油畫世界做主題嘅下午茶餐,細細件嘅甜品放喺印有梵高畫作嘅托盤上面,真係好似藝術品一樣。Tea Set仲包左兩杯Artsy Print咖啡或朱古力,圖案可以揀店內任合一幅畫作,如果冇指定,就會係我相入面哩兩個圖案。Artsy Print飲品可以揀咖啡或者朱古力,我地揀左朱古力,上面嘅圖案真係好仔細好靚,朱古力味都可以。侍應姐姐特別講明係凍嘅,其實應該話係常溫先啱,因為朱古力上面有厚厚嘅奶泡,熱朱古力加上凍奶,所以入口感覺似係撻凍左,而唔係冰凍嗰種凍。士多啤梨金箔玫瑰撻 - 用士多啤梨切片砌成玫瑰花狀,上面放埋金箔,絕對會得倒唔少女士芳心。微酸嘅士多啤梨味道清新開胃,撻皮唔會太厚太硬,味道唔錯。帕爾瑪火腿迷你脆筒配牛油果醬 - 牛油果醬帶少少酸味,加埋鹹鹹地嘅帕爾瑪火腿,味

士多啤梨金箔玫瑰撻

帕爾瑪火腿迷你脆筒配牛油果醬 - 牛油果醬帶少少酸味,加埋鹹鹹地嘅帕爾瑪火腿,味道同樣清新。
帕爾瑪火腿迷你脆筒配牛油果醬

焦糖金奇異果撻 - 金奇異果味道香甜,撻皮都幾香脆。
焦糖金奇異果撻

雜錦馬卡龍- 馬卡龍唔會太甜,表面脆脆地,中間就有啲煙韌,有啲似食緊麻糬咁,口感幾特別。
雜錦馬卡龍

迷你安格斯牛漢堡 - 漢堡雖然的的骰骰,但中間塊牛肉就出奇地厚,目測有超過1cm厚,麵包有稍微烘過,不過麵包入面只有牛肉同生菜,如果加返啲醬汁冇咁乾會更吸引。
迷你安格斯牛漢堡

英式鬆餅 - 鬆餅配有忌廉同士多啤梨醬,鬆餅本身牛油味唔會太重,但略嫌較為乾身,味道普普通通。
英式鬆餅
總結,環境同食物擺盤都好靚好啱打卡,雖然味道中規中舉,但以哩類打卡餐廳黎講都算合格。
士多啤梨金箔玫瑰撻
帕爾瑪火腿迷你脆筒配牛油果醬