2020-07-06 3358 瀏覽
今日小編放工嚟到九龍灣同朋友食飯🍚,大家點都會知道淘大花園係邊嘅。而其實淘大花園真係乜都有👀,又有戲院又有商場,百貨店乜都有🤩,重點係有好多食肆呀嘛。而小編今日去嘅呢間店外裝修好靚🏠,而且室內地方又大,係一間以主打釜飯嘅餐廳🍱,個名叫「釜之魂釜飯專門店」。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈黑豚釜 $98係咁多款之中小編就揀左黑豚肉🐽,其實食落肉質都幾淋,又易咬開👄。當小編細心咁去睇,發現斬好厚肉🥩,真係成大塊,好大舊呀👍。不過脂肪化例有似都幾多,食起上黎都覺得好肥呀🤦‍♂️。另外,有半隻溏心蛋🥚,飯就加左照燒汁調一調味,幾好食👌。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈黑松露玉子燒 $18/pc黑松露味唔會好強烈,輕輕調味提升質感同風味🌬️。不過黑松露配玉子個味道份量唔係好夾 🙁。味道變得一般,唔太特別😮。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈日式炸雞 $38每一舊都好大件🤯,小編口細所以要切開一半先食到🔪。炸雞香脆,肉身唔乾嫩滑🐤,好食;加上醬汁就更入味✨,更豐富。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈日式大阪燒 $48小編雖然係日本同旺角某間餐廳食過大阪燒,相比之下有好大出入喇🧐。呢間餐廳大阪燒粉底太過硬,有啲似係
🎈黑豚釜 $98
🎈黑松露玉子燒 $18/pc
🎈日式炸雞 $38
🎈日式大阪燒 $48
小編雖然係日本同旺角某間餐廳食過大阪燒,相比之下有好大出入喇🧐。呢間餐廳大阪燒粉底太過硬,有啲似係餅底咁🍘。而且燒汁好濃,雖然成個大阪燒係做到嗰種味道😸,但無咗大阪燒口感,有啲失望😿。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
小編其實好鐘意餐廳外嘅裝修設計同室內環境❤️,一入門已經見到各位師傅用心咁製作食物💪,已經令食客好期待同享受進食過程,因為香味已經由入門口已經聞得到👃。另外,室外設計都好有日式風味🙇‍♂️,大大嘅生招牌令人感覺致身係日本咁,好有心思👏。

黑豚釜
日式炸雞