餐廳名字幾特別,一直有興趣知道十二味係邊十二種味道,今日喺將軍澳,見到佢有分店,正係食晏時間,終於有機會試吓。叫咗佢$56嘅午市套餐「牛肉麻辣香鍋」,包一小碟前菜青瓜、白飯、酸梅湯。「牛肉麻辣香鍋」其實係碟上,幾大碟,睇落好豐富。要咗小辣,真正係小麻小辣,食得出落咗好多香料,味道濃郁;牛肉幾軟熟,仲有多種配菜例如大豆芽、蓮藕、芫荽、黑木耳、同埋唔少得嘅紅辣椒,真係落足配料,好味😋辣辣哋越食越開胃,咁就貪心地再加一個$148嘅「霸王辣子雞」😆😋。上菜嘅時候幾乎「嘩」一聲,真係非常大碟,成碟紅卜卜鋪滿辣椒,好有氣勢😍。都係要咗小辣,雞肉乾身炒得極香口、惹味;腰果脆卜卜好好食,紅椒都脆脆哋不過只係食咗幾粒,驚太辣😅。我用地氈式搜索方式將雞肉同腰果全部掃清,之後再影返張相,全部都係紅椒😆我未必食得到十二種味道,但肯定呢餐係非常美味;後來店員解釋「十二味」係公司名字😁,可能我諗多咗🤣

2020-09-17