2020-06-11 7223 瀏覽
其實,上次老婆嘅生日飯都常帶佢嚟試,不過,種種原因就打消咗。今回就因為要落去荔枝角攞手機,所以,就順道會一會呢間「 研究所」,研究研究一下佢哋嘅素食喺點。因為星期六都唔喺返工日,諗住嚟食個晏,但估唔到都比預期多人,不過,咪睇門口企咗好多人,佢哋唔喺等位,只喺望緊有咩揀,因為呢度有少少快餐營運模式,晌出面收銀落單、俾錢,之後等攞嘢食。入到餐廳裡面,地方都幾大吓,唔算有咩裝修,光管、吊扇、鐵窗、懷舊擺設……等等,帶有一種懷舊風;不過,相信都喺因為由廠廈改建,保留番原有設定而已。亦因為窗口上擺放咗好多書籍、掛咗一張驗眼嘅E字牌、加上餐廳尾嘅大黑板,有人會覺得喺帶學院風,話晒佢都喺「研究所」嘛。然而,枱櫈嘅風格,就俾我嘅感覺喺食堂風,就當嚟咗學校嘅飯堂食餐飯。而防疫措施方面,餐廳都有做番足基本嘢。服務方面,由於呢度都喺自助形式,由落單、取餐、收拾都喺客人自己搞掂,所以,都無咩服務可言。而一入門口,量完體溫,俾個餐牌你兼講兩句就喺咁多,快到基本上唔喺好知佢講乜,只好埋位再研究。但佢哋嘅態度都OK嘅,再有問題問,佢哋都樂意答你。午餐嘅選項都非常之多,全部都定價$75,包一款主菜,餐湯同埋沙律就任取
。而防疫措施方面,餐廳都有做番足基本嘢。
,包一款主菜,餐湯同埋沙律就任取任食,平日會包基本飲品,但周末需額外加錢
落好單,俾部「咇咇機」過你,等佢響,主菜就有拎,當然喺出去自取。
而餐具、拎前菜嘅碟都放晌枱上,欣賞佢哋啲餐具放晌有蓋嘅膠盒內,不過,啲碟就咁放晌枱,無遮無掩,遇着有咩隱形患者晌度高談闊論,咁耐以嚟無搞出啲群組爆發都算喺好彩。所以,想安心啲,就只好自行消毒清潔吓。
此外,晌出面近取餐櫃枱,就仲放咗好多調味料,中西式都有。
餐湯

上文都提及過餐湯同埋沙律喺任食,我見以前有啲食評話有埋糖水,但依家就無喇。餐湯放埋晌一個唔顯眼嘅角落位,有啲客都無留意到。
而是日餐湯喺龍利葉枇杷葉南北杏煲雪梨,雖然喺素湯咋,味道唔會「淡茂茂」,味道幾清潤吓添。
餐湯
沙律吧

當然唔可以跟去自助餐嘅比啦,不過,都有10款選擇,但喺,補充勁慢,幾次出去睇,好多都喺吉盆,某幾樣手功嘢就梗喺唔見影,嚟嚟去去都喺烚甘筍、車厘茄、沙律菜、罐頭貨紅腰豆……等等,吸引力好一般。
沙律
蒸馬蹄肉餅飯配甜酸齋 $75

老婆極少會晌出面食蒸肉餅,因為,絕大多數點都會撈啲肥豬肉,就算我哋本身都好少整,所以,當發現餐牌中有蒸肉餅就立時好想試試。賣相好似飲茶啲盅頭飯咗,份量較合女生,大食啲嘅可能會唔太夠食。
蒸馬蹄肉餅飯配甜酸齋
肉餅中嘅「豬肉」喺用咗「新豬肉」,呢種「新豬肉」晌Green Common都食過,所以,又唔會太陌生。實際上,啲馬蹄蒸肉餅口感極像真,唔講喺素嘅,都幾以為食緊豬肉,加上馬蹄令肉餅增加咗口感,整體感覺幾唔錯
蒸馬蹄肉餅飯配甜酸齋
唔知喺咪連店主都覺得個「盅頭飯」份量少,仲配咁咗份酸齋,感覺就唔喺好搭配,但獨立嚟講,啲甜酸齋幾好,因為唔喺平常齋鋪食嗰啲「染色」貨,而喺豆卜,再推個甜酸汁落去,感覺較自然
椰香馬來咖喱羊腩配麥香抓餅跟飯 $75

有睇小弟嘅食評都知,小弟都幾好羊,加上喺「素羊腩」,就更加要試吓啦。成份咖喱羊腩做得有辦有眼,兼且份量十足,又抓餅,又白飯,實食到你飽晒呀!
椰香馬來咖喱羊腩配麥香抓餅跟飯
講真,啲羊腩真喺好唔錯,當然,唔好跟真正嘅肉去比較,佢始終喺啲豆製品,但咬落又有少少質感,又有好多甘筍、薯仔做配料,再者,個馬來咖喱惹味不辣,且帶椰香
椰香馬來咖喱羊腩配麥香抓餅跟飯
抓餅粗糙咬落極具煙韌感,甚富麥香,再用嚟沾咖喱食就更一流。我寧願飯就唔要,俾多一、兩抓餅過我仲好
柚子紅菜頭汁 +$15

上文都講過,周末嘅午餐唔包飲品,而餐廳都有提供清水,餐湯又任飲,但見餐牌中有款健康特飲,所以,都唔介意額外加錢試試。紅菜頭嘅味道本身唔重,所以,入口以柚子嘅香味為主,味道天然,口感清爽。
柚子紅菜頭汁
除咗取餐自助,食完嘅餐具、托盤等都喺自助處理,麻煩食客收搭好拎到去餐廳尾嘅收集處
素食一向都唔喺平,但75蚊,無加一,任食沙律、任飲餐湯,加上菜式都喺健康嘢,呢個價絕對喺划算,喺想食得健康朋友嘅「素」求。